Hazan Motorworks HF355: Μισό εκατομμύριο για τη μοτοσυκλέτα με V8 κινητήρα Ferrari

Ένα σπάνιο δημιούργημα σε μία εξωφρενική τιμή
Maxwell Hazan
Από τον

Παύλο Καρατζά

18/5/2026

Σας είχαμε πρόσφατα ενημερώσει για το πολύ ιδιαίτερο project του Maxwell Hazan που δημιούργησε μία μοτοσυκλέτα με κινητήρα Ferrari. Το νέο είναι πλέον πως η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα πωλήθηκε, έναντι μισού εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Maxwell Hazan λοιπόν έκανε περίπου μία δεκαετία για να ολοκληρώσει την μοτοσυκλέτα που φέρει κινητήρα Ferrari F355 - έναν ατμοσφαιρικό 3,5 λίτρων V8 σε γωνία 90 μοιρών που διαθέτει 2 εκκεντροφόρους και 5 βαλβίδες ανά κύλινδρο (3 εισαγωγής και 2 εξαγωγής). Μάλιστα, η ονομασία του κινητήρα προέρχεται από τη χωρητικότητα του κινητήρα, σε συνδυασμό με τις 5 βαλβίδες, που αποδίδει 380 ίππους και τα 36,3 Kg.m ροπής.

Maxwell Hazan

Εκτός του κινητήρα η Hazan Motorworks HF355 – που είναι και το όνομα της μοτοσυκλέτας – έρχεται με περιφερειακά από το πάνω ράφι, όπως ανάρτηση Öhlins, φρένα Brembo, ζάντες Marchesini και εξάτμιση SC Project. Το βάρος της custom μοτοσυκλέτας ανέρχεται στα 267 κιλά πλήρης υγρών, που είναι απόλυτα λογικό, αν αναλογιστούμε πως μόνο ο κινητήρας που αποτελεί φέρον στοιχείο του πλαισίου ζυγίζει 107 κιλά.

Την ψύξη του κινητήρα αναλαμβάνουν δύο ψυγεία που βρίσκονται στην ουρά της μοτοσυκλέτας σε σχήμα V, ενώ το φέρινγκ της είναι χειροποίητο και αποτελείται από 16 μέρη που είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα.

Ο Maxwell Hazan βέβαια με το που ολοκλήρωσε αυτό το πολύ απαιτητικό project, πρέπει και να το αποχωριστεί, καθώς η μοτοσυκλέτα πωλήθηκε έναντι 500.000 δολαρίων!

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.