Honda - Κάμερες με αισθητήρες Smartphone για ραντάρ μοτοσυκλέτας

Σε CRF1100 Africa Twin
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/10/2022

Αν και μέχρι στιγμής η Honda δεν έχει παρουσιάσει δικό της ραντάρ μοτοσυκλέτας, στο πρόσφατο παρελθόν έχει καταθέσει πατέντες για ραντάρ μοτοσυκλέτας, για σύστημα προειδοποίησης του αναβάτη όταν βρίσκεται σε τυφλό σημείο προπορευόμενου οχήματος, αλλά και για lane assist και για αυτόματο πιλότο που θα παίρνουν τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας σε κατάσταση ανάγκης. Τώρα βλέπουμε την κατάθεση της πιο λεπτομερούς μέχρι στιγμής πατέντας της για ραντάρ.

Μέχρι στιγμής στην παραγωγή έχουμε δει σύστημα Adaptive Cruise Control που απαιτεί την ύπαρξη ραντάρ μοτοσυκλέτας μόνο μέσω της Bosch, σε μοντέλα των BMW, Ducati και KTM.

Η τελευταία πατέντα της Honda δείχνει μια Africa Twin με κάμερες μπροστά, κάτω από τον προβολέα της μοτοσυκλέτας, όχι όμως στην μορφή μιας τυπικής βιντεοκάμερας, αλλά με τεχνολογία κάμερας Smartphone, με αισθητήρες CCD ή CMOS που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρονικά σήματα. Στην πατέντα φαίνεται να προστατεύονται από πετραδάκια και σκουπίδια πίσω από ένα γυαλί, ενώ καλύπτονται και από το πλάι ώστε να μην επηρεάζονται από πηγές φωτός.

Η κάμερα αποτελείται από δυο διαφορετικούς οπτικούς αισθητήρες, ενώ δεν είναι τοποθετημένη άκαμπτα στη μοτοσυκλέτα, αλλά αναρτάται με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει τους κραδασμούς. Το σύστημα θυμίζει αρκετά τα συστήματα καμερών / αισθητήρων που βρίσκουμε στον χώρο του αυτοκινήτου.

Κάμερες τελικά, ραντάρ ή Lidar; Η βέλτιστη λύση για τα συστήματα υποβοήθησης αναβάτη όπως το ACC αφορά σε ένα συνδυασμό κάποιων από των προαναφερθέντων συστημάτων, καθώς οι τρεις τρόποι ανίχνευσης των παρακείμενων οχημάτων και εμποδίων έχουν πλεονεκτήματα, και μειονεκτήματα. Το ραντάρ μπορεί να "βλέπει" ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών καθώς δεν βασίζεται σε οπτικά σήματα, όμως για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να ανιχνεύσει οπτικές προειδοποιήσεις όπως τα φλας ή τα φώτα των φρένων. Αντίθετα οι κάμερες μπορούν να βλέπουν τον κόσμο γύρω από τη μοτοσυκλέτα -όταν όμως ο καιρός το επιτρέπει. Το Lidar συνδυάζει τα πλεονεκτήματα καμερών και ραντάρ με τη βοήθεια laser, όμως το σύστημα εξελίσσεται τώρα, είναι ακόμα ογκώδες και απαιτεί αρκετό χώρο για την εγκατάσταση του. Τέλος, και οι τρεις λύσεις χρειάζεται να συνεργάζονται με μια υπολογιστική μονάδα που θα διαλέγει τα χρήσιμα ερεθίσματα και θα αντιδρά σε αυτά

Επειδή τώρα η Honda δρα συνήθως ολιστικά, αναμένουμε στο μέλλον να δούμε τα συστήματα που εξελίσσει να συνδυάζονται σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποβοήθησης αναβάτη, που με ραντάρ, κάμερες και ίσως και Lidar, θα παρέχει μεγάλο όγκο πληροφορίας σχετικά με την ασφάλεια, ευκολίες ACC αλλά και θα επεμβαίνει στον χειρισμό της μοτοσυκλέτας όποτε κρίνει πως πρέπει να το πράξει.

Triumph end of Year Offer: Σημαντικές προσφορές με όφελος έως 2.350 ευρώ

Μειώσεις τιμών και δώρα αξεσουάρ και πακέτα εξοπλισμού από την αντιπροσωπεία
Triumph End of Year προσφορές 2025
Από το

motomag

19/12/2025

Η Triumph αποχαιρετά το 2025 με προσφορές σε πολλά δημοφιλή μοντέλα της, από τα 400άρια Speed και Scrambler και τα τρικύλινδρα Tiger 660, 900 και 1200 έως τις modern classic μοτοσυκλέτες της. 

Οι προσφορές της Triumph θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2025 και έχουν ως εξής:

Tiger 900 με δώρο το τριβάλιτσο σετ αξίας 2.300 ευρώ
Tiger 1200 με δώρο το τριβάλιτσο σετ αξίας 2.350 ευρώ
Scrambler 400 X με μείωση τιμής και όφελος 400 ευρώ
Speed 400 με μείωση τιμής και όφελος 300 ευρώ

Tiger Sport 660 με δωρεάν αξεσουάρ Triumph αξίας  750 ευρώ
-Κεντρική βαλίτσα για 2 κράνη
-Σχάρα και βάση βαλίτσας
-Χούφτες

Trident 660 με δώρο αξεσουάρ Triumph αξίας 965 ευρώ
-Προστατευτικά πλαισίου
-Κιτ χειρολαβών συνεπιβάτη
-Τσάντα ουράς
-Κυλιόμενα φλας εμπρός & πίσω

Bonneville T100 με δώρο αξεσουάρ Triumph αξίας 830 ευρώ
-Συναγερμός
-Κιτ τοποθέτησης συναγερμού
-Συσκευή πλοήγησης Beeline Moto II

Scrambler 900 Icon με δώρο αξεσουάρ Triumph αξίας 830 ευρώ
-Συναγερμός
-Κιτ τοποθέτησης συναγερμού
-Συσκευή πλοήγησης Beeline Moto II