Honda: Πατέντα για μοτοσυκλέτα που την οδηγείς με την σκέψη!

Από την επιστημονική φαντασία στην πράξη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/12/2020

Σε πολλά τεστ έχουμε γράψει φράσεις όπως “Στρίβει με την σκέψη”, “κάνει σούζες με την σκέψη” και γενικά εκφράσεις που προσπαθούν να δείξουν την πολύ καλή “επικοινωνία” που έχει ο αναβάτης με την μοτοσυκλέτα. Τώρα η Honda και συγκεκριμένα το τμήμα R&D που εδρεύει στην “silicon valley” της Καλιφόρνια, κατέθεσε πατέντες για ένα σύστημα “τηλεπαθητικής οδήγησης”.

Σούζα με την σκέψη!

Η βασική ιδέα είναι πως μέσα στο κράνος υπάρχουν ηλεκτρόδια που συλλέγουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, όπως κάνει δηλαδή μια συσκευή εγκεφαλογραφήματος. Αυτά τα δεδομένα πάνε στην κεντρική μονάδα της μοτοσυκλέτας προς επεξεργασία. Αφού επεξεργαστούν, τότε η κεντρική μονάδα διατάσσει τα ηλεκτρονικά να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Με δεδομένο πως το γκάζι στις μοτοσυκλέτες είναι πλέον Ride by wire (δηλαδή ηλεκτρονικά ελεγχόμενο) και το κιβώτιο DCT που έχουν πολλά μοντέλα της Honda, είναι επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, το μόνο που χρειάζεται μια μοτοσυκλέτα σήμερα για να κάνει μόνη της ό,τι της πει η κεντρική μονάδα είναι ένα σύστημα brake by wire που ήδη υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που και τα φρένα θα ελέγχονται μέσω της κεντρικής μονάδας, τότε όχι μόνο η μοτοσυκλέτα θα κάνει σούζες με την σκέψη, αλλά και endo με την σκέψη.

Θυμίζουμε επίσης πως η Honda έχει ήδη περάσει στο δεύτερο στάδιο δοκιμών της εντελώς αυτόνομης μοτοσυκλέτας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή για να βγει στην παραγωγή η νέα πατέντα είναι καθαρά ένα λογισμικό που να ταξινομεί και να μεταφράζει σωστά την σκέψη του αναβάτη. Όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν ήδη σε επίπεδο παραγωγής! Επίσης ήδη στα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν κάμερες καταγραφής της έκφρασης του προσώπου του οδηγού, με στόχο να ανιχνεύσουν σωματική κόπωση (π.χ. υπνηλία) θέτοντας τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας σε ετοιμότητα. 

Liberty Media-MotoGP: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δικαιωμάτων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

Με επίσημη ανακοίνωση της Dorna και της Liberty Media
motoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/7/2025

Η Liberty Media και η Dorna, η αποκλειστική κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP, ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Liberty Media ολοκλήρωσε την εξαγορά της Dorna.

Μετά την αδειοδότηση από την ευρωπαϊκή επιτροπή ήρθε και η ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Formula One Group της Liberty Media αποτελείται πλέον από τις θυγατρικές της Formula 1, MotoGP, και Quint (εταιρεία διοργανώσεων αθλητικών και ψυχαγωγικών δρώμενων) και άλλες μειοψηφικές επενδύσεις.

Παρουσίαση με πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του MotoGP έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Liberty Media.

Η Liberty Media Corporation δραστηριοποιείται και κατέχει συμφέροντα στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας. Οι επιχειρήσεις της αποδίδονται σε δύο κατηγορίες μετοχών παρακολούθησης: Formula One Group και Liberty Live Group.

Οι επιχειρήσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που αποδίδονται στο Formula One Group και περιλαμβάνουν τις θυγατρικές Formula 1, MotoGP, Quint και άλλες μειοψηφικές επενδύσεις, ενώ οι επιχειρήσεις και τα περιουσιακά στοιχεία του Liberty Live Group περιλαμβάνουν το μερίδιο της Liberty Media στη Live Nation και άλλες μειοψηφικές επενδύσεις.