Honda: Πατέντα για μοτοσυκλέτα που την οδηγείς με την σκέψη!

Από την επιστημονική φαντασία στην πράξη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/12/2020

Σε πολλά τεστ έχουμε γράψει φράσεις όπως “Στρίβει με την σκέψη”, “κάνει σούζες με την σκέψη” και γενικά εκφράσεις που προσπαθούν να δείξουν την πολύ καλή “επικοινωνία” που έχει ο αναβάτης με την μοτοσυκλέτα. Τώρα η Honda και συγκεκριμένα το τμήμα R&D που εδρεύει στην “silicon valley” της Καλιφόρνια, κατέθεσε πατέντες για ένα σύστημα “τηλεπαθητικής οδήγησης”.

Σούζα με την σκέψη!

Η βασική ιδέα είναι πως μέσα στο κράνος υπάρχουν ηλεκτρόδια που συλλέγουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, όπως κάνει δηλαδή μια συσκευή εγκεφαλογραφήματος. Αυτά τα δεδομένα πάνε στην κεντρική μονάδα της μοτοσυκλέτας προς επεξεργασία. Αφού επεξεργαστούν, τότε η κεντρική μονάδα διατάσσει τα ηλεκτρονικά να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Με δεδομένο πως το γκάζι στις μοτοσυκλέτες είναι πλέον Ride by wire (δηλαδή ηλεκτρονικά ελεγχόμενο) και το κιβώτιο DCT που έχουν πολλά μοντέλα της Honda, είναι επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, το μόνο που χρειάζεται μια μοτοσυκλέτα σήμερα για να κάνει μόνη της ό,τι της πει η κεντρική μονάδα είναι ένα σύστημα brake by wire που ήδη υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που και τα φρένα θα ελέγχονται μέσω της κεντρικής μονάδας, τότε όχι μόνο η μοτοσυκλέτα θα κάνει σούζες με την σκέψη, αλλά και endo με την σκέψη.

Θυμίζουμε επίσης πως η Honda έχει ήδη περάσει στο δεύτερο στάδιο δοκιμών της εντελώς αυτόνομης μοτοσυκλέτας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή για να βγει στην παραγωγή η νέα πατέντα είναι καθαρά ένα λογισμικό που να ταξινομεί και να μεταφράζει σωστά την σκέψη του αναβάτη. Όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν ήδη σε επίπεδο παραγωγής! Επίσης ήδη στα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν κάμερες καταγραφής της έκφρασης του προσώπου του οδηγού, με στόχο να ανιχνεύσουν σωματική κόπωση (π.χ. υπνηλία) θέτοντας τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας σε ετοιμότητα. 

Η Auto Motor House στη Νάξο - Εγκαίνια για το κατάστημα που δίνει λύση στις Κυκλάδες

Στις 25-26 Απριλίου - Με test rides και αποκάλυψη special μοντέλου
Auto Motor House Νάξος 2026 κατάστημα
Από το

motomag

24/4/2026

Τα σημαντικότερα εγκαίνια φέτος για τους δύο τροχούς στις Κυκλάδες θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, 25-26 Απριλίου στη Νάξο με τον Auto Motor House να έχει πλέον παρουσία και εκεί.

Από τις λίγες φορές που τα εγκαίνια ενός καταστήματος αποτελούν ευχάριστη είδηση για μια γεωγραφική περιοχή σημαντικά μεγαλύτερη από την ίδια τη Νάξο, εκεί που η Auto Motor House θα εγκαινιάσει και επίσημα το νέο της κατάστημα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Λέμε ότι αποτελεί είδηση γιατί το κατάστημα της Auto Motor House θα αποτελέσει την αξιόπιστη λύση για εύρεση ανταλλακτικών για μοτοσυκλέτα αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικύκλου όχι μόνο για τη Νάξο αλλά και για τα γύρω νησιά, τα συνεργεία των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχουν την εξυπηρέτηση που απαιτείται. 

Μέσα από την παρουσία στο νησί, η εταιρεία φιλοδοξεί να προσφέρει παράλληλα στο δίτροχο κοινό της Νάξου και των γύρω νησιών σύγχρονες λύσεις μετακίνησης και ολοκληρωμένες υπηρεσίες πώλησης και υποστήριξης ενώ έχει αναλάβει την επίσημη αντιπροσώπευση και διάθεση στη Νάξο των CFMOTO, Royal Enfield και Letbe.

Στο διήμερο που θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, οι επισκέπτες του καταστήματος θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε test rides με επιλεγμένα μοντέλα των CFMOTO και Royal Enfield, αλλά και να δουν από κοντά μοντέλα και των Moto Morini, Italjet, Malaguti, Polaris και Letbe, ενώ θα αποκαλυφθεί και ένα σπέσιαλ μοντέλο.

Η Auto Motor House συστεγάζεται με την I’M Inter Motors, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Το κατάστημα της Auto Motor House στην Νάξο θα το βρείτε στην Οδό Χώρας Εγγαρών (Γρόττα, Τ.Κ. 84300). Τηλέφωνο: 211 775800 (εσωτερικό 355).