Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Honda: Πατέντα για μοτοσυκλέτα που την οδηγείς με την σκέψη!

Από την επιστημονική φαντασία στην πράξη

Σε πολλά τεστ έχουμε γράψει φράσεις όπως “Στρίβει με την σκέψη”, “κάνει σούζες με την σκέψη” και γενικά εκφράσεις που προσπαθούν να δείξουν την πολύ καλή “επικοινωνία” που έχει ο αναβάτης με την μοτοσυκλέτα. Τώρα η Honda και συγκεκριμένα το τμήμα R&D που εδρεύει στην “silicon valley” της Καλιφόρνια, κατέθεσε πατέντες για ένα σύστημα “τηλεπαθητικής οδήγησης”.

Σούζα με την σκέψη!

Η βασική ιδέα είναι πως μέσα στο κράνος υπάρχουν ηλεκτρόδια που συλλέγουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, όπως κάνει δηλαδή μια συσκευή εγκεφαλογραφήματος. Αυτά τα δεδομένα πάνε στην κεντρική μονάδα της μοτοσυκλέτας προς επεξεργασία. Αφού επεξεργαστούν, τότε η κεντρική μονάδα διατάσσει τα ηλεκτρονικά να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Με δεδομένο πως το γκάζι στις μοτοσυκλέτες είναι πλέον Ride by wire (δηλαδή ηλεκτρονικά ελεγχόμενο) και το κιβώτιο DCT που έχουν πολλά μοντέλα της Honda, είναι επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, το μόνο που χρειάζεται μια μοτοσυκλέτα σήμερα για να κάνει μόνη της ό,τι της πει η κεντρική μονάδα είναι ένα σύστημα brake by wire που ήδη υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που και τα φρένα θα ελέγχονται μέσω της κεντρικής μονάδας, τότε όχι μόνο η μοτοσυκλέτα θα κάνει σούζες με την σκέψη, αλλά και endo με την σκέψη.

Θυμίζουμε επίσης πως η Honda έχει ήδη περάσει στο δεύτερο στάδιο δοκιμών της εντελώς αυτόνομης μοτοσυκλέτας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή για να βγει στην παραγωγή η νέα πατέντα είναι καθαρά ένα λογισμικό που να ταξινομεί και να μεταφράζει σωστά την σκέψη του αναβάτη. Όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν ήδη σε επίπεδο παραγωγής! Επίσης ήδη στα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν κάμερες καταγραφής της έκφρασης του προσώπου του οδηγού, με στόχο να ανιχνεύσουν σωματική κόπωση (π.χ. υπνηλία) θέτοντας τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας σε ετοιμότητα.