Honda: Πατέντα για μοτοσυκλέτα που την οδηγείς με την σκέψη!

Από την επιστημονική φαντασία στην πράξη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/12/2020

Σε πολλά τεστ έχουμε γράψει φράσεις όπως “Στρίβει με την σκέψη”, “κάνει σούζες με την σκέψη” και γενικά εκφράσεις που προσπαθούν να δείξουν την πολύ καλή “επικοινωνία” που έχει ο αναβάτης με την μοτοσυκλέτα. Τώρα η Honda και συγκεκριμένα το τμήμα R&D που εδρεύει στην “silicon valley” της Καλιφόρνια, κατέθεσε πατέντες για ένα σύστημα “τηλεπαθητικής οδήγησης”.

Σούζα με την σκέψη!

Η βασική ιδέα είναι πως μέσα στο κράνος υπάρχουν ηλεκτρόδια που συλλέγουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, όπως κάνει δηλαδή μια συσκευή εγκεφαλογραφήματος. Αυτά τα δεδομένα πάνε στην κεντρική μονάδα της μοτοσυκλέτας προς επεξεργασία. Αφού επεξεργαστούν, τότε η κεντρική μονάδα διατάσσει τα ηλεκτρονικά να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Με δεδομένο πως το γκάζι στις μοτοσυκλέτες είναι πλέον Ride by wire (δηλαδή ηλεκτρονικά ελεγχόμενο) και το κιβώτιο DCT που έχουν πολλά μοντέλα της Honda, είναι επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, το μόνο που χρειάζεται μια μοτοσυκλέτα σήμερα για να κάνει μόνη της ό,τι της πει η κεντρική μονάδα είναι ένα σύστημα brake by wire που ήδη υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που και τα φρένα θα ελέγχονται μέσω της κεντρικής μονάδας, τότε όχι μόνο η μοτοσυκλέτα θα κάνει σούζες με την σκέψη, αλλά και endo με την σκέψη.

Θυμίζουμε επίσης πως η Honda έχει ήδη περάσει στο δεύτερο στάδιο δοκιμών της εντελώς αυτόνομης μοτοσυκλέτας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή για να βγει στην παραγωγή η νέα πατέντα είναι καθαρά ένα λογισμικό που να ταξινομεί και να μεταφράζει σωστά την σκέψη του αναβάτη. Όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν ήδη σε επίπεδο παραγωγής! Επίσης ήδη στα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν κάμερες καταγραφής της έκφρασης του προσώπου του οδηγού, με στόχο να ανιχνεύσουν σωματική κόπωση (π.χ. υπνηλία) θέτοντας τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας σε ετοιμότητα. 

Ξεμένουμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας! Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας

Εν μέσω Καλοκαιριού, της εποχής με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά Μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πινακίδες κυκλοφορίας. Ξανά
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε δοθεί ένα προσωρινό διέξοδο στην ασφυξία της αγοράς λόγω έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας για νέα οχήματα. Αποδείχθηκε λίγο, όπως περιμέναμε. Το πρόβλημα που αφορά τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα δεν είναι νέο, έχοντας την πηγή του στην προφανή αδυναμία του υπουργείου Μεταφορών να διεξάγει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια των πινακίδων.

Η αντιπαλότητα δύο υποψηφίων για τη συγκεκριμένη ανάθεση και οι προσφυγές που καταθέτουν κάθε φορά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια για διαγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις στην αγορά.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) προειδοποιούσε για τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στην αγορά, ωστόσο η μόνη απτή απάντηση που ήρθε από την κυβέρνηση ήταν άλλη μια απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού πινακίδων που απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα προσωρινά.

Τότε το γράφαμε πως η έλλειψη θα ξαναεμφανιζόταν και να που τρεις μήνες μετά η αγορά στερεύει εκ νέου από πινακίδες, με τους εμπόρους να βρίσκονται άθελά τους στην πρώτη γραμμή διαμαρτυριών, καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πελάτη που έχει πληρώσει τη μοτοσυκλέτα του και περιμένει εβδομάδες και μήνες για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα, παρότι είναι οι αποδέκτες των παραπόνων και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης αν μια πώληση ακυρωθεί από τον πελάτη πάνω στον εκνευρισμό του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Όχι και πολλά. Ένα γνωστό ρητό λέει πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς το ίδιο πείραμα χωρίς καμιά αλλαγή και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε ίσως να διατηρήσουμε μια νότα αισιοδοξίας πως κάποια στιγμή κάποιος θα καταφέρει να κάνει αυτόν τον στοιχειωμένο διαγωνισμό – είναι και νέος στο πόστο του ο υπουργός Μεταφορών τώρα. Αλλά μετά θυμόμαστε την άλλη απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ήδη αποτύχει δύο φορές να κάνει τον διαγωνισμό για τις έξυπνες κάμερες και η αισιοδοξία μας πέφτει πιο γρήγορα κι από προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ.