Honda SH300 “The Sidecars Guys” – 55.000χμ γύρω από τον κόσμο με σκούτερ!

Μπήκαν επίσημα στο ρεκόρ Guinness
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2021

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Matt Bishop και ο Reece Gilkes επέστρεψαν στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο παγκοσμίως γνωστό ACE Café, του ομογενή Γιώργου Τσουκνικά, από όπου και ξεκίνησαν περνώντας στην Γαλλία. Εκείνη την στιγμή είχαν ολοκληρώσει το γύρο του κόσμου με ένα Honda SH300 εξοπλισμένο με sidecar κάνοντας το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει γίνει ποτέ με τέτοιο όχημα, έχοντας περάσει και από την Ελλάδα το 2017, ως τελευταίο ευρωπαϊκό προορισμό ερχόμενοι από Αλβανία.

Αυτό που είναι καινούριο τώρα, είναι πως το ταξίδι τους επισημοποιήθηκε ως ρεκόρ και μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Guinness 2021. Στην διάρκεια 15 μηνών ή 455 μέρες ακριβώς, οι δύο φίλοι πέρασαν 1361 ώρες οδηγώντας, κάλυψαν 55.000 χιλιόμετρα και διέσχισαν 35 χώρες σε 5 ηπείρους. Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους δεν είχαν οδηγήσει ποτέ μοτοσυκλέτα.

Πήραν απόφαση να κάνουν αυτό το ταξίδι για να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον του κόσμου στο φαινόμενο της μοντέρνας δουλείας, με όλες τις σημερινές μορφές που αυτή εμφανίζεται ανά τον κόσμο. Το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν πήραν την απόφαση είναι να ξεκινήσουν μαθήματα οδήγησης. Η ιδέα του sidecar προέκυψε στην πορεία, όταν τα μαθήματα φανέρωσαν πως ένας από τους δύο είναι καλή ιδέα να μην οδηγεί κάτι που έχει λιγότερο από τέσσερις, άντε τρεις, τροχούς.

Παρόλο που είχαν μεγάλη περίοδο προγραμματισμού, δεν βάλθηκαν να κάνουν ρεκόρ χρόνου κυρίως γιατί στόχος του ταξιδιού ήταν να περάσουν κατά την πορεία τους από όλες τις διοργανώσεις που μάχονται την μοντέρνα δουλεία κάνοντας ξεχωριστές δράσεις σε κάθε χώρα.

Το ταξίδι τους το είχαν καταγράψει αρκετά λεπτομερώς σε φωτογραφίες και video αλλά είναι οι περιγραφές εκείνες που πραγματικά αξίζουν στο βιβλίο που έχουν εκδώσει. Ένα βιβλίο που καταλαβαίνεις από τον τίτλο πως θα είναι ξεχωριστό: «OUR RIDICULOUS WORLD TRIP».

Όπως λέει και μία κριτική για το βιβλίο που οι ίδιοι επιβραβεύουν: «Αν δεν έχετε γνωρίσει τον Matt και τον Reece μπορεί να σκεφτείτε πως αυτή είναι μία ιστορία για δύο τελείως ηλίθιους που γυρνούν τον κόσμο βασιζόμενοι αποκλειστικά στην τύχη και την ευεργεσία των ξένων.

Αν γνωρίσετε τον Matt και τον Reece τότε θα μάθετε πως πραγματικά αυτή είναι μία ιστορία για δύο τελείως ηλίθιους που γυρνούν τον κόσμο βασιζόμενοι αποκλειστικά στην τύχη και την ευεργεσία των ξένων.»

Kawasaki Corleo: Στη δημοσιότητα τα πρώτα σχέδια - Πώς θα οδηγείται

Περισσότερες πληροφορίες για το τετράποδο όχημα υδρογόνου της Kawasaki αποκαλύπτουν οι πατέντες του
Kawasaki Corleo
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/8/2026

Οι αιτήσεις κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας της Kawasaki για το Corleo επιβεβαιώνουν ότι το ρομποτικό κατσίκι δεν είναι απλώς ένα πρωτότυπο επίδειξης, αλλά ένα σύνθετο και ασυνήθιστο όχημα με ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας.

Η Kawasaki έχει ήδη παρουσιάσει το Corleo, ένα πρωτότυπο τετράποδο όχημα που χρησιμοποιεί κινητήρα εσωτερικής καύσης με υδρογόνο ως πηγή ενέργειας και αναπτύσσεται με τη βοήθεια της Nvidia. Νέα σχέδια από την πατέντα της εταιρείας αποκαλύπτουν πλέον αρκετές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται και κινείται.

Kawasaki Corleo

Βασικό στοιχείο είναι ο αναβάτης. Το Corleo θα χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό με αισθητήρες και IMU, ώστε να παρακολουθεί τη θέση και τις κινήσεις του σώματός του. Η μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα αριστερά ή τα δεξιά θα χρησιμοποιείται ως εντολή για αλλαγή κατεύθυνσης.

Kawasaki Corleo

Ταυτόχρονα, το σύστημα θα παρακολουθεί τη θέση των χεριών και τις κινήσεις στα χειριστήρια. Αν ο αναβάτης απομακρύνει τα χέρια του ή τραβήξει τα χειριστήρια προς τα πίσω, το Corleo μπορεί να μειώσει ταχύτητα ή να σταματήσει.

Kawasaki Corleo

Το όχημα θα διαθέτει επίσης διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας, μεταξύ των οποίων αυτόματη λειτουργία και ένα πρόγραμμα για δύσκολο έδαφος. Προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις για χαμηλή και υψηλή ταχύτητα, ενώ η ανάρτηση των εμπρός και πίσω ποδιών μπορεί να λειτουργεί είτε συνδεδεμένα είτε ανεξάρτητα.

Kawasaki Corleo

Τα τέσσερα πόδια θα είναι αρθρωτά και θα διαθέτουν στοιχεία ανάρτησης, ώστε να απορροφούν τις ανωμαλίες του εδάφους. Τα σχέδια προβλέπουν επίσης δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων, με ξεχωριστά και ρυθμιζόμενα μαρσπιέ.

Kawasaki Corleo

Το Corleo θα έχει ακόμη μικρό αποθηκευτικό χώρο για προσωπικά αντικείμενα, οθόνη αφής και χειριστήρια στα σημεία όπου θα τοποθετούνται τα χέρια του αναβάτη.

Kawasaki Corleo

Στο μπροστινό μέρος προβλέπεται σύστημα φωτισμού που δεν θα λειτουργεί μόνο ως προβολέας. Οι αισθητήρες θα μπορούν να εντοπίζουν άλλα οχήματα και ανθρώπους και να προσαρμόζουν ανάλογα την ένταση και την κατεύθυνση της δέσμης.

Kawasaki Corleo

Οι πατέντες δεν αποκαλύπτουν ακόμη στοιχεία για την τελική ταχύτητα, την αυτονομία ή τις συνθήκες στις οποίες θα μπορεί να λειτουργεί το Corleo. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν όντως, πότε και με ποια μορφή θα περάσει από το πρωτότυπο στην παραγωγή, με τις πρώτες αναφορές να μιλάνε για ένα 10ετές πλάνο.

Kawasaki Corleo

Το σημαντικό είναι ότι η Kawasaki εξετάζει ήδη πολύ συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο ένα τέτοιο όχημα θα ελέγχεται από τον αναβάτη και θα λειτουργεί με ασφάλεια εκτός δρόμου. Το Corleo παραμένει ένα από τα πιο ασυνήθιστα projects της Kawasaki, αλλά οι πατέντες δείχνουν ότι πίσω από την εντυπωσιακή εμφάνιση υπάρχει αρκετή μηχανολογική δουλειά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης.