Honda SH300 “The Sidecars Guys” – 55.000χμ γύρω από τον κόσμο με σκούτερ!

Μπήκαν επίσημα στο ρεκόρ Guinness
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2021

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Matt Bishop και ο Reece Gilkes επέστρεψαν στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο παγκοσμίως γνωστό ACE Café, του ομογενή Γιώργου Τσουκνικά, από όπου και ξεκίνησαν περνώντας στην Γαλλία. Εκείνη την στιγμή είχαν ολοκληρώσει το γύρο του κόσμου με ένα Honda SH300 εξοπλισμένο με sidecar κάνοντας το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει γίνει ποτέ με τέτοιο όχημα, έχοντας περάσει και από την Ελλάδα το 2017, ως τελευταίο ευρωπαϊκό προορισμό ερχόμενοι από Αλβανία.

Αυτό που είναι καινούριο τώρα, είναι πως το ταξίδι τους επισημοποιήθηκε ως ρεκόρ και μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Guinness 2021. Στην διάρκεια 15 μηνών ή 455 μέρες ακριβώς, οι δύο φίλοι πέρασαν 1361 ώρες οδηγώντας, κάλυψαν 55.000 χιλιόμετρα και διέσχισαν 35 χώρες σε 5 ηπείρους. Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους δεν είχαν οδηγήσει ποτέ μοτοσυκλέτα.

Πήραν απόφαση να κάνουν αυτό το ταξίδι για να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον του κόσμου στο φαινόμενο της μοντέρνας δουλείας, με όλες τις σημερινές μορφές που αυτή εμφανίζεται ανά τον κόσμο. Το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν πήραν την απόφαση είναι να ξεκινήσουν μαθήματα οδήγησης. Η ιδέα του sidecar προέκυψε στην πορεία, όταν τα μαθήματα φανέρωσαν πως ένας από τους δύο είναι καλή ιδέα να μην οδηγεί κάτι που έχει λιγότερο από τέσσερις, άντε τρεις, τροχούς.

Παρόλο που είχαν μεγάλη περίοδο προγραμματισμού, δεν βάλθηκαν να κάνουν ρεκόρ χρόνου κυρίως γιατί στόχος του ταξιδιού ήταν να περάσουν κατά την πορεία τους από όλες τις διοργανώσεις που μάχονται την μοντέρνα δουλεία κάνοντας ξεχωριστές δράσεις σε κάθε χώρα.

Το ταξίδι τους το είχαν καταγράψει αρκετά λεπτομερώς σε φωτογραφίες και video αλλά είναι οι περιγραφές εκείνες που πραγματικά αξίζουν στο βιβλίο που έχουν εκδώσει. Ένα βιβλίο που καταλαβαίνεις από τον τίτλο πως θα είναι ξεχωριστό: «OUR RIDICULOUS WORLD TRIP».

Όπως λέει και μία κριτική για το βιβλίο που οι ίδιοι επιβραβεύουν: «Αν δεν έχετε γνωρίσει τον Matt και τον Reece μπορεί να σκεφτείτε πως αυτή είναι μία ιστορία για δύο τελείως ηλίθιους που γυρνούν τον κόσμο βασιζόμενοι αποκλειστικά στην τύχη και την ευεργεσία των ξένων.

Αν γνωρίσετε τον Matt και τον Reece τότε θα μάθετε πως πραγματικά αυτή είναι μία ιστορία για δύο τελείως ηλίθιους που γυρνούν τον κόσμο βασιζόμενοι αποκλειστικά στην τύχη και την ευεργεσία των ξένων.»

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU

Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο
Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2026

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο

 

Τραγικός απολογισμός στην πίστα του Brno όπου δύο αναβάτες έχασαν την ζωή τους στην εκκίνηση της κατηγορίας Superbike.

Ο Philipp Steinmayr (γεννημένος στην Αυστρία, 13 August 1993) έχασε ακαριαία την ζωή του και ο Adrian Rus Shinner ( γεννημένος στην Ρουμανίας, 11 August 1982) μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Το δυστύχημα έγινε στην εκκίνηση όταν ο Steinmayr που ξεκινούσε από την δεύτερη σειρά αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του και έκανε το μόνο δυνατό εκείνη την στιγμή, σήκωσε το χέρι για να δώσει σήμα στην διοργάνωση και τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.

Στην σχάρα εκκίνησης και μπροστά, βρισκόταν ο Δημήτρης Καρακώστας και λίγο πιο πίσω ο Μιχάλης Σπιλιώτης, οι δύο Έλληνες αναβάτες που ακολουθούν την κατηγορία αυτή με πολλούς ακόμη που αγωνίζονται σε άλλες κατηγορίες να βρίσκονται στην εξέδρα για να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες τους.

Αρκετοί αναβάτες κατάφεραν να αποφύγουν τον Steinmayr, εκτός από τον Rus Shinner που δεν τον είδε παρά την τελευταία στιγμή πέφτοντας πάνω του με μεγάλη ταχύτητα. Αμέσως οι μοτοσυκλέτες τυλίχθηκαν στις φλόγες με τον Steinmayr να χάνει ακαριαία τη ζωή του και τους διασώστες να δίνουν μάχη να κρατήσουν στη ζωή τον Rus Shinner.

Στην σχάρα της εκκίνησης βρισκόντουσαν εκείνη την στιγμή 47 μοτοσυκλέτες κάτι που ξεφεύγει δύο φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίοι αναβάτες, όπως ο Adrian που εκκινούσε από την προτελευταία σειρά, είχαν να καλύψουν μεγάλη απόσταση στην ευθεία και προλάβαιναν να μαζέψουν χιλιόμετρα.

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα με τις πολλές συμμετοχές. Με σχεδόν 40 από τους 47, να προσπαθούν να αποφύγουν ένα εμπόδιο μερικά μέτρα μπροστά τους, είναι δεδομένο πως θα συμβεί ατύχημα καθώς δεν υπάρχει ορατότητα από τους πίσω, ούτε διαγώνια, ούτε στο πλάι, ούτε μία χαραμάδα που να φαίνεται τι έχει συμβεί μπροστά. Ο Rus Shinner δεν είχε περιθώρια.

Πολυτάλαντος στην προσωπική του ζωή και ιδιαίτερα αγαπητός στον περίγυρό του, ο Adrian είχε καλλιτεχνική φύση που την είχε αξιοποιήσει και καλλιτεχνικά εργαζόμενος ως μουσικός, ενώ παράλληλα ήταν και τεχνικός IT με πολλά χρόνια εμπειρίας. Στους αγώνες έκανε το πάθος του και ήταν εξαιρετικός αναβάτης.

Ο Steinmayr ήταν ένας νεαρός αθλητής που είχε βλέψεις να φτάσει ακόμη ψηλότερα, να βρει χορηγούς και να επεκταθεί και σε άλλα πρωταθλήματα θέλοντας να παραμείνει στους αγώνες ταχύτητας για όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ και επαγγελματικά είχε βάλει στόχο να παραμείνει στον χώρο για να μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU με χαρά ανακοίνωνε πριν λίγες ημέρες πως αυτό το Σαββατοκύριακο τα δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της ανατολικής Ευρώπης θα συστεγάζονταν, κάνοντας λόγο για 228 συμμετοχές.

Συστέγαση σημαίνει λιγότερα έξοδα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απεναντίας είναι θετικό στα πρωταθλήματα αυτά που συντηρούνται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και όχι θεσμικά ή από χορηγούς, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά αλλά όχι σε πλήρη κάλυψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να είναι και όλοι αυτοί οι αναβάτες σε μία εκκίνηση.

Διοργανωτικά υπήρχαν λύσεις, καμία δεν θα άφηνε τους πάντες χωρίς γκρίνια, είναι δεδομένο πως θα υπήρχαν προβλήματα με όποια λύση και αν είχαν σκεφτεί να προχωρήσουν, σίγουρα όμως θα ήταν ασφαλέστερη η εκκίνηση με λιγότερους αναβάτες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να χωριστούν με βάση χρόνου σε δύο μεικτούς αγώνες με τους συμμετέχοντες του Alpe Adria που και πάλι θα είχε δυσαρεστήσει αρκετούς αναβάτες, αλλά θα είχε μειώσει τις πιθανότητες για ένα τέτοιο δυστύχημα.

Η FIM που έχει την αιγίδα των πρωταθλημάτων, εξέδωσε ανακοίνωση για τους νεκρούς του Alpe Adria εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειές τους.

Όλοι οι αγώνες έχουν ακυρωθεί αμέσως μετά το δυστύχημα, τόσο οι χθεσινοί, όσο και σήμερα Κυριακή.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν, συγγενείς, φίλους και στις ομάδες.