Honda SH300 “The Sidecars Guys” – 55.000χμ γύρω από τον κόσμο με σκούτερ!

Μπήκαν επίσημα στο ρεκόρ Guinness
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2021

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Matt Bishop και ο Reece Gilkes επέστρεψαν στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο παγκοσμίως γνωστό ACE Café, του ομογενή Γιώργου Τσουκνικά, από όπου και ξεκίνησαν περνώντας στην Γαλλία. Εκείνη την στιγμή είχαν ολοκληρώσει το γύρο του κόσμου με ένα Honda SH300 εξοπλισμένο με sidecar κάνοντας το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει γίνει ποτέ με τέτοιο όχημα, έχοντας περάσει και από την Ελλάδα το 2017, ως τελευταίο ευρωπαϊκό προορισμό ερχόμενοι από Αλβανία.

Αυτό που είναι καινούριο τώρα, είναι πως το ταξίδι τους επισημοποιήθηκε ως ρεκόρ και μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Guinness 2021. Στην διάρκεια 15 μηνών ή 455 μέρες ακριβώς, οι δύο φίλοι πέρασαν 1361 ώρες οδηγώντας, κάλυψαν 55.000 χιλιόμετρα και διέσχισαν 35 χώρες σε 5 ηπείρους. Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους δεν είχαν οδηγήσει ποτέ μοτοσυκλέτα.

Πήραν απόφαση να κάνουν αυτό το ταξίδι για να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον του κόσμου στο φαινόμενο της μοντέρνας δουλείας, με όλες τις σημερινές μορφές που αυτή εμφανίζεται ανά τον κόσμο. Το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν πήραν την απόφαση είναι να ξεκινήσουν μαθήματα οδήγησης. Η ιδέα του sidecar προέκυψε στην πορεία, όταν τα μαθήματα φανέρωσαν πως ένας από τους δύο είναι καλή ιδέα να μην οδηγεί κάτι που έχει λιγότερο από τέσσερις, άντε τρεις, τροχούς.

Παρόλο που είχαν μεγάλη περίοδο προγραμματισμού, δεν βάλθηκαν να κάνουν ρεκόρ χρόνου κυρίως γιατί στόχος του ταξιδιού ήταν να περάσουν κατά την πορεία τους από όλες τις διοργανώσεις που μάχονται την μοντέρνα δουλεία κάνοντας ξεχωριστές δράσεις σε κάθε χώρα.

Το ταξίδι τους το είχαν καταγράψει αρκετά λεπτομερώς σε φωτογραφίες και video αλλά είναι οι περιγραφές εκείνες που πραγματικά αξίζουν στο βιβλίο που έχουν εκδώσει. Ένα βιβλίο που καταλαβαίνεις από τον τίτλο πως θα είναι ξεχωριστό: «OUR RIDICULOUS WORLD TRIP».

Όπως λέει και μία κριτική για το βιβλίο που οι ίδιοι επιβραβεύουν: «Αν δεν έχετε γνωρίσει τον Matt και τον Reece μπορεί να σκεφτείτε πως αυτή είναι μία ιστορία για δύο τελείως ηλίθιους που γυρνούν τον κόσμο βασιζόμενοι αποκλειστικά στην τύχη και την ευεργεσία των ξένων.

Αν γνωρίσετε τον Matt και τον Reece τότε θα μάθετε πως πραγματικά αυτή είναι μία ιστορία για δύο τελείως ηλίθιους που γυρνούν τον κόσμο βασιζόμενοι αποκλειστικά στην τύχη και την ευεργεσία των ξένων.»

MotoGP: Η Red Bull κεντρική χορηγός στο Αυστραλιανό Grand Prix από το 2027

Νέα διετής συμφωνία για τον αγώνα της Αδελαΐδας
Red Bull
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/10/2026

Η Red Bull γίνεται χορηγός τίτλου στο Grand Prix Αυστραλίας των MotoGP, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή του αγώνα στην Αδελαΐδα, όπου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα μεταφερθεί από το 2027, αφήνοντας πίσω το ιστορικό Phillip Island.

Η διοργανώτρια των MotoGP ανακοίνωσε νέα πολυετή συμφωνία με τη Red Bull, η οποία αναλαμβάνει τον ρόλο χορηγού τίτλου στο Grand Prix Αυστραλίας, καθώς ο αγώνας μεταφέρεται στην Αδελαΐδα από το 2027, σύμφωνα με το πλάνο τουλάχιστον, αφού οι ενστάσεις και οι διαμαρτυρίες μοιάζουν να συσσωρεύονται από την τοπική κοινωνία αλλά και από ανθρώπους του αθλήματος. Η συνεργασία θα καλύπτει τουλάχιστον τις δύο πρώτες διοργανώσεις, το 2027 και το 2028.

Το πρώτο GP Αυστραλίας στην Αδελαΐδα προγραμματίζεται να διεξαχθεί από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου 2027, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο για τον θεσμό. Η διοργάνωση θα συνδυάζει τους αγώνες με το αστικό περιβάλλον της πόλης, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα νέα γεγονότα του ημερολογίου των MotoGP.

Η νέα συμφωνία προβλέπει επίσης τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής εβδομάδας, με στόχο την προσέλκυση θεατών και την ενίσχυση της διεθνούς προβολής της Αδελαΐδας. Παράλληλα, αξιοποιεί την ήδη μακρόχρονη παρουσία της Red Bull στον χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας και τη στήριξή της σε νέους αναβάτες.

Νέα πίστα 4,13 χιλιομέτρων στην Αδελαΐδα

Η νέα χάραξη έχει μήκος 4,13 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 15 στροφές. Βασίζεται στη διαδρομή της Αδελαΐδας που είχε φιλοξενήσει αγώνες Formula 1, με προσαρμογές για τις απαιτήσεις των MotoGP. Στη χάραξη περιλαμβάνονται σημεία όπως οι Stag Corner, Rundle Road, Brewery Bend και Dequetteville Terrace.

Ο αγώνας του 2027 θα είναι ο προτελευταίος γύρος της χρονιάς, τοποθετώντας τον σε ένα κρίσιμο σημείο της σεζόν, όταν οι μάχες για τους τίτλους θα πλησιάζουν στην κορύφωσή τους.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της MotoGP, Carlos Ezpeleta, δήλωσε ότι η Αυστραλία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές του πρωταθλήματος και πως η συνεργασία με τη Red Bull θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου για τον αγώνα. Όπως ανέφερε, η νέα αστική πίστα προσφέρει τη δυνατότητα να μεταφερθεί η δράση στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας μια διαφορετική εμπειρία για θεατές, ομάδες και αναβάτες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Peter Malinauskas, χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για τη διοργάνωση και την περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία με τη Red Bull και τα MotoGP αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνή προβολή της Αδελαΐδας.

Η μεταφορά του αγώνα από το Phillip Island στην Adelaide αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στο ημερολόγιο των MotoGP για το 2027, με τη νέα πίστα να αναλαμβάνει τη θέση ενός από τους πιο χαρακτηριστικούς αγώνες του πρωταθλήματος.