Η Bimota ξανά σε πωλητήριο, αυτή την φορά στα χέρια της Kawasaki

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/9/2019

Το Yesterbike ξεκίνησε νέο κύκλο εικασιών και γύρω του χορεύει αυτή την στιγμή όλος ο Ιταλικός τύπος. Συνίσταται υπομονή. Διότι κάθε χρόνο ίδια εποχή, πριν την EICMA, το Yesterbike κάνει ακριβώς το ίδιο, βγάζει μία είδηση πως η Bimota αλλάζει χέρια. Πέρσι ήταν Αμερικανοί επενδυτές, τώρα είναι η Kawasaki εκείνη που ετοιμάζεται να εξαγοράσει την Bimota.

Πέρσι ο Ιταλικός τύπος είχε αποφύγει την μαζική αναπαραγωγή της είδησης από το Yesterbike, τώρα όμως δίνουν πολύ μεγαλύτερη βάση στα λεγόμενά τους. Γιατί να τους πάρει κανείς στα σοβαρά εκεί στο Yesterbike; Διότι πρόκειται για ένα club ιταλόφιλων που είναι κοντά στους ανθρώπους του εργοστασίου. Επίσης οι Marco Chiancianesi και Daniele Longon που είχαν εξαγοράσει την Bimota με στόχο το 2015 να θέσουν το εργοστάσιο στο Rimini σε πλήρη παραγωγή, τα έχουν βρει σκούρα και έχουν ανοικτά παραδεχτεί στον τύπο πως βρίσκονταν εκτός επιχειρηματικού πλάνου και προσανατολιζόντουσαν στην μεταπώληση της εταιρίας.

Από την μία λοιπόν είναι βέβαιο πως οι τωρινοί ιδιοκτήτες της Bimota θέλουν να την πουλήσουν, και από την άλλη έχεις έναν που επώνυμα ανακοινώνει πως η Kawasaki προχώρησε στην εξαγορά και σε λίγες ημέρες θα το δηλώσει και επίσημα. Καθόλου τυχαία που ο Ιταλικός τύπος έσπευσε να αναπαράγει σωρηδόν την είδηση, εκφράζοντας και την επιθυμία να είναι αληθινή.

Συστήνουμε υπομονή, διότι όλο αυτό μπορεί να είναι κι ένα τέχνασμα για να φανερωθεί ενδιαφέρον εκεί που ήταν υποτονικό και να προσελκυσθεί κάποιος τρίτος επενδυτής. Μπορεί να είναι και αλήθεια. Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε. Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιους από τους παραπάνω στο τηλέφωνο, δεν απαντούσε κανείς, βρήκαν όμως τον Giuseppe Morri, τον άνθρωπο που ίδρυσε την Bimota, 78 χρονών πλέον και εκτός εταιρίας από το 1993. Τους είπε πως δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το αν ευσταθεί η είδηση, αλλά θα ήθελε πολύ η Kawasaki να έχει πάρει την Bimota γιατί εκείνοι που την είχαν τα τελευταία 20 χρόνια ήταν άχρηστοι να κάνουν το παραμικρό.

Ο ίδιος δεν θα ήθελε να έχει πλέον καμία ανάμειξη γιατί έχει αποσυρθεί δεκαετίες τώρα, όμως θα ήθελε πραγματικά να είναι αλήθεια και εύχεται να δει το «παιδί» του να πηγαίνει καλύτερα! Υπάρχει επίσης η συνέχεια στην ιστορία, που θέλει τον σχεδιαστή της Thesis να επιστρέφει στην Bimota, κάτι που πολύ κόσμος σε ολόκληρη την υδρόγειο θα ήθελε να ακούσει. Κι αυτό γιατί η Bimota ήταν για μία περίοδο το καλύτερο “made in Italy”. Ο Roberto Pontiroli του Yesterbike motoclub που ήταν ο άνθρωπος που έκανε την ανακοίνωση αυτή, εν αναμονή ενός επίσημο δελτίου τύπου, συνεχίζει λέγοντας πως η Bimota θα μείνει στην Ιταλία, όμως είναι η επιθυμία της Kawasaki. Με λίγα λόγια είναι τόσο καλή σαν είδηση που δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους Ιταλούς που την αναπαράγουν συνέχεια και της δίνουν υπόσταση. Δίνουμε σε εσάς όλη την πληροφορία που υπάρχει αυτή την στιγμή, διότι θα φτάσει και στον ελληνικό τύπο ως κάτι βέβαιο και σίγουρο και θέλουμε να προλάβουμε τις αντιδράσεις, συνιστώντας υπομονή. Μακάρι πάντως να δούμε και Kawasaki-Bimota, μετά τις Yamaha - Bimota και την Ducati - Bimota που άφησαν εποχή ως YB series και DB series. Ώρα για KB series! 

Ηonda: Ιαπωνική αντεπίθεση στην Κίνα, με το NX500 E-Clutch

Θα ξεκινήσει να το κατασκευάσει τοπικά για την εγχώρια αγορά - Στη μισή σχεδόν τιμή από πριν!
Honda NX500 made in China
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/1/2026

Η Honda θέλει να πληρώσει τους Κινέζους με το ίδιο τους το νόμισμα αναφορικά με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική τους, ανακοινώνοντας ότι το NX500 για τις ανάγκες της κινέζικης αγοράς θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Κίνα έχοντας παράλληλα στον εξοπλισμό του και το σύστημα E-Clutch, ενώ θα διατίθεται σε τιμή... "χώμα"!

Το Honda NX500 είναι ένα από τα μοντέλα που θα εξοπλιστούν το 2026 με το σύστημα E-Clutch, όπως σας ενημερώσαμε και κατά τη διάρκεια της περασμένης EICMA, μαζί με τα XL750 Transalp, CB750 Hornet, CBR500R και CB500 Hornet, ενώ θα διατεθεί και με νέα γραφικά.

Τα πλάνα της Honda για το NX500 δεν σταματούν εκεί αφού αυτό θα είναι ένα από τα μοντέλα που θα χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση στον κινέζικο ανταγωνισμό μεταφέροντας μάλιστα το παιχνίδι εντός έδρας, ΜΕΣΑ στην Κίνα.

Honda NX500 made in China

Μέχρι σήμερα το CB500X, η μοτοσυκλέτα που διαδέχθηκε το NX500, εισαγόταν στην κινέζικη αγορά από την Ταϊλάνδη όπου κατασκευάζεται. Έτσι η τιμή του έφτανε σχεδόν τα 8.500 ευρώ λόγω των δασμών που ακολουθούν τα εισαγόμενα μοντέλα.

Τώρα η Honda θέλει να προκαλέσει τη δική της αναταραχή στην εγχώρια αγορά της Κίνας, σε μια πολύ σημαντική κατηγορία που κυριαρχείται από κινέζικα μοντέλα στις πωλήσεις ξεκινώντας να το κατασκευάζει τοπικά. Έτσι η τιμή του, χωρίς πλέον τους δασμούς, υπολογίζεται ότι θα πέσει... κάτω από τα 4.500 ευρώ (!) και αυτό θα το φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις μοτοσυκλέτες των Κινέζων.

Παράλληλα, η Honda θα φροντίσει να το προσφέρει και με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για την κατηγορία που δεν είναι άλλο από το σύστημα E-Clutch, το οποίο αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη, όμως δεν καταργεί τη μανέτα και έτσι δίνει πλήρη ελευθερία στον αναβάτη να τη χρησιμοποιεί -παρακάμπτοντας το σύστημα- όποτε αυτός επιθυμεί. Έτσι θα έχει και μία τεχνολογία που οι Κινέζοι δεν μπορούν να προσφέρουν ακόμη στην κατηγορία!

Οι Κινέζοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα αυτόματα κιβώτια, αφού έχουμε δει πολλές μοτοσυκλέτες ειδικά cruisers να φέρουν τέτοια, οπότε η κίνηση της Honda μοιάζει προμελετημένη αλλά και εύστοχη σε μια προσπάθεια να "αρπάξει" πολύ γρήγορα ένα κομμάτι της εγχώριας αγοράς.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης είναι η ποιότητα κατασκευής που χαρακτηρίζει όλες τις μοτοσυκλέτες "μεγάλου" κυβισμού της Honda. Η ανησυχία τους περιστρέφεται γύρω από το αν η ποιότητα του NX500 που εισάγεται από την Ταϊλάνδη θα "παραμείνει" και στη μοτοσυκλέτα που θα κατασκευάζεται εγχώρια, σε πολύ χαμηλότερη τιμή. 

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει πάντως το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, ούτε στα περιφερειακά της -αναρτήσεις, φρένα, ηλεκτρονικά. Αυτό το τονίζουμε καθώς αποτελεί συνήθη πρακτική όταν η παραγωγή μιας μοτοσυκλέτας μεταφέρεται στην Κίνα για την εγχώρια αγορά, με στόχο να συμπιεστεί και άλλο το κόστος, και αυτό έχει αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του κοινού και τις χαμηλές πωλήσεις. Με το "Made in China" ΝΧ500 το αποτέλεσμα θα είναι λογικά το προσδοκώμενο για την ιαπωνική εταιρεία με τις προπαραγγελίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

 

Ετικέτες