Η BMW υπόσχεται φτηνότερες μοτοσυκλέτες

Προϋπόθεση για τη δημιουργία νέας γενιάς μοτοσυκλετιστών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/1/2019

Παρά το γεγονός ότι η BMW έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας premium εταιρείας, με τις περισσότερες από τις μοτοσυκλέτες της να είναι γεμάτες τεχνολογία, με πολλά κυβικά και φυσικά με τσουχτερές τιμές, εν τούτοις φαίνεται πως γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής για τη μεγάλη πλειοψηφία των μοτοσυκλετιστών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Michael Peyton, πρόεδρος της BMW Motorrad US, κατά την διάρκεια της έκθεσης υψηλής τεχνολογίας στο Las Vegas. Στην αρχή αναφέρθηκε για την πτώση των πωλήσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία των Superbike, λέγοντας πως αυτή οφείλεται κυρίως στα γερασμένα μοντέλα που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους. Έτσι πιστεύει πως το ολοκαίνουριο S1000RR θα αλλάξει την εικόνα της αγοράς και θα αυξήσει τις πωλήσεις συνολικά και όχι μόνο για την BMW. Πρόσθεσε μάλιστα, πως αυτή η μοτοσυκλέτα αποτελεί και ένα μοντέλο επίδειξης της τεχνολογίας για την γερμανική εταιρεία και αυτός είναι και ο λόγος που επιστρέφουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike το 2019 με τον Tom Sykes.

Όμως από αυτά που είπε, τη μεγαλύτερη αξία έχουν όσα αφορούν τα μελλοντικά πλάνα της BMW για τα επόμενα χρόνια. Βασικός στόχος της γερμανική εταιρείας σύμφωνα με τον κύριο Peyton είναι η εύκολη πρόσβαση των μοτοσυκλετιστών στην αγορά μιας καινούριας μοτοσυκλέτας. Τα 20.000-30.000 ευρώ σίγουρα δεν είναι μια τιμή που μπορεί ο καθένας να πληρώσει για μια μοτοσυκλέτα, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί που δεν θέλουν να δώσουν τόσα χρήματα ακόμα κι αν τα έχουν. Όπως λέει: “Δεν θέλουν όλοι ένα S1000RR και δεν θέλουν όλοι ένα R1250GS. Αυτή τη στιγμή το 78% της ανάγκης για φτηνότερες μοτοσυκλέτες καλύπτεται από την αγορά του μεταχειρισμένου. Αυτό σημαίνει πως η τιμή πώλησης παίζει καθοριστικό ρόλο, τόσο για τους νέους αναβάτες, όσο και για τους παλιούς που έχουν διπλώματα μεγαλύτερης κατηγορίας. Πρέπει να γίνουμε πιο προσιτοί σε περισσότερο κόσμο. Τα G310R και τα C400X είναι προς την σωστή κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τα στοιχεία των πωλήσεων των μεταχειρισμένων, ο περισσότερος κόσμος ψάχνει για μοτοσυκλέτες με υψηλή τεχνολογία και πρεστίζ με τιμή πώλησης μεταξύ 8.000-10.000 ευρώ. Σαφώς πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στις μικρομεσαίες κατηγορίες, ασχέτως αν είναι street, on-off, touring ή cruiser, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε πως είμαστε μια premium εταιρεία και οι μοτοσυκλέτες μας πρέπει να διαθέτουν ανώτερη τεχνολογία, ανέσεις και ασφάλεια."

 

Ξεμένουμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας! Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας

Εν μέσω Καλοκαιριού, της εποχής με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά Μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πινακίδες κυκλοφορίας. Ξανά
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε δοθεί ένα προσωρινό διέξοδο στην ασφυξία της αγοράς λόγω έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας για νέα οχήματα. Αποδείχθηκε λίγο, όπως περιμέναμε. Το πρόβλημα που αφορά τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα δεν είναι νέο, έχοντας την πηγή του στην προφανή αδυναμία του υπουργείου Μεταφορών να διεξάγει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια των πινακίδων.

Η αντιπαλότητα δύο υποψηφίων για τη συγκεκριμένη ανάθεση και οι προσφυγές που καταθέτουν κάθε φορά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια για διαγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις στην αγορά.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) προειδοποιούσε για τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στην αγορά, ωστόσο η μόνη απτή απάντηση που ήρθε από την κυβέρνηση ήταν άλλη μια απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού πινακίδων που απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα προσωρινά.

Τότε το γράφαμε πως η έλλειψη θα ξαναεμφανιζόταν και να που τρεις μήνες μετά η αγορά στερεύει εκ νέου από πινακίδες, με τους εμπόρους να βρίσκονται άθελά τους στην πρώτη γραμμή διαμαρτυριών, καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πελάτη που έχει πληρώσει τη μοτοσυκλέτα του και περιμένει εβδομάδες και μήνες για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα, παρότι είναι οι αποδέκτες των παραπόνων και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης αν μια πώληση ακυρωθεί από τον πελάτη πάνω στον εκνευρισμό του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Όχι και πολλά. Ένα γνωστό ρητό λέει πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς το ίδιο πείραμα χωρίς καμιά αλλαγή και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε ίσως να διατηρήσουμε μια νότα αισιοδοξίας πως κάποια στιγμή κάποιος θα καταφέρει να κάνει αυτόν τον στοιχειωμένο διαγωνισμό – είναι και νέος στο πόστο του ο υπουργός Μεταφορών τώρα. Αλλά μετά θυμόμαστε την άλλη απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ήδη αποτύχει δύο φορές να κάνει τον διαγωνισμό για τις έξυπνες κάμερες και η αισιοδοξία μας πέφτει πιο γρήγορα κι από προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ.