Η CCM εξαπλώνεται!

Στόχος η Ευρώπη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/8/2018

Μετά την εμπορική επιτυχία που είχε η Spitfire στην Αγγλία, η CCM αποφάσισε να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είχαμε αναφερθεί και πέρυσι η Spitfire ήταν ένα μοντέλο περιορισμένης παραγωγής 150 κομματιών και σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό κόστος απόκτησης για μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, δεν άργησε να ξεπουλήσει. Τώρα η αγγλική εταιρεία ετοιμάζει μοτοσυκλέτες για να τις διαθέσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι πρώτες χώρες που θα υποδεχτούν τις μοτοσυκλέτες της CCM θα είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Ένα τέτοιο εγχείρημα βέβαια έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η εναρμόνιση των μοτοσυκλετών με τους Euro4 κανονισμούς -και δη των περιορισμένης παραγωγής με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό- πολλές φορές μεταβάλλει τα αρχικά χαρακτηριστικά για τα οποία μάλιστα έχει ξεχωρίσει. Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο για έναν μικρό κατασκευαστή, να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα και την εξέλιξη που απαιτούν οι διεθνείς κανονισμοί την στιγμή που στις μεγάλες εταιρίες ασχολούνται ομάδες ολόκληρες, ώστε να εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές, χωρίς να χάνουν κάτι από τον χαρακτήρα που είχαν αρχικά σχεδιάσει.

Παρόλες τις δυσκολίες ο γιός του Alan Clews (ιδρυτή της εταιρείας), Austin Clews που πλέον διαχειρίζεται την φίρμα ανέφερε: “Αυτές είναι πολύ συναρπαστικές στιγμές για την CCM, έχουμε ένα σχέδιο επέκτασης για να αυξήσουμε τις πωλήσεις στην Αγγλία και να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές σε άλλες χώρες. Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε μια εντελώς νέα εμπειρία στους πελάτες μας, δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη στην Αγγλία, για να προσφέρει αυτό που ακριβώς θέλουν οι αναβάτες.”

Ας ελπίσουμε να επιτύχουν τον σκοπό τους, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους. Διότι μπορεί τα παραδείγματα μικρών κατασκευαστών που μπήκαν στο παιχνίδι της εξαγωγής να είναι πολλά αλλά κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική, όπως επίσης και οι δυνατότητες κάθε εποχής...

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/7/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 85 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.