Η CCM εξαπλώνεται!

Στόχος η Ευρώπη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/8/2018

Μετά την εμπορική επιτυχία που είχε η Spitfire στην Αγγλία, η CCM αποφάσισε να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είχαμε αναφερθεί και πέρυσι η Spitfire ήταν ένα μοντέλο περιορισμένης παραγωγής 150 κομματιών και σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό κόστος απόκτησης για μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, δεν άργησε να ξεπουλήσει. Τώρα η αγγλική εταιρεία ετοιμάζει μοτοσυκλέτες για να τις διαθέσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι πρώτες χώρες που θα υποδεχτούν τις μοτοσυκλέτες της CCM θα είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Ένα τέτοιο εγχείρημα βέβαια έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η εναρμόνιση των μοτοσυκλετών με τους Euro4 κανονισμούς -και δη των περιορισμένης παραγωγής με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό- πολλές φορές μεταβάλλει τα αρχικά χαρακτηριστικά για τα οποία μάλιστα έχει ξεχωρίσει. Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο για έναν μικρό κατασκευαστή, να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα και την εξέλιξη που απαιτούν οι διεθνείς κανονισμοί την στιγμή που στις μεγάλες εταιρίες ασχολούνται ομάδες ολόκληρες, ώστε να εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές, χωρίς να χάνουν κάτι από τον χαρακτήρα που είχαν αρχικά σχεδιάσει.

Παρόλες τις δυσκολίες ο γιός του Alan Clews (ιδρυτή της εταιρείας), Austin Clews που πλέον διαχειρίζεται την φίρμα ανέφερε: “Αυτές είναι πολύ συναρπαστικές στιγμές για την CCM, έχουμε ένα σχέδιο επέκτασης για να αυξήσουμε τις πωλήσεις στην Αγγλία και να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές σε άλλες χώρες. Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε μια εντελώς νέα εμπειρία στους πελάτες μας, δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη στην Αγγλία, για να προσφέρει αυτό που ακριβώς θέλουν οι αναβάτες.”

Ας ελπίσουμε να επιτύχουν τον σκοπό τους, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους. Διότι μπορεί τα παραδείγματα μικρών κατασκευαστών που μπήκαν στο παιχνίδι της εξαγωγής να είναι πολλά αλλά κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική, όπως επίσης και οι δυνατότητες κάθε εποχής...

MotoGP: Ο Brad Binder κοιτάζει προς το WSBK και τη Ducati για το 2027

Χωρίς θέση στα Grand Prix - Στο προσκήνιο η Aruba Ducati αλλά και ιδιωτικές ομάδες
Binder WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/6/2026

Το μέλλον του Brad Binder παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά της αγοράς αναβατών για το 2027, καθώς ο Νοτιοαφρικανός φαίνεται πως δεν θα συνεχίσει με την KTM. Σύμφωνα με πληροφορίες από το paddock, η πλευρά του έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με ομάδες του WorldSBK, με τη Ducati να αποτελεί τον βασικό στόχο.

Οι εξελίξεις στην αγορά αναβατών των MotoGP συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και το όνομα του Brad Binder βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Η KTM φέρεται να έχει αποφασίσει να προχωρήσει με νέο δίδυμο αναβατών για το 2027, αποτελούμενο από τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio, αφήνοντας τον Νοτιοαφρικανό εκτός των μελλοντικών της σχεδίων.

Με τις διαθέσιμες θέσεις στα MotoGP να λιγοστεύουν, ο μάνατζέρ του, Jeremy Debize, έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις εκτός της κορυφαίας κατηγορίας.

Μία από αυτές οδηγεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike και συγκεκριμένα στην Aruba Ducati, η οποία αναμένεται να βρεθεί σύντομα σε αναζήτηση αναβάτη, καθώς ο Nicolo Bulega ετοιμάζεται για τη μετάβασή του στα MotoGP, πιθανότατα με την ομάδα της VR46.

Η πρώτη επιλογή της Aruba Ducati ήταν ο Raul Fernandez, αναβάτης MotoGP με ισχυρούς δεσμούς με τον επικεφαλής της ομάδας, Serafino Foti. Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαίνεται να έχει πλέον εγκαταλειφθεί, καθώς ο Ισπανός φέρεται να έχει ανανεώσει τη συνεργασία του με την Trackhouse και για την επόμενη σεζόν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Binder εμφανίζεται ως μία από τις διαθέσιμες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επιλογές για τη Ducati. Παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι του Borgo Panigale δεν δείχνουν διάθεση να βιαστούν. Η πρόθεσή τους είναι να περιμένουν να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στα MotoGP πριν λάβουν οριστικές αποφάσεις για το WorldSBK.

Η Aruba Ducati εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο ελκυστικό προορισμό για οποιονδήποτε αναβάτη επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα παραγωγής, έχοντας στη διάθεσή της την Panigale V4R, τη μοτοσυκλέτα που θεωρείται το σημείο αναφοράς της κατηγορίας.

Γνωρίζοντας ότι η αναμονή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, ο Binder και το περιβάλλον του εξετάζουν παράλληλα και άλλες λύσεις μέσα στο στρατόπεδο της Ducati. Στο τραπέζι βρίσκονται θέσεις σε ιδιωτικές ομάδες, όπως η Go Eleven, όπου το μέλλον του Lorenzo Baldassarri παραμένει αβέβαιο, αλλά και η Barni Ducati, στην οποία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από τον Alvaro Bautista.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο Binder δεν είναι ο μοναδικός αναβάτης του MotoGP που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μετάβασης στο WorldSBK. Αντίστοιχες κινήσεις φέρεται να κάνει και ο Franco Morbidelli, ο οποίος μέσω του manager του, Gianluca Falcioni, πραγματοποίησε επαφές στο Misano ώστε να διερευνήσει τις διαθέσιμες επιλογές για το 2027, με τον ίδιο τον Foti της εργοστασιακής Ducati Aruba να έχει δηλώσει ανοιχτά πως η ομάδα θα προτιμούσε έναν Ιταλό αναβάτη και πως εξετάζει την περίπτωση του Morbidelli μεταξύ άλλων.

Το βέβαιο είναι πως η καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα κινητική στην αγορά των αναβατών, καθώς αρκετά ονόματα των MotoGP αναζητούν το επόμενο βήμα της καριέρας τους. Και στο paddock του WorldSBK βρίσκεται η Panigale V4R με όποια ομάδα τη διαθέτει να κρατά το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.