Η CCM εξαπλώνεται!

Στόχος η Ευρώπη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

28/8/2018

Μετά την εμπορική επιτυχία που είχε η Spitfire στην Αγγλία, η CCM αποφάσισε να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είχαμε αναφερθεί και πέρυσι η Spitfire ήταν ένα μοντέλο περιορισμένης παραγωγής 150 κομματιών και σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό κόστος απόκτησης για μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, δεν άργησε να ξεπουλήσει. Τώρα η αγγλική εταιρεία ετοιμάζει μοτοσυκλέτες για να τις διαθέσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι πρώτες χώρες που θα υποδεχτούν τις μοτοσυκλέτες της CCM θα είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Ένα τέτοιο εγχείρημα βέβαια έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η εναρμόνιση των μοτοσυκλετών με τους Euro4 κανονισμούς -και δη των περιορισμένης παραγωγής με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό- πολλές φορές μεταβάλλει τα αρχικά χαρακτηριστικά για τα οποία μάλιστα έχει ξεχωρίσει. Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο για έναν μικρό κατασκευαστή, να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα και την εξέλιξη που απαιτούν οι διεθνείς κανονισμοί την στιγμή που στις μεγάλες εταιρίες ασχολούνται ομάδες ολόκληρες, ώστε να εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές, χωρίς να χάνουν κάτι από τον χαρακτήρα που είχαν αρχικά σχεδιάσει.

Παρόλες τις δυσκολίες ο γιός του Alan Clews (ιδρυτή της εταιρείας), Austin Clews που πλέον διαχειρίζεται την φίρμα ανέφερε: “Αυτές είναι πολύ συναρπαστικές στιγμές για την CCM, έχουμε ένα σχέδιο επέκτασης για να αυξήσουμε τις πωλήσεις στην Αγγλία και να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές σε άλλες χώρες. Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε μια εντελώς νέα εμπειρία στους πελάτες μας, δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη στην Αγγλία, για να προσφέρει αυτό που ακριβώς θέλουν οι αναβάτες.”

Ας ελπίσουμε να επιτύχουν τον σκοπό τους, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους. Διότι μπορεί τα παραδείγματα μικρών κατασκευαστών που μπήκαν στο παιχνίδι της εξαγωγής να είναι πολλά αλλά κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική, όπως επίσης και οι δυνατότητες κάθε εποχής...

Ματαιώθηκε η Intermot 2026 – Ραντεβού το 2027 σε νέες ημερομηνίες

Το πείραμα της ετήσιας έκθεσης της Κολωνίας δεν πέτυχε και αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η ματαίωση της έκθεσης της επόμενης χρονιάς, ενώ αλλάζει πάλι στόχευση
intermot
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Μέχρι το 2019 η Διεθνής Έκθεση Μοτοσυκλέτας της Κολωνίας, η γνωστή Intermot γινόταν κάθε δύο χρόνια τον Οκτώβρη, περίπου έναν μήνα πριν τη διοργάνωση της ετήσιας EICMA στο Μιλάνο.

Η ματαίωση της Intermot το 2021 εξαιτίας της πανδημίας covid-19 μετέφερε τη γερμανική έκθεση στο 2022, αλλά πια η κατάσταση είχε αλλάξει. Η έκθεση της Κολωνίας έψαχνε να βρει τη θέση της σε μια βιομηχανία που είχε μεταλλαχθεί, με τις περισσότερες πρεμιέρες να γίνονται πια διαδικτυακώς απλωμένες σε μια μεγάλη περίοδο αρκετών μηνών, ενώ οι κατασκευαστές στήριξαν την ιταλική έκθεση κρατώντας αρκετές αποκαλύψεις για το ετήσιο ραντεβού της.

Το 2022 η μόνη πρεμιέρα που φιλοξενήθηκε στην Intermot ήταν αυτή της Honda με το CB750 Hornet. Ούτε καν η συμπατριώτισσα BMW δεν παρέκκλινε της απόφασής της να απέχει από εκθέσεις και να παρουσιάζει τα νέα της μοντέλα αποκλειστικώς online.

Η Intermot έπρεπε να αλλάξει για να βρει ξανά τη θέση της στον κόσμο της Μοτοσυκλέτας και στο πλαίσιο αυτό το 2024 ανακοινώθηκε πως θα γινόταν κι αυτή ετήσια, στρέφοντας το ενδιαφέρον της σε νέα πεδία, όπως οι influencers και οι πάσης φύσης ψηφιακοί δημιουργοί.

Το ΜΟΤΟ παρέμεινε διαχρονικά πιστό στο ραντεβού της Κολωνίας, ωστόσο ήταν σαφές πως δεν υπήρχε πια ειδησεογραφία από τις μόλις δύο σάλες του εκθεσιακού κέντρου Koelnmesse που τη φιλοξένησαν.

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026 η διοργανώτρια της Intermot, IVM (Industrie Verband Motorrad Deutschland e.V.) ανακοίνωσε πως η έκθεση της Κολωνίας δεν θα γίνει το 2026. Ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του Δεκέμβρη στο νέο πρόγραμμα που εγκαινίασε πέρυσι ως ετήσια, επιλέγοντας μια ημερομηνία μετά την EICMA που παραδοσιακά επιμένει στις αρχές Νοέμβρη, ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί φέτος.

Αντ’ αυτού, η Intermot μεταφέρεται σε νέες ημερομηνίες, καθώς ανακοινώθηκε η επόμενη διοργάνωση από 12 ως 14 Φεβρουαρίου 2027. Αυτό σημαίνει πως η έκθεση θα μικρύνει και σε διάρκεια, καθώς από τετραήμερη που θα ήταν αρχικά γίνεται τριήμερη.

Περιμένουμε πλέον με ενδιαφέρον τις επόμενες ανακοινώσεις για το νέο προφίλ της Intermot, καθώς σε πρώτη φάση αυτό που καθίσταται πασιφανές είναι η συρρίκνωσή της.