Η Ducati και διασύνδεση οχημάτων

Η Ducati επενδύει στην ασφάλεια
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

12/7/2018

Η Ducati συνεχίζει να επενδύει στο τομέα της ασφάλειας και σε συνεργασία με την Audi, συμμετείχαν στην πρώτη επίδειξη στην Ευρώπη ενός καινούργιου συστήματος, του C-V2X, που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων. Τον Απρίλιο, η εταιρεία από την Bologna της Ιταλίας, περιέγραψε την στρατηγική πορεία που θα ακολουθήσει με το πρόγραμμα “Safety Road Map 2025”, αναπτύσσοντας νέα συστήματα ασφαλείας. Στα πρώτα βήματα του σχεδίου είναι η επέκταση του πεδίου δράσης του cornering ABS, παρουσιάζοντας μοτοσυκλέτες με ραντάρ μπρός και πίσω στις μοτοσυκλέτες της ως το 2020. Επίσης, η Ducati πειραματίζεται μαζί με διάφορους κορυφαίους κατασκευαστές, σε νέες τεχνολογίες που θα εξοπλίσουν τις μοτοσυκλέτες της μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

Μια από αυτές τις τεχνολογίες είναι και το C-2VX, ένα ασύρματο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ όσων χρησιμοποιούν τους δρόμους όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ποδηλάτες, πεζοί αλλά και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση. Η τεχνολογία του C-V2X αποτελεί βασικό κλειδί στην μετάβαση σε 5G για τις εφαρμογές που αφορούν την άμεση επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων και του περιβάλλοντα χώρου τους. Στην επίδειξη συμμετείχε ένα Audi Q7 και Audi A4 μαζί με το Multistrada 1200 Enduro τα οποία ήταν εξοπλισμένα με το C-V2X που χρησιμοποιούσε τον επεξεργαστή της Qualcomm® 9150.

Η επίδειξη περιλάμβανε τυπικά σενάρια στα οποία εμπλέκονται μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, δείχνοντας πως το C-2VX, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βελτιώσει την οδική ασφάλεια. Το ένα σενάριο αφορούσε τη σύγκρουση σε διασταύρωση, όπου το όχημα εξοπλισμένο με το C-2VX, άλλαζε πορεία βγαίνοντας από τη διασταύρωση για να αποφύγει τη κρούση με τη μοτοσυκλέτα που είχε προτεραιότητα. Επίσης, το άλλο σενάριο είχε να κάνει με τη προειδοποίηση σύγκρουσης κατά τη διάρκεια αριστερής στροφής αποφεύγοντας τη σύγκρουση με τη μοτοσυκλέτα. Το τελευταίο σενάριο αφορούσε την προειδοποίηση σε φρένα πανικού του μπροστινού οχήματος, στη προκείμενη περίπτωση της μοτοσυκλέτας.

“Αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα, αποδεικνύοντας πως η μοντέρνα τεχνολογία μπορεί στο μέλλον να βελτιώσει δραστικά την ασφάλεια των μοτοσικλετιστών” δήλωσε ο Pierluigi Zampieri, διευθυντής καινοτομίας οχημάτων της Ducati Motor Holding. “Πράγματι, το σύστημα επικοινωνίας C-2VX αποτελεί βασικό στοιχείο στο project της Ducati 2025 safety road map.”

Η επίδειξη ήταν η πρώτη της ConVeX που συμπεριλάμβανε τη Audi, Ducati, Ericsson, SWARCO, το τεχνικό πανεπιστήμιο της Kaiserslautern, και τη Qualcomm CDMA technologies GmbH.

Ετικέτες

Γίνε γελοίος και βάλε σε κίνδυνο τη ζωή σου μόλις με 75 ευρώ - VIDEO

Με ινδικό παρμπρίζ και οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields
Sepal
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Θέλεις να κρατήσεις τη βροχή μακριά σου και ταυτόχρονα να κάνεις kite-surfing με τη μοτοσυκλέτα σου; Θέλεις να προκαλείς το γέλιο και έχεις χαμηλή αίσθηση του κινδύνου; Sepal. Είναι για σένα. Παμ!

Η μικρή ινδική startup Sepal αποφάσισε να εφεύρει ένα εντυπωσιακό παρμπρίζ με οροφή για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο κοστίζει μόλις 75 ευρώ και υποτίθεται πως κρατά μακριά σου αέρα και βροχή, επιτρέποντάς σου να ταξιδεύεις στεγνός και άνετος με έως και 120 χλμ/ώρα. Και μετά ξύπνησες...

Η μοτοσυκλέτα ως concept στη βασική της μορφή αφήνει εκτεθειμένους τους επιβαίνοντες στα στοιχεία της φύσης. Αυτό είναι καλό, είναι και κακό, ανάλογα τον καιρό. Αν θέλεις να οδηγείς και στη βροχή, θα πάρεις ένα ζευγάρι αδιάβροχα και θα οδηγείς και στη βροχή. Αν δεν σου αρέσει η λύση με τα αδιάβροχα, μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο. Αν όμως δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο, ή σου αρέσει η μοτοσυκλέτα αλλά σιχαίνεσαι το νερό, τα μυγάκια και το καυσαέριο, τότε η Sepal έχει τη λύση για σένα.

Μόνο που η συγκεκριμένη πατέντα, όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργεί πέντε-δέκα ακόμη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου του χρήστη στον Θεό.

Sepal

Το παρμπρίζ της Sepal, κομπλέ με αεροδυναμική οροφή που θυμίζει αετό για kite-surfing, στηρίζεται στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας με βεντούζες και με ιμάντα κατόπιν δένεται στα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια απίστευτη… παγίδα θανάτου, μόνο και μόνο για να μην βραχεί ο χλεχλές αναβάτης και να μην φάει τα μυγάκια στο κράνος και στο μπουφάν. Ως bonus, το death-trap της Sepal έχει και θήκη για το κινητό του αναβάτη.

Sepal

Η εταιρεία αναφέρει πως η κατασκευή της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με ρεζερβουάρ και μαρσπιέ σε μόλις 5 λεπτά, με την μέγιστη προτεινόμενη ταχύτητα να είναι τα 120 χλμ/ώρα, αν και ο κατασκευαστής συστήνει τα 100 ως μια πιο ασφαλή… σαχλαμάρες… δεν υπάρχει ασφαλής ταχύτητα με αυτό το πράμα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Sepal

Από πού να ξεκινήσουμε με τα προβλήματα της συγκεκριμένης πατέντας; Από το ότι στη βροχή δεν βλέπεις μπροστά τίποτα, αφού δεν υπάρχει υαλοκαθαριστήρας; Από την αστάθεια που δημιουργεί στη μοτοσυκλέτα το… πανωσήκωμα της Sepal; Από τό γεγονός πως ο αναβάτης έχει κολλημένη τη μούρη του στη ζελατίνα; Θυμηθείτε λίγο και το φιάσκο του BMW C1 -τουλάχιστον εκείνο είχε υαλοκαθαριστήρα.

Sepal

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία της Sepal, επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας, ΕΔΩ

Ετικέτες