Η Ducati πάει στο Luna Park

Γίνε αναβάτης MotoGP μέσω virtual reality
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

28/11/2017

Η Ducati ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία Parques Reunidos που έχει στην κατοχή της το Mirabilandia ένα υπερσύγχρονο θεματικό πάρκο 850.000 τετραγωνικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Ravenna και μόλις μία ώρα μακριά από το εργοστάσιο της Ducati. Η Ισπανική εταιρία που διαχειρίζεται το Mirabilandia, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του είδους του, με τον δεύτερο μεγαλύτερο τροχό στην Ευρώπη, υδάτινο κόσμο 10 εκταρίων και διαδρομές rollercoster που εκτείνονται σε 30 εκτάρια, ήρθε σε συμφωνία με την Ducati για την κατασκευή ενός θεματικού πάρκου 35.000 τετραγωνικών μέτρων. Σκοπός είναι οι επισκέπτες και τα παιδιά τους να μπορούν να βιώσουν την εμπειρία οδήγησης μιας Desmosedici των MotoGP όπως ακριβώς την ζει ο Dovi, και να γνωρίσουν διαδραστικά τα μοντέλα της Ducati.

Μαζί με τους υπερσύχρονους εξομοιωτές Virtual Reality, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά ιστορικές και σύγχρονες μοτοσυκλέτες της ιταλικής εταιρείας, να παρακολουθήσουν video, καθώς και να αγοράσουν ρούχα, αξεσουάρ και αναμνηστικά από το κατάστημα που θα υπάρχει εκεί. Πρόκειται για το πρώτο θεματικό πάρκο βασισμένο σε μοτοσυκλετιστική μάρκα.

Η είσοδος του Mirabilandia, με τα 47 θεματικά πάρκα 

 

Πρόκειται για το πρώτο στο είδος του πάρκο με θέμα την μοτοσυκλέτα και βασίζεται σαν ιδέα στο αντίστοιχο (αλλά πολύ πιο μεγάλο και εντυπωσιακό) θεματικό πάρκο της Ferrari στο Abu Dhabi.

Άποψη του πάρκου Mirabilandia:

 

Έξυπνες κάμερες – Νέος διαγωνισμός με μικρότερο προϋπολογισμό, σιγή ιχθύος για λάθος ενδείξεις στην πιλοτική φάση

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκήρυξε νέο διαγωνισμό μετά την ακύρωση του πρώτου λόγω προσφυγών
camera
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Ο νέος διαγωνισμός γίνεται “για τη σύναψη μεικτής σύμβασης προμήθειας και παροχής υπηρεσιών για την Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου Καμερών Καταγραφής Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.” και έχει συνολικό προϋπολογισμό 44.055.805 ευρώ, ενώ το κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

Το αντικείμενό του τώρα αφορά μόνο τις 1.000 σταθερές κάμερες που πρόκειται να αναπτυχθούν σε σταθερά σημεία ανά τη χώρα και όλα τα συμπαραμαρτυρούντα τους: βάσεις στήριξης, ηλεκτρολογική εγκατάσταση, δικτύωση, συντήρηση, εκπαίδευση αστυνομικών στη χρήση τους. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή τις κινητές κάμερες που θα μπουν σε λεωφορεία, οι οποίες πιθανότατα θα ανατεθούν σε διαφορετικό διαγωνισμό.

Ο νέος διαγωνισμός θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 27η Ιουλίου 2026 και την ηλεκτρονική τους αποσφράγιση την 28η Ιουλίου, ωστόσο προβλέπει σχεδόν το μισό κόστος από πριν και η αιτία είναι η αφαίρεση του όρου προαίρεσης, δηλαδή της δυνατότητας επέκτασης της παραγγελίας σε μετέπειτα χρόνο. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο λόγος που δεν ενσωματώθηκε ξανά η προαίρεση είναι πως δεν μπορούν να είναι γνωστές εκ των προτέρων οι τεχνικές προδιαγραφές που θα ισχύουν σε μερικά χρόνια, έτσι η κυβέρνηση δεν ήθελε να δεσμευτεί με ένα πακέτο συγκεκριμένων προδιαγραφών που ενδεχομένως να έχει ξεπεραστεί ή βελτιωθεί ως την επόμενη προμήθεια.

Θυμίζουμε πως ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί ματαιώθηκε στα τέλη Μαΐου μετά από αρκετές προσφυγές εταιρειών που επικαλούνταν είτε ασαφείς τεχνικές προδιαγραφές ή υπονοούσαν φωτογραφικό διαγωνισμό που πρακτικά περιέγραφε τα προϊόντα ενός συγκεκριμένου κατασκευαστή.

Στο μεταξύ η επικαιρότητα έχει γεμίσει από δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο που μιλούν για τεράστιο ποσοστό λανθασμένων καταγραφών από τις “έξυπνες” κάμερες. Με εκτιμήσεις για αστοχία σε πάνω από 90% των βεβαιωμένων παραβάσεων, τα σχετικά δημοσιεύματα επικαλούνται αστυνομικές πηγές, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ανησυχητικό το όλο ζήτημα καθώς, από τη στιγμή που οι κάμερες θα έχουν δικτυωθεί ως προβλέπεται, θα λειτουργούν αυτόνομα. Αυτό σημαίνει πως όποιοι δεχτούν κλήση για παράβαση που κρίνουν πως ήταν λανθασμένη, θα πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο και να προσφύγουν κατά της καταγραφής, γεγονός που μπορεί να πλημμυρίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην παρούσα φάση, οι λιγοστές κάμερες που έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά δεν υποστηρίζονται από σέρβερς τεχνητής νοημοσύνης, αλλά τα ευρήματά τους περνούν από την κλασική μέθοδο, έλεγχο από αστυνομικό. Προφανέστατα όμως δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί να τσεκάρουν τι κατέγραψε κάθε μια από τις κάμερες που διαφημίζονται πως θα πιάνουν χιλιάδες παραβάτες κάθε μέρα.