Η επέτειος του μεγαλύτερου ταξιδιού με μοτοσυκλέτα !

Ο Emilio Scott γύρισε δύο φορές τη Γη σε 10 χρόνια!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

2/4/2020

Με αφορμή το άρθρο για το επικό ταξίδι του Sjaak Lucassen και το γεγονός ότι ίσως είναι ο πιο κοσμογυρισμένος ταξιδιώτης, μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε ποιος πραγματικά είναι αυτός που κατέχει το ρεκόρ Guinness και όπως αποδείχτηκε όχι… δεν είναι ο Lucassen, αλλά ο Αργεντίνος Emilio Scotto! Σαν σήμερα μάλιστα, στις 2 Απριλίου του 1995 πριν από 25 χρόνια, ο Scotto ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 735.000 χιλιομέτρων (κοινώς έκανε δύο φορές τον κύκλο της γης) και διάρκειας δέκα ολόκληρων χρόνων με μόλις $300 στην τσέπη, καβάλα στη Honda Gold Wing 1100, την Black Princess όπως την ονόμασε.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Scotto πέρασε από 280 χώρες και γέμισε με σφραγίδες δεκατρία (13) διαβατήρια των εξηντατεσσάρων (64) σελίδων, ενώ πέρα απ’ τα απίστευτα μέρη που είδε, γνώρισε διάσημους ανθρώπους, όπως τον Muhammad Ali, ο οποίος του έδωσε και 50 δολάρια συμβάλλοντας στο ταξίδι του. Ακόμη, ευλογήθηκε απ’ τον Πάπα John Paul τον δεύτερο, ενώ γνώρισε και τον αστροναύτη Buzz AldrinΌπως αναφέρει και ο ίδιος, δεν διάλεξε αυτός τη Gold Wing αλλά το αντίθετο, καθώς την ημέρα που είχε πάει με ένα συνάδελφό του να χαζέψουν μοτοσυκλέτες στις εκθέσεις των αντιπροσωπειών, είδε την αφίσα της “χρυσόφτερης” και το σλόγκαν που τη συνόδευε: “Πάνω σε δύο ρόδες, ο κόσμος είναι δικός σου!” Έκτοτε, ο Αργεντινός αναβάτης μαζί με τη μοτοσυκλέτα υιοθέτησε το σλόγκαν ως μότο του.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια απ’ τη στιγμή που ολοκλήρωσε το ταξίδι του, μέχρι να μπει στο βιβλίο Guinness, ενώ από τότε δεν έχει βρεθεί κάποιος να εκθρονίσει τον Scotto. Τέλος, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τους πιο σημαντικούς ταξιδιώτες της ανθρωπότητας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Marco Polo, Christopher Columbus, Magellan Livingston, Amelia Earhart, Armstrong κλπ. 

Η MV Agusta στο Wheels and Waves με σειρά σπάνιων ιστορικών μοτοσυκλετών

Πρώτη εμφάνιση της ιταλικής εταιρείας στο γαλλικό φεστιβάλ
mv agusta wheels and waves
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/6/2026

Παρότι ο σημερινός της διευθυντής μάρκετινγκ, Filippo Bassoli, διατηρεί στενή σχέση με το φεστιβάλ Wheels and Waves, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη γαλλική πόλη Biarritz στις ακτές του ατλαντικού Ωκεανού, η MV Agusta δεν είχε ως τώρα συμμετάσχει επισήμως.

Αυτό θα αλλάξει στη διοργάνωση του 2026, η οποία θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 10 ως και την Κυριακή 14 Ιουνίου, καθώς η εταιρεία θα δώσει επίσημα το παρών φέτος σε συνεργασία με την αντιπρόσωπό της στη Γαλλία, MV Agusta Bayonne.

Στον χώρο που θα απασχολεί στο Wheels and Waves η MV Agusta θα εκθέσει όλη την τρέχουσα γκάμα μοντέλων της, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν από πρώτο χέρι σε test rides.

Παράλληλα, μια σειρά ιστορικών μοντέλων θα επιδείξουν την κληρονομιά της, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα κάποιες σπανιότατες μοτοσυκλέτες, όπως οι MV Agusta CSS 175/204 cc του 1958.

Επιπλέον, η συμμετοχή της θα επεκταθεί και στους δύο αγώνες που παραδοσιακά εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ο πρώτος είναι ο Punk's Peak Race, μια επιτάχυνση στην ευθεία όπου θα δοκιμαστεί η κορυφαία Superveloce 1000 Serie Oro, ενώ ο δεύτερος αγώνας είναι το Vintage Rally, αφιερωμένο σε ιστορικές μοτοσυκλέτες εκτός δρόμου. Εκεί η MV Agusta θα τρέξει το 125 Regolarità του 1968, ένα εμβληματικό μοντέλο που μάλιστα θα καβαλά ο Filippo Bassoli, όπως ο ίδιος μας εξηγεί:

"Το Wheels and Waves αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από μια μοτοσυκλετιστική εκδήλωση. Είναι ένα μέρος όπου συναντιούνται η κουλτούρα, η δημιουργικότητα και το πάθος με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Για την MV Agusta αυτό το ντεμπούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μας επιτρέπει να πούμε την πλήρη ιστορία της μάρκας σε ένα γενικότερο πλαίσιο: η τεχνολογική καινοτομία του 2026 δίπλα στις ιστορικές αξίες και την ταυτότητα των κλασικών μας μοτοσυκλετών. Η διοργάνωση αυτή στο Biarritz μεταφράζεται σε άμεση επαφή με μια διεθνή κοινότητα που μοιράζεται το ίδιο όραμα για τη μοτοσυκλέτα ως μορφή τέχνης σε κίνηση. Προσωπικά για μένα θα είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την εταιρεία λαμβάνοντας μέρος στο Vintage Rally με το ιστορικό MV Agusta 125 Regolarità — έναν αγώνα με τον οποίο διατηρώ μια πολύ ιδιαίτερη σύνδεση. Επισκέπτομαι το Wheels and Waves από την πρώτη του διοργάνωση το 2012 και έχω συνεισφέρει στη δημιουργία αυτού του αγώνα από τις πρώτες του χρονιές."

mv agusta wheels and waves

 

Ετικέτες