Η επέτειος του μεγαλύτερου ταξιδιού με μοτοσυκλέτα !

Ο Emilio Scott γύρισε δύο φορές τη Γη σε 10 χρόνια!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

2/4/2020

Με αφορμή το άρθρο για το επικό ταξίδι του Sjaak Lucassen και το γεγονός ότι ίσως είναι ο πιο κοσμογυρισμένος ταξιδιώτης, μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε ποιος πραγματικά είναι αυτός που κατέχει το ρεκόρ Guinness και όπως αποδείχτηκε όχι… δεν είναι ο Lucassen, αλλά ο Αργεντίνος Emilio Scotto! Σαν σήμερα μάλιστα, στις 2 Απριλίου του 1995 πριν από 25 χρόνια, ο Scotto ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 735.000 χιλιομέτρων (κοινώς έκανε δύο φορές τον κύκλο της γης) και διάρκειας δέκα ολόκληρων χρόνων με μόλις $300 στην τσέπη, καβάλα στη Honda Gold Wing 1100, την Black Princess όπως την ονόμασε.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Scotto πέρασε από 280 χώρες και γέμισε με σφραγίδες δεκατρία (13) διαβατήρια των εξηντατεσσάρων (64) σελίδων, ενώ πέρα απ’ τα απίστευτα μέρη που είδε, γνώρισε διάσημους ανθρώπους, όπως τον Muhammad Ali, ο οποίος του έδωσε και 50 δολάρια συμβάλλοντας στο ταξίδι του. Ακόμη, ευλογήθηκε απ’ τον Πάπα John Paul τον δεύτερο, ενώ γνώρισε και τον αστροναύτη Buzz AldrinΌπως αναφέρει και ο ίδιος, δεν διάλεξε αυτός τη Gold Wing αλλά το αντίθετο, καθώς την ημέρα που είχε πάει με ένα συνάδελφό του να χαζέψουν μοτοσυκλέτες στις εκθέσεις των αντιπροσωπειών, είδε την αφίσα της “χρυσόφτερης” και το σλόγκαν που τη συνόδευε: “Πάνω σε δύο ρόδες, ο κόσμος είναι δικός σου!” Έκτοτε, ο Αργεντινός αναβάτης μαζί με τη μοτοσυκλέτα υιοθέτησε το σλόγκαν ως μότο του.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια απ’ τη στιγμή που ολοκλήρωσε το ταξίδι του, μέχρι να μπει στο βιβλίο Guinness, ενώ από τότε δεν έχει βρεθεί κάποιος να εκθρονίσει τον Scotto. Τέλος, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τους πιο σημαντικούς ταξιδιώτες της ανθρωπότητας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Marco Polo, Christopher Columbus, Magellan Livingston, Amelia Earhart, Armstrong κλπ. 

KTM Tech3-Lando Norris: Πρόσκληση στον νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή F1 να οδηγήσει MotoGP

Ευπρόσδεκτος λέει το αφεντικό της KTM Tech3 - Και ο Norris είναι λάτρης των μοτοσυκλετών
Lando Norris KTM Tech3
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/12/2025

Η Formula 1 έχει νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή τον Lando Norris, με τον Βρετανό που λατρεύει τις μοτοσυκλέτες και έχει ως ινδαλμά του τον Valentino Rossi να παίρνει ανεπίσημη πρόσκληση από το νέο αφεντικό της KTM Tech3, Guenther Steiner, να δοκιμάσει τη μοτοσυκλέτα της KTM.

Ο Lando Norris κατάφερε να σπάσει φέτος την κυριαρχία του Max Verstappen και να πάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 έπειτα από τέσσερα σερί πρωταθλήματα του Ολλανδού με τον Βρετανό να κατακτά τον τίτλο με την McLaren.

O Norris είναι μία ακόμη περίπτωση όπου οι τέσσερεις τροχοί τον κέρδισαν αγωνιστικά σε μικρή ηλικία καθώς στα επτά του μόλις χρόνια άφησε στην άκρη το mini bike του και ξεκίνησε καρτ φτάνοντας έπειτα από 19 χρόνια στην κορυφή των τεσσάρων τροχών. Αυτό που δεν κατάφεραν είναι να σβήσουν το πάθος του για τους δύο τροχούς με τον 26χρονο να έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν τη λατρεία του για τη μοτοσυκλέτα, ενώ έχει ως ίνδαλμα τον Valentino Rossi, το οποίο και γνώρισε από κοντά όταν ήταν 19 ετών (βλ. σχετική φωτογραφία)

Ως ο πρώην ιδιοκτήτης της Hass F1, o Guenther Steiner γνωρίζει πολύ καλά τον Norris και μίλησε για αυτόν με τα καλύτερα λόγια έπειτα από την πρόσφατη κατάκτηση του τίτλου των Οδηγών στη Formula 1, στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. 

Μάλιστα, o Steiner σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν παρέλειψε να αποστείλλει και μία ανοιχτή πρόσκληση στον Norris λέγοντας ότι είναι ευπρόσεκτος να δοκιμάσει τη μοτοσυκλέτα της KTM την ερχόμενη χρονιά, η οποία έχει και σχεδόν το ίδιο... χρώμα με τη McLaren του Βρετανού. "Μπορεί να έρθει και να την οδηγήσει, θα βρούμε έναν τρόπο να το κανονίσουμε. Θα είναι κάτι ωραίο για αυτόν, αν και δεν νομίζω ότι ο Zak Brown (σ.σ. ο επικεφαλής της McLaren Racing) θα χαρεί να τον δει στη σέλα μιας MotoGP μοτοσυκλέτας."

Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που ένας Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1 δηλώνει θιασώτης των δύο τροχών, αφού δύο από τους κορυφαίους όλων των εποχών οι Michael Schumacher και Lewis Hamilton, με επτά παγκόσμιους τίτλους ο καθένας, έχουν δηλώσει επίσης την αγάπη τους. Μάλιστα ο Schumacher μετά το τέλος της καριέρας του έτρεξε και σε αγώνες στη Γερμανία!