Η Honda άλλαξε CEO! Φεύγει ο Hachigo αναλαμβάνει ο Mibe, πρώην πρόεδρος R&D!

Προγραμματισμένη και όχι ξαφνική η αλλαγή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/2/2021

Ανέλαβε πριν από λίγο, στις 17:00 τοπική ώρα Ιαπωνίας, ο κος Toshihiro Mibe το τίτλο του Προέδρου και CEO της Honda Motor Co Ltd. Η οριστική μετακύλιση εξουσίας θα γίνει τον Ιούνιο στην ετήσια συνάντηση των μετόχων, και ήταν μία προγραμματισμένη αλλαγή που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Ο τωρινός Πρόεδρος και CEO κος Takahiro Hachigo ανέλαβε το τιμόνι της Honda τον Ιούνιο του 2015 σηματοδοτώντας μία αλλαγή κατεύθυνσης από αυτές που συμβαίνουν κάθε εκατό χρόνια, ώστε η Honda να συνεχίσει και στο μέλλον να είναι μία εταιρεία που «θα συνεχίζει να υπάρχει πέρα κάθε αμφιβολίας». Στο διάστημα αυτό που ο Hachigo ανέλαβε τα καθήκοντά του, η Honda τοποθέτησε τα θεμέλια για ένα πλάνο με ορίζοντα πέρα από το 2050 όπου θα έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα και μηδενικούς θανάτους από τροχαία. Για αυτό και ο τομέας της έρευνας και της εξέλιξης ενισχύθηκε στον μέγιστο βαθμό, ενώ ταυτόχρονα εξελίχθηκαν και οι διαδικασίες γύρω από τις νέες ταχύτητες που τρέχουν οι εξελίξεις.

Για αυτό και ο απερχόμενος Πρόεδρος και CEO έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον νέο, καθώς βρισκόταν στο κέντρο των εξελίξεων και έτρεχε όλες τις διαδικασίες.

Πράγματι, αν η Honda ήθελε να μείνει πιστή στο πλάνο που έχει σχεδιάσει, μία στροφή που όπως η ίδια αποκαλεί, συμβαίνει κάθε εκατό χρόνια, δεν υπήρχε καλύτερος άνθρωπος να αναλάβει το τιμόνι για τα επόμενα χρόνια.

Ο κος Toshihiro Mibe, (φωτό επάνω) Πρόεδρος και CEO για την επόμενη θητεία, απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ξεκινώντας με το αίσθημα της μεγάλης ευθύνης που αισθάνεται από την νέα του θέση και μάλιστα μπροστά σε μία τέτοια πορεία, όπως αυτή που ετοιμάζει η Honda για το μέλλον. Έπειτα μας έδωσε μία σημαντική είδηση, μας αποκάλυψε το σκαλοπάτι που έχουμε μπροστά μας. Όπως είπε, από την προηγούμενη θέση του ετοίμαζε και εξέλισσε όλες τις τεχνολογίες που θα χαρακτηρίσουν την Honda μετά το 2030. Τότε είναι που θα δούμε και τις πρώτες μεγάλες αλλαγές για τον ορίζοντα του 2050 που επίσης τόνισε και ο ίδιος στον χαιρετισμό του, όπως και ο κος Hachigo. Ως νέος πρόεδρος, ο Mibe θα ασχοληθεί με την διαμόρφωση όλων εκείνων των αλλαγών που ο ίδιος έχει προετοιμάσει από την θέση του Προέδρου του R&D σε δημιουργίες που θα είναι ελκυστικές για τους πελάτες. Στον λόγο του δεν έκανε λόγο μόνο για προϊόντα όμως, αλλά και για υπηρεσίες.

Τέλος τόνισε πως οι καιροί προχωρούν με ορμητικούς ρυθμούς και η Honda είναι προετοιμασμένη για μεγάλες και ταχύτατες αλλαγές. Για να γίνουν όλα αυτά δεν θα διστάσει όπου κρίνει απαραίτητο να στηριχθεί σε αποφάσεις υπό νέα τελείως βάση, συμπεριλαμβανομένου να εκμεταλλευτεί την εμπειρία και την εξειδίκευση εξωτερικών συνεργατών, να διερευνήσει νέες συνεργασίες και να θέσει κάθε τομέα ευθύνης του ως μία νέα μεγάλη πρόκληση.

 

Ετικέτες

Honda: Μοτοσυκλέτα που ελίσσεται μόνη της δείχνουν νέες πατέντες

Σύστημα που υποβοηθά στην αποφυγή σύγκρουσης και στους δύο τροχούς θέλουν οι Ιάπωνες
Πατέντα Honda 2025 ARAS σύστημα αποφυγής σύγκρουσης
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/12/2025

Πιο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης αναβάτη υπόσχεται πατέντα που κατέθεσε η ιαπωνική εταιρεία με στόχο την αποφυγή σύγκρουσης ή έστω τη μείωση των συνεπειών της.

Η Honda ασχολείται εδώ και καιρό και στους δύο τροχούς με συστήματα που πλέον εφαρμόζονται μαζικά στα αυτοκίνητα με στόχο να μειώσει την πιθανότητα τροχαίου ατυχήματος.

Αν και υπολείπονται σε σχέση με τα αντίστοιχα των αυτοκινήτων τα Advanced Rider Assistance Systems (ARAS για συντομία), τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του αναβάτη γίνονται σιγά-σιγά όλο και καλύτερα. Η BMW για παράδειγμα έχει πλέον ένα εξαιρετικό ενεργό cruise control, το οποίο συνεργάζεται και με το σύστημα προειδοποίησης πρόσθιας σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware με αυτό και το γνωρίσαμε κατά την πρώτη μας επαφή στο Μόναχο με τη νέα R 1300 RT (τεύχος #668).

Η Honda θέλει να πάει τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο και να τα φέρει πιο κοντά στα δεδομένα των τεσσάρων τροχών, όπως φαίνεται και από τη νέα πατέντα που κατέθεσε για ένα σύστημα υποβοήθησης αποφυγής σύγκρουσης, το και επεμβαίνει στο τιμόνι, κάτι που ακούγεται έως και τρομακτικό για οποιονδήποτε αναβάτη έχει συνηθίσει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατεύθυνσης της μοτοσυκλέτας του, ακόμη και αν έχει οδηγήσει δίτροχο που επιταχύνει και επιβραδύνει "μόνο του".

Πατέντα Honda 2025 ARAS σύστημα αποφυγής σύγκρουσης

Από τη Honda έχουμε δει μοτοσυκλέτα που ισορροπεί μόνη της από το 2017, έστω και ως μοντέλο επίδειξης μόνο, ενώ το 2021 έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες πατέντες με ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ να συνδέεται με το τιμόνι της μοτοσυκλέτας (μια Gold Wing στις πατέντες) αλλά και με την IMU της μοτοσυκλέτας. Τότε το σύστημα άφηνε περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις και έμοιαζε με ένα πιο περίπλοκο σταμπιλιζατέρ, το οποίο μπορούσε να επέμβει ενεργά στο τιμόνι εφόσον "ένιωθε" ότι η μοτοσυκλέτα δεν έκανε αυτό που ήθελε ο αναβάτης της -π.χ. tank slapping.

Στις νέες πατέντες της ιαπωνικής εταιρείας ένα παρόμοιο σύστημα συλλέγει δεδομένα και από το ραντάρ/κάμερες της μοτοσυκλέτας δείχνοντας πιο ολοκληρωμένο, ενώ έτσι μπορεί να ανακατευθύνει έστω και ελαφρά τη μοτοσυκλέτα αν υπάρχει επικείμενη σύγκρουση.

ARAS Honda πατέντα 2025

Στα αυτοκίνητα η ανακατεύθυνση για διάφορους λόγους είναι πλέον κοινός τόπος, με πιο διαδεδομένο το σύστημα Διατήρησης Λωρίδας, που επαναφέρει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας αν οι τροχοί τους πλησιάσουν προς τις διαχωριστικές γραμμές. Επόμενο είναι το πιο προηγμένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης (Collision Avoidance System -CAS), το οποίο υποβοηθά τον οδηγό να αποφύγει μια σύγκρουση "συμπληρώνοντας" τις κινήσεις που κάνει με το τιμόνι και επεμβαίνοντας στα φρένα ή έστω να μειώσει τις συνέπειές της. Θα παραθέσω μόνο ένα από τα βίντεο της Nissan που εξελίσσει ένα τέτοιο σύστημα για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ, στο πιο εντυπωσιακό ίσως σενάριο με τον κίνδυνο να εμφανίζεται κυριολεκτικά από το πουθενά και τις πιθανότητες για σωστή αντίδραση από την πλευρά του οδηγού να είναι μηδενικές στον χρόνο που έχει στη διάθεσή του.

Η πατέντα της Honda αφορά μια τέτοια εφαρμογή, λογικά σε πιο ήπια μορφή αναφορικά με την παρέμβαση στο τιμόνι. Ωστόσο η ύπαρξη πλέον καμερών και ραντάρ και στους δύο τροχούς την κάνει εφικτή -εφόσον υπάρχει και το σωστό λογισμικό-, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οδηγός μπορεί να παρακάμψει τη λειτουργία του συστήματος οποιαδήποτε στιγμή ασκώντας παραπάνω δύναμη στο τιμόνι από εκείνη του συστήματος. 

Οι Ιάπωνες αναφέρουν δύο διαφορετικά σενάρια. στο πρώτο το σύστημα καταλαβαίνει ότι ο αναβάτης έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο και προσπαθεί να πραγματοποιήσει ελιγμό και έτσι υποβοηθά τις κινήσεις του. Στο δεύτερο σενάριο το σύστημα καταλαβαίνει ότι ο αναβάτης δεν έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο και η επέμβαση στο τιμόνι είναι πιο έντονη.

Εκτός από τις κάμερες και το ραντάρ που του δείχνουν την απόσταση του κινδύνου, το σύστημα ενημερώνεται για την απόφαση που θα πάρει λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραμέτρους, παρόμοιες με εκείνες που αναλύει και η IMU, όπως το άνοιγμα το γκαζιού, την ταχύτητα και την πίεση στα φρένα.