Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

Η Husqvarna άλλαξε και πάλι χέρια

Τώρα που η σκόνη από τον ρυθμό των εξελίξεων με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Husqvarna έχει καταλαγιάσει, ας δούμε λίγο τι ακριβώς έχει συμβεί και που οδηγούνται τα πράγματα. Καταρχήν η είδηση. Ο διευθύνων σύμβουλος της KTM, Stefan Pierer, αγόρασε πριν από λίγες μέρες την Husqvarna που μέχρι πρότινος ανήκε στην BMW Group. Αυτό απέχει πολύ από τον τίτλο "Η KTM αγοράζει την Husqvarna", καθώς ανάμεσα στα δύο υπάρχουν μερικές μεγάλες και σημαντικές διαφορές.

Η BMW βλέποντας την ζήτηση στις enduro μοτοσυκλέτες να πέφτει, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση, αποφάσισε να επενδύσει περισσότερο στο project που ονομάζει "Urban Mobility" και περιλαμβάνει τα νέα της σκούτερ, καθώς και μελλοντικές τους ηλεκτροκίνητες εκδόσεις. Κάπως έτσι η Husqvarna βγήκε άμεσα από τα σχέδια της BMW. Την είδηση της πώλησης επιβεβαιώνει με συνέντευξή του, ο διευθυντής εμπορικής επικοινωνίας της BMW, κ. Manfred Grunert, δίνοντας και μία ακόμη είδηση. Στο προσεχές μέλλον η γερμανική εταιρία δεν θα ασχοληθεί με μοτοσυκλέτες μικρότερες των 600 κυβικών! Αυτό έρχεται και ως επιβεβαίωση της δήλωσης που μας είχε κάνει ο διευθυντής του προγράμματος "Urban Mobility", στην Ισπανία κατά την παγκόσμια παρουσίαση των C600 Sport και C650 GT. Μας είχε πει τότε ότι αν ποτέ η BMW σχεδιάσει μικρότερο σκούτερ, τότε αυτό είναι πιθανότερο να γίνει μέσω της Husqvarna καθώς δεν σκοπεύουν να αναμιχθούν σε έναν έντονο ανταγωνισμό που μάλιστα έχει και μικρό περιθώριο κέρδους. Η πώληση της Husgvarna λοιπόν σηματοδοτεί και ένα ολικό επαναπροσδιορισμό των πλάνων για ολόκληρη την BMW Motorrad.

Το τίμημα που έδωσε η Pierer Industrie AG στην BMW Group για την εξαγορά δεν έχει ανακοινωθεί από καμία πλευρά ακόμα, καθώς αναμένεται και η έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού της Αυστρίας. Είναι ίσως ο φόβος αυτής της έγκρισης που οδήγησε τον Stefan Pierer να αποκτήσει προσωπικά (μέσω της Pierer Industrie AG) την Husqvarna χωρίς να εμπλέξει σε αυτό το στάδιο την KTM.

Αρχικά λοιπόν περιμέναμε ακόμα και ένα μεγαλύτερο βήμα, να αποχωρήσει ο κ. Pierer από την KTM αναλαμβάνοντας την Husqvarna ως ένα προσωπικό στοίχημα. Αλλά οι καιροί δεν είναι κατάλληλοι για παιχνίδια, και ο κ. Pierer απέκλεισε τέτοιες βιαστικές κινήσεις ηρωισμού, προχωρώντας μάλιστα σε περισσότερες αποκαλύψεις για το μέλλον. Έχει ήδη ανακοινώσει ότι υπάρχουν σκέψεις για κοινά ανταλλακτικά με την KTM, κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς και ότι ο προσανατολισμός της Husqvarna θα είναι να ανταγωνιστεί απευθείας τις Yamaha και Suzuki.

Οπότε πολλές πιθανότητες αρχίζουν να διαφαίνονται σιγά – σιγά. Ίσως να δούμε τα βήματα εμπρός που είχε κάνει η Husqvarna σε νέες για αυτή κατηγορίες μοτοσυκλετών, να πισωγυρίζουν. Ίσως από την άλλη να τη δούμε να συνεργάζεται με την Bajaj στην οποία επίσης συμμετέχει ο κ. Pierer, μόνο ένα πράγμα δεν θέλουμε να δούμε. Να μειώνεται ο ανταγωνισμός και να γίνονται όλες οι enduro μοτοσυκλέτες ίδιες μεταξύ τους, καθώς η ποικιλομορφία είναι συνώνυμη της εξέλιξης. Βέβαια η δήλωση του κ. Pierer για κοινά ανταλλακτικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοιες προσδοκίες, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να διεξάγονται συμπεράσματα. Αρκούμαστε λοιπόν σε αυτά που γνωρίζουμε σίγουρα, η BMW Motorrad αναδιαμορφώνεται και επικεντρώνεται σε μοτοσυκλέτες και σκούτερ μεγαλύτερες από 600 κυβικά, και η Husqvarna αγοράστηκε από τον άνθρωπο που ελέγχει και την KTM.

 

(Στη φωτογραφία ο κ. Stefan Pierer, νέος ιδιοκτήτης της Husgvarna και CEO της KTM)