Η Indian κέρδισε το King of the Baggers του 2021 [VIDEO]

Αν έχει ρόδες, τότε τρέχει σε αγώνες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

30/10/2020

Γιατί γίνονται αγώνες μοτοσυκλετών; Μήπως είναι η κατάκτηση των πρωταθλημάτων, η εξέλιξη της τεχνολογίας, η προβολή των χορηγών, τα τηλεοπτικά συμβόλαια, η δόξα και το χρήμα; Μπορεί να είναι όλα αυτά αν μιλάμε για τα MotoGP, τα WSBK, το MX, το Enduro και γενικά κάθε είδους παγκόσμιο και εθνικό θεσμό, όμως όταν μιλάμε για το King of the Baggers που έγινε στην πίστα της Laguna Seca και μάλιστα υπό την επίβλεψη της AMA στο πλαίσιο των αγώνων του Moto America, τότε ο βασικός σκοπός είναι η διασκέδαση και ο χαβαλές και τίποτε άλλο. Τουλάχιστον αυτή την προσέγγιση είχαν οι ένα εκατομμύριο τηλεθεατές και οι 30.000 επισκέπτες του facebook που παρακολούθησαν ζωντανά τα 13 αμερικάνικα bagger της Indian και την Harley Davidson να ξύνουν τις βαλίτσες τους στη διάσημη Crockscrew. Οι συμμετέχοντες όμως φαίνεται πως είχαν πάρει πολύ σοβαρά την αποστολή τους, με τα εργοστάσια της Indian και την Harley Davidson να παρουσιάζουν στη γραμμή της εκκίνησης μοτοσυκλέτες, που μόνο οι μετατροπές και τα “φτιαξίματα” ξεπερνούσαν σε κόστος τα 80.000 δολάρια η κάθε μία! Το ίδιο εντυπωσιακά είναι και τα ονόματα των αναβατών που είχαν “προσλάβει” για να πάρουν τη νίκη, με τον πρώην αναβάτη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος WSBK Ben Bostrom να καβαλά μια Harley Street Glide και τους  Tyler O’Hara και Frankie Garcia να είναι πάνω σε δύο Indian Challenger. Τις Indian τις είχε προετοιμάσει για τον αγώνα ο γνωστός μας Roland Sands με την S&S, ενώ και τα Harley είχαν πολλές μετατροπές στον κινητήρα τους, με εξαρτήματα από τον κόσμο των Dregster, όπως μηχανικούς υπερσυμπιεστές, εκκεντροφόρους, κεφαλές έμβολα, κιβώτια ταχυτήτων κ.τ.λ. Τελικός νικητής του αγώνα που είχε συνολικό μήκος 28 χιλιομέτρων ήταν ο O’Hara με την Indian, ενώ και στην τρίτη θέση συναντάμε άλλη μια Indian Challenger.

Φυσικά σε έναν αγώνα με μοτοσυκλέτες των 300 κιλών (τα Indian είχαν καταφέρει να τα κατεβάσουν στα 272 κιλά για τον αγώνα)  που έχουν σχεδιαστεί για βόλτες στην παραλιακή δεν έλειψαν τα παρατράγουδα. Ο Ben Bostrom εγκατέλειψε και ο νικητής του αγώνα ξεκίνησε με την μοτοσυκλέτα να έχει διαρροή στο πίσω φρένο! Σημασία όμως είχε η διασκέδαση και ο χαβαλές βλέποντας αυτά τα θηρία να φοράνε αθλητική ενδυμασία και να μπαίνουν στον αγωνιστικό στίβο. Στις ΗΠΑ βέβαια που υπάρχει η αιώνια κόντρα μεταξύ των οπαδών της Harley και της Indian, το αποτέλεσμα του αγώνα χαροποίησε ιδιαίτερα τους “Ινδιάνους” που ήδη έχουν ανοίξει λογαριασμό στο πρωτάθλημα Flat Track με την FTR 1200 και τώρα πήραν την πρώτη τους νίκη από την Harley και στους αγώνες ταχύτητας. 

Traffic Commander και ΚΟΜΒΟΣ: Το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας [Video]

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ με υποσχέσεις για 25 με 30% βελτιωμένες κυκλοφοριακές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο
traffic commander
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

Στις εγκαταστάσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγινε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, η παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο, μέρος του οποίου είναι η ομάδα ΚΟΜΒΟΣ που είχε προαναγγείλει μια μέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Traffic Commander αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της ανάλυσης δεδομένων και της άμεσης επιχειρησιακής εικόνας.

Το σύστημα Traffic Commander διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα, αξιοποιώντας πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές δεδομένων – κάμερες, περιπολικά της Τροχαίας, drones κ.ά. – τις οποίες συνδυάζει σε μία ενιαία επιχειρησιακή εικόνα για τους αξιωματικούς του ΘΕΠΕΚ.

Μάλιστα στην τελετή παρουσίασης αποκαλύφθηκε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δώρισε 10 υπερσύγχρονα drones αξίας 125.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν από αέρος εικόνα στο ΘΕΠΕΚ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Traffic Commander, αστυνομικός υποδιευθυντής Αναστάσιος Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα νέο επιχειρησιακό εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από μηχανικούς λογισμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς πρόσθετη δαπάνη ανάπτυξης, με στόχο να παρέχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα, ανάλυση και συντονισμό. Όπως εξήγησε, το Traffic Commander συλλέγει και συνδυάζει δεδομένα από δεκάδες διαφορετικές πηγές, μετατρέποντας τα επιμέρους στοιχεία σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν είναι ένας ακόμη χάρτης κυκλοφορίας. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει την εικόνα της πόλης σε επιχειρησιακή γνώση και την επιχειρησιακή γνώση σε αποτελεσματικότερη δράση".

Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης), ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξελίσσεται συνεχώς, με την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, νέων πηγών δεδομένων και πρόσθετων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Η ομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί μια μέρα πιο πριν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, απασχολώντας 150 αστυνομικούς με 40 μοτοσυκλέτες που θα είναι επιφορτισμένοι με την επιτόπου εφαρμογή των δράσεων που αποφασίζονται στο ΘΕΠΕΚ μέσω του Traffic Commander, λειτουργώντας ως η εκτελεστική πτέρυγα του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού.