Η Kalashnikov επεκτείνεται

Οδεύοντας στην παραγωγή
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/8/2018

Όπως είχαμε αναφέρει και πέρυσι η εταιρεία από τη Ρωσία είχε αποφάσισει να διευρύνει της δραστηριότητές της και να προχωρήσει στη παραγωγή μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας. Σκοπός της κατασκευής της ήταν η διάθεσή της στις ένοπλες δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, δημιουργώντας έτσι δύο εκδόσεις. Η έκδοση που προορίζονταν για στρατιωτική χρήση ήταν εξοπλισμένη με on-off ελαστικά ενώ η άλλη που είχε δοθεί στην αστυνομία είχε ασφάλτινα και βαλίτσες. Ένα χρόνο μετά, με την πάροδο του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Ρωσία –που αυτό αποτέλεσε και το κύριο λόγω που δόθηκαν οι 50 μοτοσυκλέτες στην αστυνομία για την πιο άμεση αστυνόμευση- η εταιρεία έχει πλέον στα χέρια της τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε η μοτοσυκλέτα της να δει το πράσινο φως της παραγωγής.

Έτσι, στο διεθνές στρατιωτικό τεχνικό φόρουμ 2018 που έγινε στην Ρωσία, η εταιρεία παρουσίασε δύο νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, την UM-1 και την SM-1, με την μία εκ των δύο πιθανότατα να απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό. Ο ηλεκτρικός κινητήρας των μοτοσυκλετών έχει τη δυνατότητα να πιάσει την τελική των 100km/h, ενώ η αυτονομία του ανέρχεται στα 149.6km. Πέραν αυτών η εταιρεία δεν προχώρησε στη περαιτέρω ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών των μοτοσυκλετών, ενώ ακόμα δεν διευκρίνισε τις ακριβείς προθέσεις της, αφήνοντας έτσι αρκετά ερωτήματα για το αν θα διατεθεί τελικά κάποια από αυτές στην αγορά. Το μοναδικό στοιχείο που είναι εμφανές, είναι πως η UM-1 αποτελεί την επόμενη γενιά των προηγούμενων μοντέλων, ενώ παράλληλα έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι το μοντέλο παραγωγής καθώς είναι εξοπλισμένη με φλας σε αντίθεση με το SM-1.

Η Polaris πατεντάρει κράνος που διαγιγνώσκει πότε είσαι κουρασμένος

Μένει να δούμε αν θα πάρει τον δρόμο προς την παραγωγή
polaris
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/6/2026

Η τελευταία πατέντα της Polaris υποδηλώνει ότι το μελλοντικό σου κράνος θα μπορεί να παρακολουθεί την κόπωσή σου, να ελέγχει το όχημά σου και να αποφασίζει πότε πρέπει να σταματήσεις την οδήγηση.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Polaris περιγράφει ένα modular έξυπνο κράνος εξοπλισμένο με GPS, βιομετρικούς αισθητήρες, εξοπλισμό επικοινωνίας, φώτα και αφαιρούμενες ηλεκτρονικές μονάδες. Οι μοτοσυκλετιστές θα μπορούν να επικοινωνούν μέσω δικτύων, να συντονίζουν ομαδικές βόλτες και να χειρίζονται ορισμένες λειτουργίες του οχήματος απευθείας από κουμπιά τοποθετημένα στο κράνος. Όλα αυτά είναι αρκετά λογικά. Οι μοτοσυκλετιστές χρησιμοποιούν ήδη συσκευές επικοινωνίας Bluetooth, κάμερες, συστήματα πλοήγησης και εφαρμογές. Ο συνδυασμός ορισμένων από αυτές τις λειτουργίες σε μια ενιαία πλατφόρμα δεν λογίζεται ως αρνητικό.

Polaris

Βέβαια, η τεχνολογία του συγκεκριμένου κράνους δεν σταματά εκεί, αφού ένα σύστημα παρακολούθησης της κόπωσης που καταγράφει τις κινήσεις του κεφαλιού, την επιτάχυνση, τα βιομετρικά στοιχεία του αναβάτη και τη δραστηριότητα των αναρτήσεων του οχήματος θα υπολογίσει αυτό που η Polaris ονομάζει “Συνολική Μεταδιδόμενη Ενέργεια” (Total Energy Imparted). Η ιδέα είναι να προσδιοριστεί πόσο σωματικά καταπονημένος έχει γίνει ο αναβάτης με την πάροδο του χρόνου. Αν συγκεντρωθούν αρκετοί “πόντοι” κόπωσης, το σύστημα αρχίζει να εκπέμπει προειδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το κράνος θα μπορούσε να ζητήσει επιβεβαίωση ότι ο αναβάτης είναι σε εγρήγορση και προσέχει. Εάν ο αναβάτης δεν απαντήσει εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, το σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του οχήματος, περιορίζοντας την απόδοση ή μειώνοντας την ταχύτητα.

Polaris

Πολλοί έμπειροι αναβάτες θα θεωρήσουν πως δεν πρέπει και δεν χρειάζεται ένα κράνος να πάρει μία τέτοια απόφαση, όμως είναι από τις περιπτώσεις που η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ του ανθρώπου και να προλάβει δύσκολες καταστάσεις.

Μία άλλη λειτουργία της Polaris περιγράφει συστήματα σύνδεσης για ομαδικές βόλτες που μπορούν να παρακολουθούν πόσο μακριά απομακρύνονται οι αναβάτες από έναν καθορισμένο αναβάτη και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν οι αναβάτες απομακρύνονται υπερβολικά.

Βέβαια, μένει να δούμε αν οι παραπάνω λειτουργίες θα πάρουν τον δρόμο προς την παραγωγή, καθώς πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν μείνει στα συρτάρια και οι ιδέες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σημαντικό πάντως είναι να αναφέρουμε πως η η Polaris δεν είναι απλώς ένας κατασκευαστής οχημάτων, αλλά κατέχει επίσης την Klim, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα του εξοπλισμού για μοτοσυκλέτες και μηχανοκίνητα σπορ.

Ετικέτες