Η Τροχαία αναζητά οδηγό που σκότωσε και εγκατέλειψε μοτοσυκλετιστή
Στη Λεωφόρο Συγγρού το μοιραίο δυστύχημα
Από τον
Λάζαρο Μαυράκη
9/12/2019
Χθες το απόγευμα (Κυριακή 8 Δεκεμβρίου) σημειώθηκε ένα τροχαίο συμβάν επί της Λεωφόρου Συγγρού στο ύψος της Παντείου. Ένα μαύρο, πολυτελές τζιπ –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- έκλεισε τον δρόμο σε μοτοσυκλετιστή που κινούνταν στην μεσαία λωρίδα της λεωφόρου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει η μοτοσυκλέτα πάνω του. Ο άτυχος αναβάτης (33 ετών), παρότι φορούσε τον προστατευτικό εξοπλισμό και το κράνος του, εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα λόγω των σοβαρών τραυμάτων του από την σφοδρότητα της σύγκρουσης.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου που φέρεται να έχει εμπλακεί στο συμβάν, δεν σταμάτησε καθόλου, αλλά αντιθέτως ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε από την περιοχή. Μέχρι και αυτή την ώρα γίνεται έρευνα προκειμένου να βρεθεί το αυτοκίνητο (το οποίος φέρει και ένα χτύπημα στο πίσω δεξί μέρος) και ο οδηγός του, γι' αυτό όποιος τυχόν γνωρίζει λεπτομέρειες ή ήταν μάρτυρας στο συμβάν, παρακαλείται να επικοινωνήσει με την Τροχαία Αττικής, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να θυμίσουμε ότι και πριν από λίγες μέρες είχε σημειωθεί ένα τραγικό συμβάν με δύο νεκρούς αναβάτες στη Λεωφόρο Λαυρίου, όταν αυτοκίνητο παραβίασε "STOP" και παρέσυρε δύο μοτοσυκλέτες. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα χρειαστεί να γράψουμε ποτέ ξανά αντίστοιχες ειδήσεις, βάζοντας ένα τέλος στην "κατάθεση" ανθρώπινων ψυχών στην άσφαλτο.
KTM 500 EXC-F "Καμήλα": Όταν ο Chris Birch σχεδιάζει την μοτοσυκλέτα των ονείρων του [VIDEO]
Με βάση μια ΚΤΜ enduro και άφθονο trail και rally εξοπλισμό
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
12/12/2025
Πανώ σε μία KTM 500 EXC-F στηρίχθηκε ο Chris Birch για να φτιάξει την απόλυτη off-road μοτοσυκλέτα που τα κάνει όλα, από εκδρομικό Enduro έως Hard Enduro.
Όλοι μας έχουμε κάποτε ονειρευτεί πως ακριβώς θα θέλαμε μια μοτοσυκλέτα, κομμένη και ραμμένη στις δικές μας ανάγκες αλλά στο κομμάτι του off road λίγοι άνθρωποι θα ήξεραν καλύτερα τι ζητάνε από μια μοτοσυκλέτα από ότι ο Chris Birch.
Με αφετηρία μια ΚΤΜ EXC-F 500 του 2025 ο Νεοζηλανδός αναβάτης προσπάθησε να δημιουργήσει την ιδανική εκτός δρόμου μοτοσυκλέτα ικανή να διαπραγματευτεί μεγάλες αποστάσεις και ταχύτητες με σχετική άνεση, χωρίς μεγάλες παραχωρήσεις στις ικανότητες προσπέλασης και πιο τεχνικού τερέν.
“Αυτή είναι η δική μου εκδοχή μοτοσυκλέτας για όλα”, λέει ο Birch, “H απόλυτη all-rounder. Ξεκίνησα με την KTM 500 EXC, πρόσθεσα λίγη δόση Rally και μια πινελιά Hard Enduro. Ήθελα να είναι άνετη για οδήγηση όλη μέρα και να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις, χωρίς ποτέ να θυσιάζω την απόδοση.”
Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στην όψη της μοτοσυκλέτας είναι τα μεγάλα δίδυμα ρεζερβουάρ καυσίμου που διατηρούν το βάρος χαμηλά και μπροστά στην μοτοσυκλέτα ενσωματώνοντας και την ποδιά αλουμινίου. Τα ρεζερβουάρ αυξάνουν σημαντικά την αυτονομία της μοτοσυκλέτας (το στάνταρ ντεπόζιτο των 8,5 λίτρων είναι αρκετά περιοριστικό) και προέρχονται από αντιγραφή του KTM 450 Rally Replica, με τις απαραίτητες προσαρμογές για την τοποθέτηση στην 500 EXC-F και τον Chris Birch να υπόσχεται ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα.
Ο πύργος είναι κατασκευή της ελληνικής εταιρείας Aurora, που παράγει σειρά εξοπλισμού Rally και προς το παρόν φιλοξενεί μια μονάδα GPS, με πλάνα για την τοποθέτηση ενός Rally Tablet στο μέλλον.
“Δεν είμαι σίγουρος αν μια κατασκευή σαν αυτή ολοκληρώνεται ποτέ πραγματικά, οπότε αυτό είναι το σημείο που βρίσκομαι τώρα. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.”
Η αναρτήσεις είναι ενισχυμένες με εξαρτήματα της WP Pro και ρυθμισμένες στην Αμερική στις προτιμήσεις του Birch.
Η σέλα είναι αντιολισθητική για τα απαιτητικά σκέλη με ενισχυμένο υλικό, δίνοντας ύψος και στο πίσω μέρος της μόνο φάρδος, προσφέροντας άνεση χωρίς να αλλάζει σημαντικά την εργονομία στο μπροστινό μέρος.
Το τιμόνι είναι φορτωμένο με άφθονο εξοπλισμό, από aftermarket γκαζιέρα μανέτες, ενισχύσεις στα καβαλέτα τους, διακόπτες, ελαστικά καβαλέτα τιμονιού, αθραύστους καθρέπτες double take και δύο εντυπωσιακές συσκευές.
Η μία εξ αυτών ρυθμίζει την πίεση του πίσω ελαστικού εν κινήσει (!), ελέγχοντας ένα κομπρεσέρ που βρίσκεται προφυλαγμένο στο φιλτροκούτι και με μία παροχή αέρα που κινείται εσωτερικά του ψαλιδιού και μέσω ειδικών ρουλεμάν και τσιμουχών στον πίσω τροχό, στο κέντρο του. Από εκεί άλλη μια γραμμή οδηγεί τον αέρα στον θάλαμο χαμηλής πίεσης του tubeless ελαστικoύ που χρησιμοποιεί και mousse για την προστασία του τροχού στις χαμηλές πιέσεις.
Η άλλη συσκευή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο την χαρτογράφηση του κινητήρα, του traction control και του quickshifter. Μέσω της οθόνης αφής επιτρέπει και το “πείραγμα” των χαρτογραφήσεων, ελέγχοντας χρονισμό ανάφλεξης, απόκριση γκαζιού και φρένο κινητήρα, ενώ διατηρεί δύο χαρτογραφήσεις αποθηκευμένες για άμεση αλλαγή και χρήση σε διαφορετικές συνθήκες.
Το "build" του πολυπρωταθλητή συμπληρώνουν ελαστικά Mitas Terra Force R και εξάτμιση της Akrapovic.
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μοτοσυκλέτα και αναβάτη σε δράση.