Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Η Yamaha αγόρασε πατέντα της Brudeli

Συνεχίζει την επένδυση στα τρίτροχα

Η Brudeli Tech AS, είναι μια νορβηγική εταιρεία που έχει εστιάσει τις δραστηριότητές της στις τεχνολογικές καινοτομίες και μέχρι στιγμής διαθέτει έναν και μόνο υπάλληλο πλήρους απασχόλησης: τον ιδρυτή της, Geir Brudeli. Γύρω του όμως, υπάρχει ένα δίκτυο εξωτερικών συνεργατών και προμηθευτών που μοιράζονται το ίδιο πάθος.
Ο κύριος τομέας δραστηριότητας είναι ό,τι έχει να κάνει με την αυτοκίνηση (μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα και βαριά μηχανήματα), αλλά η εμπειρία που έχουν χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια, τους προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και σε άλλους τομείς της αγοράς. Εφαρμόζοντας και προσαρμόζοντας την τεχνογνωσία τους σε μια αμέτρητη λίστα προϊόντων, φιλοδοξούν να βελτιώσουν την λειτουργικότητά των υλοποιήσεών τους και τον μηχανολογικό σχεδιασμό.


To Brudeli 625L

 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2001 με όραμα την δημιουργία ενός οχήματος που θα γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πρωτότυπο που βασίστηκε πάνω σε ένα Polaris Blazer ATV, με στόχο να δοκιμαστεί ο μηχανισμός που ελέγχει τους μπροστινούς τροχούς. Το δεύτερο πρωτότυπο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Hareide Design και σχεδιάστηκε σε λευκό χαρτί από την αρχή, με μικρότερο μήκος, μεγαλύτερη γωνία κλίσης κι ένα ξεχωριστό design. Έτσι γεννήθηκε το Brudeli 625L που παρουσιάστηκε στην EICMA το 2005, το οποίο προσέλκυσε αρκετούς επενδυτές για την εταιρεία.


Η συνέχεια ήρθε με ένα μοντέλο που βασίστηκε στο ΚΤΜ 690 Supermoto και ονομάστηκε Brudeli 645L, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην Intermot το 2008. Μάλιστα, το 645L είχε εξασφαλίσει και έγκριση τύπου για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας το 2012, δεν ήταν ικανή να κάμψει και το όραμα του Brudeli, ο οποίος συνέχισε τα επόμενα χρόνια την εξέλιξη των τρίροδων μοτοσυκλετών, ενώ είχε και ρόλο συμβούλου σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία.

To Brudeli 645L

 

Στα τέλη του 2016 με αρχές του 2017, ξεκίνησε ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο για την εταιρεία το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες. Η Yamaha αγόρασε την πατέντα της Brudeli για την άρθρωση των τροχών που πλαγιάζουν από τα 625L και 645L, και μάλιστα αυτό έγινε λίγο μετά την παρουσίαση του Yamaha Niken ως μοντέλο παραγωγής, το οποίο προφανώς και δεν έχει σχέση με την Brudeli.
Η ιδιαιτερότητα του συστήματος της Brudeli έχει να κάνει με την χρήση διπλών ψαλιδιών μπροστά, με τους τροχούς να συνδέονται με ball joints ώστε να πλαγιάζουν. Τα αμορτισέρ μπροστά (ένα σε κάθε τροχό) εδράζονται στο κάτω μέρος στα ψαλίδια και πάνω σε μια κοινή βάση που μένει σταθερή, ενώ το υπόλοιπο πλαίσιο πλαγιάζει. Έτσι η απόσταση μεταξύ των ψαλιδιών μένει πάντοτε σταθερή, δίνοντας μεγάλα περιθώρια κλίσης.


Η εφαρμογή της πατέντας από τη Yamaha αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θεωρητικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί από snowmobile (αν και υπάρχει η δυσκολία του πλαγιάσματος της ερπύστριας πίσω που θα πρέπει να ακολουθεί το πλαίσιο, όπως κάνει ο πίσω τροχός στην μοτοσυκλέτα), μέχρι σε μοτοσυκλέτες ή εναλλακτικές μορφές ατομικής μετακίνησης, σε ένα υβριδικό σχήμα μεταξύ αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας. Άλλωστε, η Yamaha έχει καταστήσει ξεκάθαρο το ότι θέλει να επενδύσει στο μέλλον των τρίτροχων οχημάτων, τόσο για την φιλοσοφία του Urban Mobility, όσο και για τις μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες. Το μέλλον είναι κοντά…

Tags: