Η Yamaha πατεντάρει αερόσακο

Με το βλέμμα στην παθητική ασφάλεια
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

23/8/2018

Η Yamaha εστιάζει στην παθητική ασφάλεια των αναβατών της, προχωρώντας στην κατάθεση μιας νέας πατέντας για την χρήση αερόσακων. Η χρήση αερόσακων σε μοτοσυκλέτα δεν αποτελεί καινοτομία, αφού ήδη υπάρχει ως προαιρετικικός εξοπλισμός στην Honda Goldwing.

Όμως η Yamaha επέλεξε για την εφαρμογή της πατέντας της να χρησιμοποιήσει ένα Scooter. Όπως είναι γνωστό τα scooter καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς εδώ και καιρό, όντας ευκολοδήγητα ελκύουν -παράλληλα- κι ένα κοινό που μπορεί να μην έχει προηγούμενη εμπειρία με μοτοσυκλέτες, με αποτέλεσμα να είναι συχνότερη η εμπλοκή τους σε ατυχήματα. Το εγχείρημα της Yamaha να χρησιμοποιήσει αερόσακους στα scooter αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός, καθώς έτσι ενισχύει την παθητική ασφάλεια των αναβατών προφυλάσσοντας με ακόμη έναν τρόπο στο θώρακα αλλά και στα γόνατα κατά την φάση μιας μετωπικής σύγκρουσης. Βασική προϋπόθεση για τη χρήση του αερόσακου όπως παρατηρείτε και στο σχέδιο είναι ο επαρκής χώρος όχι μόνο για την εγκατάσταση του συστήματος αλλά και την σωστή λειτουργία του. Αν κάτι χαρακτηρίζει τα scooter, είναι η προσφορά χώρου, την στιγμή που όντας ένα δίκυκλο καθημερινής μετακίνησης θα μπορούσε να πει κανείς πως η εφαρμογή αυτού το συστήματος είναι περισσότερο απαραίτητη καθώς είναι αποδεδειγμένο πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος στο κέντρο της πόλης.

Θα πρέπει να δούμε τώρα, αν η τοποθέτηση του αερόσακου έρχεται με τρόπο που στερεί αποθηκευτικό χώρο αλλά και με πιο τρόπο γίνεται η ενεργοποίησή του. Διότι, σε αντίθεση με τα γιλέκα και τα μπουφάν με αερόσακο που ενεργοποιούνται κατά το τράβηγμα μίας ντίζας, όταν ο αναβάτης αποχωριστεί την μοτοσυκλέτα, εδώ τώρα θα πρέπει να γίνεται αυτόματα. Για παράδειγμα η Dainese διαθέτει μπουφάν με αερόσακους που ενεργοποιούνται με αισθητήρες που ανιχνεύουν την πτώση, μία τεχνολογία που έχουν από τα MotoGP. Αντίστοιχα τώρα αυτό θα πρέπει να γίνεται από το ίδιο το scooter της Yamaha. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε με πιο τρόπο γίνεται η ενεργοποίηση του συστήματος, πέρα από την πρωτοποριακή τοποθέτησή του, που βλέπουμε στο παραπάνω σχέδιο, να δημιουργεί μία "κουρτίνα" προστασίας του αναβάτη...

Ετικέτες

Triumph Tiger 1200 Rally Explorer 2027: Με εμπρός ραντάρ - Προσπάθησαν να το κρύψουν οι Άγγλοι πηγαίνοντας για ρεκόρ

Greenwich-Κωνσταντινούπολη σε 39 ώρες και 34 λεπτά ο Sam Sunderland - Θέλει να κάνει τον ταχύτερο γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα
Sam Sunderland
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

15/9/2026

Ο δύο φορές νικητής του Dakar ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς του να γίνει ο ταχύτερος αναβάτης που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα. Ωστόσο η Tiger 1200 Rally Explorer που ανακοινώθηκε για την απόπειρα είναι διαφορετική από αυτή με την οποία ξεκίνησε ο Sunderland!

Ο Sam Sunderland ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς του να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ γύρου του κόσμου με μοτοσυκλέτα, καλύπτοντας περίπου 3.792 χιλιόμετρα, από το Greenwich έως την Κωνσταντινούπολη σε 39 ώρες και 34 λεπτά.

Sunderland

Η μοτοσυκλέτα με την οποία ξεκίνησε όμως ο Sunderland είναι αρκετά διαφορετική από την μοτοσυκλέτα παραγωγής που δείχνουν οι Βρετανοί στις πρώτες επίσημες φωτογραφίες του εγχειρήματος, όπως γίνεται εμφανές από την πρόσθια όψη της Triumph Tiger 1200 Rally. Στις πρώτες φωτογραφίες διακρίνουμε τον γνώριμο οριζόντιο προβολέα με τους ανεμοθραύστες στα άκρα του, που φιλοξενούν τα φλας στην μοτοσυκλέτα της παρουσίασης. Στις επίσημες φωτογραφίες κατά την εκκίνηση για την απόπειρα ρεκόρ φαίνεται ξεκάθαρα το εντελώς διαφορετικό φωτιστικό σώμα, πάνω από το οποίο έχει τοποθετηθεί και ένα εμπρόσθιο ραντάρ.

Triumph Tiger Explorer 1200

Το εγχείρημα λοιπόν μοιάζει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Triumph με την, αν μη τι άλλο, συμπυκνωμένη συλλογή δεδομένων που θα αποκομίσει από την προσπάθεια του Βρετανού, με στοιχεία από μεγάλο εύρος συνθηκών οδηγικών, καιρικών άλλα και τερέν. H βρετανική εταιρεία προσπαθεί να εξελίξει την τεχνολογία ραντάρ της, που θα αξιοποιηθεί στην ερχόμενη μοτοσυκλέτα της και φάνηκε επίσης να προσπαθεί να περάσει το γεγονός αυτό…. κάτω από το ραντάρ, ενώ η μοτοσυκλέτα μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή που λογικά θα παρουσιάσουν στην ερχόμενη EICMA.

Ο δύο φορές νικητής του Dakar Rally και αθλητής της Red Bull ξεκίνησε από το Greenwich στις 03:00 UTC το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, με την… διαφορετική Triumph Tiger 1200 Rally Explorer βάζοντας σε εφαρμογή την προσπάθειά του να ξεπεράσει το υφιστάμενο ρεκόρ για τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα, το οποίο βρίσκεται στις 19 ημέρες, 8 ώρες και 25 λεπτά.

Triumph Tiger Explorer 1200

Ο Sunderland έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 21:50 UTC την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, έχοντας διασχίσει κατά σειρά την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Το πρώτο σκέλος αποτελεί μέρος μιας συνολικής διαδρομής άνω των 28.968 χιλιομέτρων, η οποία θα περάσει από πέντε ηπείρους και δύο αντίποδα σημεία της Γης.

Κατά τις θαλάσσιες και υπερπόντιες μετακινήσεις το χρονόμετρο σταματά. Έτσι, ο χρόνος που πέρασε ο Sunderland, κατά τη διέλευσή του από την Αγγλία στη Γαλλία, δεν προσμετράται στον συνολικό χρόνο της απόπειρας για το ρεκόρ.

Αντίθετα, οι στάσεις για ξεκούραση υπολογίζονται κανονικά. Ως αποτέλεσμα, οι 39 ώρες και 34 λεπτά του πρώτου σκέλους αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο σημείο αναφοράς για την προσπάθεια.

Triumph Tiger Explorer 1200

Το πρώτο σκέλος δεν κύλησε πάντως χωρίς προβλήματα. Στην αρχή της διαδρομής ένα λάθος στην πλοήγηση κόστισε ήδη 32 χιλιόμετρα, εκτός της προβλεπόμενης πορείας. Το χρονόμετρο συνέχισε να μετρά όσο χρειάστηκε για να διορθώσει το λάθος ο Sunderland.

Τα επιπλέον αυτά χιλιόμετρα δεν προσμετρώνται στην απαιτούμενη απόσταση για το ρεκόρ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση σε μια προσπάθεια όπου τόσο ο χρόνος όσο και η απόσταση παρακολουθούνται με ακρίβεια.

Ο Sunderland πραγματοποιεί την προσπάθεια με μια Triumph Tiger 1200 Rally Explorer, προσφέροντας παράλληλα μια πρώτη εικόνα της έκδοσης της μεγάλης adventure της Triumph για το 2027, σε συνθήκες σαφώς διαφορετικές από εκείνες μιας συνηθισμένης δοκιμής δρόμου.

Sunderland

Η ίδια μοτοσυκλέτα θα χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την προσπάθεια και στο τέλος θα πρέπει να επιστρέψει οδικώς μέχρι το Greenwich, ολοκληρώνοντας έτσι τον γύρο του κόσμου. Με το ραντάρ στο εμπρός μέρος της η μεγάλη adventure της Triumph αναμένεται να αποκτήσει μια σειρά από νέες δυνατότητες, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι γνωστές. Ωστόσο μοτοσυκλέτες με ανάλογη τεχνολογία προσφέρουν τη δυνατότητα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης (σε κάποιες περιπτώσεις και με ήπια παρέμβαση στα φρένα) και έχουν ενεργό cruise control που ρυθμίζει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας σύμφωνα με εκείνη του προπορευόμενου οχήματος. Με τη χρήση του ραντάρ η μοτοσυκλέτα θα μπορούσε επίσης να ρυθμίζει την ένταση του εμπρός προβολέα ώστε να μην τυφλώνει τους οδηγούς που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα.

H Tiger 1200 είχε μείνει πίσω σε αυτό το σημείο σε σχέση με της ανταγωνίστριές της καθώς διέθετε μόνο πίσω ραντάρ και όλα δείχνουν πως η Triumph θέλει να μειώσει αυτή τη διαφορά σε τεχνολογικό επίπεδο με την adventure που παρουσιάστηκε το 2022 να φτάνει περίπου στο μέσο της εμπορικής της σταδιοδρομίας. Παρατηρούμε επίσης ότι το ραντάρ στο πίσω μέρος είναι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε και αυτό ίσως έχει να κάνει με αλλαγή του προμηθευτή και την Triumph να αφήνει το πίσω ραντάρ της Continental για το σύστημα της Bosch. 

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους, η Tiger 1200 θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Bangkok, όπου το χρονόμετρο θα σταματήσει πριν ξεκινήσει το επόμενο τμήμα της διαδρομής. Το δεύτερο σκέλος θα ξεκινήσει από την Bangkok με προορισμό την Kuala Lumpur, καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο το όριο των 19 ημερών, 8 ωρών και 25 λεπτών.