Το "iF Design Award" στην Yamaha για Tenere και YNF-01!

Για έβδομη συνεχή χρονιά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/2/2020

Η Yamaha Motor κέρδισε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το διεθνές και μεγάλου κύρους βραβείο "iF Design Award", για τον σχεδιασμό των Yamaha Tenere 700 και το YNF-01, το concept μοντέλο της για την προσωπική μετακίνηση με χαμηλές ταχύτητες.

Για το Tenere δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει ειπωθεί η γραφτεί, με το ιστορικό λογότυπο να έχει τις ρίζες του στο θρυλικό Dakar τις δεκαετίες του '80 και του '90. Βασισμένο στον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του ΜΤ-07 με τον crossplane στρόφαλο των 270°, το Tenere αντιπροσωπεύει την πιο… off-road έκφανση της Yamaha για τα μεσαίου κυβισμού adventure bikes.

Το YNF-01 concept από την άλλη, είναι σχεδιασμένο για μικρές ταχύτητες με ιδιαίτερο στιλ στον σχεδιασμό του (με επίσης… adventure προεκτάσεις), με τέσσερις τροχούς μεγάλης διαμέτρου, μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και δυνατότητα για κίνηση σε κάθε είδους τερέν. Το concept μοντέλο της Yamaha έχει βραβευθεί επίσης και με το "Red Dot Award: Design Concept 2019".

Το "iF Design Award" είναι ένα βραβείο σχεδιασμού που χορηγείται από το Διεθνές Φόρουμ Σχεδιασμού iF, το οποίο αποτελεί τον μακροβιότερο οργανισμό σχεδιασμού στον κόσμο με έδρα το Ανόβερο στην Γερμανία. Από το 1953 και κάθε χρόνο, επιλέγονται κορυφαία, σχεδιαστικά, προϊόντα από όλες τις κατηγορίες της βιομηχανίας ανά την υφήλιο, προκειμένου να λάβουν την τιμητική διάκριση του οργανισμού.

 

Ιταλία: Νόμος για προδιαγραφές καμερών – 1.200 σβηστές μέχρι να ρυθμιστούν – Ας παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα προσφυγών, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δει τις κάμερες και από άλλη σκοπιά πλην της εισπρακτικής – Το ανάποδο δηλαδή από την Ελλάδα
italia autovelox
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Η Ιταλία έχει εγκαταστήσει αισίως 4.060 κάμερες ελέγχου τροχονομικών παραβάσεων και η κυβέρνηση Merloni έχει επενδύσει πολύ στη σκληρή ρητορική περί οδικής ασφάλειας και νομιμότητας που αρέσει και στην Ελλάδα. Μόνο που οι Ιταλοί ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι κάμερες που είχαν τοποθετηθεί δεν είχαν ποτέ ρυθμιστεί σωστά και άρχισε ένα κύμα προσφυγών κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων που οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις προστίμων, αλλά και μποτιλιάρισμα στα δικαστήρια.

Η απάντηση δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τον υπουργό Μεταφορών της γείτονος, Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διορθώσει τη βιαστική εξάπλωση των καμερών φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή το πρέπον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος, 30 χρόνια πριν είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά η σχετική απαίτηση, μόλις τώρα όμως άρχισε να συμβαίνει και μόνο μετά το απέραντο μπάχαλο που προκλήθηκε από τις προσφυγές πολιτών.

Σύμφωνα με αυτό, κάθε κάμερα θα πρέπει καλιμπραριστεί και να ρυθμιστεί σωστά πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ αυτή η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για κάθε μία κάμερα.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στην Ιταλία από την Κυριακή 12 Ιουλίου και βάσει αυτού 2.856 από τις παραπάνω κάμερες είναι ρυθμισμένες και έτοιμες να σερβίρουν τις λυπητερές τους, ωστόσο άλλες περίπου 1.200 έχουν ήδη απενεργοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία και γι’ αυτές.

Ας παίρνουν παράδειγμα οι δικοί μας φύλακες της νομιμότητας που από την Άνοιξη πασχίζουν να στήσουν έναν διαγωνισμό προμήθειας των καμερών με παταγώδη αποτυχία δύο φορές, την ώρα που αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι υπάρχουσες βλέπουν παραβάσεις με ποσοστά σφάλματος της τάξης του 90% – κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμέσως παραδέχτηκε, λέγοντας πως κάθε παράβαση θα ελέγχεται από αστυνομικό πριν αποσταλούν τα πρόστιμα, καθώς “μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές αστοχίες”

Ας τα βλέπουμε αυτά κι εμείς, οι χρήστες του δρόμου και ψηφοφόροι, κάθε φορά που ακούμε για κάμερες που καταγράφουν ανύπαρκτους συνεπιβάτες και χάνουν τις ζώνες ασφαλείας άμα ο οδηγός φορά σκούρα ρούχα, αλλά στις ειδήσεις φτάνουν μόνο οι διθύραμβοι για "χιλιάδες κλήσεις σε μια μέρα".

Ετικέτες