Το "iF Design Award" στην Yamaha για Tenere και YNF-01!

Για έβδομη συνεχή χρονιά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/2/2020

Η Yamaha Motor κέρδισε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το διεθνές και μεγάλου κύρους βραβείο "iF Design Award", για τον σχεδιασμό των Yamaha Tenere 700 και το YNF-01, το concept μοντέλο της για την προσωπική μετακίνηση με χαμηλές ταχύτητες.

Για το Tenere δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει ειπωθεί η γραφτεί, με το ιστορικό λογότυπο να έχει τις ρίζες του στο θρυλικό Dakar τις δεκαετίες του '80 και του '90. Βασισμένο στον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του ΜΤ-07 με τον crossplane στρόφαλο των 270°, το Tenere αντιπροσωπεύει την πιο… off-road έκφανση της Yamaha για τα μεσαίου κυβισμού adventure bikes.

Το YNF-01 concept από την άλλη, είναι σχεδιασμένο για μικρές ταχύτητες με ιδιαίτερο στιλ στον σχεδιασμό του (με επίσης… adventure προεκτάσεις), με τέσσερις τροχούς μεγάλης διαμέτρου, μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και δυνατότητα για κίνηση σε κάθε είδους τερέν. Το concept μοντέλο της Yamaha έχει βραβευθεί επίσης και με το "Red Dot Award: Design Concept 2019".

Το "iF Design Award" είναι ένα βραβείο σχεδιασμού που χορηγείται από το Διεθνές Φόρουμ Σχεδιασμού iF, το οποίο αποτελεί τον μακροβιότερο οργανισμό σχεδιασμού στον κόσμο με έδρα το Ανόβερο στην Γερμανία. Από το 1953 και κάθε χρόνο, επιλέγονται κορυφαία, σχεδιαστικά, προϊόντα από όλες τις κατηγορίες της βιομηχανίας ανά την υφήλιο, προκειμένου να λάβουν την τιμητική διάκριση του οργανισμού.

 

Honda: Τεράστιες ζημιές λόγω ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Κερδοφόρες οι μοτοσυκλέτες

Μία εσωτερική μάχη μαίνεται στον ετήσιο ισολογισμό της εταιρείας
honda
Από τον

Παύλο Καρατζά

14/5/2026

Η Honda μόλις ανακοίνωσε αυτό που ενδέχεται να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα στη σύγχρονη ιστορία της εταιρείας. Οι Ιάπωνες κατέγραψαν για το οικονομικό έτος - που έληξε 31 Μάρτη - ζημιά περίπου 2,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχεται κυρίως από τον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Honda ακύρωσε πρόσφατα τρεις προγραμματισμένες παρουσιάσεις ηλεκτρικών οχημάτων για τη Βόρεια Αμερική, ενώ αντιμετωπίζει τεράστια έξοδα αναδιάρθρωσης που συνδέονται με την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων, αποζημιώσεις προμηθευτών, επενδύσεις σε εργοστάσια και διακοπή προγραμμάτων παραγωγής. Μάλιστα η εταιρεία αναμένει ότι οι ζημίες που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά οχήματα θα συνεχίσουν και κατά το οικονομικό έτος 2027 και αυτό ίσως συνδέεται και με την απόφαση της Honda να σταματήσει από τέλος του 2026 εντελώς τις πωλήσεις αυτοκίνητων στη Νότια Κορέα.

Όμως, ενώ ο τομέας των αυτοκινήτων της εταιρείας ξοδεύει σημαντικά χρήματα προσπαθώντας να επιβιώσει από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, το τμήμα μοτοσυκλετών της Honda κυριολεκτικά κουβαλάει ολόκληρη την εταιρεία στις πλάτες του. Ο τομέας των μοτοσυκλετών φαίνεται μάλιστα πως μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να επιστρέψει στη λειτουργική κερδοφορία το επόμενο οικονομικό έτος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Honda είναι με διαφορά η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μοτοσυκλετών στον κόσμο. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τις πωλήσεις της έρχεται από αγορές όπως η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες. Στις χώρες αυτές οι μοτοσυκλέτες αποτελούν ένα οικονομικό μέσο καθημερινής μετακίνησης και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι της μεσαίας και κατώτερης τάξης αγοράζουν ένα δίκυκλο για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως το κόστος εξέλιξης των μικρών αυτών μοτοσυκλετών είναι μικρό, δηλαδή το άκρως αντίθετο με την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο τομέας των μοτοσυκλετών λοιπόν σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και μάλιστα σημείωσε αύξηση 11,9% σε σχέση με το περσινό οικονομικό έτος, δείχνοντας πως είναι το τμήμα που μπορεί να συμπαρασύρει την εταιρεία ξανά προς την κερδοφορία.

Ετικέτες