Ημερίδες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Από το

Μαύρο Σκύλο

7/7/2011

Ημερίδες με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Cyber bullying»  διοργανώνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι ημερίδες διεξάγονται ως εξής:

Ημερομηνίες Ημερίδων:
13/7 Κως
15/7 Μυτιλήνη
22/7 Ρέθυμνο
25/7 Ιωάννινα
27/7 Κεφαλλονιά

Πλέον, οι Έλληνες πολίτες, και ειδικότερα οι γονείς και τα παιδιά,  θα μπορέσουν μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους στις εν λόγω Ημερίδες, να ενημερωθούν τόσο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη πλοήγηση τους σε αυτό.

Στόχος των Ημερίδων είναι η ασφαλής διείσδυση του κοινού στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στο internet, που είναι μονόδρομος για όλες τις κοινωνίες!

Όπως προσέλθετε, για να ενημερωθείτε για θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς:
•    θετικά & παγίδες του διαδικτύου,
•    facebook, msn, blogs, twitter, forums
•    προστασία προσωπικών δεδομένων κ.λ.π

Στις Ημερίδες θα παρίσταται και ομάδα από εξειδικευμένους ψυχολόγους.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.astynomia.gr

Σουηδία: Εντοπίζει δρόμους που γλιστρούν μέσω cloud! - Live ενημέρωση για την κατάστασή τους

Σύντομα η εφαρμογή του καινοτόμου συστήματος ασφάλειας - Με συλλογή δεδομένων από διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα!
Sweeden Live road data
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/11/2025

Η Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών πρόκειται να εφαρμόσει μια παγκόσμια πρωτιά στην οδική ασφάλεια, συλλέγοντας σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων για να εντοπίσει δρόμους με αυξημένη ολισθηρότητα.

Η αιχμή της τεχνολογίας στο πλευρό της ασφάλειας με τη Σουηδία που διακρίνεται και σε αυτόν τον τομέα σαν χώρα να εγκαινιάζει έναν πρωτοποριακό τρόπο παρακολούθησης της ολισθηρότητας του οδικού της δίκτυο, ο οποίος μάλιστα, ακόμη και για τα δικά μας οικονομικά δεδομένα σαν χώρα, έχει πολύ ελκυστικό κόστος, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εναλλακτική!

Ειδικότερα η σουηδική υπηρεσία πρόκειται να αγοράζει δεδομένα που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα, μέσω των κατασκευαστών τους όπως είναι η Volvo και η σουηδική Nira Dynamics (μέλος του Volkswagen Group), με ετήσιο κόστος γύρω στις 635.000 ευρώ.

Τα εν λόγω δεδομένα προέρχονται από τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού που φέρει το εκάστοτε αυτοκίνητο και πηγαίνουν απευθείας στον κατασκευαστή, ο οποίος με την επεξεργασία τους μπορεί να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες με απώτερο σκοπό, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των συστημάτων της οδικής ασφάλειας αλλά και την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε ένα τροχαίο ατύχημα. Η σουηδική υπηρεσία θέλει να εκμεταλλευτεί αυτά τα ανώνυμα δεδομένα για να γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και να προχωρά έγκαιρα σε ενέργειες για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του, με μία εξαιρετική πρωτοβουλία.

Ειδικότερα, κάθε φορά που ενεργοποιούνται συστήματα όπως το ABS, το Traction Control ή το σύστημα δυναμικής ευστάθειας ενός αυτοκινήτου (ESP) τα αυτοκίνητα παράγουν δεδομένα, από την στατιστική ανάλυση των οποίων προκύπτουν εκτιμήσεις των συντελεστών τριβής του οδοστρώματος. Έτσι προκύπτει μια σαφής εικόνα για το πόσο ολισθηρός είναι ένας δρόμος στο ακριβές σημείο όπου βρίσκεται το αυτοκίνητο εκείνη τη στιγμή.

Το πρόγραμμα προσφέρει περίπου 300 εκατ. σημεία μέτρησης, σε σύγκριση με τα μόλις 3.000 ειδικά οχήματα που είχε ήδη η Σουηδία στους δρόμους της για αυτόν τον σκοπό, τα οποία πραγματοποιούσαν και δοκιμαστικά φρεναρίσματα! Ναι οι Σουηδοί παίρνουν πολύ σοβαρά την οδική ασφάλεια στους δρόμους τους και είχαν ήδη βρει μια λύση για να το κάνουν αυτό. Τώρα θα γίνεται πολύ καλύτερα και από αυτά που καταλαβαίνουμε και πολύ πιο οικονομικά. Όπως αναφέραμε, τα δεδομένα είναι πλήρως ανώνυμα και συνδυάζονται με μετρήσεις από 750 μετεωρολογικούς σταθμούς, δημιουργώντας μια εξαιρετικά λεπτομερή και δυναμική εικόνα της κατάστασης των δρόμων τον χειμώνα και όχι μόνο.

Με αυτές τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, η Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών μπορεί να κινητοποιείται γρηγορότερα για χρήση αλατιού, στην αντιμετώπιση πάγου και τον εκχιονισμό ή ακόμα και συντήρηση του οδοστρώματος όταν απαιτείται, ενώ αποκτά και τη δυνατότητα να αξιολογεί με ακρίβεια την ποιότητα εργασίας των εργολάβων συντήρησης! Το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένη ασφάλεια, μειωμένοι κίνδυνοι και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια του σκανδιναβικού χειμώνα.