Indian FTR 1200

Με σάρκα και οστά!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

27/9/2018

Λίγες μέρες πριν την επίσημη εμφάνιση του πολυαναμενόμενου flat track μοντέλου της Indian που θα γίνει τη 1η Οκτωβρίου, το εργοστάσιο ανέβασε ένα teaser video για να αυξήσει την προσμονή. Στο video των 20 δευτερολέπτων βλέπουμε πλάνα από την οπτική του αναβάτη κάνοντας burn out με το FTR 1200, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες. Με μια πιο προσεκτική ματιά μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε ορισμένες λεπτομέρειες. Τα όργανα, ως γνωστόν και από τα έγγραφα της πατέντας, αποτελούνται από μια TFT οθόνη, ενώ πάνω τους δεσπόζει και η ένδειξη του ABS. Να πούμε σε αυτό το σημείο πως στην Αμερική μέχρι πρότινος, το ABS δεν ήταν υποχρεωτικό και υπήρχε σαν επιλογή στον προαιρετικό εξοπλισμό όπως συνέβαινε παλιότερα και στην Ευρώπη. Όμως πριν από λίγο διάστημα, η εθνική επιτροπή μεταφορών (το αντίστοιχο υπουργείο μεταφορών στην Αμερική) αποφάσισε πως το ABS θα είναι υποχρεωτικό στις μοτοσυκλέτες της αμερικάνικης αγοράς, χωρίς όμως να ορίζει πότε θα μπει σε ισχύ η τροπολογίαΣυνεπώς η ένδειξη δεν προμηνύει απαραίτητα τον ερχομό του στην Ευρωπαϊκή αγορά -τον καθιστά όμως πιο εύκολο-, παρόλο που η έλευση του θεωρείται σχεδόν σίγουρη.  

Ακόμη, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από την οθόνη δείχνουν πως το στροφόμετρο είναι στο κέντρο της και οι σχέσεις βρίσκονται μέσα στο κύκλο που σχηματίζει. Στο αριστερό γκριπ παρατηρείται η ύπαρξη του cruise control και ενός joystick που δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να περιηγηθεί μέσα στο μενού των ρυθμίσεων, όπου από εκεί πιθανότατα να μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση τους, όπως συμβαίνει σε διάφορα μοντέλα σαν το Street triple RS της Triumph. Ο διακόπτης βρίσκεται πάνω στο ρεζερβουάρ με το όμορφο, γυαλιστερό μαύρο χρώμα του, με τη μονοχρωμία να σπάει από το χρωμιομένο πλαίσιο που περικλείει το λογότυπο του μοντέλου ακριβώς πίσω του. Σε λιγότερο από τέσσερις μέρες είναι η επίσημη παρουσίασή του και εκεί θα γνωστοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες του FTR 1200 της Indian. Μέχρι τότε ας απολαύσουμε το burn out.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025