Indian - Πατέντα για ασύρματη φόρτιση θερμαινόμενου ρουχισμού αναβάτη

Ενδιαφέρουσα τεχνολογία, που όμως πρέπει να ξεπεράσει αρκετές δυσκολίες για να μπει στην παραγωγή
motomag Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/11/2023

Στην αγορά υπάρχει εδώ και χρόνια ειδικός θερμαινόμενος τεχνικός ρουχισμός που κρατά ζεστούς τους χρήστες στα μεγάλα κρύα και προσφέρεται κυρίως για αναβάτες χωρών του Βορρά. Η πατέντα της Indian θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, προσφέροντας ασύρματη παροχή ενέργειας στις αντιστάσεις του ρουχισμού του αναβάτη, καταργώντας έτσι τα καλώδια, και χαρίζοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους επιβαίνοντες.

Σε σχέση με το παρελθόν η τεχνολογία έχει βοηθήσει τους αναβάτες μοτοσυκλέτας σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τομέα της θέρμανσης -δηλαδή να μείνουν ζεστοί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή μιας σύντομης βόλτας- καθώς αρκετά μοντέλα μοτοσυκλετών έχουν στον βασικό τους εξοπλισμό θερμαινόμενα γκριπ ή και θερμαινόμενες σέλες ενώ κατά καιρούς βλέπουμε τους κατασκευαστές με διάφορους τρόπους -συνήθως με αεραγωγούς- να προσπαθούν να μεταφέρουν ζεστό αέρα προς τον χρήστη της μοτοσυκλέτας. Επιπρόσθετα αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μοτοσυκλετιστικής ένδυσης έχουν δημιουργήσει ρουχισμό ο οποίος κρατά το κρύο μακριά όσο είναι δυνατόν, ενώ για τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχει ρουχισμός (μπουφάν, παντελόνια, μπότες, γάντια, κ.α.) με ηλεκτρικές αντιστάσεις, ο οποίος θερμαίνεται είτε με φορητή μπαταρία, είτε με σύνδεση μέσω καλωδίου με τη μοτοσυκλέτα.

Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη

Τώρα, η πατέντα της Indian στοχεύει να κάνει το επόμενο βήμα στη θέρμανση αναβάτη. Μέσω επαγωγικών πηνίων τα οποία θα βρίσκονται σε διάφορα μέρη της μοτοσυκλέτας -προστατευτικά κάγκελα, γκριπ, μαρσπιέ αναβάτη και συνεπιβάτη- θα μεταφέρεται ηλεκτρικό ρεύμα προς τα ρούχα του χρήστη του οχήματος, ζεσταίνοντας τις αντιστάσεις τους και κρατόντας τον αναβάτη ζεστό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Για να επωφεληθεί της πατέντας αυτής ο αναβάτης θα πρέπει να προμηθευτεί τον ειδικό ρουχισμό της Indian. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα χρησιμοποιεί ταυτόχρονα αισθητήρες οι οποίοι θα παρακολουθούν την θερμοκρασία και τους καρδιακούς παλμούς του αναβάτη, την ταχύτητα του ανέμου, την υγρασία που υπάρχει έξω, διατηρώντας αυτόματα την βέλτιστη θερμοκρασία, ώστε να μην χρειάζεται ο χρήστης να αυξομειώνει εκείνος την ένταση της θερμοκρασίας.

Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη

Επιπρόσθετα στο ίδιο έγγραφο ευρεσιτεχνίας υπάρχει μία εικόνα η οποία δείχνει μία μοτοσυκλέτα της Indian σταθμευμένη με το πλάγιο σταντ να ακουμπά σε έναν ασύρματο επαγωγικό σταθμό φόρτισης ο οποίος εκτελεί χρέη συντηρητή για την μπαταρία. Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με την Indian θα λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί μοτοσυκλετιστές, όταν μία ωραία πρωία ξαφνικά διαπιστώνουν πως η μοτοσυκλέτα τους έχει μείνει από μπαταρία. Η πατέντα της Indian έχει όντως ενδιαφέρον ωστόσο δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο σύντομα θα τη δούμε να περνά στην παραγωγή, ούτε πόσο αποδοτική θα είναι σε κακές καιρικές συνθήκες με βροχή και χιόνι. Τέλος να αναφέρουμε πως σήμερα η ασύρματη φόρτιση έχει ακόμα πολλές προκλήσεις και εμπόδια να αντιμετωπίσει ώστε να είναι κάποια στιγμή απόλυτα ασφαλής και αποδοτική.

Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη
Ετικέτες

Έφυγε από τη ζωή ο Μarc van der Straten, ιδρυτής της ομάδας Marc VDS

Μια ζωή αφιερωμένη στους αγώνες και τρία παγκόσμια Moto2
marc vds
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/7/2026

Το πρωί της Κυριακής 5 Ιουλίου απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών στο σπίτι του στην Ελβετία ο Μarc van der Straten (1948-2026). Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της ομάδας Elf Marc VDS Racing Team, η οποία αγωνίζεται στην κατηγορία Moto2 του MotoGP με αναβάτες τους Aron Canet Deniz Oncu, καθώς και στο WSBK με τον Sam Lowes σε μια Ducati Panigale V4R.

Ο Βέλγος είναι απόγονος του ιδρυτή της ζυθοποιίας Stella Artois και φανατικός φίλος των μηχανοκίνητων σπορ, μικρόβιο που κόλλησε από τον πατέρα του, πρώην αγωνιζόμενο με αυτοκίνητα.

Ο Μarc van der Straten γνώρισε πολλές επιτυχίες ως ιδιοκτήτης ομάδων τόσο στους δύο όσο και στους τέσσερις τροχούς, μεταξύ των οποίων σαφώς ξεχωρίζουν τα τρία παγκόσμια πρωταθλήματα Moto2 που κατέκτησε η ομάδα του, Marc VDS (βαπτισμένη από το όνομά του), τις σεζόν 2014, 2017 και 2019 με αναβάτες αντιστοίχως τους Tito Rabat, Franco Morbidelli και Alex Marquez.

Ομάδες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Marc VDS έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβάνοντας τις MotoE, Moto3 και MotoGP, καθώς και τη Moto2 όπου παραμένει, ενώ στο WSBK έχει μπει το 2024 και η νέα περιπέτειά της ομάδας είναι το Παγκόσμιο Αντοχής EWC.