Indian - Πατέντα για ασύρματη φόρτιση θερμαινόμενου ρουχισμού αναβάτη

Ενδιαφέρουσα τεχνολογία, που όμως πρέπει να ξεπεράσει αρκετές δυσκολίες για να μπει στην παραγωγή
motomag Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/11/2023

Στην αγορά υπάρχει εδώ και χρόνια ειδικός θερμαινόμενος τεχνικός ρουχισμός που κρατά ζεστούς τους χρήστες στα μεγάλα κρύα και προσφέρεται κυρίως για αναβάτες χωρών του Βορρά. Η πατέντα της Indian θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, προσφέροντας ασύρματη παροχή ενέργειας στις αντιστάσεις του ρουχισμού του αναβάτη, καταργώντας έτσι τα καλώδια, και χαρίζοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους επιβαίνοντες.

Σε σχέση με το παρελθόν η τεχνολογία έχει βοηθήσει τους αναβάτες μοτοσυκλέτας σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τομέα της θέρμανσης -δηλαδή να μείνουν ζεστοί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή μιας σύντομης βόλτας- καθώς αρκετά μοντέλα μοτοσυκλετών έχουν στον βασικό τους εξοπλισμό θερμαινόμενα γκριπ ή και θερμαινόμενες σέλες ενώ κατά καιρούς βλέπουμε τους κατασκευαστές με διάφορους τρόπους -συνήθως με αεραγωγούς- να προσπαθούν να μεταφέρουν ζεστό αέρα προς τον χρήστη της μοτοσυκλέτας. Επιπρόσθετα αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μοτοσυκλετιστικής ένδυσης έχουν δημιουργήσει ρουχισμό ο οποίος κρατά το κρύο μακριά όσο είναι δυνατόν, ενώ για τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχει ρουχισμός (μπουφάν, παντελόνια, μπότες, γάντια, κ.α.) με ηλεκτρικές αντιστάσεις, ο οποίος θερμαίνεται είτε με φορητή μπαταρία, είτε με σύνδεση μέσω καλωδίου με τη μοτοσυκλέτα.

Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη

Τώρα, η πατέντα της Indian στοχεύει να κάνει το επόμενο βήμα στη θέρμανση αναβάτη. Μέσω επαγωγικών πηνίων τα οποία θα βρίσκονται σε διάφορα μέρη της μοτοσυκλέτας -προστατευτικά κάγκελα, γκριπ, μαρσπιέ αναβάτη και συνεπιβάτη- θα μεταφέρεται ηλεκτρικό ρεύμα προς τα ρούχα του χρήστη του οχήματος, ζεσταίνοντας τις αντιστάσεις τους και κρατόντας τον αναβάτη ζεστό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Για να επωφεληθεί της πατέντας αυτής ο αναβάτης θα πρέπει να προμηθευτεί τον ειδικό ρουχισμό της Indian. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα χρησιμοποιεί ταυτόχρονα αισθητήρες οι οποίοι θα παρακολουθούν την θερμοκρασία και τους καρδιακούς παλμούς του αναβάτη, την ταχύτητα του ανέμου, την υγρασία που υπάρχει έξω, διατηρώντας αυτόματα την βέλτιστη θερμοκρασία, ώστε να μην χρειάζεται ο χρήστης να αυξομειώνει εκείνος την ένταση της θερμοκρασίας.

Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη

Επιπρόσθετα στο ίδιο έγγραφο ευρεσιτεχνίας υπάρχει μία εικόνα η οποία δείχνει μία μοτοσυκλέτα της Indian σταθμευμένη με το πλάγιο σταντ να ακουμπά σε έναν ασύρματο επαγωγικό σταθμό φόρτισης ο οποίος εκτελεί χρέη συντηρητή για την μπαταρία. Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με την Indian θα λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί μοτοσυκλετιστές, όταν μία ωραία πρωία ξαφνικά διαπιστώνουν πως η μοτοσυκλέτα τους έχει μείνει από μπαταρία. Η πατέντα της Indian έχει όντως ενδιαφέρον ωστόσο δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο σύντομα θα τη δούμε να περνά στην παραγωγή, ούτε πόσο αποδοτική θα είναι σε κακές καιρικές συνθήκες με βροχή και χιόνι. Τέλος να αναφέρουμε πως σήμερα η ασύρματη φόρτιση έχει ακόμα πολλές προκλήσεις και εμπόδια να αντιμετωπίσει ώστε να είναι κάποια στιγμή απόλυτα ασφαλής και αποδοτική.

Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη
Ετικέτες

Attilio Petrogalli: Απεβίωσε σε τραγικό ατύχημα ο Ιταλός πρωταθλητής Enduro που βάφτισε το SWM Silver Vase

Ήταν μέλος των Silver Boys, της τετράδας αναβατών που κατέκτησαν το μεγάλο έπαθλο Silver Vase στο ISDE του 1975
Attilio Petrogalli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

25/8/2026

Ένας σπουδαίος πρωταθλητής Ιταλίας στο Enduro έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα μετά από ένα απίστευτο ατύχημα. Ο 73χρονος Attilio Petrogalli είχε μεταβεί σε έναν παλιό μύλο φίλων του στην περιοχή Clusone της βόρειας Ιταλίας (κοντά στο Bergamo) για να καθαρίσει μια σφηκοφωλιά, όταν ξέσπασε φωτιά στην οποία παγιδεύτηκε και έχασε τη ζωή του από ασφυξία.

Silver Boys
Οι τέσσερις θριαμβευτές του ISDE το 1975, με τον Petrogalli δεύτερο από δεξία

Οι αρχές εκτιμούν πως η φωτιά ξεκίνησε κατά λάθος από τον ίδιο, ξέφυγε από τον έλεγχό του και του έκλεισε την έξοδο παγιδεύοντάς τον μέσα στο κτίσμα. Σύμφωνα με αναφορές του ιταλικού Τύπου μάλιστα, ο Petrogalli φορούσε πλήρη δερμάτινη μοτοσυκλετιστική στολή και κράνος full-face, πιθανότατα για να προστατευτεί από ενδεχόμενα τσιμπήματα των σφηκών, με το κράνος να λειτουργεί μοιραία εις βάρος του όταν ο χώρος γέμισε καπνό.

Silver Boys
Οι Silver Boys σε τιμητική εκδήλωση στην έκθεση Motorbike Expo της Βερόνα χρόνια μετά τον θρίαμβό τους. Στην δεξιά άκρη ο Attilio Petrogalli

Ο Petrogalli ήταν μέλος της ιστορικής ομάδας της Ιταλίας που στο International Six Days of Enduro (ISDE) του 1975 στο Isle of Man είχε φτάσει ως την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου Silver Vase (Ασημένιο Βάζο).

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συναθλητές του Pierluigi Rottigni, Gualtiero Brissoni και Piero Gagni καβαλούσαν μοτοσυκλέτες της SWM, γεγονός που ώθησε την ιταλική εταιρεία να παρουσιάσει την ίδια χρονιά το πρώτο μοντέλο με το όνομα Silver Vase τιμώντας τη μεγάλη επιτυχία – ονομασία που επαναλήφθηκε το 2015 από την αναγεννημένη SWM στη ρετρό scrambler Silver Vase 440, ενώ από το 2025 έχει επιστρέψει στην τρέχουσα γκάμα της ως Silver Vase 650.

Attilio Petrogalli