Indian - Πατέντα για ασύρματη φόρτιση θερμαινόμενου ρουχισμού αναβάτη

Ενδιαφέρουσα τεχνολογία, που όμως πρέπει να ξεπεράσει αρκετές δυσκολίες για να μπει στην παραγωγή
motomag Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/11/2023

Στην αγορά υπάρχει εδώ και χρόνια ειδικός θερμαινόμενος τεχνικός ρουχισμός που κρατά ζεστούς τους χρήστες στα μεγάλα κρύα και προσφέρεται κυρίως για αναβάτες χωρών του Βορρά. Η πατέντα της Indian θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, προσφέροντας ασύρματη παροχή ενέργειας στις αντιστάσεις του ρουχισμού του αναβάτη, καταργώντας έτσι τα καλώδια, και χαρίζοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους επιβαίνοντες.

Σε σχέση με το παρελθόν η τεχνολογία έχει βοηθήσει τους αναβάτες μοτοσυκλέτας σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τομέα της θέρμανσης -δηλαδή να μείνουν ζεστοί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή μιας σύντομης βόλτας- καθώς αρκετά μοντέλα μοτοσυκλετών έχουν στον βασικό τους εξοπλισμό θερμαινόμενα γκριπ ή και θερμαινόμενες σέλες ενώ κατά καιρούς βλέπουμε τους κατασκευαστές με διάφορους τρόπους -συνήθως με αεραγωγούς- να προσπαθούν να μεταφέρουν ζεστό αέρα προς τον χρήστη της μοτοσυκλέτας. Επιπρόσθετα αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μοτοσυκλετιστικής ένδυσης έχουν δημιουργήσει ρουχισμό ο οποίος κρατά το κρύο μακριά όσο είναι δυνατόν, ενώ για τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχει ρουχισμός (μπουφάν, παντελόνια, μπότες, γάντια, κ.α.) με ηλεκτρικές αντιστάσεις, ο οποίος θερμαίνεται είτε με φορητή μπαταρία, είτε με σύνδεση μέσω καλωδίου με τη μοτοσυκλέτα.

Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη

Τώρα, η πατέντα της Indian στοχεύει να κάνει το επόμενο βήμα στη θέρμανση αναβάτη. Μέσω επαγωγικών πηνίων τα οποία θα βρίσκονται σε διάφορα μέρη της μοτοσυκλέτας -προστατευτικά κάγκελα, γκριπ, μαρσπιέ αναβάτη και συνεπιβάτη- θα μεταφέρεται ηλεκτρικό ρεύμα προς τα ρούχα του χρήστη του οχήματος, ζεσταίνοντας τις αντιστάσεις τους και κρατόντας τον αναβάτη ζεστό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Για να επωφεληθεί της πατέντας αυτής ο αναβάτης θα πρέπει να προμηθευτεί τον ειδικό ρουχισμό της Indian. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα χρησιμοποιεί ταυτόχρονα αισθητήρες οι οποίοι θα παρακολουθούν την θερμοκρασία και τους καρδιακούς παλμούς του αναβάτη, την ταχύτητα του ανέμου, την υγρασία που υπάρχει έξω, διατηρώντας αυτόματα την βέλτιστη θερμοκρασία, ώστε να μην χρειάζεται ο χρήστης να αυξομειώνει εκείνος την ένταση της θερμοκρασίας.

Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη

Επιπρόσθετα στο ίδιο έγγραφο ευρεσιτεχνίας υπάρχει μία εικόνα η οποία δείχνει μία μοτοσυκλέτα της Indian σταθμευμένη με το πλάγιο σταντ να ακουμπά σε έναν ασύρματο επαγωγικό σταθμό φόρτισης ο οποίος εκτελεί χρέη συντηρητή για την μπαταρία. Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με την Indian θα λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί μοτοσυκλετιστές, όταν μία ωραία πρωία ξαφνικά διαπιστώνουν πως η μοτοσυκλέτα τους έχει μείνει από μπαταρία. Η πατέντα της Indian έχει όντως ενδιαφέρον ωστόσο δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο σύντομα θα τη δούμε να περνά στην παραγωγή, ούτε πόσο αποδοτική θα είναι σε κακές καιρικές συνθήκες με βροχή και χιόνι. Τέλος να αναφέρουμε πως σήμερα η ασύρματη φόρτιση έχει ακόμα πολλές προκλήσεις και εμπόδια να αντιμετωπίσει ώστε να είναι κάποια στιγμή απόλυτα ασφαλής και αποδοτική.

Indian – Πατέντα για ενσύρματη θέρμανση στον ρουχισμό του αναβάτη
Ετικέτες

Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ

Εξαιρετικά χαμηλά το όριο με τον νέο ΚΟΚ
Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ
Από το

motomag

12/12/2025

Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα όρια πλέον με τον νέο ΚΟΚ και με τον σχολαστικό έλεγχο που γίνεται τώρα στην αρχή -με την εμπειρία να μας λέει πως μετά από κάθε αλλαγή έτσι κάνουν για λίγο καιρό- περισσότερες ειδήσεις θα έρχονται για επώνυμους που οδηγούν δίκυκλα.

Αυτή τη φορά ήταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη που ξημερώματα σήμερα της έγινε έλεγχος σε μπλόκο της Σταδίου και στην μέτρηση φάνηκε 0,15mg/l ποσότητα αλκοόλ. Στην επανάληψη λίγη ώρα αργότερα το όργανο μέτρησης έδειξε 0,10mg/l που είναι ακριβώς το όριο στα δίκυκλα, ισοδυναμώντας με ένα μικρό ποτήρι μπύρας και για αυτό της αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 350 Ευρώ και ακινητοποίηση της Vespa.

Αυτό σημαίνει πως πρακτικά ο νέος ΚΟΚ καθιστά μηδενική την ανοχή στο αλκοόλ για τις μοτοσυκλέτες.

Ένα μέτρο ιδιαίτερα αυστηρό.