Ιστορικά οχήματα - Ολοκληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο για άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Με έναρξη επιχειρησιακής λειτουργίας από 15/11/2023
Κλασικές μοτοσυκλέτες
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/11/2023

Ένα χρόνο μετά την οριοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ιστορικά οχήματα, θέτονται σε εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις του ν.4850/21, οι οποίες προβλέπουν την δυνατότητα άδειας κυκλοφορίας (άδεια, κρατικές πινακίδες) από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς ολοκληρώθηκε η δυνατότητα ψηφιακής κατοχύρωσης των οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος στο μητρώο του.

Η αλλαγή του νομοθετικού περιεχομένου γύρω από τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος είχε μπει σε τροχιά εφαρμογής πριν από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022. Τώρα, με την υπογραφή της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η εγκύκλιος ολοκλήρωσης της μηχανογραφικής εφαρμογής για την καταχώρηση των μοτοσυκλετών ιστορικού ενδιαφέροντος (και εν γένει οχημάτων) στο μητρώο του αρμόδιου υπουργείου.

Κλασικές μοτοσυκλέτες

Έτσι, με την καταβολή ενός παραβόλου, οι κάτοχοι ιστορικών οχημάτων θα μπορούν πλέον να λάβουν τις νέες ενιαίες πινακίδες τους από το Υπουργείο. Αφού φυσικά έχουν ήδη καταθέσει σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έχουν υποβάλει αίτηση για την χορήγηση στοιχείων κυκλοφορίας των ιστορικών οχημάτων τους.

Για τον λόγο αυτό, η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων πρόσθεσε 4 νέες διαδικασίες στο Σύστημα Αδειών Κυκλοφορίας για τις συγκεκριμένες ανάγκες:

  1. Έκδοση Νέας Άδειας Ιστορικού Οχήματος
  2. Απογραφή και Χορήγηση Νέων Πινακίδων σε Ιστορικό Όχημα
  3. Οριστική Διαγραφή Ιστορικού Οχήματος
  4. Έκδοση Αντιγράφου Άδειας Κυκλοφορίας Ιστορικού Οχήματος
Ιστορικά οχήματα – Ολοκληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο για άδεια κυκλοφορίας από Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Η αλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένα μητρώο τέτοιων οχημάτων -μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Ταυτόχρονα, το υπουργείο θέλει να θέσει πλέον ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για το πότε μία μοτοσυκλέτα και γενικότερα ένα όχημα χαρακτηρίζεται ιστορικό, όπως έδειξε και η απόφασή του το 2022, όπου υπέδειξε τρεις φορείς (ΟΜΑΕ, ΑΜΟΤΟΕ, ΕΟΦΙΛΠΑ), οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να βεβαιώσουν και να πιστοποιήσουν το αν ένα όχημα μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα όχημα χαρακτηρίζεται ιστορικό, αν είναι τουλάχιστον 30 ετών και δεν έχει δεχθεί μεταβολές στα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Ετικέτες

Zero Motorcycles – Για πρώτη φορά ηλεκτρική μοτοσυκλέτα κατακτά το Maudes Trophy

Διανύοντας 1.760 χιλιόμετρα σε 60 ώρες και πολικές θερμοκρασίες, πάνω σε δύο DSXR/X
motomagZero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/12/2023

Η Zero κατάφερε να γίνει η πρώτη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που κατέκτησε το Maudes Trophy, ένα βραβείο με εκατό χρόνια ιστορίας, με δύο DSR/X και μία ομάδα 7 ατόμων.

Το Maudes Trophy ξεκίνησε από τον George Petty το 1923, όταν ο ιδιοκτήτης του συνεργείου Maudes Motor Mart στο Λονδίνο είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα “έπαθλο αντοχής” για μοτοσυκλέτες. Ως υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με τους κανόνες και την απονομή του βραβείου ορίστηκε η ACU (Auto-Cycle Union), ο διοικητικός φορέας μηχανοκίνητου αθλητισμού για μοτοσυκλέτες της Μεγάλης Βρετανίας. Το έπαθλο αυτό δεν έχει συγκεκριμένο σκοπό (π.χ. τον ταχύτερο χρόνο), αλλά η ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν η γενικότερη πίεση πέρα από τα όρια, είτε αυτό σημαίνει την μέση ωριαία, είτε τη μεγαλύτερη διανυθείσα απόσταση σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, είτε γενικότερα οτιδήποτε άλλο σχετικό με την κατάρριψη κάποιου ρεκόρ ή τη θέσπιση ενός νέου. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε το συγκεκριμένο έπαθλο είναι κυρίως για… την τιμή των όπλων, αναδεικνύοντας ωστόσο και τις δυνατότητες των αναβατών και των μοτοσυκλετών τους.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Πρώτος κατασκευαστής που πήρε το βραβείο ήταν η Norton, το μακρινό 1923, ενώ για πρώτη φορά άλλαξε χέρια το 1926 πηγαίνοντας στην επίσης βρετανική BSA. Τελευταία φορά που υπάρχει κάποια καταγραφή γύρω από το Maudes Trophy είναι το 1994. Τότε 10 Νεοζηλανδοί αναβάτες κατάφεραν μέση ωριαία πάνω από 160 χ.α.ω. στην κατηγορία Supersport 600 TT με 10 τυχαία επιλεγμένες από Βρετανούς αντιπροσώπους Yamaha FZR600, στην στοκ μορφή τους.

Τώρα, 29 χρόνια αργότερα, έρχεται η Zero να γίνει ο 11ος συνολικά κατασκευαστής που θα πάρει το Maudes Trophy και ο μόνος που δεν χρησιμοποίησε ορυκτά καύσιμα για να το καταφέρει. Η εφταμελής ομάδα, με τους αναβάτες της να αλλάζουν βάρδιες κατά την διάρκεια της προσπάθειας, ήταν οι Craig Carey-Clinch (Εκτελεστικός διευθυντής του NMC/National Motorcyclists Council), Martin Fitz-Gibbons (δημοσιογράφος μοτοσυκλέτας και συνεργάτης του Visordown) και προσωπικό από διάφορες αντιπροσωπείες της Zero στη Μεγάλη Βρετανία: Andy Dalton, Matthew Drew, Macauley Perkins και Ben Grayson. Μαζί τους θα είχαν δύο ηλεκτρικά DSR/X, που θα τους βοηθούσαν να διανύσουν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Σκοπός του τολμηρού εγχειρήματος ήταν να δοκιμαστεί η αντοχή και η αποτελεσματικότητα στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, καθώς επίσης και το κατά πόσο αναπτυγμένο είναι το δίκτυο φόρτιση στο Η.Β. Η εκκίνηση δόθηκε από το Lands End ένα πρωινό Τετάρτης, με την πρώτη μέρα να κυλάει ομαλά μέχρι που έφτασαν στο ανατολικότερο σημείο της Μεγάλης Βρετανίας, το Lowestoft, που ήταν και ο τελικός τους προορισμός.

Η επόμενη μέρα όμως, δεν ήταν το ίδιο. Με κατεύθυνση βόρεια προς το Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν σημαντικά, ενώ στον δρόμο τους αντιμετώπισαν και σφοδρή χιονόπτωση. Αυτό τους ανάγκασε να ρίξουν τον ρυθμό τους, όμως όπως αποδείχτηκε η μπαταρία της Zero άντεξε τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις πρώτες πρωινές ώρες, το επταμελές πλήρωμα κατόρθωσε να φτάσει στην παγωμένη πρωτεύουσα.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Η πρόκληση για τους 7 αναβάτες και τις δύο μοτοσυκλέτες ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, αφού πέρασαν την περιοχή Cumbria και εισήλθαν στη Βόρεια Ουαλία για το τελευταίο checkpoint στο Holyhead. Στην συνέχεια κάλυψαν άλλα 160 χιλιόμετρα μέχρι το Liverpool, όπου παρέλαβαν το Maudes Trophy από την ACU, λίγο πριν τα βραβεία της FIM, στην ίδια πόλη.

Μετά την ολοκλήρωση του δύσκολου και θαρραλέου εγχειρήματος ο Υπεύθυνος της Zero Motorcyles για το Η.Β. δήλωσε ότι ήταν ένας αγώνας αντοχής για τους αναβάτες περισσότερο, παρά για τις μοτοσυκλέτας, λόγω των θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Μάλιστα, για να δείξει το πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα, είπε ότι ακόμα κι αν τα είχαν παρατήσει κανείς δεν θα τους κρατούσε κακία.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Όπως αποδείχτηκε το δίκτυο φόρτισης έχει αναπτυχθεί αρκετά στη Μεγάλη Βρετανία, και αυτό που λείπει είναι οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, ειδικά για τους μοτοσυκλετιστές. Ο Craig Carey-Clinch, διευθυντής του NCU, δήλωσε ότι είναι κάτι που οι αρχές πρέπει να λάβουν υπόψη τους, προκειμένου να ενθαρρύνουν την ηλεκτρική μετάβαση, ειδικά όπου αφορά την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, ενώ τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Μοτοσυκλετιστών θα ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα αυτό.

Zero Motorcycles – Το Maudes Trophy πηγαίνει για πρώτη φορά σε ηλεκτρική μοτοσυκλέτα