Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Jet με μοτέρ από BMW S1000RR! [Video]

Το Baby Albatross ξανακάνει την BMW… ιπτάμενη!

Η BMW έχει μια μακρά προϊστορία με την αεροπλοΐα. Η Rapp Motorenwerke, η εταιρεία που στην συνέχεια εξελίχθηκε στην Bayarische Motoren Werke (BMW), ήταν μια εταιρεία που κατασκεύαζε κινητήρες αεροπλάνων, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το εργοστάσιο συμπεριέλαβε και τα αυτοκίνητα στα προϊόντα του, μετά την εξαγορά της Fahrzeugfabrik Eisenach που κατασκεύαζε το Austin 7.
Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, το εργοστάσιο επικεντρώθηκε στην κατασκευή κινητήρων για αεροπλάνα και μοτοσυκλετών, αναστέλλοντας την παραγωγή των αυτοκινήτων. Σήμερα, μετά από 70 χρόνια, η BMW είναι μια από τις πλέον αναγνωρισμένες φίρμες στα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες, με το στοιχείο του premium να χαρακτηρίζει κάθε τι που βγαίνει από τις γραμμές παραγωγής της. Σ' αυτή, λοιπόν, την δεδομένη στιγμή έρχεται ένα project με την μορφή αεροπλάνου από ένα πανεπιστήμιο, το οποίο χρησιμοποιεί έναν κινητήρα της BMW, βαδίζοντας στα χνάρια της Ιστορίας.


Αυτό το πρωτότυπο αεροπλάνο ονομάζεται UL-39 ALBI και εξελίχθηκε από μια ομάδα του Τμήματος Αεροναυπηγικής από την Σχολή Μηχανολογίας του Πολυτεχνείου της Πράγας, σε συνεργασία με την εταιρεία συνθετικών υλικών LA και την Zall Jihlavan που κατασκευάζει αεροπλάνα. Αυτή τη στιγμή, το αεροπλάνο ανήκει στον στόλο της Skyleader, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την παραγωγή, την πώληση και την συντήρηση ελαφρών αεροσκαφών.

Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από το αυθεντικό μαχητικό αεροσκάφος L-30 Albatross, το οποίος σχεδιάστηκε την δεκαετία του '60 και χρησιμοποιήθηκε από την πολεμική αεροπορία της Τσεχοσλοβακίας (τότε) κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '70. Ουσιαστικά το Albi είναι μια ρέπλικα του μαχητικού, αλλά αντί του αυθεντικού κινητήρα ΑΙ-25 της Ivchenko, το αεροπλάνο χρησιμοποιεί τον κινητήρα της προηγούμενης γενιάς του BMW S1000RR. Μάλιστα, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κινητήρας βελτιώθηκε στο όριο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του αεροσκάφους και να περιστρέψει με αρκετή δύναμη την φτερωτή που βρίσκεται μέσα σε έναν κύλινδρο, η οποία δίνει ώθηση στο αεροσκάφος. Το carbon monocoque αεροπλάνο που ζυγίζει 350 κιλά έχει εμβέλεια 550 χιλιομέτρων και μπορεί να πετύχει μέγιστη ταχύτητα 298km/h.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την κατασκευή και το Albi εν δράσει

Tags: