Kawasaki Concept J

Αναθέρμανση ενός παλιού concept
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

12/1/2018

Πριν από μια πενταετία, το "μακρινό" 2013, η Kawasaki προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο περίπτερό της στο Tokyo Motor Show παρουσιάζοντας το ριζοσπαστικό Concept J. Μια πραγματικά φουτουριστική κατασκευή, ένα υβρίδιο ανάμεσα σε τετράτροχο, ολίγο από Transformer και μια δόση από την ταινία επιστημονικής φαντασίας "Tron". Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούσε να ενταχθεί σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς το τετράτροχο αυτό concept διέθετε πρωτόγνωρα και μοναδικά στοιχεία για την εποχή, διαθέτοντας την δυνατότητα να μεταβάλλει την γεωμετρία του πλαισίου προκειμένου να μπορεί να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Για σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες, μπορούσε να… τεντωθεί και να μεγαλώσει το μεταξόνιό του, ενώ οι τροχοί παρέμεναν κολλητά ο ένας δίπλα στον άλλον. Για ευελιξία μέσα στο αστικό περιβάλλον μαζευόταν δημιουργώντας μια πιο όρθια θέση οδήγησης και αυξανόταν το μετατρόχιο.


Πολλά είχαν γραφτεί εκείνη την εποχή για το "J", κυρίως σχόλια για το πόσο ανέφικτο ήταν κάτι τέτοιο, που πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν μαζί με το ίδιο το Concept J. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οπότε η Kawasaki επέλεξε να το φέρει και πάλι στο προσκήνιο, με ένα νέο video που κυκλοφόρησε ευρέως στο internet. Η εισαγωγή γίνεται με ένα H2 που μπαίνει σε ένα τούνελ-video wall όπου προβάλλονται όλα τα ορόσημα που χαρακτηρίζουν γενικότερα την Kawasaki ως heavy industry κι όχι απλά το παρακλάδι της μοτοσυκλέτας που μοιάζει πολύ μικρό απέναντι στις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου. Στο τέλος του τούνελ όμως το σκηνικό αλλάζει και μεταφερόμαστε σε μια φουτουριστική πραγματικότητα, με φάρμες φωτοβολταϊκών και πόλεις βγαλμένες από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, με όχημα το Concept J το οποίο επιδεικνύει τις προσαρμοστικές του δυνατότητες σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.


Παραμένει πράγματι εντυπωσιακό ως ιδέα και θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό αν συνοδευόταν με την φράση "σύντομα στην παραγωγή", ή "το επόμενο πρωτότυπο της Kawasaki". Τίποτε όμως από αυτά δεν υπάρχει, γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί η Kawasaki επέλεξε αυτή την δεδομένη στιγμή να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το Concept J. Μήπως θέλει να μας περάσει το μήνυμα ότι σχεδόν πέντε χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του, οι μηχανολόγοι στο Akashi έχουν πιάσει δουλειά για την υλοποίησή του; Ή μήπως η Yamaha και η Honda προβλημάτισαν του "Πράσινους" με το MOTOROiD και το Riding Assist αντίστοιχα, οι οποίοι θέλησαν να δώσουν κι αυτοί ένα δυναμικό παρών στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών οδήγησης; Ενδεχομένως πάλι, να θέλει απλώς η Kawasaki να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο το μέγεθος και τις δυνατότητες που έχει ως εργοστάσιο ενισχύοντας το όνομά της ακόμη περισσότερο. Όπως και να έχει, η περίπτωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα παρακολουθούμε, όπως πάντα, τα γεγονότα από κοντά για να μαθαίνετε πρώτοι τις εξελίξεις. Προς το παρόν, απολαύστε το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η Kawasaki:


 

Ετικέτες

GASGAS ES 800 και SM 800 - Πιάστηκαν "επ' αυτοφώρω" σε δοκιμές

Ο μπροστινός προβολέας έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO
motomag με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

26/4/2024

Δύο νέα μοντέλα της GASGAS απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του γερμανικού Motorrad τις προηγούμενες ημέρες σε στάδιο δοκιμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τις νέες εκδόσεις των μοντέλων ES και SM, τα οποία όμως τώρα εφοδιάζονται με τον δικύλινδρο κινητήρα των 799 κυβικών της KTM.

Στην περίπτωση του ES 800 μιλάμε για την έκδοση Enduro η οποία πλέον θα χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο κινητήρα LC8c των 799 κ.εκ. της ΚΤΜ με απόδοση 95 ίππους. Τώρα όσον αφορά το SM 800 το Supermoto της GASGAS ομοίως και αυτό θα χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα των 799 κυβικών, ενώ παραμένει άγνωστο αν οι εκδόσεις ES 700 και SM 700 θα σταματήσουν ή αν θα συνεχίσουν την εμπορική τους πορεία στις αγορές.

με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό.

Αυτό που προκαλεί όμως την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η νέα σχεδιαστική ταυτότητα της GASGAS όσον αφορά τον εμπρόσθιο προβολέα. Αυτός έρχεται αυτούσιος από το 800ΝΚ της CFMOTO με τη μόνη διαφορά πως έχει προστεθεί στο τέλος αυτούς ένα μυτερό μπροστινό φτερό. Η σύμπραξη αυτή δεν είναι τυχαία καθώς εδώ και αρκετό διάστημα η κινεζική εταιρεία κατασκευάζει μοντέλα για την KTM. Από την άλλη, θα μπορούσε να είναι και στοιχείο για να μας μπερδέψει επίτηδες, αλλάζοντας σχήμα στο τελικό στάδιο.

Περισσότερα τεχνικά στοιχεία δεν γνωρίζουμε αν και από ότι βλέπουμε τα δύο αυτά νέα μοντέλα της GASGAS έχουν πάρει την τελική τους μορφή, οπότε θα έχουμε νέα τους πολύ πολύ σύντομα.

Ετικέτες