Kawasaki Versys-X: Τζακάρτα-Αθήνα-Λονδίνο!

Ένας ταξιδιωτικός πρέσβης
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/7/2018

Αν τύχει αυτές τις μέρες και δείτε στο δρόμο ή δίπλα σας στο φανάρι ένα ασπροκόκκινο Kawasaki Versys-X εξοπλισμένο έτσι ώστε να μοιάζει με… GS, μην παραξενευτείτε. Ανήκει στον Stephen Langitan, έναν ταξιδιώτη του κόσμου, που πέρασε για λίγο από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του επικού ταξιδιού του από την Τζακάρτα στο Λονδίνο.
Ο Stephen, έχοντας συμπληρώσει ήδη 20.000 χιλιόμετρα με την μοτοσυκλέτα του, είχε προγραμματισμένο το σέρβις της στην Αθήνα, στην αντιπροσωπεία της Kawasaki, την ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε μαζί του και να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω σχετικά με το "Indonesian Flag", όπως ονομάζει το ταξίδι του για την προβολή της χώρας του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.


Το ξεκίνημα του ταξιδιού έγινε στις 25 Μαρτίου στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της πατρίδας του και ο στόχος είναι να φτάσει μέχρι τις 17 Αυγούστου, την ημέρα που γιορτάζουν στην Ινδονησία την ανεξαρτησία τους, στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Ο σκοπός αυτής της μεγάλης περιπέτειας, είναι –όπως είπαμε και παραπάνω- να προβάλει τη χώρα του, γι' αυτό και το Versys-X 250 (κι όχι το 300, αφού στις ασιατικές αγορές πηγαίνει η έκδοση των 250 κυβικών) είναι ντυμένο με αυτοκόλλητη ταινία στα χρώματα της σημαίας της Ινδονησίας. Ο Stephen είναι 53 ετών και εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ινδονησία, εκεί όπου τον περιμένουν να επιστρέψει η γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους.


Το εγχείρημά του έχει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης της Ινδονησίας, της Kawasaki, αλλά κι αρκετών εταιρειών που παράγουν αναλώσιμα προϊόντα για μοτοσυκλέτες στην Ινδονησία και θέλουν να μπουν στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί, ότι πρόκειται για το πρώτο ταξίδι τέτοιου επιπέδου με μια μοτοσυκλέτα της Kawasaki στα 250cc και δικαίως ο Stephen νιώθει πρωτοπόρος. "Υπάρχουν αρκετοί Ινδονήσιοι που κάνουν ταξίδια με τις μοτοσυκλέτες τους, αλλά με έναν άναρχο και όχι προγραμματισμένο τρόπο. Εγώ θέλω να τους δείξω ακριβώς αυτό. Πώς να οργανώνουν το ταξίδι τους και να μένουν πιστοί στο πρόγραμμά τους", μας είπε ο Stephen. Όσο για τους λόγους που επέλεξε την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα; "Το Versys-X 250 είναι άνετο και με καλή θέση οδήγησης. Έχει εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, είναι μικρό και ελαφρύ, κάτι που βολεύει στις δύσκολες διαδρομές με κακό οδόστρωμα ή χώμα, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να το σηκώσω και μόνος μου αν χρειαστεί, ακόμη και με πλήρες φορτίο."
Οι εκτός δρόμου διαδρομές βέβαια, όπως μας είπε ο Stephen, ήταν σε πολύ λίγες περιοχές που διέσχισε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος είναι πάνω σε δρόμους των επαρχιακών δικτύων αποφεύγοντας τις εθνικές οδούς και τους αυτοκινητόδρομους. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην μέχρι τώρα πορεία του δεν αντιμετώπισε δύσκολες καταστάσεις, όπως ο καύσωνας στο Πακιστάν με τους 48°C, μία πτώση (επίσης στο Πακιστάν) εξαιτίας της ζαλάδας από την έλλειψη οξυγόνου στα ορεινά περάσματα στα σύνορα με το Αφγανιστάν και η αμμοθύελλα στην έρημο του Ιράν. Μάλιστα, όπως μας είπε, σ' εκείνη την περίπτωση αναγκάστηκε να οδηγήσει για σχεδόν 400 χιλιόμετρα με τέρμα γκάζι, προκειμένου να αποφύγει την θύελλα γιατί διαφορετικά ακόμη θα έσκαβαν για να βρουν που είναι θαμμένος…


Από την άλλη, ανάμεσα στα highlights του ταξιδιού –και πιο συγκεκριμένα στην κορυφή όπως μας δήλωσε- κατατάσσει την Ελλάδα και την ομορφιά των τοπίων που συνάντησε στην χώρα μας, καθώς ως φιλοξενούμενος της Ινδονησιακής Πρεσβείας στην χώρα μας είχε την δυνατότητα να απολαύσει βόλτες στα νότια παράλια της Αττικής και κολύμπι στο Σούνιο, κάτω από τον επιβλητικό ναό του Ποσειδώνα.
Η συνέχεια του ταξιδιού του περιλαμβάνει περάσματα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Γερμανία, πριν καταλήξει τελικά στην Αγγλία, με επισκέψεις στις αντίστοιχες αντιπροσωπείες της Kawasaki αλλά και στις ευρωπαϊκές έδρες πολλών εταιρειών που τον χορηγούν. Εδώ, η ΤΕΟΜΟΤΟ Α.Ε. ανέλαβε πλήρως το κόστος των ανταλλακτικών και του service της μοτοσυκλέτας, η οποία –όπως τόνισε ο Stephen- δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής το παραμικρό πρόβλημα, ούτε καν ένα σκασμένο λάστιχο! Στις εργασίες συντήρησης μάλιστα που έγιναν στο συνεργείο της ελληνικής αντιπροσωπείας, διαπιστώθηκε ότι τα τακάκια όπως και τα ελαστικά δεν χρειάζονταν καν αλλαγή, ενώ πέρα από την αλλαγή λαδιών, φίλτρου και μπουζί αλλάχτηκαν η αλυσίδα και τα γρανάζια του Versys. Όπως μπορείτε επίσης να δείτε κι από τις φωτογραφίες, το μικρό Versys βρίθει custom κατασκευών και πατεντών, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός τέτοιου ταξιδιού, με πιο ιδιαίτερες την μετατροπή του πίσω τροχού σε… tubeless με την χρήση ενός ελαστικού πανιού στο εσωτερικό της ζάντας, και οι δύο αεροτενόροι της Bosch τοποθετημένοι εκατέρωθεν του κινητήρα, που όπως μας είπε ο Stephen ήταν ιδιαίτερα χρήσιμοι στην Ινδία όπου αν δεν κάνεις αισθητή την παρουσία σου στο δρόμο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσουν… από πάνω σου όλα τα οχήματα.


Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την πορεία του ταξιδιού του Stephen Langitan μπορούν να το κάνουν είτε μέσω του blog του (stephenlangitan.com), είτε μέσω του καναλιού που διατηρεί στο YouTube (videomotobikerz), ή από το προφίλ του στο Instagram (Stepalangitan).


 

Ετικέτες

Faster Than Life – Nτοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

O Dave Madsen-Mygdal συνεχίζει να αγωνίζεται στα 60 του, μετρώντας 149 εκκινήσεις
motomagFaster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Το ντοκιμαντέρ “Faster Than Life” αναμένεται να βγει στις οθόνες τον Μάιο του 2024, εξιστορώντας μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές ανέκδοτες ιστορίες του TT, αυτή του ιδιώτη αγωνιζόμενου Dave Madsen-Mygdal, ο οποίος στα 60 του χρόνια μετρά... 149 εκκινήσεις (!), ενώ αναμένεται να δώσει το παρών και στο TT του 2024.

Γεννημένος στο Douglas, την πρωτεύουσα του θρυλικού Νησιού, ο Dave Madsen-Mygdal ξεκίνησε να τρέχει στους δρόμους του Isle of Man το 1979. Από το 1985 συμμετέχει αδιάκοπα στο θεσμό του TT, όχι όμως με κάποια εργοστασιακή ομάδα, αλλά ως ιδιώτης. Το γεγονός αυτό από μόνο του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα του κατορθώματός του, καθώς καλείται να καλύψει μόνος του τα έξοδα της συμμετοχής του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το πάθος του όμως για τους αγώνες δρόμου φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος, κάτι που φάινεται και από τις 149 εκκινήσεις του στον εμβληματικό Road-Racing αγώνα! Το 2024, στα 60 του πλέον χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο Dave αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία φορά μεταξύ των αγωνιζομένων. Μόλις τρεις ακόμα αναβάτες έχουν ξεπεράσει το τριψήφιο φράγμα, με πιο πρόσφατο τον 8 χρόνια νεότερό του John McGuinness, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 52, έχοντας 104 εκκινήσεις στο IOMTT. Την εξαιρετικά μικρή λίστα ολοκληρώνουν ο δέκα φορές νικητής Ian Lougher, ο οποίος σταμάτησε στις 136 και ο Jim Hodson με 114, που το 2002 τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία Lightweight 400. Στην ίδια κατηγορία ο Mygdal σημείωσε το 2003 το καλύτερό του αποτέλεσμα, φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Ο Dave έχει καταθέσει τον δικό του φόρο αίματος στους αγώνες δρόμου, μέσω του 23χρονου γιού του Mark, ο οποίος έχασε την ζωή του σε ατύχημα που συνέβη στον αγώνα Southern 100, το 2013. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτό στάθηκε ικανό να τον τρομάξει ή να του αλλάξει την γνώμη για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, όπως το TT. Όπως βλέπουμε και στο τρέιλερ του “Faster Than Life”, στα pits έχει μαζί του και τα εγγόνια του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται μόνο στην αγωνιστική πλευρά, αλλά και την ανθρώπινη που κρύβεται πίσω από το IOMTT. Επιδιώκει να μας δώσει μία κλεφτή ματιά από τους δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην κλειστή ομάδα των αγωνιζομένων, τα συναισθήματα των οικογενειών, τα καλά και τα άσχημα, αλλά και μία γενικότερη εικόνα του τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε. Ο θεατής βλέπει εκ των έσω τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας ιδιώτης για να βρεθεί στην σχάρα εκκίνησης του ιστορικού αγώνα. Τα πλάνα περιλαμβάνουν και μερικά θεαματικά onboard και εξωτερικά πλάνα του Dave να περνά μέσα από τις πόλεις και τα βουνά, ανάμεσα σε δέντρα και φράχτες με 240 χ.α.ω, στον αγώνα Supertwin.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι Felipe Costa και Chip Gulland, ιδρυτές της εταιρείας Pitbox 6. Η αυτοβιογραφική ταινία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη συνδρομητικά, τον Μάιο του 2024. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην τελειοποίηση της παραγωγής (χρώμα και ήχος), προκειμένου να συμμετάσχει στα φεστιβάλ κινηματογράφου. Όσοι θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση, μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα Faster Than Life σε Facebook και Instagram.

Ετικέτες