Κράνος από καλάμι μπαμπού με προδιαγραφή ασφαλείας E22-05
Για την ζούγκλα της πόλης
Από τον
Μπάμπη Μέντη
21/11/2019
Ήρθε η ώρα να γίνεις ένα με τη ζούγκλα της πόλης φορώντας ένα κράνος φτιαγμένο από φύλλα καλαμιού μπαμπού. Ξέραμε πως η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητα του καλαμιού μπαμπού επιτρέπουν την κατασκευή επίπλων και κάποιοι φτιάχνουν ποδήλατα, όμως η γαλλική εταιρεία Roof πιστεύει πως μπορούμε να φτιάχνουμε και κράνη. Η ιδέα είναι αρκετά παλιά και πειραματιζόντουσαν με το υλικό αυτό από το 2007, όμως τώρα κατάφερα να φτιάξουν το τελικό προϊόν που θα περνά τις προδιαγραφές ασφαλείας E22-05 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος του κελύφους είναι κατασκευασμένο από fiberglass και μόνο η εξωτερική επιφάνεια είναι καλυμμένη με φύλλα μπαμπού και ρητίνη. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το βάρος και την τιμή, όμως θα είναι διαθέσιμο σε δύο αποχρώσεις (φυσικό μπεζ και σκούρο γκρι) σε νούμερα από 54 έως 61 και σε δύο διαφορετικούς τύπους, χωρίς ζελατίνα και με ζελατίνα.
H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη
Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
3/7/2026
Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.
Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.
Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.
Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.
Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.