KTM: Επιστρέφει στην EICMA μετά το διετές digital-φιάσκο!

Ανούσιες οι παρουσιάσεις στο διαδίκτυο έκαναν μάγκες τους Κινέζους
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

24/5/2023

Σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για τον κόσμο της μοτοσυκλέτας (και ειδικά για το μέλλον της αυστριακής εταιρείας) προχώρησε η KTM Ιταλίας, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή της με ένα μεγάλου μεγέθους περίπτερο στης έκθεση της EICMA το 2023. Όπως δήλωσε ο Tommaso Telaro (Managing Director KTM Sportmotorcycle Italia): Είναι μεγάλη χαρά για εμάς η επιστροφή στην EICMA σε αυτή την πολύ σημαντική χρονιά για εμάς. Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να είμαστε παρόν σε μία από τις κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο εκδηλώσεις της βιομηχανίας. Τα προηγούμενα χρόνια οι στρατηγικές ήταν διαφορετικές (…..), όμως για το 2023 ήταν απαραίτητο να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε το παρόν. Με την παρουσία μας θέλουμε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα στην αγορά, στους επαγγελματίες και στο φανατικό κοινό”.

Πράγματι, η απόφαση ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μοτοσυκλετών της Ευρώπης να επιστρέψει στην έκθεση της EICMA αποτελεί άκρως σημαντική είδηση, διότι δείχνει πως επιτέλους κατάλαβαν το τραγικό λάθος που έκαναν να αφήσουν τις κινέζικες εταιρείες να παίξουν μπάλα ελεύθερα μέσα στην καρδιά του μοτοσυκλετισμού.

Θυμίζουμε πως με αφορμή τα υγειονομικά μέτρα προστασίας για την COVID-19, οι διεθνείς εκθέσεις μοτοσυκλέτας ακυρώθηκαν για δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, τα lock-down έκλεισαν τον κόσμο σπίτι του με αποτέλεσμα να τον κάνουν να εκτιμήσει περισσότερο το αγαθό της ελευθερίας και ταυτόχρονα να αποταμιεύσει χρήματα καθώς δεν μπορούσε να ξοδέψει τα χρήματά του πέραν από το supermarket. Έτσι όταν τα περιοριστικά μέτρα μειώθηκαν, οι πωλήσεις των ποδηλάτων, των μοτοσυκλετών και κάθε είδους ελεύθερης μετακίνησης εκτοξεύτηκαν στα ύψη, σε σημείο που υπερκάλυπταν τις δυνατότητες παραγωγής των εργοστασίων.

Καθώς η παρουσία μιας εταιρείας σε οποιαδήποτε έκθεση είναι ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ υπόθεση, τα golden-boys της συμφοράς στην KTM και την BMW πίστεψαν πως μπορούν να βασιστούν πλέον στις διαδικτυακές παρουσιάσεις, αποφεύγοντας τα έξοδα συμμετοχής σε μια διεθνή έκθεση. Μέσα στην απέραντη ασχετοσύνη τους για τον κόσμο της μοτοσυκλέτας, ήταν αδύνατον να καταλάβουν πως στο διαδίκτυο όλες οι μοτοσυκλέτες φαίνονται ίδιες και πως οι εκθέσεις μοτοσυκλέτας δεν είναι λαϊκή αγορά που πας για να πουλήσεις ντομάτες. Οι εκθέσεις μοτοσυκλέτας είναι ΕΚΔΗΛΩΣΗ, όπου οι άνθρωποι με πάθος για τις μοτοσυκλέτες συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο και μιλούν μεταξύ τους. Αυτή η στενή και ανθρώπινη επαφή δίνει επιπλέον ΠΟΙΟΤΗΤΑ και ΔΙΑΡΚΕΙΑ σε όλους τους τομείς. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ποιότητα και η ποσότητα των δημοσιογραφικών κειμένων που γράφονται μετά από μια διαδικτυακή παρουσίαση και μετά από μια ζωντανή παρουσίαση στην EICMA. Στην πρώτη περίπτωση έχεις πληροφορίες και υλικό από το τμήμα μάρκετινγκ των εταιρειών και στη δεύτερη περίπτωση έχεις συνεντεύξεις με τους ανθρώπους που σχεδίασαν και κατασκεύασαν τη μοτοσυκλέτα. Έχεις πιάσει τη μοτοσυκλέτα στα χέρια σου και γράφεις λεπτομερώς για αυτή και φυσικά αφιερώνεις πάνω από τρία-τέσσερα διαφορετικά άρθρα.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της λάθος στρατηγικής και της άγνοιας για τον τρόπο που δουλεύουν τα μέσα επικοινωνίας, ήταν στις τελευταίες εκθέσεις οι εταιρείες από την Κίνα να κυριαρχήσουν με την παρουσία τους ΠΑΝΤΟΥ και να πάρουν όλα τα “πρωτοσέλιδα”.

Όμως πέρα από τον όγκο και την ποιότητα της δημοσιογραφικής προβολής, η μακροχρόνια απουσία μιας εταιρείας από τον πυρήνα του μοτοσυκλετιστικού κοινού δημιουργεί και “χάσμα γενεών”. Χιλιάδες άτομα στην Ιταλία ηλικίας 16-20 ετών και 20-24 ετών δεν έχουν δει ποτέ από κοντά ένα KTM ή ένα BMW, αλλά έχουν δει, έχουν εξοικειωθεί και έχουν μιλήσει για όλες τις μοτοσυκλέτες από την Κίνα.

Αργά ή γρήγορα και οι υπόλοιπες εταιρείες μοτοσυκλέτας που έκαναν το λάθος να επενδύσουν στην “ψηφιακή εποχή” θα καταβάλουν πως στον κόσμο της μοτοσυκλέτας μετράνε μόνο οι ανθρώπινες σχέσεις. Όλοι πουλάνε κάτι, σε λογικές τιμές. Την διαφορά πάντα την κάνει η ανθρώπινη επαφή.

Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa - Κανονίζουν αγώνα… μποξ μεταξύ τους!

Το #99 προκάλεσε το #26 σε grudge match, με τον μικρό σαμουράι να απαντά θετικά
Jorge Lorenzo vs Dani Pedrosa
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/4/2024

Την ώρα που ο παλαίμαχος Dani Pedrosa επιστρέφει στο MotoGP ως wildcard συμμετοχή της KTM στον αγώνα της Jerez, ο Jorge Lorenzo ανέβαζε βίντεο εν ώρα προπόνησης στο μποξ, προκαλώντας τον Dani για ματς, με τον τελευταίο να απαντά “τα λέμε στο ρινγκ”!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την απόσυρσή του από τους αγώνες MotoGP, ο 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Lorenzo έχει πολύ χρόνο στα χέρια του, κάνοντας τα πάντα για να κρατήσει πάνω του ακόμα και σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό το καταφέρνει με πάμπολλους τρόπους όπως με προκλητικές δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στο MotoGP, χορεύοντας σε reality show της τηλεόρασης, ενεργώντας ως ambassador διαφόρων εταιρειών (Tissot, Sendi, Laureus, Vmoto Soco, κλπ.), συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου (Porsche Carrera Cup Italia, κ.α.), και τώρα προκαλώντας το αντίπαλο ισπανικό δέος της εποχής του στο MotoGP, Dani Pedrosa σε αγώνα μποξ.

Συγκεκριμένα, ο Lorenzo ανέβασε ένα βίντεο στο instagram στο οποίο τον βλέπουμε να προπονείται στο μποξ χτυπώντας (χαλαρά, άκεφα και... ατάλαντα) έναν σάκο, όταν σταματά και λέει τα εξής: “ξέρετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεκαπέντε χρόνια πριν είχα καλές αλλά και κακές στιγμές με τον Dani Pedrosa στην πίστα και εκτός αυτής. Τώρα που τα celebrity events έχουν γίνει της μόδας (βλ. αγώνες μποξ του Jake Paul), μου ήρθε στο μυαλό μια λίγο τρελή πρόκληση. Σε προκαλώ Dani σε έναν αγώνα μποξ στη Βαρκελώνη, στη σχολή που προπονούμαι.” Ο Lorenzo μάλιστα δήλωσε πως στόχος του είναι ο αγώνας να μεταδοθεί ζωντανά από το Youtube!

Οι Lorenzo και Pedrosa είχαν αρκετές ιστορικές μάχες στην πίστα -και αρκετή αντιπάθεια μεταξύ τους-, συμπεριλαμβανομένου και του ισπανικού GP του 2010, όπου τα έδωσαν όλα σε μια μάχη μέχρι τον τελευταίο γύρο του αγώνα, αλλά και στο διαβόητο GP του 2008, ξανά στην Ισπανία, όπου ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos τους έβαλε με το ζόρι να δώσουν τα χέρια στο βάθρο.

Επιστρέφοντας στο παρών, ο Pedrosa δεν άφησε την πρόκληση του Lorenzo αναπάντητη, και σε μια ανάρτησή του στα social media δήλωσε τα εξής: στην αρχή σκέφτηκα πως παραείναι τρελή σαν ιδέα, αλλά από την άλλη είμαι ακόμα γυμνασμένος και ο πειρασμός να σου ρίξω μερικές μπουνιές είναι μεγάλος. Έτσι, δέχομαι την πρόκλησή σου.”

Το grudge match μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του MotoGP δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αν και ο Pedrosa ανέφερε “πες μου τη μέρα και την ώρα και τα λέμε στο ρινγκ”.

Παρόλο τώρα που στο βίντεο ο Lorenzo δείχνει... ιδιαίτερα ατσούμπαλος με τις γροθιές του, όπως επισήμανε στον Pedrosa ο Michael Ruben Rinaldi (γενικά γίνεται το έλα να δεις στα σχόλια από αναβάτες κάτω από την ανάρτηση), "φίλε Dani, ο Jorge σου ρίχνει τουλάχιστον 15 κιλά. Είναι σα να κάνετε αγώνα εσύ με μοτοσυκλέτα 600 κυβικών κι εκείνος με χιλιάρα! Αλλά όπως και να έχει θα είχε πλάκα να δούμε τον αγώνα σας."