ΚΤΜ - Η έκθεση “Θρύλοι του Dakar” στο KTM Motohall τον Μάιο

Η αυστριακή εταιρεία τιμά την αγωνιστική της ιστορία στο Rally Dakar
KTM Legends of Dakar
Από το

motomag

11/5/2023

Στον πολυχώρο-μουσείο KTM Motohall, ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα από το πρώτο εργοστάσιο του ιδρυτή της εταιρείας, Hans Trunkenpolz, από τις 11 Μαΐου οι φίλοι του Rally Dakar και της KTM, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ξεχωριστή έκθεση “Θρύλοι του Dakar”.

Λίγοι αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο έχουν τόσο εκτεταμένο ιστορικό από θρυλικές περιπέτειες όσο το Rally Dakar. Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας αυτού του αγώνα στις μοτοσυκλέτες ανήκει στην KTM, η οποία και έχει κατακτήσει τις περισσότερες νίκες: 19 τον αριθμό. Για να τιμήσει την σπουδαία αυτή αγωνιστική ιστορία η KTM, παρουσιάζει από τις 11/5/2023 την ειδική έκθεση "Θρύλοι του Dakar" στο KTM Motohall στην Αυστρία.

Η εν λόγω έκθεση δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να «βυθιστούν» στον κόσμο του Rally Dakar, μαθαίνοντας καλύτερα τις αγωνιστικές ιστορίες της εταιρείας οι οποίες ξεκινούν από τις ημέρες του Heinz Kinigadner τη δεκαετία του 1990, την πρώτη νίκη της KTM στον αγώνα το 2001 με τον Fabrizio Meoni, μέχρι την πιο πρόσφατη νίκη του Kevin Benavides τον Ιανουάριο του 2023. Στην έκθεση "Οι θρύλοι του Dakar", οι επισκέπτες θα έχουν επιπρόσθετα την ευκαιρία να ξαναζήσουν τις ιστορικές στιγμές που έγραψαν σημαντικοί αναβάτες για την εταιρεία όπως οι Heinz Kinigadner, Fabrizio Meoni, Marc Coma, καθώς και οι πιο πρόσφατοι Matthias Walkner, Toby Price και Kevin Benavides.

KTM Motohall - Legends of Dakar

Στο KTM Motohall θα εκτεθούν 10 ιστορικές μοτοσυκλέτες που έλαβαν μέρος στο Rally Dakar και πολλά αντικείμενα από τον εμβληματικό αγώνα, στις 3 του εκδόσεις, από το Παρίσι στο Ντακάρ, στη Νότια Αμερική και στη Σαουδική Αραβία.

KTM Motohall - Legends of Dakar

Ο Stefan Pierer Διευθύνων Σύμβουλος της PIERER Mobility AG δήλωσε: "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη περιπέτεια από το Rally Dakar, η δυναμική και τα κίνητρα που μας έδωσε τα πρώτα χρόνια, τα οποία αποδείχθηκαν καθοριστικά για την προώθηση του ονόματος της ΚΤΜ και την ανάπτυξη των μοτοσικλετών μας, δεν έχουν χαθεί ποτέ".

O Heinz Kinigadner ανέφερε με τη σειρά του: "Το να μιλάω για την ιστορία της KTM και του Rally Dakar με κάνει πραγματικά περήφανο. Όταν ξεκίνησα το 1994, δεν μπορούσα να πιστέψω την κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ήταν πολύ εκτενέστερη από ό,τι πήρα για τους παγκόσμιους τίτλους μου, και ήξερα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι καλό για τη μάρκα. Μπορεί το στυλ και ο επαγγελματισμός των αγώνων να έχει αλλάξει από τότε, οι βασικές αρχές του αγώνα όμως παραμένουν οι ίδιες. Είναι μια μεγάλη περιπέτεια".

Ο Matthias Walkner, νικητής του αγώνα το 2018 είπε: "Δεν υπάρχει άλλος παρόμοιος αγώνας και δεν υπάρχει συναίσθημα όπως το να τον κερδίζεις. Είμαι τόσο περήφανος που ήμουν ένας Αυστριακός αναβάτης, σε μια αυστριακή μοτοσυκλέτα με έναν Αυστριακό χορηγό και είναι πολύ ωραίο που το KTM Motohall αφηγείται αυτές τις ιστορίες, καθώς αυτές τις ιστορίες δεν τις μαθαίνει εύκολα το ευρύ κοινό."

Ο φετινός νικητής του Rally Dakar, Kevin Benavides δήλωσε: "Η νίκη στο φετινό Rally Dakar ήταν πραγματικά το καλύτερο συναίσθημα της ζωής μου. Και τώρα, το να είμαι μέρος των Θρύλων του Dakar της KTM με κάνει πολύ περήφανο. Είμαι ακόμα συγκλονισμένος, είναι καταπληκτικό".

Ετικέτες

Τελωνειακοί έκαναν φύλλο και φτερό συμμετέχοντες εντουροβόλτας στην Θάσο

Σε μία κατά τα άλλα άψογη διοργάνωση με πάνω από 400 συμμετοχές
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/4/2026

Η ομάδα Enduro Squad Thassos πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο μία διήμερη εντουροβόλτα που δυστυχώς έκλεισε με ένα απρόσμενο γεγονός που δεν αφορούσε την διοργάνωση.

Αυτή ήταν συνολικά η τρίτη εκδήλωση της ομάδας, που εκκινούσε από την παραλία Αγίου Αντωνίου και περνούσε από επιβλητικά παλιά λατομεία και ιστορικά μεταλλεία της Θάσου. Οι συμμετέχοντες έμειναν έκπληκτοι από τα φυσικά τοπία, τα μονοπάτια τόσο σε βουνό, όσο και σε θάλασσα αλλά και από το υψηλό επίπεδο οργάνωσης.

3

Βέβαια, αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν ήταν τα τρία συνεργία της τελωνειακής υπηρεσίας που περίμεναν τους συμμετέχοντες στην έξοδο της Κεραμωτής και έκαναν φύλλο και φτερό κυριολεκτικά για να βρουν έστω και την παραμικρή παρατυπία, με αποτέλεσμα να κόψουν πολλά και ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα σε ορισμένους αναβάτες.

Ο λόγος που έπεσαν βροχή τα πρόστιμα ήταν η μεταφορά των μοτοσυκλετών που έγινε σε αγροτικά και επαγγελματικά οχήματα, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις για την έλλειψη των εγγράφων των μοτοσυκλετών αλλά και των εγγράφων εισαγωγής, αφού αρκετοί συμμετέχοντες ήρθαν από άλλες χώρες για να λάβουν μέρος.

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο και θα πρέπει να έχει γίνει καταγγελία για να βρεθούν εκεί όχι ένα, αλλά τρία κλιμάκια για έρευνες και προσωπικά θα ήθελα να δω τις υπηρεσίες αυτές (η Τελωνειακή Υπηρεσία υπάγεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) να είναι το ίδιο σχολαστικές με τα δημόσια πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν πιαστεί με την γίδα στην πλάτη (βλέπε ΟΠΕΚΕΠΕ) και κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, χωρίς την παραμικρή ενόχληση!

Για να προλάβουμε όσους πουν το συνηθισμένο "ας πρόσεχαν, να ήταν νόμιμοι κτλ" το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό και οι έλεγχοι αυτοί απλά είναι σπάνιοι, ακόμη και στην βασική Εθνική Οδό της χώρας που η παρουσία των Αρχών είναι καθημερινή όλο το χρόνο. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που το γράμμα του νόμου είναι πολύ κοντά στην υπερβολή και λιγότερο στην πραγματικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η διήθηση των μοτοσυκλετών που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να προβλέπεται από τον ΚΟΚ όχι όμως με τον τρόπο που εδώ και δεκαετίες λαμβάνει χώρα καθημερινά στην ζωή όλων των πολιτών. Δεν διώκεται καθημερινά η πρακτική αυτή και όπως έχουμε εξηγήσει με σχετική αρθρογραφία, είναι από τις περιπτώσεις που λέμε πως ο νόμος είναι λάθος.
Το να μην μπορείς να μεταφέρεις την δική σου μοτοσυκλέτα με το δικό σου όχημα οπουδήποτε θέλεις, είναι άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα.
Στην προκειμένη περίπτωση εξαντλήθηκαν τα περιθώρια από τις Αρχές, ενώ ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για ιδιώτες που κάνουν το χόμπι τους με τις μοτοσυκλέτες τους.

2

Είναι απίστευτο το γεγονός πως βλέπουμε μία τέτοια αντιμετώπιση σε μία εκδήλωση που η συμμετοχή είναι δωρεάν, η διοργάνωση έχει μεριμνήσει για μειωμένες τιμές σε ακτοπλοϊκά και διαμονή και με πάνω από 400 συμμετέχοντες που έδωσαν εμπορικά – και όχι μόνο - μία πνοή στην τοπική κοινωνία σε μία περίοδο εκτός της κύριας σεζόν.