KTM Off-Road Days 2019: Στην καρδιά της Καστοριάς

Ένα αξέχαστο test ride
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/10/2019

Τα KTM Off-Road Days 2019 συνεχίζουν να σαρώνουν ακάθεκτα τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε πολλούς αναβάτες να δοκιμάσουν τα νέα χωμάτινα μοντέλα της γκάμας της. Η στάση στη Καστοριά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έτσι 67 αναβάτες δοκίμασαν τις χωμάτινες μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ για το 2020. Τα Τρίκαλα είναι ο επόμενος προορσιμός των KTM Off-Road Days και παρακάτω μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΤΜ OFF ROAD DAYS 2019: ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ENDURO ΚΑΙ MX ΤΗΣ KTM

Τα KTM OFFROAD DAYS 2019 παρέμειναν στη Βόρεια Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου βρέθηκαν στην όμορφη Καστοριά όπου ο επίσημος συνεργάτης Μανώλης Νανάκoς της DELTA MOTORCYCLES σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους Πέτρο Δοκόπουλο και Διονύσιο Λίτσκα και τον Υπεύθυνο Περιφέρειας Γιάννη Πνευμονίδη δημιούργησαν ένα αξέχαστο test ride. Στο κέντρο της πόλης και δίπλα στην λίμνη στήθηκε μια ειδική Παγκοσμίου στην οποία εκτός απο τους συμμετέχοντες βρέθηκαν και πολλοί κάτοικοι με τις οικογένειες τους!

Δύο ημέρες γεμάτες οδήγηση απόλαυσαν οι 67 αναβάτες που ανέβηκαν πάνω στα EXC, EXC-F και SX-F του 2020. Το EXC 150 TPI είναι το νέο επαναστατικό δίχρονο enduro με το σύστημα ψεκασμού που υπόσχεται την καλύτερη εισαγωγή στον χωμάτινο κόσμο για τους μικρούς αναβάτες. Από τη σειρά των τετράχρονων μοτοσυκλετών του είδους ξεχωρίζει το 350 EXC-F που αποτελεί το πιο δημοφιλές μοντέλο για την KTM στη χώρα μας.

Ο στόλος της αυστριακής εταιρείας πλαισιώθηκε επίσης από μοντέλα της HUSQVARNA και χάρη στη στήριξη του τοπικού καταστήματος του Γιάννη Γαζέα τα OFFROAD DAYS πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια η extreme enduro του Παγκοσμίου!

Επόμενο ραντεβού στις 19 και 20 Οκτωβρίου στα Τρίκαλα με το test ride να διοργανώνεται από τον επίσημο συνεργάτη της KTM, ΣΙΩΚΗΣ ΜΟΤΟ.

Μοντέλα διαθέσιμα για Test Ride

KTM 150 EXC TPI

KTM 300 EXC TPI

KTM 350 EXC-F

KTM 450 SX-F

HUSQVARNA FC250*

HUSQVARNA TE300i*

*Τα μοντέλα της HUSQVARNA θα είναι διαθέσιμα για test ride σε επιλεγμένα OFFROAD DAYS σε συνεργασία με επίσημους συνεργάτες της HUSQVARNA

Ημερομηνίες & Τόποι Διεξαγωγής:

21 Σεπτεμβρίου Δράμα – ΔΡΑΜΟΝ (25410 84555)

22 Σεπτεμβρίου Αλεξανδρούπολη – ΔΡΑΜΟΝ (25410 84555)

28-29 Σεπτεμβρίου Ξάνθη - ΔΡΑΜΟΝ (25410 84555)

5-6 Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη & Σκύδρα - ΜΑΚΙΝΑ (2310 553035)

12-13 Οκτωβρίου Καστοριά – ΔΕΛΤΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ* (2311 824700)

19-20 Οκτωβρίου Τρίκαλα - ΣΙΩΚΗΣ ΜΟΤΟ (24310 35045)

26-27 Οκτωβρίου Κατερίνη – BOB’S MOTOR GARAGE (23510 79157)

9-10 Νοεμβρίου Χαλκίδα – ΜΙΜΙΚΟΣ MOTOSHOP (22210 60438)

16-17 Νοεμβρίου Κρήτη - Η&Κ ΑΕΒΕ (2810 330870)

Ετικέτες

Πατέντα Kawasaki για τροφοδοσία με υγροποιημένο υδρογόνο - Ο πεντακύλινδρος κινητήρας του H2 HySE

Οι Ιάπωνες επιμένουν πως το υδρογόνο είναι προτιμότερη λύση από τις μπαταρίες
kawasaki h2 hyse
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/4/2026

Σε ένα από τα ισχυρότερα αναχώματα στην προτεινόμενη λαίλαπα της βεβιασμένης Ηλεκτροκίνησης εξελίσσεται η χρήση υδρογόνου ως καύσιμο στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και οι Ιάπωνες πρωτοπορούν στο θέμα αυτό, έχοντας στήσει εδώ και μερικά χρόνια την κοινοπραξία HySE με συμμετοχή των περισσότερων κατασκευαστών μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων της χώρας.

Η Kawasaki είναι μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες στον τομέα αυτόν, όσον αφορά στη Μοτοσυκλέτα τουλάχιστον, έχοντας ήδη παρουσιάσει το λειτουργικό πρωτότυπο H2 HySE που έκανε γύρους επίδειξης στις πίστες των Le Mans και Suzuka στα περιθώρια των αγώνων Endurance σε Γαλλία και Ιαπωνία πέρυσι.

kawasaki-h2-hyse

Αυτό το φουτουριστικό πρωτότυπο ωστόσο επιδεικνύει με μια ματιά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τεχνολογία υδρογόνου: την αποθήκευσή του. Οι γιγάντιες βαλίτσες του H2 HySE είναι απαραίτητες για να φιλοξενήσουν κάμποσα κάνιστρα υδρογόνου υπό πολύ υψηλή πίεση μα, ακόμη κι έτσι, η αυτονομία της μοτοσυκλέτας αυτής φέρεται να είναι ακόμη μη ανταγωνιστική συγκριτικά με μιας βενζινοκίνητης.

Η χρήση αερίου υδρογόνου έχει τα προβλήματά της, γι’ αυτό στο Akashi εξετάζουν ως λύση το υγροποιημένο υδρογόνο, καθώς έτσι θα μπορεί να χωρέσει περισσότερο στη μοτοσυκλέτα. Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της πιο πρόσφατης ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωσε η Kawasaki στην Ιαπωνία.

kawasaki-h2-hyse
Η ευρεσιτεχνία της Kawasaki μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τύπους κινητήρων, όπως λ.χ. σε έναν V8 που θα μοιάζει με V10

Στο σχέδιο βλέπουμε έναν κινητήρα που μοιάζει πεντακύλινδρος σε σειρά, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι τετρακύλινδρος – ως ήταν εξαρχής ο κινητήρας του H2 HySE με τον υπερσυμπιεστή. Μόνο που ο ακριανός κύλινδρος στη δεξιά πλευρά του κινητήρα δεν λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι τέσσερεις και αντί να ωθεί τον στρόφαλο, παίρνει κίνηση απ’ αυτόν για να αντλήσει καύσιμο.

Εξηγούμαι αναλυτικότερα, γιατί τα νούμερα που συνοδεύουν την πατέντα της Kawasaki έχουν ιδιαίτερο τεχνικό ενδιαφέρον.

Στα χαρτιά, το υδρογόνο έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τη βενζίνη ανά μονάδα μάζας. Αυτό σημαίνει πως ένα κιλό υδρογόνου έχει περίπου τριπλάσια αποθηκευμένη ενέργεια από ένα κιλό βενζίνης. Αν όμως μιλήσουμε για ενέργεια ανά μονάδα όγκου, τότε η κατάσταση αντιστρέφεται ραγδαία, καθώς στον ίδιο όγκο η (υγρή) βενζίνη έχει ασύγκριτα περισσότερη ενέργεια από το (αέριο) υδρογόνο. Ενδεικτικά, αναφέρει πως ακόμη κι αν συμπιέσουμε το υδρογόνο στα 700 bar (πάνω από 10.000 psi), στο ίδιο όγκο η βενζίνη έχει εξαπλάσια ενέργεια αποθηκευμένη.

kawasaki-h2-hyse

Και το πρόβλημα στη μοτοσυκλέτα είναι πως ο δεσμευτικός παράγοντας δεν είναι τόσο το βάρος, όσο ο διαθέσιμος χώρος για αποθήκευση του υδρογόνου, δηλαδή ο όγκος.

Η ιδέα της Kawasaki είναι προφανέστατη: το υγροποιημένο υδρογόνο απαιτεί πολύ μικρότερο όγκο για την αποθήκευσή του, άρα θα μπορούμε να φορτώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα στη μοτοσυκλέτα χωρίς να απαιτεί βαλίτσες σε μέγεθος μικρής καλύβας. Μόνο που δεν είναι τόσο απλό το θέμα.

Το υγροποιημένο υδρογόνο έχει τα δικά του προβλήματα. Πρώτον, πρέπει να διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία για να μην εξαερωθεί, άρα το δοχείο αποθήκευσής του θα πρέπει να είναι άριστα μονωμένο για να διατηρεί το υδρογόνο σε υγρή φάση.

​ kawasaki h2 hyse
Στο σχέδιο της Kawasaki το υγρό υδρογόνο ψεκάζεται μέσω δύο μπεκ τόσο απευθείας στον θάλαμο καύσης (29) όσο και στην εισαγωγή του αέρα (28)

Μετά προκύπτει ένα θέμα με την πίεση που δεν θα έχουμε πλέον στο δοχείο του. Στα 700 και 1000 bar, μόλις ανοίξει δίοδος στο κύκλωμα τροφοδοσίας το αέριο θα εκτοξευτεί με μεγάλη πίεση. Δεν θα συμβεί το ίδιο με το υγρό όμως, οπότε τώρα χρειαζόμαστε τρόμπες για να δημιουργήσουν την απαιτούμενη πίεση στη γραμμή τροφοδοσίας.

Η προτεινόμενη λύση της Kawasaki στο θέμα είναι ένα δίδυμο από αντλίες, μια παραδοσιακή σαν αυτή που έχουν οι περισσότεροι κινητήρες της αγοράς ήδη για τη βενζίνη και μια δεύτερη την οποία στα σχέδια των Ιαπώνων υποδύεται το πέμπτο πιστόνι στον τετρακύλινδρο κινητήρα. Η Kawasaki λέει πως αυτός ο έξτρα κύλινδρος μπορεί να δημιουργήσει πίεση τουλάχιστον 1500 psi για να οδηγήσει το υγρό υδρογόνο στον θάλαμο καύσης.

Τα παραπάνω προφανώς και δεν λύνουν όλα τα ζητήματα της Υδρογονοκίνησης, αλλά αν μη τι άλλο δείχνουν πως οι Ιάπωνες επιμένουν πολύ ζεστά στο θέμα. Η Kawasaki μάλιστα δείχνει πολύ πρόθυμη να αναλάβει ρόλο πρωτοπόρου, καθώς εκτός από τη μοτοσυκλέτα κι ένα UTV που θα φορέσει τον ίδιο κινητήρα, έχει αναλάβει να εξελίξει ένα πλοίο ειδικά σχεδιασμένο για τη μεταφορά υγροποιημένου υδρογόνου, το οποίο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026.

​ kawasaki h2 hyse

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είμαστε ακόμη κοντά στο σημείο που το υδρογόνο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο και τη βενζίνη στις μεταφορές, ειδικά όταν βάλουμε στην εξίσωση και όλους τους χωροταξικούς περιορισμούς που ισχύουν στα δίκυκλα. Πλησιάζουμε όμως και η δουλειά που κάνει η κοινοπραξία HySE βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τεχνολογικής καινοτομίας.

Μετά, θα απομένει το πιο δύσκολο βήμα απ’ όλα: το δίκτυο ανεφοδιασμού, το πρόβλημα που πια ξεφεύγει από τον έλεγχο των εργοστασίων και της επιστήμης για να κυλιστεί στη λάσπη πολιτικών και επιχειρηματικών λογικών.