KTM: Ξεκίνησε την παραγωγή των 790 στις Φιλιππίνες

Η Ασία γίνεται πλέον η καρδιά του μοτοσυκλετισμού
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/6/2021

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως όλοι οι κατασκευαστές δικύκλων έχουν στρέψει τα επιχειρησιακά τους πλάνα  στις  αγορές της Ασίας, όπου όχι μόνο είναι τεράστιες σε αριθμό πωλήσεων, αλλά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ραγδαία και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, με τις πωλήσεις ακριβότερων και τεχνολογικά προηγμένων μοντέλων να αυξάνονται.

Ήδη τα ιαπωνικά εργοστάσια παράγουν σε αυτές τις χώρες μοντέλα έως και 650 κυβικά (κυρίως για εξαγωγή) και φέτος ήρθε η σειρά της KTM να ξεκινήσει την παραγωγή των 790 Duke και 790 Adventure / Adventure R στο εργοστάσιό της στις Φιλιππίνες, όπως έως τώρα κατασκεύαζε τα μονοκύλινδρα 125/200/390 Duke και RC για την τοπική αγορά.

Προφανώς τα 790 που κατασκευάζονται στις Φιλιππίνες δεν προορίζονται για εξαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού ως γνωστόν έχουν παρουσιαστεί τα καινούρια 890 Duke και Adventure.

Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως σε πολλές χώρες της Ασίας οι νομοθεσίες και η φορολογία κάνουν πρακτικά αδύνατη την εισαγωγή μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ακόμα και στην Ινδία που συνεργάζεται πιο στενά με τις αναπτυγμένες χώρες στον εμπορικό τομέα, υπάρχουν νόμοι και φορολογικά εμπόδια που κάνουν ασύμφορη την εισαγωγή μεγάλων μοτοσυκλετών. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η Suzuki έστησε εκεί γραμμή συναρμολόγησης των Hayabusa ώστε να παρακάμψει τους τοπικούς φόρους εισαγωγής και το ίδιο κάνει η Kawasaki για τα μεγάλου κυβισμού μοντέλα της.

  

Ανακοινώθηκε πλαφόν στα κέρδη καυσίμων και τροφίμων ως το τέλος Ιουνίου

Η εξαγγελία της κυβέρνησης στοχεύει σε προστασία από φαινόμενα αισχροκέρδειας συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή
fuel
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/3/2026

Ως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή ανώτατου ορίου στα περιθώρια κέρδους των καυσίμων και των τροφίμων. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να συγκρατήσει τις λιανικές τιμές σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που έχουμε εισέλθει μετά το ξέσπασμα πολέμου στο Ιράν, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές μέσω του Περσικού Κόλπου, αλλά και στην παραγωγή πετρελαίου σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου και Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός της ημέρας ώστε να εφαρμοστεί άμεσα και η διάρκειά της θα είναι, σε πρώτη φάση, ως την 30ή Ιουνίου 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε κάθε ισχυρισμό περί προβλημάτων εφοδιασμού της αγοράς, εξηγώντας πως ειδικά στην ενέργεια η επάρκεια στη χώρα μας δεν κινδυνεύει καθώς πάνω από 50% της παραγωγής της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά λίτρο στο χονδρεμπόριο και τα 12 λεπτά στα πρατήρια καυσίμων. Ειδικά για τα νησιά, οι εταιρείες εμπορίας μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον ειδικό κόστος διανομής μεταφοράς πάνω από το ανώτατο όριο των 5 λεπτών, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση.

Στα τρόφιμα ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο ποσοστό κέρδους ανά κωδικό από αυτό που είχε ο ίδιος κωδικός κατά μέσο όρο το 2025.

Τυχόν παραβάτες των ανακοινωθέντων πλαφόν θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, τα οποία θα φτάσουν ως τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την ποσότητα στην οποία σημειώθηκε η αθέμιτη κερδοφορία.

Η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν μπορεί από μόνο του ως μέτρο να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς ειδικά στα καύσιμα αυτές ορίζονται από τις διεθνείς χρηματαγορές, επιχειρεί ωστόσο να εξασφαλίσει πως εντός της χώρας η όποια χονδρική τιμή ισχύσει για την αγορά καυσίμων δεν θα επιβαρυνθεί με υπερβολικά κέρδη από πρατηριούχους και ανάλογη λογική ισχύει και στα μέτρα για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης.