KTM: Ξεκίνησε την παραγωγή των 790 στις Φιλιππίνες
Η Ασία γίνεται πλέον η καρδιά του μοτοσυκλετισμού
Από τον
Μπάμπη Μέντη
1/6/2021
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως όλοι οι κατασκευαστές δικύκλων έχουν στρέψει τα επιχειρησιακά τους πλάνα στις αγορές της Ασίας, όπου όχι μόνο είναι τεράστιες σε αριθμό πωλήσεων, αλλά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ραγδαία και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, με τις πωλήσεις ακριβότερων και τεχνολογικά προηγμένων μοντέλων να αυξάνονται.
Ήδη τα ιαπωνικά εργοστάσια παράγουν σε αυτές τις χώρες μοντέλα έως και 650 κυβικά (κυρίως για εξαγωγή) και φέτος ήρθε η σειρά της KTM να ξεκινήσει την παραγωγή των 790 Duke και 790 Adventure / Adventure R στο εργοστάσιό της στις Φιλιππίνες, όπως έως τώρα κατασκεύαζε τα μονοκύλινδρα 125/200/390 Duke και RC για την τοπική αγορά.
Προφανώς τα 790 που κατασκευάζονται στις Φιλιππίνες δεν προορίζονται για εξαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού ως γνωστόν έχουν παρουσιαστεί τα καινούρια 890 Duke και Adventure.
Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως σε πολλές χώρες της Ασίας οι νομοθεσίες και η φορολογία κάνουν πρακτικά αδύνατη την εισαγωγή μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ακόμα και στην Ινδία που συνεργάζεται πιο στενά με τις αναπτυγμένες χώρες στον εμπορικό τομέα, υπάρχουν νόμοι και φορολογικά εμπόδια που κάνουν ασύμφορη την εισαγωγή μεγάλων μοτοσυκλετών. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η Suzuki έστησε εκεί γραμμή συναρμολόγησης των Hayabusa ώστε να παρακάμψει τους τοπικούς φόρους εισαγωγής και το ίδιο κάνει η Kawasaki για τα μεγάλου κυβισμού μοντέλα της.
Τελωνειακοί έκαναν φύλλο και φτερό συμμετέχοντες εντουροβόλτας στην Θάσο
Σε μία κατά τα άλλα άψογη διοργάνωση με πάνω από 400 συμμετοχές
Από τον
Παύλο Καρατζά
7/4/2026
Η ομάδα Enduro Squad Thassos πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο μία διήμερη εντουροβόλτα που δυστυχώς έκλεισε με ένα απρόσμενο γεγονός που δεν αφορούσε την διοργάνωση.
Αυτή ήταν συνολικά η τρίτη εκδήλωση της ομάδας, που εκκινούσε από την παραλία Αγίου Αντωνίου και περνούσε από επιβλητικά παλιά λατομεία και ιστορικά μεταλλεία της Θάσου. Οι συμμετέχοντες έμειναν έκπληκτοι από τα φυσικά τοπία, τα μονοπάτια τόσο σε βουνό, όσο και σε θάλασσα αλλά και από το υψηλό επίπεδο οργάνωσης.
Βέβαια, αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν ήταν τα τρία συνεργία της τελωνειακής υπηρεσίας που περίμεναν τους συμμετέχοντες στην έξοδο της Κεραμωτής και έκαναν φύλλο και φτερό κυριολεκτικά για να βρουν έστω και την παραμικρή παρατυπία, με αποτέλεσμα να κόψουν πολλά και ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα σε ορισμένους αναβάτες.
Ο λόγος που έπεσαν βροχή τα πρόστιμα ήταν η μεταφορά των μοτοσυκλετών που έγινε σε αγροτικά και επαγγελματικά οχήματα, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις για την έλλειψη των εγγράφων των μοτοσυκλετών αλλά και των εγγράφων εισαγωγής, αφού αρκετοί συμμετέχοντες ήρθαν από άλλες χώρες για να λάβουν μέρος.
Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο και θα πρέπει να έχει γίνει καταγγελία για να βρεθούν εκεί όχι ένα, αλλά τρία κλιμάκια για έρευνες και προσωπικά θα ήθελα να δω τις υπηρεσίες αυτές (η Τελωνειακή Υπηρεσία υπάγεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) να είναι το ίδιο σχολαστικές με τα δημόσια πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν πιαστεί με την γίδα στην πλάτη (βλέπε ΟΠΕΚΕΠΕ) και κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, χωρίς την παραμικρή ενόχληση!
Για να προλάβουμε όσους πουν το συνηθισμένο "ας πρόσεχαν, να ήταν νόμιμοι κτλ" το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό και οι έλεγχοι αυτοί απλά είναι σπάνιοι, ακόμη και στην βασική Εθνική Οδό της χώρας που η παρουσία των Αρχών είναι καθημερινή όλο το χρόνο. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που το γράμμα του νόμου είναι πολύ κοντά στην υπερβολή και λιγότερο στην πραγματικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η διήθηση των μοτοσυκλετών που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να προβλέπεται από τον ΚΟΚ όχι όμως με τον τρόπο που εδώ και δεκαετίες λαμβάνει χώρα καθημερινά στην ζωή όλων των πολιτών. Δεν διώκεται καθημερινά η πρακτική αυτή και όπως έχουμε εξηγήσει με σχετική αρθρογραφία, είναι από τις περιπτώσεις που λέμε πως ο νόμος είναι λάθος.
Το να μην μπορείς να μεταφέρεις την δική σου μοτοσυκλέτα με το δικό σου όχημα οπουδήποτε θέλεις, είναι άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα.
Στην προκειμένη περίπτωση εξαντλήθηκαν τα περιθώρια από τις Αρχές, ενώ ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για ιδιώτες που κάνουν το χόμπι τους με τις μοτοσυκλέτες τους.
Είναι απίστευτο το γεγονός πως βλέπουμε μία τέτοια αντιμετώπιση σε μία εκδήλωση που η συμμετοχή είναι δωρεάν, η διοργάνωση έχει μεριμνήσει για μειωμένες τιμές σε ακτοπλοϊκά και διαμονή και με πάνω από 400 συμμετέχοντες που έδωσαν εμπορικά – και όχι μόνο - μία πνοή στην τοπική κοινωνία σε μία περίοδο εκτός της κύριας σεζόν.