Γράφτηκε από: 
το Μαύρο Σκύλο

Κυψέλες καυσίμου: πιο κοντά η Suzuki

Η Suzuki μαζί με την αγγλική εταιρεία Intelligent Energy δημιούργησαν από κοινού την εταιρεία Smile FC. Η καινούργια εταιρεία θα ασχοληθεί με την εξέλιξη και την κατασκευή κυψελών καυσίμου.

Η Suzuki έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα, που αποτελεί ένα βήμα προς την εξέλιξη οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα, αφού η κίνηση με το ρεύμα που παράγουν οι κυψέλες καυσίμου καταργεί ουσιαστικά την ανάγκη ύπαρξης μπαταριών πού προσθέτουν μεγάλο βάρος και υψηλό κόστος στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η Suzuki μάλιστα, είχε ήδη παρουσιάσει στο Tokyo Motor Show του 2007 μια έκδοση του Burgman με κυψέλες καυσίμου. Αυτές ήταν αερόψυκτες και είχαν σχεδιαστεί από την Intelligent Energy, σηματοδοτώντας την συνεργασία των δυο εταιρειών.To Burgman Fuel Cells έχει πάρει μάλιστα και έγκριση τύπου στην Αγγλία, δείχνοντας ότι είναι κατάλληλο για να κυκλοφορήσει στους δημόσιους δρόμους.
Η καινούργια εταιρεία στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Suzuki στο Hamamatsu και σχεδιάζει να βάλει σε μαζική παραγωγή αερόψυκτες κυψέλες καυσίμου λόγω του χαμηλότερου βάρους, αλλά και κόστους που χαρακτηρίζουν αυτή την τεχνολογία κυψελών. Η Intelligent Energy προσφέρει την τεχνογνωσία της στις κυψέλες και η Suzuki την εμπειρία της στην μαζική παραγωγή. Τα συστήματα κυψελών καυσίμου που θα παραχθούν θα αποτελέσουν ουσιαστικό συστατικό για τον εξοπλισμό της επόμενης γενιάς “καθαρών” οχημάτων.