Λεωφόρος Βάρκιζας - Σουνίου: Τοποθετούνται μπαριέρες και εύκαμπτα διαχωριστικά

Στόχος, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό άνω του 40% στα συγκεκριμένα σημεία
Σουνίου-Βάρκιζας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/7/2023

Συνεχίζονται και τον Ιούλιο οι εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην παραλιακή λεωφόρο Βάρκιζας-Σουνίου από την Περιφέρεια Αττικής, στη βάση σχετικής μελέτης με στόχο την άρση επικινδυνοτήτων, που έχει υλοποιήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας "Νέα Μητροπολιτική Αττική". Με την ολοκλήρωση της εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών, στόχος είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό άνω του 40%.

Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας, οι εργασίες που υλοποιούνται "ενισχύουν την οδική ασφάλεια" -δικά μας τα εισαγωγικά- με συστήματα αναχαίτισης οχημάτων (βλ. μπαριέρες και τοιχία) και συστήματα απορρόφησης ενέργειας πρόσκρουσης (πλαστικά βαρέλια, κλπ.). Δυστυχώς εμείς ως μοτοσυκλετιστές γνωρίζουμε πως ναι μεν τα παραπάνω συστήματα δουλεύουν, στο να συγκρατήσουν τα οχήματα στο ρεύμα τους, και να μην συγκρουστούν με τα οχήματα του αντίθετου ρεύματος, όμως την ίδια στιγμή ένας αναβάτης μοτοσυκλέτας μπορεί να χτυπήσει άσχημα, ακόμα και να χάσει τη ζωή του εάν συγκρουστεί με μπαριέρα ή βαρέλι.

Η Περιφέρεια αναφέρει πως από τα μέχρι στιγμής έργα της στην Βάρκιζας-Σουνίου έχει αυξηθεί ο βαθμός αντιολησθηρότητας και πρόσφυσης με τον νέο ασφαλτοτάπητα ενώ έχει ενισχυθεί ήδη η οριζόντια και η κάθετη σήμανση με νέες διαγραμμίσεις και νέες πινακίδες ΚΟΚ.

kolonakia

Επισημαίνεται πως για πρώτη φορά στην Αττική τοποθετούνται ειδικά αντανακλαστικά πτερύγια (εύκαμπτα λεπτά κολωνάκια ύψους 30 εκατοστών) στον άξονα της οδού για να περιοριστεί η παραβατικότητα, και ενέργειες όπως το παράνομο προσπέρασμα που αποτελεί βασική αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο. Αν τώρα για εμάς τους αναβάτες μοτοσυκλέτας τα κολωνάκια αυτά μπορεί να αποδεικνύονται... εκνευριστικά στην οδήγηση, την ίδια στιγμή εκτελούν άριστα τον σκοπό τους, καθώς οι μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση των ατυχημάτων όπου χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, οι επεμβάσεις αφορούν σε εργασίες μικρής κλίμακας που υλοποιούνται γρήγορα, με μικρό κόστος και χωρίς απαλλοτριώσεις. Εκτελούνται  σε τμήμα του άξονα Ε.Ο. 91 Βάρκιζα – Σούνιο, μήκους 1.100 μ και συγκεκριμένα στο οδικό τμήμα με αρχή τις “Τρύπες Καραμανλή” και τέλος τον σηματοδοτούμενο κόμβο Λουμπάρδας.

Με τη μελέτη καθορίστηκαν οι απαιτούμενες βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις στις 20 θέσεις Μ.Ο.Α. (Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας).

Μέσα στο μήνα Ιούλιο θα γίνουν οι εξής εργασίες:

  • Εγκατάσταση Συστημάτων Αναχαίτισης Οχημάτων εντός και μετά τα τούνελ, στην κεντρική νησίδα και στις δεξιές οριογραμμές
  • Βελτίωση και συμπλήρωση κατακόρυφης σήμανσης
  • Βελτίωση και συμπλήρωση οριζόντιας σήμανσης (“μάτια γάτας” σε 4 γραμμές. ανακλαστικά πτερύγια στον άξονα)
  • Εγκατάσταση Συστημάτων Απορρόφησης Ενέργειας Πρόσκρουσης πριν και μετά τα τούνελ, στην κεντρική νησίδα
  • Κατασκευή παράπλευρης νησίδας διαχωρισμού του parking από το οδόστρωμα κυκλοφορίας

Η μελέτη, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τον δομικό διαχωρισμό των ρευμάτων κυκλοφορίας, την κατασκευή roundabouts, παραδρόμων, πεζοδρόμων, κ.λπ.

Σημειώστε τέλος, πως ετοιμάζεται τοποθέτηση 400 έξυπνων φαναριών με κάμερες, όπως αυτό που υπάρχει στην Ποσειδώνος, ενώ μόλις δρομολογηθεί το έργο που το κόστος του θα βρίσκεται κοντά στα 18 εκατομμύρια ευρώ, θα περάσει τόσο το πρώτο, όσο και τα υπόλοιπα στην ευθύνη της Τροχαίας. Για την ώρα η λειτουργία του φαναριού είναι μόνο πιλοτική, χωρίς να κόβονται κλήσεις για παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη μόνο για όσους μήνες κινούν το όχημα, και κατόπιν θα το θέτουν σε ακινησία
motomag MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν πλέον μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ, να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με την πλατφόρμα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε άρση ακινησίας.

Το ποσό το οποίο θα πληρώσουν εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορούν το όχημα τους. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί αυτός που έκανε την παρανομία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα MyCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας ενώ μόλις η λήξει η διάρκεια αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφιακή ακινησία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας