Λεωφόρος Βάρκιζας - Σουνίου: Τοποθετούνται μπαριέρες και εύκαμπτα διαχωριστικά

Στόχος, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό άνω του 40% στα συγκεκριμένα σημεία
Σουνίου-Βάρκιζας
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/7/2023

Συνεχίζονται και τον Ιούλιο οι εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην παραλιακή λεωφόρο Βάρκιζας-Σουνίου από την Περιφέρεια Αττικής, στη βάση σχετικής μελέτης με στόχο την άρση επικινδυνοτήτων, που έχει υλοποιήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας "Νέα Μητροπολιτική Αττική". Με την ολοκλήρωση της εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών, στόχος είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό άνω του 40%.

Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας, οι εργασίες που υλοποιούνται "ενισχύουν την οδική ασφάλεια" -δικά μας τα εισαγωγικά- με συστήματα αναχαίτισης οχημάτων (βλ. μπαριέρες και τοιχία) και συστήματα απορρόφησης ενέργειας πρόσκρουσης (πλαστικά βαρέλια, κλπ.). Δυστυχώς εμείς ως μοτοσυκλετιστές γνωρίζουμε πως ναι μεν τα παραπάνω συστήματα δουλεύουν, στο να συγκρατήσουν τα οχήματα στο ρεύμα τους, και να μην συγκρουστούν με τα οχήματα του αντίθετου ρεύματος, όμως την ίδια στιγμή ένας αναβάτης μοτοσυκλέτας μπορεί να χτυπήσει άσχημα, ακόμα και να χάσει τη ζωή του εάν συγκρουστεί με μπαριέρα ή βαρέλι.

Η Περιφέρεια αναφέρει πως από τα μέχρι στιγμής έργα της στην Βάρκιζας-Σουνίου έχει αυξηθεί ο βαθμός αντιολησθηρότητας και πρόσφυσης με τον νέο ασφαλτοτάπητα ενώ έχει ενισχυθεί ήδη η οριζόντια και η κάθετη σήμανση με νέες διαγραμμίσεις και νέες πινακίδες ΚΟΚ.

kolonakia

Επισημαίνεται πως για πρώτη φορά στην Αττική τοποθετούνται ειδικά αντανακλαστικά πτερύγια (εύκαμπτα λεπτά κολωνάκια ύψους 30 εκατοστών) στον άξονα της οδού για να περιοριστεί η παραβατικότητα, και ενέργειες όπως το παράνομο προσπέρασμα που αποτελεί βασική αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο. Αν τώρα για εμάς τους αναβάτες μοτοσυκλέτας τα κολωνάκια αυτά μπορεί να αποδεικνύονται... εκνευριστικά στην οδήγηση, την ίδια στιγμή εκτελούν άριστα τον σκοπό τους, καθώς οι μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση των ατυχημάτων όπου χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, οι επεμβάσεις αφορούν σε εργασίες μικρής κλίμακας που υλοποιούνται γρήγορα, με μικρό κόστος και χωρίς απαλλοτριώσεις. Εκτελούνται  σε τμήμα του άξονα Ε.Ο. 91 Βάρκιζα – Σούνιο, μήκους 1.100 μ και συγκεκριμένα στο οδικό τμήμα με αρχή τις “Τρύπες Καραμανλή” και τέλος τον σηματοδοτούμενο κόμβο Λουμπάρδας.

Με τη μελέτη καθορίστηκαν οι απαιτούμενες βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις στις 20 θέσεις Μ.Ο.Α. (Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας).

Μέσα στο μήνα Ιούλιο θα γίνουν οι εξής εργασίες:

  • Εγκατάσταση Συστημάτων Αναχαίτισης Οχημάτων εντός και μετά τα τούνελ, στην κεντρική νησίδα και στις δεξιές οριογραμμές
  • Βελτίωση και συμπλήρωση κατακόρυφης σήμανσης
  • Βελτίωση και συμπλήρωση οριζόντιας σήμανσης (“μάτια γάτας” σε 4 γραμμές. ανακλαστικά πτερύγια στον άξονα)
  • Εγκατάσταση Συστημάτων Απορρόφησης Ενέργειας Πρόσκρουσης πριν και μετά τα τούνελ, στην κεντρική νησίδα
  • Κατασκευή παράπλευρης νησίδας διαχωρισμού του parking από το οδόστρωμα κυκλοφορίας

Η μελέτη, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τον δομικό διαχωρισμό των ρευμάτων κυκλοφορίας, την κατασκευή roundabouts, παραδρόμων, πεζοδρόμων, κ.λπ.

Σημειώστε τέλος, πως ετοιμάζεται τοποθέτηση 400 έξυπνων φαναριών με κάμερες, όπως αυτό που υπάρχει στην Ποσειδώνος, ενώ μόλις δρομολογηθεί το έργο που το κόστος του θα βρίσκεται κοντά στα 18 εκατομμύρια ευρώ, θα περάσει τόσο το πρώτο, όσο και τα υπόλοιπα στην ευθύνη της Τροχαίας. Για την ώρα η λειτουργία του φαναριού είναι μόνο πιλοτική, χωρίς να κόβονται κλήσεις για παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025