Με μοτοσυκλέτες η πυροπροστασία στην Πεντέλη - Ομάδα εθελοντών αναβατών ανέλαβε δράση!

Στο πλευρό της Πυροσβεστικής η Ομάδα Πυροπροστασίας Enduro Πεντέλης - Θα περιπολεί αλλά και θα αντιμετωπίζει
Πυροπροστασία Πεντέλη με Enduro
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

19/6/2024

Η ομάδα αναβατών enduro που θα κάνει τη διαφορά στην πυροπροστασία της Πεντέλης είναι γεγονός, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ομώνυμου δήμου που προχώρησε σε μία εξαιρετική πρωτοβουλία.

Ομάδα Πυροπροστασίας Enduro Πεντέλης ονομάζεται η ειδική ομάδα που συστάθηκε από τον δήμο Πεντέλης και έχει σαν στόχο να θωρακίσει την προστασία του βουνού ως επίσημο μέλος της Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης.

Ο πιο άμεσος τρόπος να εντοπίσεις ή να αντιμετωπίσεις μια φωτιά σε κακοτράχαλο τερέν είναι φυσικά με μια μοτοσυκλέτα enduro που βρίσκεται στο φυσικό της στοιχείο και μπορεί να περάσει από σημεία που είναι απλά απαγορευμένα για τη συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Βέβαια ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει τον σημαντικότερο ρόλο και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τους κάτι παραπάνω από αξιόλογους εθελοντές αναβάτες enduro που δέχτηκαν να συγκροτήσουν αυτή την ομάδα, η οποία εντάχθηκε επίσημα στους Εθελοντές της Πεντέλης.

Πυροπροστασία Πεντέλη με Enduro 2024

Πρόκειται για αναβάτες που γνωρίζουν το βουνό "καλύτερα από τον καθένα", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης. Χάρη στην εμπειρία και τις προσωπικές τους μοτοσυκλέτες οι αναβάτες της ομάδας που αγαπούν και σέβονται το βουνό θα αναλάβουν την επόπτευση στα πλέον δύσβατα σημεία της Πεντέλης.

Η ομάδα θα έχει ως κύριο ρόλο την παρακολούθηση και καταγραφή κινήσεων που γίνονται στην Πεντέλη, ενώ έχει και την εξουσιοδότηση να επέμβει σε κάποιο περιστατικό που λαμβάνει μέρος σε δυσπρόσιτο σημείο. Επίσης, οι αναβάτες της ομάδας θα σταθούν και στο πλευρό των τακτικών δυνάμεων της Πυροσβεστικής προσφέροντας καθοδήγηση σε δυσπρόσιτα μέρη, αν αυτό χρειαστεί.

Η ομάδα δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Λευτέρη Μανιαδάκη, που είναι σύμβουλος της δημάρχου Νατάσσας Κοσμόπουλου και δήλωσε μεταξύ άλλων: "Η προστασία του βουνού επιβάλλεται πρωταρχικά από τους ανθρώπους που το αγαπούν και το σέβονται.  Όσοι ασχολούνται με το enduro στο βουνό μας έχουν μάθει να κινούνται με σεβασμό στη φύση και έχουν δείξει ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά με τις ενέργειες τους. 

Πυροπροστασία Enduro Πεντέλη 2024

Είναι αρκετές οι φορές που έχουν συμβάλει στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών, στον καθαρισμών σημείων που οι ευκαιριακοί επισκέπτες αφήνουν ακάθαρτα αλλά και στη διάσωση τραυματιών και ανθρώπων σε ανάγκη.  Θεωρούμε μεγάλη τιμή την αποδοχή των μελών που σύστησαν την ομάδα και ξέρουμε ότι θα κάνουν το καλύτερο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την επιτήρηση του βουνού μας εκ των έσω."

Η Ομάδα Πυροπροστασίας Enduro Πεντέλης είχε την πρώτη της επίσημη συνάντηση στις 17 Ιουνίου, στην πίστα Motocross στο νταμάρι του Μαλτέζου, παρουσία της δημάρχου κα της υπεύθυνης του ΚΕντρου ΕΠΙΧειρήσεων του Δήμου Πεντέλης Κέλλυ Διακομανώλη.

Ο εθελοντισμός αναβατών enduro στην πυροπροστασία ευτυχώς δεν είναι κάτι καινούργιο στη χώρα μας και τα τελευταία χρόνια έχουμε ομάδες που προσφέρουν ανεπίσημα τις υπηρεσίες τους όταν ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, έχοντας συμβάλει αποφασιστικά σε πολλές περιπτώσεις που χρειάστηκε.

Πυροπροστασία Enduro Πεντέλη 2024

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από ομάδα εντουράδων που δεν συμμετείχαν μάλιστα εθελοντικά σε κάποιο σχήμα πυροπροστασίας, είναι η εστία φωτιάς που έσβησαν πολύ γρήγορα στα Καλάβρυτα πριν από τρία χρόνια. Οι αναβάτες της Red-Fox, που αναλαμβάνει εκδρομές και μαθήματα με enduro και ποδήλατα, εντόπισαν γρήγορα την εστία, σε δύσβατο μέρος και με τη χρήση επινώτιων πυροσβεστήρων την εξουδετέρωσαν ταχύτατα.

Από την πλευρά της, η Ομάδα Πυροπροστασίας Enduro Πεντέλης άρχισε ήδη να προσφέρει το πολύτιμο για την προστασία του βουνού έργο της απομακρύνοντας, σύμφωνα με το in.gr, ελαστικά αυτοκινήτου από την Πεντέλη.

Η RISE Custom Wear χορήγησε με προθυμία τις μοναδικές εμφανίσεις που κάνουν την ομάδα να ξεχωρίζει.

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες