Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Το μέλλον της Honda: Αυτή είναι η στρατηγική της έως το 2040

Υδρογόνο, μπαταρίες και ασφάλεια δικύκλων

Στις 23 Απριλίου ο κύριος Toshihiro Mibe (President and Representative Director) αποκάλυψε όλα τα σχέδια της Honda έως το 2040, τα οποία έχουν ως βασικό στόχο έως το 2040, όλη η γκάμα των αυτοκινήτων που θα πουλάνε σε όλο τον κόσμο να είναι ηλεκτρικά, Plug-in υβριδικά και υδρογονοκίνητα, ενώ το ίδιο θα προσπαθήσουν να κάνουν και για τα δίκυκλα. Φυσικά τονίζουν πως αυτό το πλάνο είναι πολύ φιλόδοξο και εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί με τα σημερινά δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ήδη αποφασίσει να επενδύσουν στα τμήματα R&D 3 τρισεκατομμύρια γεν τα επόμενα χρόνια, όπου τα περισσότερα από αυτά θα πάνε στις νέες μπαταρίες τύπου “Solid-Stage”, στην βελτίωση της παραγωγής υδρογόνου και στην ασφάλεια των δικύκλων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Μπαταρίες “Solid-Stage”

Η τεχνολογία των μπαταριών “Solid-Stage” δεν είναι κάτι καινούριο, όμως έως τώρα δεν έχει γίνει ευρεία χρήση τους σε ηλεκτρικά οχήματα λόγω του χρονοβόρου και περίπλοκου τρόπου κατασκευής τους που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής και τις κάνει ασύμφορες οικονομικά. Προς το παρόν χρησιμοποιούνται σε πολύ ακριβά κινητά τηλέφωνα και tablet. Προσφέρουν μικρότερο χρόνο επαναφόρτισης, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και είναι λιγότερο επικίνδυνες για πρόκληση φωτιάς. Επίσης έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών, οπότε τα χημικά απόβλητα που αφήνουν μετά το τέλος της ζωής του είναι σημαντικά μικρότερο.

 

Υδρογόνο

Η χρήση του υδρογόνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κυψελών είναι θεωρητικά η καλύτερη και πιο καθαρή λύση, καθώς το υδρογόνο είναι άφθονο και δεν χρειάζεσαι μεγάλες μπαταρίες, άρα δεν έχεις τα σοβαρά προβλήματα κατασκευής, παραγωγής και ανακύκλωσης των μπαταριών. Το μόνο πρόβλημα είναι διαδικασία παραγωγής του που με τις μεθόδους που υπάρχουν σήμερα απαιτεί μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με αυτή που παράγει.

 

Ασφάλεια δικύκλων

Το επίκεντρο της Honda για την ασφάλεια των δικυκλιστών βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες χώρες (όπως οι χώρες της Ασίας, αλλά και οι τεράστιες αγορές της Ινδίας και της Κίνας) όπου καθημερινά μετακινούνται με μικρά δίκυκλα εκατομμύρια άνθρωποι. Η Honda πιστεύει πως βασικός παράγοντας για τη μείωση των ατυχημάτων είναι αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ αυτοκινήτων και δικύκλων. Γι’ αυτό σκοπεύει όλη η γκάμα των αυτοκινήτων που θα πουλά τα επόμενα χρόνια σε αυτές τις αγορές να έχουν ηλεκτρονικά συστήματα που θα ειδοποιούν τους οδηγούς αυτοκινήτων για τα δίκυκλα που βρίσκονται κοντά τους, αλλά και θα αποτρέπουν τις συγκρούσεις.

 

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κύριος Toshihiro Mibe είπε πως η βασική φιλοσοφία της Honda είναι να κάνει τους ανθρώπους να λένε: “We are glad Honda exists” ή “Honda will definitely do it”.