Το μέλλον της Honda: Αυτή είναι η στρατηγική της έως το 2040

Υδρογόνο, μπαταρίες και ασφάλεια δικύκλων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/4/2021

Στις 23 Απριλίου ο κύριος Toshihiro Mibe (President and Representative Director) αποκάλυψε όλα τα σχέδια της Honda έως το 2040, τα οποία έχουν ως βασικό στόχο έως το 2040, όλη η γκάμα των αυτοκινήτων που θα πουλάνε σε όλο τον κόσμο να είναι ηλεκτρικά, Plug-in υβριδικά και υδρογονοκίνητα, ενώ το ίδιο θα προσπαθήσουν να κάνουν και για τα δίκυκλα. Φυσικά τονίζουν πως αυτό το πλάνο είναι πολύ φιλόδοξο και εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί με τα σημερινά δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, έχουν ήδη αποφασίσει να επενδύσουν στα τμήματα R&D 3 τρισεκατομμύρια γεν τα επόμενα χρόνια, όπου τα περισσότερα από αυτά θα πάνε στις νέες μπαταρίες τύπου “Solid-Stage”, στην βελτίωση της παραγωγής υδρογόνου και στην ασφάλεια των δικύκλων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Μπαταρίες “Solid-Stage”

Η τεχνολογία των μπαταριών “Solid-Stage” δεν είναι κάτι καινούριο, όμως έως τώρα δεν έχει γίνει ευρεία χρήση τους σε ηλεκτρικά οχήματα λόγω του χρονοβόρου και περίπλοκου τρόπου κατασκευής τους που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής και τις κάνει ασύμφορες οικονομικά. Προς το παρόν χρησιμοποιούνται σε πολύ ακριβά κινητά τηλέφωνα και tablet. Προσφέρουν μικρότερο χρόνο επαναφόρτισης, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και είναι λιγότερο επικίνδυνες για πρόκληση φωτιάς. Επίσης έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών, οπότε τα χημικά απόβλητα που αφήνουν μετά το τέλος της ζωής του είναι σημαντικά μικρότερο.

 

Υδρογόνο

Η χρήση του υδρογόνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κυψελών είναι θεωρητικά η καλύτερη και πιο καθαρή λύση, καθώς το υδρογόνο είναι άφθονο και δεν χρειάζεσαι μεγάλες μπαταρίες, άρα δεν έχεις τα σοβαρά προβλήματα κατασκευής, παραγωγής και ανακύκλωσης των μπαταριών. Το μόνο πρόβλημα είναι διαδικασία παραγωγής του που με τις μεθόδους που υπάρχουν σήμερα απαιτεί μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με αυτή που παράγει.

 

Ασφάλεια δικύκλων

Το επίκεντρο της Honda για την ασφάλεια των δικυκλιστών βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες χώρες (όπως οι χώρες της Ασίας, αλλά και οι τεράστιες αγορές της Ινδίας και της Κίνας) όπου καθημερινά μετακινούνται με μικρά δίκυκλα εκατομμύρια άνθρωποι. Η Honda πιστεύει πως βασικός παράγοντας για τη μείωση των ατυχημάτων είναι αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ αυτοκινήτων και δικύκλων. Γι’ αυτό σκοπεύει όλη η γκάμα των αυτοκινήτων που θα πουλά τα επόμενα χρόνια σε αυτές τις αγορές να έχουν ηλεκτρονικά συστήματα που θα ειδοποιούν τους οδηγούς αυτοκινήτων για τα δίκυκλα που βρίσκονται κοντά τους, αλλά και θα αποτρέπουν τις συγκρούσεις.

 

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κύριος Toshihiro Mibe είπε πως η βασική φιλοσοφία της Honda είναι να κάνει τους ανθρώπους να λένε: “We are glad Honda exists” ή “Honda will definitely do it”.     

Traffic Commander και ΚΟΜΒΟΣ: Το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας [Video]

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ με υποσχέσεις για 25 με 30% βελτιωμένες κυκλοφοριακές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο
traffic commander
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

Στις εγκαταστάσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγινε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, η παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο, μέρος του οποίου είναι η ομάδα ΚΟΜΒΟΣ που είχε προαναγγείλει μια μέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Traffic Commander αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της ανάλυσης δεδομένων και της άμεσης επιχειρησιακής εικόνας.

Το σύστημα Traffic Commander διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα, αξιοποιώντας πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές δεδομένων – κάμερες, περιπολικά της Τροχαίας, drones κ.ά. – τις οποίες συνδυάζει σε μία ενιαία επιχειρησιακή εικόνα για τους αξιωματικούς του ΘΕΠΕΚ.

Μάλιστα στην τελετή παρουσίασης αποκαλύφθηκε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δώρισε 10 υπερσύγχρονα drones αξίας 125.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν από αέρος εικόνα στο ΘΕΠΕΚ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Traffic Commander, αστυνομικός υποδιευθυντής Αναστάσιος Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα νέο επιχειρησιακό εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από μηχανικούς λογισμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς πρόσθετη δαπάνη ανάπτυξης, με στόχο να παρέχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα, ανάλυση και συντονισμό. Όπως εξήγησε, το Traffic Commander συλλέγει και συνδυάζει δεδομένα από δεκάδες διαφορετικές πηγές, μετατρέποντας τα επιμέρους στοιχεία σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν είναι ένας ακόμη χάρτης κυκλοφορίας. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει την εικόνα της πόλης σε επιχειρησιακή γνώση και την επιχειρησιακή γνώση σε αποτελεσματικότερη δράση".

Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης), ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξελίσσεται συνεχώς, με την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, νέων πηγών δεδομένων και πρόσθετων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Η ομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί μια μέρα πιο πριν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, απασχολώντας 150 αστυνομικούς με 40 μοτοσυκλέτες που θα είναι επιφορτισμένοι με την επιτόπου εφαρμογή των δράσεων που αποφασίζονται στο ΘΕΠΕΚ μέσω του Traffic Commander, λειτουργώντας ως η εκτελεστική πτέρυγα του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού.