Μετά την καραντίνα: Μοτοσυκλέτες ζόμπι στους δρόμους

Προσοχή στα service! Μην πιέζετε τους μηχανικούς
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/5/2020

«Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμη» λέγαμε παλιά στο ΜΟΤΟ για το αρχείο των πολύ παλιών άρθρων, ενώ κατά καιρούς η φράση χρησιμοποιούταν και για μοτοσυκλέτες που ζούσαν μία δεύτερη ζωή! Φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα η φράση αυτή να επιστρέψει στην επικαιρότητα, καθώς μετά την καραντίνα γεμίζουν οι δρόμοι σιγά – σιγά με κάθε λογής παλιά μοτοσυκλέτα!

Αυτή την στιγμή, σε πολλά συνεργεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τα οποία έχουμε εικόνα, μια αγορά δηλαδή που ποσοστιαία αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, υπάρχουν αρκετές μοτοσυκλέτες που μπαίνουν στην σειρά για επισκευές και συντήρηση, φτάνοντας από αποθήκες, εξοχικά κτλ, από ακινησία δηλαδή μεγαλύτερη από την καραντίνα κατά πολλούς μήνες, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και χρόνια έως και δεκαετίες κάποιες από αυτές.

Αυτό είναι θετικό σαν κίνηση, διότι επιτέλους θα βλέπουμε περισσότερες μοτοσυκλέτες στους δρόμους, το πρόβλημα είναι πως απαιτούν όλοι την ίδια αμεσότητα στην εργασία. Και μία μοτοσυκλέτα μετά από μακροχρόνια ακινησία, δεν θέλει απλά ένα καθάρισμα στα καρμπιρατέρ για να ξανά βγει στον δρόμο. Για μετά τις 15-20, το πολύ 30 μέρες, τα έχουμε πει. Όταν όμως μία μοτοσυκλέτα είναι παρατημένη πολύ καιρό και μπροστά να πάρει με ευκολία χρειάζεται μία προσεκτική συντήρηση για να μην είναι επικίνδυνη στο δρόμο, ξεκινώντας από τον κινητήρα και πηγαίνοντας στα φρένα και τις αναρτήσεις αμέσως μετά.  Βλέπουμε αυτές τις ημέρες περιπτώσεις ανθρώπων που ξαφνικά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει σε ένα ψυγείο όταν το παρατήσεις για χρόνια και όσα «σιγά τι θέλει» κι αν πεις στον μηχανικό που ασχολείται, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει εύκολα.

Για μετά από μία σύντομη αποθήκευση: Μοτοσυκλέτα σε ακινησία: Τί κάνω πριν και μετά - Τα προβλήματα και οι λύσεις για να βγει ξανά στους δρόμους

Φυσικά τα υπόλοιπα που πρέπει να προσέχουμε αμέσως μετά τα είπαμε εδώ – και τα λέμε πριν από την άρση της καραντίνας:

Προσοχή στην αύξηση των τροχαίων. Προσοχή και στους πεζούς που έχουν ξεσυνηθίσει, προσοχή και στα ανασφάλιστα οχήματα διότι όλα αυτά τα μεταχειρισμένα ή όσα βγαίνουν ξανά στους δρόμους μετά από καιρό, δεν θέλουν απλά συντήρηση αλλά και τα χαρτιά τους να είναι σωστά, ώστε όλοι μας να είμαστε ασφαλείς και προφυλαγμένοι απέναντι στην άσχημη περίπτωση.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας η κατάσταση στα συνεργεία ήταν ακριβώς αντίστροφη από αυτή που παρατηρείται τώρα. Δηλαδή η κίνηση στην επαρχία ήταν μεγαλύτερη και μάλιστα οι ανάγκες σε ανταλλακτικά αυξημένες. Κι αυτό γιατί οι εισαγωγείς λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας αλλά στην επαρχία η κίνηση συνεχιζόταν. Όχι τόσο γιατί παράβλεπαν τις οδηγίες, υπήρχαν και τέτοιες περιπτώσεις αλλά γεγονός είναι πως πολλές εργασίες συνέχιζαν να εκτελούνται και η μετακίνηση ήταν απαραίτητη. Αυτό σημαίνει πως παρουσιάστηκαν ορισμένα ζητήματα στην διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών αυτό το διάστημα, ωστόσο η εικόνα διαφέρει από νομό σε νομό, σύμφωνα με όλα τα μηνύματα που λαμβάναμε και δεν υπάρχει γενικός κανόνας.

Από την άρση των μέτρων καραντίνας και μετά, η δουλειά σε συνεργεία έχει αυξηθεί, το ίδιο και για τα ελαστικά κι αυτό που ακούμε συνέχεια, είναι για την πίεση που υπάρχει στους μηχανικούς να βγουν στον δρόμο μοτοσυκλέτες που χρειάζονται πολύ περισσότερη δουλειά, από μία αλλαγή λαδιών.

Σε αυτό θέλουμε να επισείσουμε την προσοχή. Έτσι κι αλλιώς η συντήρηση των μοτοσυκλετών εδώ και μία δεκαετία στην κρίση, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε κι αυτό πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από όλους μας.

Ταυτόχρονα με την κίνηση στα συνεργεία, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση και στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων, σημείο που πρέπει επίσης να προσέχει κανείς.

Για να κλείσουμε το άρθρο με την τωρινή κατάσταση αυτή την στιγμή με μία πρακτική συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει πολλούς, θυμηθείτε πως υπάρχει ένας τρόπος να ξέρεις αν η μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα που σκέφτεσαι να αγοράσεις είχε πέσει ποτέ, ένας έλεγχος που ανιχνεύει τα πάντα και στην Ελλάδα πραγματοποιεί η MotoCert. Τις υπηρεσίες της τις έχουμε παρουσιάσει από την πρώτη στιγμή, τις έχουμε δοκιμάσει ώστε να μπορούμε να τις προτείνουμε και με μία επίσκεψη στην σελίδα τους θα βρείτε περισσότερα.

Προσοχή λοιπόν στις μοτοσυκλέτες που βγάζετε μετά από πολύ καιρό από αποθήκες, εξοχικά κτλ, μοτοσυκλέτες που περίμεναν παροπλισμένες μία προσεκτική φροντίδα που πάντα την παραμελούσε κανείς και τώρα βεβιασμένα βγαίνουν στο δρόμο.

Δεν θα σταματήσουμε επίσης να λέμε προσοχή και στα τροχαία που οι πρώτες ημέρες της καραντίνας φαίνεται πως τα έχουν αυξήσει απότομα…

Kawasaki Ninja ZX-4R - Η δυνατότερη τετρακύλινδρη 400 της ιστορίας με 79 hp!

Σε τρεις εκδόσεις, με κορυφαίες τις ZX-4R SE & Ninja ZX-4RR
Kawasaki ZX-4RR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/2/2023

Το Akashi κάνει ένα ακόμα τολμηρό βήμα μετά το τετρακύλινδρο ZX-25R, παρουσιάζοντας τον μεγαλύτερο αδελφό ZX-4R -το μοναδικό τετρακύλινδρο σύγχρονο μοντέλο στην κατηγορία κυβισμού του-, με την Kawasaki να κάνει λόγο για συγκλονιστική απόδοση 79 ίππων με τη χρήση Ram Air.

Η ύπαρξη του τετρακύλινδρου ZX-4R καλυπτόταν από πέπλο μυστηρίου μέχρι και την επίσημη παρουσίαση του, καθώς δεν υπήρχε καμία “spy pic” παρά μόνο πληροφορίες εκ των έσω, κυρίως στον ιαπωνικό τύπο και κάποια χαρτιά προδιαγραφών για νέο ZX-4R χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι δικύλινδρο ή τετρακύλινδρο. Τελικά, το απόγευμα της πρώτης Φεβρουαρίου του 2023, η Kawasaki έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες (της κορυφαίας έκδοσης RR) και τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του ZX-4R, που είναι τόσο εντυπωσιακά όσο τα φανταζόμασταν -κι ας έχουν αρκετές ελλείψεις για την ώρα.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, το νέο ZX-4R σίγουρα φέρνει αναμνήσεις από τα τετρακύλινδρα σπορ τετρακοσάρια των δεκαετιών 1980-1990, με πιο γνωστά τα Kawasaki ZXR400 (64.1 hp / 13.000 rpm και 159 στεγνά κιλά -κοντά στα 178 γεμάτα), Honda CBR400RR (59 hp / 13.000 rpm και 179 γεμάτα κιλά), Honda RVF400 / NC30 (59 hp / 13.000 rpm και 165 στεγνά κιλά), Suzuki GSX-R400 (60 hp, 167 στεγνά κιλά) και Yamaha FZR400 (59 hp / 12.000 rpm και 157 στεγνά κιλά). Το νέο ZX-4R με τους 79 hp ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη, για να πάρει τον τίτλο της δυνατότερης τετράχρονης τετρακύλινδρης σπορ μοτοσυκλέτας παραγωγής στην ιστορία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είοναι δυνατότερη ακόμα και από το δικύλινδρο... Ninja 650 των 67 hp!). Μιλάμε για 198 ίππους στο λίτρο! Μαζί με τα 188-189 γεμάτα κιλά του, και με τον σύγχρονο εξοπλισμό και τα ηλεκτρονικά του βοηθήματα έρχεται να αναβιώσει τις pocket-rocket εποχές του 1980-1990, προσθέτοντας όλα τα πλεονεκτήματα που έχει φέρει η εξέλιξη του σήμερα σε πλαίσια, αναρτήσεις, φρένα και… “μπλιμπλίκια”.

Kawasaki ZX-4RR

Σημειώστε πως πέρα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις που διαχωρίζουν το ZX-4R από τον δικύλινδρο (Kawasaki Ninja 400, 44,4 hp / Yamaha R3 41,4 hp / CFMOTO 450SR, 49,6 hp / Honda CBR500RR, 47 hp), και μονοκύλινδρο (KTM RC 390, 44 hp) ανταγωνισμό, η τιμή της “πράσινης” τετρακύλινδρης μοτοσυκλέτας αναμένεται να είναι αρκετά υψηλότερη από την κατηγορία, δημιουργώντας ουσιαστικά τη δική του υποκατηγορία. Αντίστοιχα ακριβότερο θα είναι και το κόστος συντήρησης του τετρακύλινδρου μοτέρ, ενώ περιμένουμε να δούμε αν την κίνηση της Kawasaki θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές.

Οι τρεις εκδόσεις της μοτοσυκλέτας (ZX-4R, ZX-4R SE & ZX-4RR) αναμένονται στην Ευρώπη το Φθινόπωρο του 2023.

Πλαίσιο και αναρτήσεις βασίζονται στο ZX-25R, που έτσι κι αλλιώς ήταν over-engineered για τον κινητήρα των 250 κυβικών, ενώ παρόμοια είναι και η εμφάνιση -στα πρότυπα της Ninja οικογένειας.

Η Kawasaki αποκαλεί το ZX-4R “Apex Predator”, ήτοι κυνηγό στροφών, προσωνύμιο που είχε χρησιμοποιήσει πρώτη η... Suzuki στο GSX-S 750 του 2017!

Kawasaki ZX-4RR

Αυτό που διαφοροποιεί το ZX-4R απ’ όλα τα σπορ 400άρια μοντέλα της αγοράς, είναι φυσικά ο τετρακύλινδρος υγρόψυκτος και ψεκαστός κινητήρας των 399 κ.εκ., με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής και Ram Air που του χαρίζει 76 hp (77 ps) χωρίς τη χρήση Ram Air και 79 hp (80 ps) με Ram Air. Για την ώρα η Kawasaki δεν δίνει τις στροφές στις οποίες αποδίδεται η μέγιστη ισχύς, αναφέρει όμως πως ο κινητήρας ανεβάζει “πάνω από 15.000 rpm”! Επιπλέον οι “πράσινοι” δεν μας δίνουν ούτε το νούμερο της ροπής, με το δελτίο τύπου να αναφέρει πως “ο κινητήρας διαθέτει γεμάτη καμπύλη ροπής σε όλη την κλίμακα στροφών για όλες τις συνθήκες, από την καθημερινή αστική χρήση έως τη χρήση πίστας”.

Οι αεραγωγοί του Ram Air βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πιρουνιού, κατευθύνοντας με πίεση τον αέρα στο φιλτροκούτι.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα (αντί για τα αλουμινένια δυο δοκών των τετρακοσαριών του 1980-1990), ενώ το κουρμπαριστό μακρύ ψαλίδι είναι αλουμινένιο.

Στις αναρτήσεις το ZX-4R φέρει ανεστραμμένο πιρούνι SFF-BP της Showa χωρίς ρυθμίσεις, με τις 2 κορυφαίες εκδόσεις να έχουν επιπλέον ρύθμιση προφόρτισης, ενώ για την ώρα η Kawasaki δεν αναφέρει τη διάμετρο των καλαμιών, ούτε και τη διαδρομή των αναρτήσεων.

Πίσω βρίσκεται ένα οριζόντια τοποθετημένο αμορτισέρ, ενώ το ZX-4RR διαθέτει διαφορετικό αμορτισέρ Showa BFRC-lite. Για την ώρα η Kawasaki δεν αναφέρεται στις ρυθμίσεις των δυο αμορτισέρ, ενώ υποθέτουμε πως το higher-spec εξάρτημα του RR θα έχει πλήρεις ρυθμίσεις.

Όσον αφορά στα φρένα, μπροστά έχουμε δυο (ευτυχώς) δίσκους των 290 mm με ακτινικές monobloc τετραπίστονες δαγκάνες, ενώ πίσω έχουμε δίσκο 220 mm. Φυσικά το δικάναλο ABS είναι στάνταρ. Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 120/70-17 και 160/60-17.

Στον εξοπλισμό του ZX-4RR περιλαμβάνονται τα full LED φώτα, το KTRC (Kawasaki Traction Control), και τα 4 Power Modes (Sport, Road, Rain, και Rider), ενώ τα 2 ακριβότερα μοντέλα διαθέτουν ως στάνταρ και KQS (Kawasaki Quick Shifter), για αλλαγές χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα.

Στα όργανα βρίσκουμε μια ψηφιακή και έγχρωμη LCD οθόνη 4,3 ιντσών (θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και TFT), που περιλαμβάνει και track mode στο οποίο αναγράφονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για χρήση πίστας (χρόνοι, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, και ευδιάκριτες ενδείξεις των στροφών κινητήρα πάνω από τις 10.000 rpm). Συμπεριλαμβάνεται και το σύστημα συνδεσιμότητας Kawasaki RIDEOLOGY, που συνδέεται με το smartphone του αναβάτη για ενδείξεις πλοήγησης, τηλεφωνίας, κ.α.

Οι δυο κορυφαίες εκδόσεις διαθέτουν τα εξής έξτρα χαρακτηριστικά:

 

KAWASAKI ZX-4RR

Ninja ZX-4R SE

Βαφή και γραφικά με έμπνευση από την Kawasaki Racing Team (KRT) και ο ακόλουθος έξτρα εξοπλισμός: Dual direction KQS shifter, φιμέ ζελατίνα, USB θύρα, μανιτάρια.

Ninja ZX-4RR

Κι εδώ έχουμε βαφή και γραφικά με έμπνευση από την Kawasaki Racing Team (KRT), συν διαφορετικό πίσω αμορτισέρ (Showa's BFRC-lite), και Dual direction KQS shifter.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
ΜοντέλοNinja ZX-4R / Ninja ZX-4R SE / Ninja ZX-4RR
Διαστάσεις1,990mm×765mm×1,110mm
Μεταξόνιο1,380mm
Ελάχιστη απόσταση από το έδαφος135mm
Ύψος σέλας800mm
Κάστερ / Ίχνος23.5° / 97mm
ΚινητήραςΤετράχρονος, Τετρακύλινδρος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Χωρητικότητα399 κ.εκ.
Διάμετρος x Διαδρομή57.0×39.1mm
Συμπίεση12.3:1
ΕκκίνησηΜίζα
Σύστημα ΛίπανσηςΥγρό κάρτερ
Χωρητικότητα λαδιού3.0L
ΤροφοδοσίαΗλεκτρονικός ψεκασμός
Μετάδοση6 σχέσεων
ΣυμπλέκτηςΠολύδισκος, υδραυλικός
Σχέσεις2.929 (41/14)
 
2.056 (37/18)
1.619 (34/21)
1.333 (32/24)
1.154 (30/26)
1.037 (28/27)
Πρωτεύουσα / τελική μετάδοση2.029 (69/34) / 3.429 (48/14)
 
ΠλαίσιοΑτσάλινο χωροδικτύωμα
ΑναρτήσειςΜπροστάΑνεστραμμένο πιρούνι
ΠίσωΨαλίδι, οριζόντια τοποθετημένο μονό αμορτισέρ
ΕλαστικάΜπροστά120/70ZR17M/C (58W)
Πίσω160/60ZR17M/C (69W)
ΦρέναΜπροστάΔυο Δίσκοι 290mm
ΠίσωΔίσκος 220mm
Κόψιμο τιμονιού δεξία / αριστερά35° / 35°
ΒάροςNinja ZX-4R / Ninja ZX-4RR: 188kg
Ninja ZX-4R SE: 189kg
 
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ15L
Ετικέτες