Μετά την καραντίνα: Μοτοσυκλέτες ζόμπι στους δρόμους

Προσοχή στα service! Μην πιέζετε τους μηχανικούς
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/5/2020

«Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμη» λέγαμε παλιά στο ΜΟΤΟ για το αρχείο των πολύ παλιών άρθρων, ενώ κατά καιρούς η φράση χρησιμοποιούταν και για μοτοσυκλέτες που ζούσαν μία δεύτερη ζωή! Φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα η φράση αυτή να επιστρέψει στην επικαιρότητα, καθώς μετά την καραντίνα γεμίζουν οι δρόμοι σιγά – σιγά με κάθε λογής παλιά μοτοσυκλέτα!

Αυτή την στιγμή, σε πολλά συνεργεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τα οποία έχουμε εικόνα, μια αγορά δηλαδή που ποσοστιαία αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, υπάρχουν αρκετές μοτοσυκλέτες που μπαίνουν στην σειρά για επισκευές και συντήρηση, φτάνοντας από αποθήκες, εξοχικά κτλ, από ακινησία δηλαδή μεγαλύτερη από την καραντίνα κατά πολλούς μήνες, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και χρόνια έως και δεκαετίες κάποιες από αυτές.

Αυτό είναι θετικό σαν κίνηση, διότι επιτέλους θα βλέπουμε περισσότερες μοτοσυκλέτες στους δρόμους, το πρόβλημα είναι πως απαιτούν όλοι την ίδια αμεσότητα στην εργασία. Και μία μοτοσυκλέτα μετά από μακροχρόνια ακινησία, δεν θέλει απλά ένα καθάρισμα στα καρμπιρατέρ για να ξανά βγει στον δρόμο. Για μετά τις 15-20, το πολύ 30 μέρες, τα έχουμε πει. Όταν όμως μία μοτοσυκλέτα είναι παρατημένη πολύ καιρό και μπροστά να πάρει με ευκολία χρειάζεται μία προσεκτική συντήρηση για να μην είναι επικίνδυνη στο δρόμο, ξεκινώντας από τον κινητήρα και πηγαίνοντας στα φρένα και τις αναρτήσεις αμέσως μετά.  Βλέπουμε αυτές τις ημέρες περιπτώσεις ανθρώπων που ξαφνικά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει σε ένα ψυγείο όταν το παρατήσεις για χρόνια και όσα «σιγά τι θέλει» κι αν πεις στον μηχανικό που ασχολείται, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει εύκολα.

Για μετά από μία σύντομη αποθήκευση: Μοτοσυκλέτα σε ακινησία: Τί κάνω πριν και μετά - Τα προβλήματα και οι λύσεις για να βγει ξανά στους δρόμους

Φυσικά τα υπόλοιπα που πρέπει να προσέχουμε αμέσως μετά τα είπαμε εδώ – και τα λέμε πριν από την άρση της καραντίνας:

Προσοχή στην αύξηση των τροχαίων. Προσοχή και στους πεζούς που έχουν ξεσυνηθίσει, προσοχή και στα ανασφάλιστα οχήματα διότι όλα αυτά τα μεταχειρισμένα ή όσα βγαίνουν ξανά στους δρόμους μετά από καιρό, δεν θέλουν απλά συντήρηση αλλά και τα χαρτιά τους να είναι σωστά, ώστε όλοι μας να είμαστε ασφαλείς και προφυλαγμένοι απέναντι στην άσχημη περίπτωση.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας η κατάσταση στα συνεργεία ήταν ακριβώς αντίστροφη από αυτή που παρατηρείται τώρα. Δηλαδή η κίνηση στην επαρχία ήταν μεγαλύτερη και μάλιστα οι ανάγκες σε ανταλλακτικά αυξημένες. Κι αυτό γιατί οι εισαγωγείς λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας αλλά στην επαρχία η κίνηση συνεχιζόταν. Όχι τόσο γιατί παράβλεπαν τις οδηγίες, υπήρχαν και τέτοιες περιπτώσεις αλλά γεγονός είναι πως πολλές εργασίες συνέχιζαν να εκτελούνται και η μετακίνηση ήταν απαραίτητη. Αυτό σημαίνει πως παρουσιάστηκαν ορισμένα ζητήματα στην διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών αυτό το διάστημα, ωστόσο η εικόνα διαφέρει από νομό σε νομό, σύμφωνα με όλα τα μηνύματα που λαμβάναμε και δεν υπάρχει γενικός κανόνας.

Από την άρση των μέτρων καραντίνας και μετά, η δουλειά σε συνεργεία έχει αυξηθεί, το ίδιο και για τα ελαστικά κι αυτό που ακούμε συνέχεια, είναι για την πίεση που υπάρχει στους μηχανικούς να βγουν στον δρόμο μοτοσυκλέτες που χρειάζονται πολύ περισσότερη δουλειά, από μία αλλαγή λαδιών.

Σε αυτό θέλουμε να επισείσουμε την προσοχή. Έτσι κι αλλιώς η συντήρηση των μοτοσυκλετών εδώ και μία δεκαετία στην κρίση, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε κι αυτό πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από όλους μας.

Ταυτόχρονα με την κίνηση στα συνεργεία, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση και στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων, σημείο που πρέπει επίσης να προσέχει κανείς.

Για να κλείσουμε το άρθρο με την τωρινή κατάσταση αυτή την στιγμή με μία πρακτική συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει πολλούς, θυμηθείτε πως υπάρχει ένας τρόπος να ξέρεις αν η μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα που σκέφτεσαι να αγοράσεις είχε πέσει ποτέ, ένας έλεγχος που ανιχνεύει τα πάντα και στην Ελλάδα πραγματοποιεί η MotoCert. Τις υπηρεσίες της τις έχουμε παρουσιάσει από την πρώτη στιγμή, τις έχουμε δοκιμάσει ώστε να μπορούμε να τις προτείνουμε και με μία επίσκεψη στην σελίδα τους θα βρείτε περισσότερα.

Προσοχή λοιπόν στις μοτοσυκλέτες που βγάζετε μετά από πολύ καιρό από αποθήκες, εξοχικά κτλ, μοτοσυκλέτες που περίμεναν παροπλισμένες μία προσεκτική φροντίδα που πάντα την παραμελούσε κανείς και τώρα βεβιασμένα βγαίνουν στο δρόμο.

Δεν θα σταματήσουμε επίσης να λέμε προσοχή και στα τροχαία που οι πρώτες ημέρες της καραντίνας φαίνεται πως τα έχουν αυξήσει απότομα…

Πωλήσεις Μοτοσυκλετών Μαΐου 2026: 1η η CFMOTO στις μοτοσυκλέτες για μήνα και 5μηνο

Δείτε την κατάταξη των εταιρειών ανά κατηγορία για μήνα και 5μηνο - Μοτοσυκλέτες, σκούτερ, παπιά, ATV/SSV
CFMOTO ταξινομήσεις ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

22/6/2026

Τον Μάιο είδαμε τις περισσότερες ταξινομήσεις σε έναν μήνα από την αρχή της χρονιάς αλλά και την 1η θέση για τη CFMOTO στις μοτοσυκλέτες επί του συνόλου! Πρώτη η SYM στα σκούτερ και η Daytona στα παπιά, με CFMOTO να έχει τα πρωτεία και στα ATV/SSV.

Η SYM ήταν η εταιρεία με τις περισσότερες ταξινομήσεις τον μήνα που μας πέρασε και η Honda εκείνη που έχει τα ηνία στο σύνολο από την αρχή της χρονιάς. Για αυτά, όπως και το πώς κατατάχθηκαν οι υπόλοιπες εταιρείες σε μήνα και πεντάμηνο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Αυτό που ακολουθεί ωστόσο έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς βλέπουμε την κατάταξη των εταιρειών ανά κατηγορία δικύκλου (μοτοσυκλέτες, σκούτερ και παπιά) τόσο για τον μήνα που μας πέρασε όσο και από την αρχή της χρονιάς.

Πάμε να δούμε πρώτα τις ταξινομήσεις που έκαναν οι πρώτες 20 εταιρείες στην κατηγορία των μοτοσυκλετών τον Μάιο του 2026.

ΘΕΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ

1

CFMOTO

623

2

HONDA

336

3

YAMAHA

334

4

VOGE

229

5

BMW

129

6

TRIUMPH

63

7

SUZUKI

60

8

ROYAL ENFIELD

56

9

KAWASAKI

50

 

QJMOTOR

50

10

KTM

44

11

MORBIDELLI

33

12

APRILIA

31

 

BENELLI

31

13

DUCATI

25

14

MOTO GUZZI

20

15

DAYTONA

17

16

BRIXTON

14

17

ZONTES

11

18

BETA

10

 

HARLEY-DAVIDSON

10

 

MOTO MORINI

10

19

HUSQVARNA

9

20

SYM

8

Η CFMOTO έκανε δικό της τον Μάιο ανεβαίνοντας στην κορυφή του μήνα στις μοτοσυκλέτες με ένα εντυπωσιακό νούμερο, στις 623 μονάδες, σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της Honda που κατέγραψε 336 ταξινομήσεις και βρέθηκε στη 2η θέση. Στην 3η θέση βρέθηκε η Yamaha με 334 ταξινομήσεις και 4η ήταν η Voge με 229 μοτοσυκλέτες, ενώ η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τις 129 ταξινομήσεις που σημείωσε η BMW.

Ακολουθεί η κατάταξη των 20 πρώτων εταιρειών στις μοτοσυκλέτες από την αρχή του 2026.

ΘΕΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ

1

CFMOTO

1.449

2

HONDA

1.264

3

YAMAHA

1.091

4

VOGE

757

5

BMW

469

6

SUZUKI

269

7

ROYAL ENFIELD

258

8

KTM

216

9

TRIUMPH

210

10

QJMOTOR

168

11

DAYTONA

161

12

KAWASAKI

143

13

MORBIDELLI

122

14

APRILIA

96

15

BENELLI

85

16

ZONTES

77

17

DUCATI

72

18

MOTO GUZZI

67

19

BETA

47

20

RIEJU

43


Ο Μάιος που κύλισε εντυπωσιακά για τη CFMOTO -σα να προστέθηκε σχεδόν ένας ακόμη μήνας!- της έδωσε την πρωτοπορία στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών και στο πεντάμηνο με την κινέζικη εταιρεία να καταγράφει 1.449 ταξινομήσεις. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Honda με 1.264 ταξινομήσεις και στην τρίτη η Yamaha με 1.091 μοτοσυκλέτες. Στο πεντάμηνο η 4η θέση πήγε στη Voge με 757 μονάδες και την πρώτη πεντάδα έκλεισε η BMW με 469 ταξινομήσεις.

Ας δούμε τώρα τις ταξινομήσεις που έκαναν οι πρώτες 20 εταιρείες στα σκούτερ τον Μάιο του 2026.

ΘΕΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ

1

SYM

1658

2

HONDA

1251

3

PIAGGIO

841

4

YAMAHA

642

5

ZONTES

459

6

VOGE

349

7

DAYTONA

220

8

QJMOTOR

214

9

APRILIA

165

10

KYMCO

137

11

LETBE

107

12

VESPA

106

13

THRUST

103

14

KEEWAY

86

15

ASUS

39

16

SUZUKI

32

17

PEUGEOT

26

 

UM

26

18

GEMINI

24

19

BMW

19

20

MORBIDELLI

17

Η πρωτιά στις ταξινομήσεις των σκούτερ τον περασμένο Μάιο πήγε στη SYM για τρίτο σερί μήνα με 1.658 μοντέλα της. Δεύτερη ήταν η Honda με 1.251 ταξινομήσεις και την τρίτη θέση με 841 σκούτερ πήρε η Piaggio. Στην 4η θέση βλέπουμε τη Yamaha με 642 ταξινομήσεις και τη Zontes να έρχεται 5η με 459 μονάδες.

Ακολουθεί η κατάταξη των 20 πρώτων εταιρειών στην κατηγορία των σκούτερ για το πρώτο πεντάμηνο του 2026.

ΘΕΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ

1

SYM

5135

2

HONDA

4624

3

PIAGGIO

2971

4

YAMAHA

2359

5

ZONTES

1545

6

DAYTONA

1118

7

VOGE

1093

8

QJMOTOR

911

9

KYMCO

411

10

VESPA

349

11

THRUST

315

12

APRILIA

303

13

LETBE

289

14

KEEWAY

267

15

PEUGEOT

100

16

SUZUKI

92

17

ASUS

83

18

UM MOTORCYCLES

62

19

BMW

61

20

MORBIDELLI

51


Η SYM είναι η εταιρεία που ξεχώρισε στο σύνολο των πρώτων πέντε μηνών του 2026 στα σκούτερ σημειώνοντας 5.135 ταξινομήσεις. Στη 2η θέση βρέθηκε η Honda με 4.624 ταξινομήσεις, ενώ την 3η θέση πήρε η Piaggio με 2.971 ταξινομήσεις. Η Yamaha πήρε την 4η θέση στο πεντάμηνο με 2.359 ταξινομημένα σκούτερ, ενώ η Zontes έκλεισε την πρώτη πεντάδα με 1.545 ταξινομήσεις.

Μετά τα σκούτερ πάμε να δούμε τις ταξινομήσεις που έκαναν οι πρώτες 10 εταιρείες στα παπιά τον Μάιο του 2026.

ΘΕΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ

1

DAYTONA

172

2

SYM

126

3

ASUS

102

4

YAMAHA

80

5

MALAGUTI

58

6

HONDA

17

7

LETBE

12

8

LIFAN INDUSTRY

6

9

UM

4

10

THRUST

2

Για πέμπτο σερί μήνα η Daytona κυριάρχησε στα παπιά και κατέγραψε 172 ταξινομήσεις για την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα. Πίσω της στη δεύτερη θέση βρέθηκε η SYM με 126 παπιά, ενώ στην τρίτη θέση έχουμε την Asus με 102 ταξινομήσεις. Η Yamaha πήρε την 4η θέση με 80 ταξινομήσεις και την πέμπτη θέση έκανε δική της η Malaguti με 58 μονάδες.

Ακολουθεί η κατάταξη των 10 πρώτων εταιρειών στην κατηγορία των παπιών για το πρώτο πεντάμηνο του 2026.

ΘΕΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ

1

DAYTONA

640

2

SYM

439

3

ASUS

433

4

YAMAHA

249

5

MALAGUTI

180

6

HONDA

56

7

LIFAN

33

8

LETBE

31

9

UM MOTORCYCLES

11

10

THRUST

9

Η Daytona, με πέντε σερί μήνες στην κορυφή έχει τα πρωτεία και στο σύνολο καθώς έχει σημειώσει 640 ταξινομήσεις από την αρχή της χρονιάς. Η SYM την ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 439 ταξινομήσεις και τρίτη είναι η Asus που έχει ταξινομήσεις 433 παπιά. Η Yamaha είναι 4η και η Malaguti συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με 249 και 180 ταξινομήσεις αντίστοιχα.

Μετά τα παπιά έχουμε τις ταξινομήσεις που έκαναν οι εταιρείες στα ATV/SSV τον Μάιο του 2026.

ΘΕΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ

1

CFMOTO

320

2

VOGE

114

3

SEGWAY

29

4

POLARIS

11

5

KYMCO

9

Η CFMOTO ήταν η κυρίαρχος στα ATV/SSV και τον μήνα που μας πέρασε καταγράφοντας 320 ταξινομήσεις. Δεύτερη τον Μάιο ήταν η Voge με 114 μονάδες και στην 3η θέση είχαμε τη Segway με 29 ATVs. Η Polaris κατέκτησε την 4η θέση με 11 ταξινομήσεις και η KYMCO έκλεισε την πρώτη πεντάδα με 9 ταξινομημένα μοντέλα.

Ακολουθεί η κατάταξη των 10 εταιρειών στα ATV/SSV για το πρώτο πεντάμηνο του 2026.

ΘΕΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΕΙΣ

1

CFMOTO

699

2

VOGE

193

3

SEGWAY

40

4

KYMCO

24

5

RENLI

19

6

POLARIS

18

7

BASHAN

4

8

BENDA

3

9

AODES

2

10

BRP

1

 

NINGBO CENTURY

1

Στο πεντάμηνο της χρονιάς η CFMOTO σημείωσε 699 ταξινομήσεις για να πάρει την πρώτη θέση με τη Voge να έρχεται δεύτερη με 193 ταξινομήσεις. Στην 3η θέση είναι η Segway με 40 ταξινομήσεις και 4η είναι η KYMCO με 24 μονάδες. Την πρώτη πεντάδα κλείνει η Renli με 19 ταξινομήσεις.