Μετά την καραντίνα: Μοτοσυκλέτες ζόμπι στους δρόμους

Προσοχή στα service! Μην πιέζετε τους μηχανικούς
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/5/2020

«Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμη» λέγαμε παλιά στο ΜΟΤΟ για το αρχείο των πολύ παλιών άρθρων, ενώ κατά καιρούς η φράση χρησιμοποιούταν και για μοτοσυκλέτες που ζούσαν μία δεύτερη ζωή! Φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα η φράση αυτή να επιστρέψει στην επικαιρότητα, καθώς μετά την καραντίνα γεμίζουν οι δρόμοι σιγά – σιγά με κάθε λογής παλιά μοτοσυκλέτα!

Αυτή την στιγμή, σε πολλά συνεργεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τα οποία έχουμε εικόνα, μια αγορά δηλαδή που ποσοστιαία αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, υπάρχουν αρκετές μοτοσυκλέτες που μπαίνουν στην σειρά για επισκευές και συντήρηση, φτάνοντας από αποθήκες, εξοχικά κτλ, από ακινησία δηλαδή μεγαλύτερη από την καραντίνα κατά πολλούς μήνες, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και χρόνια έως και δεκαετίες κάποιες από αυτές.

Αυτό είναι θετικό σαν κίνηση, διότι επιτέλους θα βλέπουμε περισσότερες μοτοσυκλέτες στους δρόμους, το πρόβλημα είναι πως απαιτούν όλοι την ίδια αμεσότητα στην εργασία. Και μία μοτοσυκλέτα μετά από μακροχρόνια ακινησία, δεν θέλει απλά ένα καθάρισμα στα καρμπιρατέρ για να ξανά βγει στον δρόμο. Για μετά τις 15-20, το πολύ 30 μέρες, τα έχουμε πει. Όταν όμως μία μοτοσυκλέτα είναι παρατημένη πολύ καιρό και μπροστά να πάρει με ευκολία χρειάζεται μία προσεκτική συντήρηση για να μην είναι επικίνδυνη στο δρόμο, ξεκινώντας από τον κινητήρα και πηγαίνοντας στα φρένα και τις αναρτήσεις αμέσως μετά.  Βλέπουμε αυτές τις ημέρες περιπτώσεις ανθρώπων που ξαφνικά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει σε ένα ψυγείο όταν το παρατήσεις για χρόνια και όσα «σιγά τι θέλει» κι αν πεις στον μηχανικό που ασχολείται, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει εύκολα.

Για μετά από μία σύντομη αποθήκευση: Μοτοσυκλέτα σε ακινησία: Τί κάνω πριν και μετά - Τα προβλήματα και οι λύσεις για να βγει ξανά στους δρόμους

Φυσικά τα υπόλοιπα που πρέπει να προσέχουμε αμέσως μετά τα είπαμε εδώ – και τα λέμε πριν από την άρση της καραντίνας:

Προσοχή στην αύξηση των τροχαίων. Προσοχή και στους πεζούς που έχουν ξεσυνηθίσει, προσοχή και στα ανασφάλιστα οχήματα διότι όλα αυτά τα μεταχειρισμένα ή όσα βγαίνουν ξανά στους δρόμους μετά από καιρό, δεν θέλουν απλά συντήρηση αλλά και τα χαρτιά τους να είναι σωστά, ώστε όλοι μας να είμαστε ασφαλείς και προφυλαγμένοι απέναντι στην άσχημη περίπτωση.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας η κατάσταση στα συνεργεία ήταν ακριβώς αντίστροφη από αυτή που παρατηρείται τώρα. Δηλαδή η κίνηση στην επαρχία ήταν μεγαλύτερη και μάλιστα οι ανάγκες σε ανταλλακτικά αυξημένες. Κι αυτό γιατί οι εισαγωγείς λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας αλλά στην επαρχία η κίνηση συνεχιζόταν. Όχι τόσο γιατί παράβλεπαν τις οδηγίες, υπήρχαν και τέτοιες περιπτώσεις αλλά γεγονός είναι πως πολλές εργασίες συνέχιζαν να εκτελούνται και η μετακίνηση ήταν απαραίτητη. Αυτό σημαίνει πως παρουσιάστηκαν ορισμένα ζητήματα στην διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών αυτό το διάστημα, ωστόσο η εικόνα διαφέρει από νομό σε νομό, σύμφωνα με όλα τα μηνύματα που λαμβάναμε και δεν υπάρχει γενικός κανόνας.

Από την άρση των μέτρων καραντίνας και μετά, η δουλειά σε συνεργεία έχει αυξηθεί, το ίδιο και για τα ελαστικά κι αυτό που ακούμε συνέχεια, είναι για την πίεση που υπάρχει στους μηχανικούς να βγουν στον δρόμο μοτοσυκλέτες που χρειάζονται πολύ περισσότερη δουλειά, από μία αλλαγή λαδιών.

Σε αυτό θέλουμε να επισείσουμε την προσοχή. Έτσι κι αλλιώς η συντήρηση των μοτοσυκλετών εδώ και μία δεκαετία στην κρίση, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε κι αυτό πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από όλους μας.

Ταυτόχρονα με την κίνηση στα συνεργεία, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση και στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων, σημείο που πρέπει επίσης να προσέχει κανείς.

Για να κλείσουμε το άρθρο με την τωρινή κατάσταση αυτή την στιγμή με μία πρακτική συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει πολλούς, θυμηθείτε πως υπάρχει ένας τρόπος να ξέρεις αν η μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα που σκέφτεσαι να αγοράσεις είχε πέσει ποτέ, ένας έλεγχος που ανιχνεύει τα πάντα και στην Ελλάδα πραγματοποιεί η MotoCert. Τις υπηρεσίες της τις έχουμε παρουσιάσει από την πρώτη στιγμή, τις έχουμε δοκιμάσει ώστε να μπορούμε να τις προτείνουμε και με μία επίσκεψη στην σελίδα τους θα βρείτε περισσότερα.

Προσοχή λοιπόν στις μοτοσυκλέτες που βγάζετε μετά από πολύ καιρό από αποθήκες, εξοχικά κτλ, μοτοσυκλέτες που περίμεναν παροπλισμένες μία προσεκτική φροντίδα που πάντα την παραμελούσε κανείς και τώρα βεβιασμένα βγαίνουν στο δρόμο.

Δεν θα σταματήσουμε επίσης να λέμε προσοχή και στα τροχαία που οι πρώτες ημέρες της καραντίνας φαίνεται πως τα έχουν αυξήσει απότομα…

Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρατεύεται στο κυνήγι ανασφάλιστων οχημάτων - Θα ελέγχει και τις ενστάσεις

Δύο νέες υπηρεσίες σε Αττική και Μακεδονία συστήνει η ΑΑΔΕ
asfaleia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/8/2026

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, συστήνονται δύο νέα ειδικά Γραφεία Διοικητικών Ελέγχων στις Μονάδες Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων Αττικής και Μακεδονίας, τα οποία θα αναλάβουν να εξετάζουν τις ενστάσεις για τα ανασφάλιστα ΙΧ πιο οργανωμένα και με ενιαία ροή.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής “Διασταυρωτικοί Έλεγχοι” στο Gov.gr εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης, επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα γραφεία αυτά θα ελέγχουν την πληρότητα και τη νομιμότητα των ενστάσεων, θα εισηγούνται για κάθε υπόθεση και θα καταχωρούν τις αποφάσεις στο πληροφοριακό σύστημα διασταυρωτικών ελέγχων οχημάτων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου.

Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έρχεται επικουρικά να συνδράμει στην ταχύτερη διαδικασία των ελέγχων αυτών, ωστόσο η τελική απόφαση θα προκύπτει από άνθρωπο.

Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα ΤΝ θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την ένσταση προκειμένου να σχηματίσει μια τεκμηριωμένη εισήγηση σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της ένστασης. Η εισήγηση θα περιλαμβάνει πρόταση αξιολόγησης, δείκτη εμπιστοσύνης και αιτιολόγηση σε φυσική γλώσσα, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το έργο των ελεγκτών.

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της ένστασής τους μέσω της εφαρμογής, ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας θα λαμβάνουν σχετική ενημέρωση και μέσω SMS ή email.

Στην ουσία λοιπόν δεν αλλάζει κάτι ουσιώδες, παρά μόνο η διαδικασία που ακολουθείται. Μιας και ο αριθμός των σχετικών παραβάσεων αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ραγδαία με τη χρήση των νέων έξυπνων καμερών με ΤΝ – οι οποίες έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης πινακίδας και αυτόματης διασταύρωσης για πολλές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπως τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ και ασφάλιση – οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να ελέγξουν τις ενστάσεις ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς και η ΤΝ μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στο ξεσκαρτάρισμά τους.