Μετά την καραντίνα: Μοτοσυκλέτες ζόμπι στους δρόμους

Προσοχή στα service! Μην πιέζετε τους μηχανικούς
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/5/2020

«Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμη» λέγαμε παλιά στο ΜΟΤΟ για το αρχείο των πολύ παλιών άρθρων, ενώ κατά καιρούς η φράση χρησιμοποιούταν και για μοτοσυκλέτες που ζούσαν μία δεύτερη ζωή! Φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα η φράση αυτή να επιστρέψει στην επικαιρότητα, καθώς μετά την καραντίνα γεμίζουν οι δρόμοι σιγά – σιγά με κάθε λογής παλιά μοτοσυκλέτα!

Αυτή την στιγμή, σε πολλά συνεργεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τα οποία έχουμε εικόνα, μια αγορά δηλαδή που ποσοστιαία αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, υπάρχουν αρκετές μοτοσυκλέτες που μπαίνουν στην σειρά για επισκευές και συντήρηση, φτάνοντας από αποθήκες, εξοχικά κτλ, από ακινησία δηλαδή μεγαλύτερη από την καραντίνα κατά πολλούς μήνες, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και χρόνια έως και δεκαετίες κάποιες από αυτές.

Αυτό είναι θετικό σαν κίνηση, διότι επιτέλους θα βλέπουμε περισσότερες μοτοσυκλέτες στους δρόμους, το πρόβλημα είναι πως απαιτούν όλοι την ίδια αμεσότητα στην εργασία. Και μία μοτοσυκλέτα μετά από μακροχρόνια ακινησία, δεν θέλει απλά ένα καθάρισμα στα καρμπιρατέρ για να ξανά βγει στον δρόμο. Για μετά τις 15-20, το πολύ 30 μέρες, τα έχουμε πει. Όταν όμως μία μοτοσυκλέτα είναι παρατημένη πολύ καιρό και μπροστά να πάρει με ευκολία χρειάζεται μία προσεκτική συντήρηση για να μην είναι επικίνδυνη στο δρόμο, ξεκινώντας από τον κινητήρα και πηγαίνοντας στα φρένα και τις αναρτήσεις αμέσως μετά.  Βλέπουμε αυτές τις ημέρες περιπτώσεις ανθρώπων που ξαφνικά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει σε ένα ψυγείο όταν το παρατήσεις για χρόνια και όσα «σιγά τι θέλει» κι αν πεις στον μηχανικό που ασχολείται, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει εύκολα.

Για μετά από μία σύντομη αποθήκευση: Μοτοσυκλέτα σε ακινησία: Τί κάνω πριν και μετά - Τα προβλήματα και οι λύσεις για να βγει ξανά στους δρόμους

Φυσικά τα υπόλοιπα που πρέπει να προσέχουμε αμέσως μετά τα είπαμε εδώ – και τα λέμε πριν από την άρση της καραντίνας:

Προσοχή στην αύξηση των τροχαίων. Προσοχή και στους πεζούς που έχουν ξεσυνηθίσει, προσοχή και στα ανασφάλιστα οχήματα διότι όλα αυτά τα μεταχειρισμένα ή όσα βγαίνουν ξανά στους δρόμους μετά από καιρό, δεν θέλουν απλά συντήρηση αλλά και τα χαρτιά τους να είναι σωστά, ώστε όλοι μας να είμαστε ασφαλείς και προφυλαγμένοι απέναντι στην άσχημη περίπτωση.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας η κατάσταση στα συνεργεία ήταν ακριβώς αντίστροφη από αυτή που παρατηρείται τώρα. Δηλαδή η κίνηση στην επαρχία ήταν μεγαλύτερη και μάλιστα οι ανάγκες σε ανταλλακτικά αυξημένες. Κι αυτό γιατί οι εισαγωγείς λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας αλλά στην επαρχία η κίνηση συνεχιζόταν. Όχι τόσο γιατί παράβλεπαν τις οδηγίες, υπήρχαν και τέτοιες περιπτώσεις αλλά γεγονός είναι πως πολλές εργασίες συνέχιζαν να εκτελούνται και η μετακίνηση ήταν απαραίτητη. Αυτό σημαίνει πως παρουσιάστηκαν ορισμένα ζητήματα στην διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών αυτό το διάστημα, ωστόσο η εικόνα διαφέρει από νομό σε νομό, σύμφωνα με όλα τα μηνύματα που λαμβάναμε και δεν υπάρχει γενικός κανόνας.

Από την άρση των μέτρων καραντίνας και μετά, η δουλειά σε συνεργεία έχει αυξηθεί, το ίδιο και για τα ελαστικά κι αυτό που ακούμε συνέχεια, είναι για την πίεση που υπάρχει στους μηχανικούς να βγουν στον δρόμο μοτοσυκλέτες που χρειάζονται πολύ περισσότερη δουλειά, από μία αλλαγή λαδιών.

Σε αυτό θέλουμε να επισείσουμε την προσοχή. Έτσι κι αλλιώς η συντήρηση των μοτοσυκλετών εδώ και μία δεκαετία στην κρίση, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε κι αυτό πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από όλους μας.

Ταυτόχρονα με την κίνηση στα συνεργεία, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση και στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων, σημείο που πρέπει επίσης να προσέχει κανείς.

Για να κλείσουμε το άρθρο με την τωρινή κατάσταση αυτή την στιγμή με μία πρακτική συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει πολλούς, θυμηθείτε πως υπάρχει ένας τρόπος να ξέρεις αν η μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα που σκέφτεσαι να αγοράσεις είχε πέσει ποτέ, ένας έλεγχος που ανιχνεύει τα πάντα και στην Ελλάδα πραγματοποιεί η MotoCert. Τις υπηρεσίες της τις έχουμε παρουσιάσει από την πρώτη στιγμή, τις έχουμε δοκιμάσει ώστε να μπορούμε να τις προτείνουμε και με μία επίσκεψη στην σελίδα τους θα βρείτε περισσότερα.

Προσοχή λοιπόν στις μοτοσυκλέτες που βγάζετε μετά από πολύ καιρό από αποθήκες, εξοχικά κτλ, μοτοσυκλέτες που περίμεναν παροπλισμένες μία προσεκτική φροντίδα που πάντα την παραμελούσε κανείς και τώρα βεβιασμένα βγαίνουν στο δρόμο.

Δεν θα σταματήσουμε επίσης να λέμε προσοχή και στα τροχαία που οι πρώτες ημέρες της καραντίνας φαίνεται πως τα έχουν αυξήσει απότομα…

Η Zontes πέρασε τη Honda στην Ισπανική αγορά τον Σεπτέμβριο

Τρία από τα πέντε πιο καλοπουλημένα μοντέλα είναι δικά της
ZONTES_V125
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/10/2026

Η αγορά μοτοσυκλέτας στην Ισπανία σημείωσε αύξηση 21,9% τον Σεπτέμβριο και ξεπέρασε τις 29.000 ταξινομήσεις. Το Zontes 125V που ήρθε και πρόσφατα στη χώρα μας κατέλαβε την πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο το Yamaha NMAX 125, ενώ στις εταιρείες η Zontes πέρασε στην πρώτη θέση!

Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με 29.208 ταξινομήσεις μοτοσυκλετών, σκούτερ και μοτοποδηλάτων στην Ισπανία, σημειώνοντας αύξηση 21,2% σε σχέση με πέρυσι. Με αυτό το αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο φτάνει τις 229.875 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα σκούτερ κατέγραψαν 17.146 ταξινομήσεις τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 27,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το μερίδιό τους στην αγορά φτάνει το 55,9%. Οι μοτοσυκλέτες σημείωσαν άνοδο 13,7% με 10.805 μονάδες και τα μοτοποδήλατα 6,2% με 1.257 μονάδες.

Όσον αφορά τις εταιρείες η Zontes έπιασε κορυφή με 5.105 ταξινομήσεις, αφήνοντας δεύτερη τη Honda με 5.024 ταξινομήσεις και τρίτη τη Yamaha με 3.489 μονάδες. Πιο κάτω, στην τέταρτη θέση βρίσκουμε την Voge με 1.612 μονάδες και στην πέμπτη τη KYMCO με 1.584. άξιο αναφορά είναι το γεγονός πως στην top-10 λίστα με τις εταιρίες, οι τέσσερις απ’ αυτές είναι κινέζικες (Zontes, Voge, QJMOTOR, CFMOTO).

Στις ταξινομήσεις των μοντέλων είχαμε μία αλλαγή στην κορυφή της λίστας αφού μετά από τρεις μήνες το Zontes 125X δεν είναι πλέον πρώτο αλλά τρίτο, αφού το αδερφάκι του Zontes 125V ήταν το πιο καλοπουλημένο μοντέλο της αγοράς για τον Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Yamaha NMAX 125, στη τέταρτη το Honda PCX 125, ενώ στη πέμπτη βλέπουμε άλλο ένα Zontes, το 368G!

Στην κορυφαία 20άδα βρίσκουμε μόλις τέσσερις μοτοσυκλέτες με τη Voge DS 800 Rally στην 11η θέση, τη Voge 900 DSX στη 14η, τη BMW R 1300 GS στη 16η και την Kove 800X Pro στη 18η.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την κορυφαία 20άδα του Σεπτεμβρίου στην Ισπανία:

Θέση

Μοντέλο

Ταξινομήσεις Σεπτέμβρη

1

Zontes 125V

1899

2

Yamaha NMAX 125

1408

3

Zontes 125X

1354

4

Honda PCX 125

1166

5

Zontes 368G

881

6

SYM Symphony 125

711

7

KYMCO Agility S 125

636

8

Honda Forza 125

492

9

Honda SH 125

491

10

Honda ADV 350

428

11

Voge DS 800 Rally

405

12

Yamaha XMAX 125

356

13

Honda Vision 110

350

14

Voge 900 DSX

322

15

SYM Jet 14 125

316

16

BMW R 1300 GS

271

17

Yamaha RayZR

269

18

Kove 800X Pro

230

19

Honda X-ADV

230

20

Zontes 125C

225

Παρακάτω μπορείτε επίσης να δείτε τα top-10 μοντέλα 9μήνου:

Θέση

Μοντέλο

Ταξινομήσεις 9μήνου

1

Yamaha NMAX 125

             10.534

2

Honda PCX 125

                9.128

3

Zontes 368G

                7.707

4

Zontes 125X

                7.437

5

SYM Symphony 125

                5.392

6

Voge DS 800 Rally

                4.785

7

Honda SH 125

                4.102

8

KYMCO Agility S 125

                3.946

9

Honda Forza 125

                3.833

10

Honda ADV 350

                3.491