Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Ανασφάλιστα οχήματα & αύξηση τροχαίων: Πρώτες ημέρες μετά την καραντίνα

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας φανερώνουν μία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στις αρχές του 2020 πριν από την έναρξη περιορισμών της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας.

Τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 16,6% τα τροχαία ενώ τον Φεβρουάριο τα πήγαμε ακόμη χειρότερα, καθώς τα τροχαία αυξήθηκαν κατά 23,8%.

Κι όπως είχαμε τονίσει τότε και στο ΜΟΤΟ, τα στοιχεία έδειχναν και κάτι ακόμη πιο τρομακτικό, πως αυξήθηκαν στις αρχές του έτους και οι εγκαταλείψεις μοτοσυκλετιστών που υπήρξαν θύματα σε τροχαία. Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις είχαν συγκλονίσει το ευρύτερο κοινό, όπως η δολοφονία –πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσει κανείς- του νεαρού μοτοσυκλετιστή από τον οδηγό της Corvette.

Η αυξημένη κίνηση μέσα στο 2020, απόρροια μίας πολύ μικρής ανάκαμψης που αχνά φαινόταν να έρχεται στην αγορά στις αρχές του έτους, καθώς και η άνοδος στις πωλήσεις αυτοκινήτων, έφερναν αυξημένη κίνηση στους δρόμους κι αυτό με την σειρά του οδηγούσε σε περισσότερα τροχαία. Οι Ελληνικοί δρόμοι και η άθλια ρυμοτομία, είναι ο πρώτος επιταχυντής για αυτό το φαινόμενο.

Τα πρώτα στοιχεία που μαζεύονται για τον Μάιο, δείχνουν πως μετά την καραντίνα επιστρέφουμε με μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τροχαίων, από τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Ταυτόχρονα έχουν πολλαπλασιαστεί τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή, είναι πολύ νωρίς για να μετρηθεί πόσα από τα συμβόλαια που έληξαν δεν ανανεώθηκαν αλλά τα οχήματα κυκλοφορούν, ωστόσο οι ασφαλιστικές αρχίζουν να παρατηρούν αύξηση σε τροχαία με ανασφάλιστα οχήματα.

Στο ΜΟΤΟ χτυπήσαμε το πρώτο καμπανάκι προτού γίνει η άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία. Κι όπως λέμε και στο τεύχος που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή, το πρώτο διάστημα επιστροφής στην καθημερινή οδήγηση χρειάζεται προσοχή για πολλούς λόγους και για έναν ακόμη που δεν περνά από το μυαλό των περισσότερων: Μετά από μερικές ημέρες αποχής από την καθημερινή οδήγηση το σώμα δεν αντιδρά με την ίδια ταχύτητα που είχε συνηθίσει το μυαλό να βλέπει. Το σύνδρομο του «οδηγού του Σαββατοκύριακου» έρχεται στην περίπτωση της καραντίνας και γιγαντώνεται. Και καθώς το μυαλό δεν ξεχνά με την ίδια ταχύτητα που συμβαίνει στο σώμα, νομίζεις πως καμία από τις αντιδράσεις σου δεν έχει ατονήσει ούτε στο ελάχιστο. Στην πράξη όμως απαιτείται προσαρμογή.

Αυτό ισχύει για όλους τους οδηγούς, ενώ αντίστοιχα και οι πεζοί και οι ποδηλάτες πρέπει να συνηθίσουν στην αυξημένη κίνηση αυτών των ημερών. Οι πεζοί πέρασαν έναν μήνα που η διάσχιση του δρόμου χωρίς να κοιτάξεις ήταν ένα λάθος με εκατοντάδες φορές μικρότερες πιθανότητες να το πληρώσεις ακριβά. Η αλλαγή της διάθεσης από την έξοδο της καραντίνας, πολλαπλασιάζει επίσης όλα τα παραπάνω προς το χειρότερο, καθώς δίνει κανείς μικρότερη προσοχή από το συνηθισμένο.

Ήδη παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σοβαρά τροχαία και επαληθεύονται οι φόβοι που εκφράσαμε πριν την άρση. Συνιστάται λοιπόν αυξημένη προσοχή στου δρόμους.

Παράλληλα όσοι έχουν αμελήσει να ανανεώσουν ασφαλιστικά συμβόλαια δεν ξέρουμε τι ακριβώς περιμένουν, αλλά δεν πρέπει κανείς να μετακινείται ανασφάλιστος.

Η ευχή είναι στο τέλος του μήνα τα στατιστικά να δείξουν πως δεν υπήρξε ραγδαία αύξηση των τροχαίων, που σημαίνει πως μετά το κύμα των πρώτων ημέρων, ο κόσμος θα δείξει μεγαλύτερη σύνεση στους δρόμους...