Intermot 2024: Snipes Yamaha - Graffiti art στο κοστούμι TMAX, XSR900 GP & YZ450F
Συνεργασία της μεγάλης γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών και της Iwata
Από τον
Κώστα Γκαζή
5/12/2024
Στο περίπτερο της Yamaha στην Κολωνία, στο σαλόνι της Intermot, είδαμε ένα TMAX, ένα XSR900 GP κι ένα YZ450F βαμμένα από την καλλιτέχνιδα Xuli ώστε να θυμίζουν "ταγκιές" (graffiti tags) σε κάποιον τοίχο.
Τα τρία custom βαμμένα δίκυκλα αποτελούν συνεργασία της Yamaha με τη γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών SNIPES, που γεννήθηκε το 1998 στο Essen της Γερμανίας για να έχει σήμερα 750 μαγαζιά σε Ευρώπη και Η.Π.Α., μια εταιρεία που αντλεί την έμπνευση του streetwear της από το hip-hop, τη χορευτική σκηνή και τα σπορ.
Η Xuli που κάνει συνήθως προχωρημένα εξώφυλλα δίσκων, ιδιαίτερα graffiti και ζωγραφίζει ρούχα και ποδήλατα, συνεργάστηκε με τη Yamaha Γερμανίας για να βάψει τρία δίκυκλα, με τις δημιουργίες της να εντάσσονται στη σειρά custom μοντέλων Yard Built της Iwata.
Ενώ τώρα στην αρχή δεν φαίνονται ως κάτι το ιδιαίτερο, όταν τα εξετάσεις καλύτερα τα σχέσια και η τεχνοτροπία της Xuli έχουν αρκετό ενδιαφέρον, με το αποτέλεσμα να θυμίζει τοίχο κακόφημης γειτονιάς. Η μπογιά έχει τρέξει από τα λογότυπα Yamaha, υπάρχουν μοτίβα που έχουν γίνει με χρήση στένσιλ, πιτσιλιές, ραφές, κομμάτια που λες και έχουν ξεβάψει...
Τα τρία δίκυκλα, που είχαν παρουσιαστεί στο instagram πριν 4,5 μήνες, κάνουν ντεμπούτο με φυσική παρουσία στην Intermot, ενώ για την ώρα είναι one-off και δεν γνωρίζουμε αν η Yamaha κυκλοφορήσει αντίτυπα των κοστουμιών τους για μαζική κατανάλωση.
Moto Guzzi – Νέα εμφάνιση της μικρής κλασικής με τον δικύλινδρο 457 της Aprilia
Έναν χρόνο μετά την τελευταία της θέαση, η μοτοσυκλέτα που αφήνει πίσω τους εγκάρσιους V2 της Moto Guzzi συνεχίζει να εξελίσσεται
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
17/6/2026
Το Καλοκαίρι του 2025 είχαμε συναντήσει φωτογραφίες από μια μοτοσυκλέτα που φερόταν να είναι μελλοντικό μοντέλο της Moto Guzzi σε δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. Το περίεργο της υπόθεσης αφορούσε στον κινητήρα, καθώς εκεί είδαμε τον νέο δικύλινδρο της Aprilia από τη γκάμα των 457.
Από το 1965, όταν ο Giulio Cesare Carcano σχεδίασε τον πρώτο εγκάρσια τοποθετημένο V2 90 μοιρών, οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi είχαν ως αδιάψευστο χαρακτηριστικό αυτόν τον κινητήρα, κάτι που προφανώς θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Η ανάπτυξη της Moto Guzzi είναι εδώ και πολλά χρόνια συνυφασμένη με τον Όμιλο Piaggio στον οποίο ανήκει και ένας τρόπος για να μεγαλώσει η γκάμα της είναι να φορέσει κινητήρες από άλλες μάρκες του, όπως η Aprilia. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η Ιταλοί θέλουν να μπουν στο δημοφιλές παιχνίδι των ρετρό μοτοσυκλετών και ακούγεται λογικότερο να το κάνουν με τη Moto Guzzi, παρά με την Aprilia.
Ταυτόχρονα, αυτή μπορεί να είναι μια αναζωογονητική εξέλιξη για τη Moto Guzzi, καθώς έτσι θα αποκτήσει εκπροσώπηση σε μια γωνιά μικρότερων κυβισμών της αγοράς από την οποία απείχε στη σύγχρονη εποχή της, όταν ο μικρότερος κινητήρας που έχει φτιάξει τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο V2 744cc των Breva, Nevada, V7 κ.ο.κ.
Με τον δικύλινδρο σε σειρά της Aprilia η Moto Guzzi θα βρεθεί σύντομα με μια μοτοσυκλέτα που, όπως φαίνεται, θα έχει κλασική εμφάνιση σε συνδυασμό με σύγχρονες ικανότητες. Θα είναι επίσης μια ηχηρή απόκλιση από την πάγια τακτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί άξονα στην τελική μετάδοση των μοτοσυκλετών της, καθώς εδώ ο δικύλινδρος έχει φτιαχτεί για αλυσίδα και γρανάζια.
Συγκρίνοντας τις τελευταίες φωτογραφίες που μας έρχονται από τον διεθνή Τύπο δίπλα σε αυτές που είχαν διαρρεύσει το περσινό Καλοκαίρι, βλέπουμε πως η μοτοσυκλέτα έχει μερικές αλλαγές. Το μπροστινό φρένο ανατίθεται σε μια ακτινική δαγκάνα της ByBre (θυγατρικής της Brembo), κάτι που πιθανώς υπονοεί πως η μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ έχουμε νέα εξωτερικά καπάκια στον κινητήρα.
Στις εικόνες του περασμένου Αυγούστου ο κινητήρας ήταν πρακτικά ολόιδιος όπως τον χρησιμοποιεί η Aprilia στα δικά της μοντέλα, ωστόσο στις νέες φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια είναι νέα και διαφορετικά από πριν, δείγμα πως η αισθητική έχει διαμορφωθεί ώστε η μικρή Moto Guzzi να αποκτήσει έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα.
Τα χρυσά καλάμια του πιρουνιού επίσης έχουν αντικατασταθεί από μαύρα, ενώ και ο προβολέας έχει αλλάξει, από τον απλό στρογγυλό των περσινών εικόνων σε έναν νέο που λογικά κρύβει στο κέντρο του τον αετό της Moto Guzzi, κατά το τρέχον μοτίβο που χαρακτηρίζει την εταιρεία στα υπάρχοντα μοντέλα της.
Όλα τα παραπάνω συνάδουν προς το ότι η εξελικτική διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα φαίνεται στις νέες φωτογραφίες να είναι πιο πολύ καμουφλαρισμένη απ’ όσο πέρυσι μάλλον συνηγορεί στο ότι κάτω από τις μαύρες αυτοκόλλητες ταινίες κρύβεται η τελική εμφάνιση του μοντέλου.
Αυτά σημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η μοτοσυκλέτα που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστη – επισήμως τουλάχιστον – ετοιμάζεται για την ερχόμενη EICMA σε 4,5 μήνες για να κυκλοφορήσει ως μοντέλο 2027.