Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: 300 νέες έξυπνες κάμερες στην Αττική – Παραδέχεται ευθέως τις ανακριβείς καταγραφές

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε νέο κύμα καμερών από την Περιφέρεια Αττικής
cameras
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

25/6/2026

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε πως 300 νέες έξυπνες κάμερες πρόκειται να τεθούν σύντομα σε λειτουργία, όλες τοποθετημένες στην Αττική και δη σε φανάρια, ελέγχοντας τις παραβιάσεις του κόκκινου.

"Επιχειρούμε και παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις ατιμωρησίας δεκαετιών, αλλά όπως βλέπετε τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο," είπε ο υπουργός.

"Μια ενδεικτική κατάσταση είναι οι έλεγχοι αλκοτέστ, που έχουν αρχίσει και επιβάλουν κοινωνική συνείδηση και συμπεριφορά και αυτό είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο. Αυτή τη στιγμή η Τροχαία, Παρασκευή και Σάββατο, στην Αττική κάνει 42-45.000 ελέγχους αλκοτέστ.

"Έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι της Τροχαίας γενικότερα, όπως πολλαπλασιάστηκε και η δύναμή της. Σκεφτείτε πως όταν ανέλαβα βρήκα μια Τροχαία με 200 άτομα και τώρα είναι πάνω από 600. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και θα τη συνεχίσουμε.

"Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να λειτουργούν οι 300 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής που θα βεβαιώνουν την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Θα είναι και αυτό μία πρόοδος σε συνδυασμό με τη λειτουργία των υπολοίπων. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές αστοχίες, αλλά σωστά η τροχαία κάνει την επεξεργασία και γίνεται διαλογή, ούτως ώστε να μην σταλούν, γιατί η διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι γραφειοκρατική και θα ταλαιπωρήσει τον πολίτη."

Ως είναι προφανές από τα λεγόμενα του υπουργού, όλες οι νέες κάμερες – και μαζί οι υφιστάμενες που έχουν τοποθετηθεί σε πιλοτική φάση – λειτουργούν με την παραδοσιακή μεθοδολογία: αστυνομικός ελέγχει τα ευρήματα και στη συνέχεια βεβαιώνονται οι παραβάσεις.

Επίσης, όπως έχουμε ξαναπεί στο πρόσφατο παρελθόν, οι νέες κάμερες μπορεί να είναι έξυπνες, αλλά δεν έχουν ακόμη την υποδομή πίσω τους για να κάνουν όλα όσα διαφημίζονταν πως μπορούν. Και, όπως προκύπτει τόσο από την εμπειρία, όσο κι από τα λεγόμενα του υπουργού, ευτυχώς…

Διότι ήδη διαβάζουμε για διαρροές από κύκλους της αστυνομίας πως οι "έξυπνες" κάμερες βγάζουν απαράδεκτα υψηλά ποσοστά λαθών, οπότε ευτυχώς που πρέπει να περάσουν από "επεξεργασία και διαλογή" από την Τροχαία, διαφορετικά οι ενστάσεις θα πέσουν, όχι βροχή, αλλά κατακλυσμός.

Πρόκειται για μια ευθύτατη παραδοχή πως το σύστημα είναι προβληματικό πριν καν στηθεί και το ερώτημα παραμένει: όταν δηλαδή θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία ως έχει εξαγγελθεί και θα δουλεύει αυτομάτως και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, η Τροχαία και η Δικαιοσύνη θα ασχολούνται ολημερίς με σκιές που έγιναν συνεπιβάτες χωρίς ζώνη, με ατμιστές (vapes) που παρερμηνεύτηκαν για κινητά τηλέφωνα και με τα σκούρα ρούχα ενός οδηγού που εξασφαλίζουν κλήση για μη χρήση προστατευτικής ζώνης;

Τεχνητή νοημοσύνη για την οδική ασφάλεια, ή τεχνητή ανοησία για τα συνταξιοδοτικά ταμεία αστυνομίας και στρατού; Ιδού η απορία.

Εγκληματικότητα στο Λονδίνο: Δίτροχη και ηλεκτρική η απάντηση της Αστυνομίας - Έχει αποτέλεσμα

Με ελαφριές ηλεκτρικές enduro για την πάταξη της μικρο-εγκληματικότητας (Video)
Αστυνομία London με μοτοσυκλέτες Sur-Ron 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

28/8/2026

Ένα μέτρο κατά της εγκληματικότητας που αποδίδει στην πράξη ενισχύεται στο Λονδίνο με τη Μητροπολιτική Αστυνομία να πολλαπλασιάζει τον στόλο των ελαφριών ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που διαθέτει χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει το κράτος.

Με το ίδιο νόμισμα απαντά στους εγκληματίες του Λονδίνου η Μητροπολιτική Αστυνομία που βλέπει εκείνους που κλέβουν κινητά, τσάντες και πορτοφόλια να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο πειραγμένα ελαφριά ηλεκτρικά δίκυκλα. Συγκεκριμένα η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε μέχρι πρότινος έναν μικρό στόλο από πέντε Sur-Ron Ultra Bee X τις οποίες και χρησιμοποιούσε για αστυνόμευση αλλά και καταδίωξη σε περιοχές με πολύ κόσμο, Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα αστυνόμευσης, όπως είναι τα drones, η μικρο-εγκληματικότητα έχει μειωθεί στο Λονδίνο κατά 14% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα όσα επικαλείται η Μητροπολιτική Αστυνομία. 

Αστυνομία London με μοτοσυκλέτες Sur-Ron 2026

Με βάρος μόλις 88,5 κιλών, τελική 95 χλμ./ώρα και ισχύ 33 ίππων, η μοτοσυκλέτα της Sur-Ron παρουσιάζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά για τον ρόλο που χρησιμοποιείται από την αγγλική αστυνομία αφού μπορεί και κινείται με εξαιρετική ευκολία σε μέρη όπου οι συμβατικές μοτοσυκλέτες αδυνατούν παρόλο που φτιάχτηκε για έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό. 

Παράλληλα, οι αναρτήσεις και τα λοιπά χαρακτηριστικά που έχει η εξοπλισμένη με φάρο και σειρήνα μοτοσυκλέτα δίνουν τη δυνατότητα να ανεβοκατεβαίνει με άνεση σκαλιά και έτσι κάνει σημαντικά πιο εύκολες και τις καταδιώξεις, ειδικά των κλεφτών που κινούνται με πόδια. Συμβατικές μοτοσυκλέτες και λοιπά αυτοκίνητα αδυνατούν να το κάνουν αυτό πόσο, τη στιγμή που η Sur-Ron το κάνει χωρίς να παράγει θόρυβο.

Sur-Ron

Η Άγγλοι αναφέρουν επίσης ότι σε έναν χρόνο οι κλοπές κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν κατά 13.000 περιστατικά σε ολόκληρο το Λονδίνο, ενώ έχει κατασχέσει και περισσότερα από 2.500 ηλεκτρικά πατίνα και λοιπά ηλεκτρικά δίκυκλα που χρησιμοποιούνται για μικροκλοπές. Η αγορά των μοτοσυκλετών έγινε με την αξιοποίηση χρημάτων που έχουν κατασχεθεί από εγκληματίες.