Μικρότερες με νόμο οι πινακίδες κυκλοφορίας σε Κύπρο μετά από καμπάνια της CMRC

Μεγάλη επιτυχία της Λέσχης Δικαιωμάτων Μοτοσικλετιστών Κύπρου
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/6/2022
Σε μια περίπτωση που θυμίζει πολύ την ελληνική περιπέτεια με τις πινακίδες κυκλοφορίας - ταψιά το 2005-2006, η Λέσχη Δικαιωμάτων Μοτοσικλετιστών Κύπρου (CMRC) ανακοίνωσε πως μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες της, ψηφίστηκε επιτέλους νομοσχέδιο από την Κυπριακή Βουλή που ορίζει νέο, μικρότερο μέγεθος πινακίδων. 
 
Ήταν το 2005, όταν το Υπουργείο Μεταφορών της Ελλάδας είχε ορίσει ως καινούργια διάσταση πινακίδων κυκλοφορίας μοτοσυκλέτας το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των προδιαγραφών της Ε.Ε., πριν πρυτανεύσει η λογική μετά τις έντονες αντιδράσεις ΣΕΑΑ και αναβατών, και οι πινακίδες επιστρέψουν σε φυσιολογικά μεγέθη.
 
Στην Κύπρο, η αντίστοιχη περιπέτεια κράτησε κάποια χρόνια, μέχρι που το σωτήριο έτος 2022 επήλθε επιτέλους λύτρωση για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας.
 
Έτσι, χάρη στις προσπάθειες της Λέσχης Δικαιωμάτων Μοτοσικλετιστών Κύπρου (CMRC), ένα νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την αλλαγή των πινακίδων κυκλοφορίας για τις μοτοσικλέτες (L1e και L3e) σε πιο μικρό μέγεθος, ψηφίστηκε από την Βουλή των
Αντιπροσώπων της Κύπρου και τίθεται πλέον σε άμεση εφαρμογή. Οι νέες διαστάσεις των πινακίδων είναι 20x13cm.
 
Η CMRC είχε προχωρήσει σε εκτεταμένη έρευνα για το θέμα, αποστέλλοντας επιστολές στους αρμόδιους φορείς, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με παραδείγματα διαστάσεων των πινακίδων κυκλοφορίας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της CMRC, πολύτιμη ήταν και η αρωγή της F.E.M.A (Federation of European Motorcyclists’ Associations), της οποίας η CMRC είναι μέλος.

Husqvarna - Τα Enduro μοντέλα του 2024 σε χρονιά αναβάθμισης

Αλλαγές σε αναρτήσεις, κινητήρες, ηλεκτρονικά και θέση οδήγησης
Husqvarna Enduro 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/6/2023

Η Husqvarna παρουσίασε τη νέα γενιά Enduro μοτοσυκλετών της για το 2024, με τα TE και FE μοντέλα να μοιράζονται τις δραστικές αλλαγές που είδαμε πρώτα στα Enduro μοντέλα της ΚΤΜ και περιλαμβάνουν νέο πλαίσιο και υποπλαίσιο, αλλά και αναβαθμίσεις σε αναρτήσεις, φρένα και κοστούμια.

Οι νέες, πλήρως ρυθμιζόμενες με το χέρι, αναρτήσεις της WP είναι σχεδιασμένες ειδικά για χρήση enduro και αφορούν σε ένα ανεστραμμένο πιρούνι WP XACT κλειστού φυσιγγίου και σε ένα WP XACT πίσω αμορτισέρ με νέο πιστόνι, 100 γραμμάρια ελαφρύτερο και 15 mm κοντύτερο, διατηρώντας όμως τα 300 mm της διαδρομής που είχε και πριν.

Νέο είναι το chro-moly ατσάλινο πλαίσιο, με βελτιωμένη anti-squat συμπεριφορά, και ανασχεδιασμένα χαρακτηριστικά ελαστικοτήτων, νέο και πιο ανθεκτικό το υβριδικό (πολυαμίδιο / αλουμίνιο) υποπλαίσιο.

Και το κοστούμι έχει δεχθεί αλλαγές όμως, με βελτιωμένο τρίγωνο αναβάτη και πιο λεπτή σιλουέτα, για καλύτερη επαφή της μοτοσυκλέτας με τα γόνατα και για βελτίωση συμπεριφοράς με τον αναβάτη να οδηγεί όρθιος, ενώ νέο είναι και το κάλυμμα της σέλας για βελτιωμένη πρόσφυση.

Husqvarna enduro 2024

Επανασχεδιασμένος είναι ο προβολέας για καλύτερη απόδοση, με πιο αποδοτική και χρηστική βάση.

Husqvarna enduro 2024

Η νέα γενιά των δίχρονων TE 150, TE 250, και TE 300 φέρουν νέους κινητήρες με ψεκασμό τεχνολογίας Throttle Body Injection (TBI), που σύμφωνα με τη Husqvarna προσφέρει μεγαλύτερη συνέπεια και ελεγχόμενο εύρος δύναμης σε όλη την κλίμακα στροφών, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Husqvarna enduro 2024

Τα τετράχρονα FE 250 & FE 350 διαθέτουν νέους και πιο μαζεμένους σε διαστάσεις κινητήρες με διπλό εκκεντροφόρο επικεφαλής, τοποθετημένους δυο μοίρες πιο πίσω στο πλαίσιο, συγκρινόμενους με την προηγούμενη γενιά, για καλύτερη συγκέντρωση μαζών και βελτίωση της anti-squat συμπεριφοράς στο άνοιγμα του γκαζιού.

Όλα τα μοντέλα της Enduro γκάμας της Husqvarna για το 2024 διαθέτουν νέα ηλεκτρονικά, με δύο χάρτες κινητήρα, που παρέχουν διαφορετική απόδοση σε κάθε ταχύτητα του κιβωτίου. Επιπρόσθετα τα τετράχρονα μοντέλα διαθέτουν και Traction Control αλλά και Quickshifter που βοηθά τον αναβάτη να ανεβάζει ταχύτητες χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη.

Husqvarna enduro 2024

Στον εξοπλισμό των νέων Enduro μοντέλων της εταιρείας περιλαμβάνεται νέος LED προβολέας, βελτιωμένα φρένα της BRAKTEC με δίσκους GSK, κουμπί Start / Stop στο τιμόνι, ProTaper τιμόνι, μπαταρίας λιθίου και ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Michelin.

Σύντομα θα σας έχουμε περισσότερες εκ των έσω πληροφορίες, καθώς το ΜΟΤΟ βρέθηκε στην παγκόσμια παρουσίαση της Husqvarna στη Νορβηγία, με τον Κίμωνα Καράμπελα, όπου και οδηγήσαμε όλα τα νέα enduro του 2024.