Moto Guzzi Open House 2019: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης

Κάθε χρόνο και καλύτερα
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/9/2019

Το Moto Guzzi Open House για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η "επίσημη" γιορτή των Guzzisti και κάθε χρόνο πραγματοποιείται στο “ναό” τους, το εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Como στο Mandello del Lario. Στόχος της εκδήλωσης είναι να μαζευτούν οι Guzzisti από ολόκληρη την υφήλιο σε μια τεράστια γιορτή με κοινό παρονομαστή το πάθος για την Moto Guzzi.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, από την Παρασκευή ως την Κυριακή, σε ένα άκρως γιορτινό κλίμα συγκεντρώθηκαν πάνω από 30.000 αναβάτες στο Mandello del Lario, σπάζοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά το ρεκόρ προσέλευσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η επιτυχία που έχει γνωρίσει το V85 TT, που πουλάει σαν ζεστό ψωμί (στο τεύχος 598 του MOTO έχουμε το απόλυτο συγκριτικό του MEGA TEST και μπορείτε να διαβάσετε για τις δυνατότητές του και το πού τοποθετείται σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό).

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το V85 TT βρισκόταν σε περίοπτη θέση και ήταν διαθέσιμο για test ride. Το V7 III από την άλλη αποτέλεσε μια από τις πιο περιζήτητες μοτοσυκλέτες για δοκιμή και μία από τις σταρ του θεσμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, καθώς φέτος στην πρώτη χρονιά του κυπέλλου Moto Guzzi Fast Endurance, το V7 III είχε την ευκαιρία να αποδείξει τις δυνατότητές του και εντός πίστας.

Το Σάββατο σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου σε μία μέρα, με 20.000 επισκέπτες να κατακλύζουν το χώρο, ενώ είχαν τη δυνατότητα να μπουν και στο μουσείο της Moto Guzzi για να δουν σπάνια κομμάτια της ιστορίας της. Οι άνθρωποι που αγαπούν τις μοτοσυκλέτες, η μουσική, το φαγητό και τα test rides είναι τα βασικά συστατικά του Moto Guzzi Open House, που το κάνουν έναν εξαιρετικό προορισμό για όσους θέλουν να κάνουν ένα φθινοπωρινό ταξίδι, το οποίο κάθε χρόνο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ελεύθερος με 3 όρους ο ταξιτζής που σκότωσε μοτοσυκλετιστή παραβιάζοντας κόκκινο φανάρι

Ο οδηγός ταξί παραδέχτηκε πως προκάλεσε θανατηφόρο ξεκινώντας με κόκκινο
Ελεύθερος με 3 όρους ο ταξιτζής που σκότωσε μοτοσυκλετιστή παραβιάζοντας κόκκινο φανάρι
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/12/2025

Τα ξημερώματα Κυριακής 30/11, στις 02:15, ταξί με οδηγό 39χρονο πέρασε με κόκκινο την διασταύρωση των οδών Καραμανλή με Πατριάρχου Γρηγορίου στη Θεσσαλονίκη και συγκρούστηκε με 35χρονο αναβάτη μοτοσυκλέτας προκαλώντας τον θάνατό του.

Ο άτυχος αναβάτης οδηγούσε το λευκό Peugeot Geopolis 250 της φωτογραφίας το οποίο και διαλύθηκε μαρτυρώντας την σφοδρότητα της σύγκρουσης καθότι το ταξί έκοψε την Λεωφόρο στη μέση. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο νεκρός φορούσε κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό.

Στον οδηγό του ταξί ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και συνελήφθη.

Σήμερα όμως απολογούμενος στην 1η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως δεν είχε καμία πρόθεση να παραβιάσει ερυθρό σηματοδότη και απέδωσε την πράξη του σε κορνάρισμα που άκουσε και το εξέλαβε ως προτροπή για να ξεκινήσει, θεωρώντας πως έχει ήδη καθυστερήσει τον οδηγό πίσω του. Εξήγησε πως είχε σταματήσει πιο μπροστά από το φανάρι και δεν το έβλεπε άμεσα, κι έτσι εξέλαβε το κορνάρισμα που άκουσε ως προτροπή να ξεκινήσει. Είπε επίσης πως ουδέποτε αντιλήφθηκε τον μοτοσυκλετιστή. Του έγιναν εξετάσεις που έδειξαν πως δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Ο ανακριτής του επέβαλε απαγόρευση εξόδου από την χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα και πλήρη απαγόρευση οδήγησης οποιασδήποτε μορφής οχήματος.

Από τον Σεπτέμβριο που ισχύει ο νέος ΚΟΚ και με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο οδηγός ταξί θα δικαστεί πλέον για κακούργημα, όπως προβλέπει το Άρθρο 290Α.

Μέχρι τώρα το θανατηφόρο τροχαίο αντιμετωπιζόταν ως Ανθρωποκτονία από αμέλεια, δηλαδή πλημμέλημα και έφερε έως 5 έτη ποινή φυλάκισης με αναστολή. Δεν έμπαινε ποτέ κανείς φυλακή λοιπόν.

Από εδώ και πέρα όμως και συγκεκριμένα για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη που έχει οδηγήσει σε θάνατο, η πράξη έχει αναβαθμιστεί σε κακούργημα πράγμα που επιβάλει φυλάκιση τουλάχιστον 10 ετών με ανώτερο τα 15 έτη. Η παραβίαση STOP παραμένει πλημμέλημα, το κόκκινο φανάρι όμως είναι κακούργημα.

Για να αφεθεί ελεύθερος ο οδηγός ταξί, σημαίνει πως ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρο 282 για προσωρινή κράτηση και ο οδηγός ταξί δεν είναι ύποπτος φυγής, ενώ είχε έως τώρα καθαρό ποινικό μητρώο.

Στην πραγματικότητα ο οδηγός του ταξί θα αντιμετωπίσει την ποινή φυλάκισης όταν γίνει η δίκη και παρότι δικονομικά η απόφαση των αρχών στέκει, στην πράξη έρχεται σε σύγκρουση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα που βλέπει πως δεν υπάρχει τιμωρία για κάτι τόσο σοβαρό, όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Σε μία διασταύρωση χωρίς φανάρια μπορεί να γίνουν λάθη, η παραβίαση του κόκκινου όμως σωστά λαμβάνεται πλέον ως κακούργημα. Το πρόβλημα είναι να μην υπάρχει ατιμωρησία μέχρι την δίκη.