MOTO Test Ride Event 2019: Μία έκθεση που ζωντάνεψε για 5η φορά!

Απίστευτος όγκος δοκιμών!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/5/2019

Ολοκληρώθηκε το 5ο κατά σειρά MOTO Test Ride Event, με το Σάββατο οι συμμετοχές να φτάνουν στο όριο της απόδοσης και την Κυριακή η ροή να είναι ομαλότερη με περισσότερες δοκιμές ανά επισκέπτη. Το μεγαλύτερο test ride της Ευρώπης, το 5ο κατά σειρά MOTO Test Ride Event, μετρά ακόμη νούμερα και υπολογίζει τους τόνους βενζίνης που καταναλώθηκε αυτό το διήμερο, καθώς ξεπεράστηκαν οι 5.500 δοκιμές στην μεγάλη πίστα ενώ στην μικρή τα σκούτερ ολοκλήρωσαν άλλες 1.536 δοκιμές.

Αγγίξαμε λοιπόν τις 7.000 δοκιμές για τους σχεδόν 1.200 επισκέπτες που ήρθαν συνολικά και τις δύο ημέρες στα Μέγαρα και οδήγησαν δωρεάν στην πίστα! Ο αριθμός των επισκεπτών μεγαλώνει αρκετά, ξεπερνώντας τους 1.500 για τις δύο ημέρες, αν προσθέσει κανείς τους συνοδούς που ακολούθησαν χωρίς να οδηγήσουν, αλλά και όσους ήρθαν ως θεατές αντιμετωπίζοντας το test ride event, ως έκθεση για τα νέα μοντέλα!

Ως ομάδα και ως περιοδικό έχουμε διοργανώσει πολλά test ride, όμως όταν πριν από πέντε χρόνια θελήσαμε να κάνουμε το Test Ride Event, είχαμε ως όνειρο μία γιορτή της μοτοσυκλέτας, όπου οι μοτοσυκλέτες διαλέγουν τον αναβάτη τους, μία φιέστα με επίκεντρο την οδήγηση και την εμπειρία. Θέλαμε να φτιάξουμε μία μεγάλη παρέα που μπροστά της θα είχε δεκάδες διαφορετικές μοτοσυκλέτες και θα τις οδηγούσε μία-μία! Δεν φανταζόμασταν πως στο τέλος θα είχε τόση απήχηση ώστε να χρειαστεί να το κάνουμε ξανά και ξανά, ούτε πως θα γινόταν θεσμός και πως ο κόσμος θα το περίμενε από την αρχή της χρονιάς για να έρθει!

Ήταν η απήχηση αυτή του κόσμου που καθιέρωσε το MOTO Test Ride Event στην μορφή που είχε από την πρώτη στιγμή! Διότι με τις εταιρίες να βγάζουν για δοκιμή μόλις μία μοτοσυκλέτα από κάθε μοντέλο, και με δεδομένο πως όταν τις έχεις όλες στο πιάτο σου, είναι σίγουρο πως θα θες να οδηγήσεις όχι εκείνες που θα σε ενδιαφέρουν να αγοράσεις, αλλά εκείνες που ονειρευόσουν, όλοι θα συνωστίζονταν σε μία σέλα... Κι έτσι θα κατέληγε μία μεγάλη εκδήλωση αλλά για ελάχιστα μοντέλα και όχι για το σύνολο σχεδόν εκείνων που μπορείς να βρεις στην ελληνική αγορά, το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που θέλαμε. Και ο κόσμος σε μία εποχή κρίσης το μόνο που δεν ήθελε ήταν κάτι που να τον τοποθετεί σε αυστηρά πλαίσια, το αντίθετο, ζητούσε μία εκδήλωση που να είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες και για αυτό φαίνεται πως την αγκάλιασε! Φυσικά και δεν θα μπορείς να τους έχεις όλους ικανοποιημένους σε μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση διαφορετικών ανθρώπων. Για παράδειγμα τις υπόλοιπες χρονιές αφήναμε κάποιους -τους πιο πιεστικούς- να μην ανέβουν σε αυτό που τους έκατσε μπροστά τους αλλά να περιμένουν για «κάτι καλύτερο», στεναχωρώντας τους υπόλοιπους. Φέτος όμως αφιερώσαμε το τελευταίο κομμάτι ακριβώς για αυτό, για να οδηγείς την μοτοσυκλέτα της επιλογής σου, και ταυτόχρονα οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να κάνουν βόλτες! Έτσι μπορεί να μειώνεται η απίστευτη ταχύτητα με την οποία γεμίζουμε την πίστα των Μεγάρων για όλη την υπόλοιπη ημέρα, αλλά τους έχουμε όλους ικανοποιημένους, ή τέλος πάντων σχεδόν όλους, καθώς το απόλυτο ποσοστό δεν το πιάνει κανένας. Η αλήθεια είναι πως το Σάββατο ο όγκος του κόσμου από το πρωί ήταν ιδιαίτερα αυξημένος δημιουργώντας μία μεγάλη ουρά, ωστόσο η συμπλήρωση των γκρουπ διαφορετικών μοτοσυκλετών, και των τριών – τεσσάρων σκούτερ που συνολικά υπήρχαν ανάμεσά τους γιατί δεν «χωράνε» στην μικρή πίστα, γινόταν σε χρόνο κάτω από τρία λεπτά (!) με αποτέλεσμα το ρεκόρ συμμετοχής που καταγράφτηκε για το Σάββατο, να καταφέρει να αντιμετωπιστεί σε λογικά πλαίσια.

Την Κυριακή, και ιδιαίτερα νωρίς το πρωί, η προσέλευση ήταν πολύ ομαλότερη ενώ οι επισκέπτες ερχόντουσαν και έφευγαν έχοντας ένα άτυπο πρόγραμμα που δεν δημιουργούσε μεγάλες ουρές. Και φέτος, συνολικά πέντε χρόνια τώρα, δεν υπήρχε πτώση στην πίστα πράγμα που οφείλεται στους εκπαιδευτές του California Superbike School και στους κριτές μας που αναλαμβάνουν να μας ενημερώνουν για κάθε παρατυπία σε ταχύτητα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Αυτό δεν σημαίνει πως γλιτώσαμε πλήρως τις ζημιές, γιατί ανεβαίνοντας σε μία μοτοσυκλέτα για πρώτη φορά και με την έξαψη που επικρατεί εκεί, έτοιμος να μπεις στην πίστα, πάντα μπορεί να ξεφύγει ένα λάθος. Και ενώ φαίνεται δύσκολο να πέσει κανείς από το σταντ ή στο σταμάτα – ξεκίνα, αυτό ακριβώς μπορεί να συμβεί όταν συνολικά 1.200 άτομα επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία. Είναι αυτή η εμπειρία που λέγαμε… Διότι όσες φορές και αν σου πουν πως το Aprilia RSV4 έχει ύψος σέλας στα 855 χιλιοστά, θα αποκωδικοποιήσεις καλύτερα το νούμερο μόλις δεις πως κάθεσαι σαν on-off μοτοσυκλέτα. Η διαδικασία "ανέβα – κατέβα" σε 10 τελείως διαφορετικές μοτοσυκλέτες ξεκαθαρίζει πολλά θολά σημεία γενικότερα για την οδήγηση της μοτοσυκλέτας, γενικότερα για τον χειρισμό της. Κι αυτό ακριβώς θέλουμε να κερδίζει όποιος έρχεται στο MOTO Test Ride Event! Το άλλο κέρδος είναι να σβήνει προκαταλήψεις, και αυτό το βλέπουμε κάθε χρονιά, πάρα πολλές φορές κάθε ημέρα! "Δεν ήθελα να πάρω το τάδε γιατί νόμιζα/μου είπαν/ είχα ακούσει πως δεν είναι καλή μοτοσυκλέτα, αλλά είναι απίστευτη!"  Να ένα ακόμη κέρδος του MOTO Test Ride Event. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις συζητήσεις της παρέας, αμέσως μετά ή την επόμενη ημέρα, έχοντας συγκεντρώσει θεματολογία για πολύ καιρό..

Φέτος, όπως έχουμε ξανά κάνει, φροντίσαμε ώστε ο κόσμος που περιμένει να έχει να δει και κάτι ακόμη, κάτι μοναδικό: Τον Έλληνα πολυπρωταθλητή Λευτέρη Πίππο, να πραγματοποιεί ένα μοναδικό στην χώρα μας trial show! Ο Λευτέρης ήταν το 2018 πρωταθλητής στο πιο αργό και στο πιο γρήγορο άθλημα μοτοσυκλέτας, ταυτόχρονα, κάτι εξίσου ανεπανάληπτο, και στο κέντρο της εγκατάστασης του Test Ride Event, χάριζε θέαμα!

Ο μεγάλος χορηγός μας, η Dunlop, εκτός από την στήριξη απέναντι σε ένα μέρος των τεράστιων εξόδων που έχει μία τέτοια διοργάνωση, κλήρωσε και δύο ζευγάρια ελαστικών, ένα για κάθε ημέρα! Έχοντας στήσει ένα κανονικό αγωνιστικό βουλκανιζατέρ, όχι απλά ήταν μας στήριζε ως χορηγός, αλλά ήταν έτοιμη να αναλάβει και κάθε πρόβλημα ελαστικών που θα μπορούσε να προκύψει!

Η Red Bull, για ακόμη μία χρονιά έδωσε δυνατό παρόν κυριολεκτικά, γεμίζοντας μουσικά τον χώρο, καταφέρνοντας και κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Να τους έχει όλους ευχαριστημένους. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ήρθαν να μας δώσουν συγχαρητήρια για την επιλογή μουσικής, κι αυτό -σε τέτοιες εκδηλώσεις- δεν το καταφέρνεις εύκολα. Το μάτι έπιανε κόσμο να ψιλοχορεύει, κατεβαίνοντας από τις μοτοσυκλέτες… Λίγο η χαρά, λίγο η μουσική, δεν ήθελε πολύ περισσότερα. Η Red Bull εμψυχώνει λοιπόν με κάθε τρόπο την οδήγηση!

Σε όλο αυτό το διάστημα, από το πρωί, το MOTO Test Ride Event διέθετε δύο πλήρως εξοπλισμένα και σύγχρονα ασθενοφόρα με προσωπικό που έμπρακτα έχει αποδείξει την ετοιμότητά του. Αχρείαστοι να είναι, όπως λέμε, αλλά πάντα απαραίτητοι. Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τα test ride δίχως την παρουσία τους που σε καθησυχάζει και σε αφήνει να βγάλεις από το μυαλό σου άλλη μία έγνοια σε περίπτωση πτώσης, που μακάρι ποτέ να μην έρθει. Με την ιατρική υποστήριξη της emergencyHelp και την υποστήριξη της europ-assistance, τα πλήρη εξοπλισμένα ασθενοφόρα και την ετοιμότητά τους, είμασταν σίγουροι πως μία άτυχη στιγμή δεν θα είχε και την οποιαδήποτε συνέχεια.

Οι τέντες μας είχαν την υποστήριξη της E-ZUP της εταιρίας που έχει μονοπωλήσει σχεδόν τις επαγγελματικές τέντες από την στιγμή που κατασκευάζει σκελετούς με αυξημένη αντοχή και τόσο μικρό βάρος που είναι εύκολο να τις κουβαλήσει κι ένα μόνο άτομο.

Όπως είπαμε το California Superbike School είχε αναλάβει την πλοήγηση στην πίστα και όπως πάντα, όπως κάθε φορά, έφερε την δύσκολη αυτή αποστολή εις πέρας!

Το μεγάλο ευχαριστώ βέβαια ανήκει στις εταιρίες που μας στήριξαν με την διαθεσιμότητα των μοτοσυκλετών τους. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μοτοσυκλετών δεν είχε άλλες μοτοσυκλέτες διαθέσιμες για δοκιμή οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Ήταν δεσμευμένες από το Moto Test Ride Event. Με τις πωλήσεις των καινούριων μοτοσυκλετών και την μικρή αγορά, το να μαζεύει κανείς περισσότερες από 80 μοτοσυκλέτες, παπιά και σκούτερ είναι ένας κανονικός άθλος. Και ο άθλος αυτός είναι των εταιριών, που εκτός από τα μοντέλα είχαν και μηχανικούς τις δύο αυτές ημέρες και προσωπικό έτοιμο να αναλάβει το οποιοδήποτε πρόβλημα!

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το MOTO Test Ride Event ολοκληρώθηκε συγκεντρώνοντας έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό δοκιμών, που το κατατάσσει ως το μεγαλύτερο test ride της Ευρώπης!

Ατάκες και στιγμές που ξεχωρίσαμε

(είναι πολύ περισσότερες φυσικά, αλλά θα αυτοπεριοριστούμε)
 
-Γιατί με αφήσατε να το πάρω; (Aprilia RSV4) Τώρα το θέλω!
-Ίσα, ίσα που σου λέγαμε πως δεν θα θέλεις το δικό σου μετά (K7 1000). Τι άλλο να κάναμε;
-----
-Πώς πάει έτσι αυτό!!! (BMW S1000XR)
-Ωραία μοτοσυκλέτα δεν είναι;
-Από πέρσι την θέλω! Από πέρσι και μου έκατσε τώρα!
-Κάλιο αργά…
---------
-Μπράβο σας ρε παιδιά, αν χρεώνατε (το test ride) θα πλήρωνα (συζητώντας για την επιλογή μοτοσυκλέτας)
-Μην τα λέτε αυτά, μας σκανδαλίζετε!
-----------
-Αυτό είναι το μηχανάκι που θέλω (Kawasaki Versys 1000)
-Χαίρομαι που το βρήκατε!
-Λοιπόν μην αφήσεις άλλον να ανέβει, θα το πάρω όπως είναι!
-Μακάρι να ήταν δικό μου να σας το έδινα, αλλά περάστε από την τέντα της Kawasaki
----
-Πόσο κάνει, ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ;_____ Άσε μην μου πεις, δεν μπορώ να το αγοράσω έτσι κι αλλιώς (Yamaha MT-10)
----
-Έχω έρθει να οδηγήσω μία συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα
-Μετά τις 2:30 κάνετε την επιλογή σας και..
-Τώρα θέλω, μετά έχω δουλειά
-Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω σε αυτό… αλήθεια ποια θέλετε;
-Ποιες έχετε;
-----
-Πω Πω Πω έχω τρελαθεί! Γιατί μας το κάνατε αυτό βρε παιδιά!
-Ποιο; Τι κάναμε;
-Αυτό όλο ρε παιδιά, καρδιακή προσβολή θα πάθω, τα θέλω όλα!!!!
------------
-Κύριε σηκώνετε λίγο το παντζάκι του παντελονιού (all star μποτάκι) – Ωχ. Είναι το παπούτσι για το οποίο θα ακούσω τα περισσότερα. Θα λένε συνέχεια πως είδαν κάποιον με all star να οδηγεί, το βλέπω από τώρα…
-Με ένα καλό ποσό πάω τώρα να το αλλάξω, κάνε πρόταση!
----------------
-Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να σας αφήσω να οδηγήσετε με αυτό το παπούτσι (αθλητικό). Θα ολοκληρώστε την δοκιμή αυτή και θα πρέπει να φύγετε
-Μα δεν έλεγε πουθενά για τα αθλητικά
-Εδώ πώς ήρθατε;
-Μου το είπε ένας φίλος…
---
Φέτος εκτός από παπούτσια ένας ενθουσιώδης συμμετέχοντας άλλαζε και παντελόνι με τον φίλο του, όσο περίμεναν στην σειρά, για να μην οδηγήσει με αθλητική φόρμα. Και το έκανε τόσο διακριτικά που αν δεν μας το έλεγε, δεν θα το είχαμε καταλάβει.
Χάσαμε το μέτρημα από τις φορές που δανείσαμε γάντια σε κάποιον που τα είχε αφήσει την μοτοσυκλέτα του, ή δεν τα είχε πάρει καθόλου μαζί του. Στο τέλος είχαμε τον ίδιο αριθμό γαντιών με το πρωί, πράγμα που αν κι αυτονόητο, δεν είναι και δεδομένο μέσα σε μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση διαφορετικών ανθρώπων – Κέρδισε η μοτοσυκλέτα!
Είδαμε πολλά χαμόγελα, πάρα πολλά, πήραμε πολλά συγχαρητήρια και δεχτήκαμε και τα παράπονα. Κάποια από αυτά τα έχουμε καταγράψει ως οδηγίες για την επόμενη φορά, καθώς πάντα υπάρχει το καλύτερο, κάποια άλλα πάλι είναι από εκείνα που πρέπει να αφήσεις να προσπεράσουν. Η άλλη παρατήρηση είναι πως φέτος είχαμε τον λιγότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά, που ήρθε να οδηγήσει με αθλητική φόρμα, μόλις δύο, και λίγους σχετικά με άλλες φορές που είχαν αθλητικό παπούτσι και όχι μποτάκι. Αν κάθε χρόνο μειώνονται τόσο πολύ οι αριθμοί αυτοί, τότε του χρόνου ή σε δύο χρόνια θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας, να είναι όλοι προσεκτικοί στον ρουχισμό που έχουν όταν οδηγούν!
 

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή!

 

Faster Than Life – Nτοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

O Dave Madsen-Mygdal συνεχίζει να αγωνίζεται στα 60 του, μετρώντας 149 εκκινήσεις
motomagFaster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Το ντοκιμαντέρ “Faster Than Life” αναμένεται να βγει στις οθόνες τον Μάιο του 2024, εξιστορώντας μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές ανέκδοτες ιστορίες του TT, αυτή του ιδιώτη αγωνιζόμενου Dave Madsen-Mygdal, ο οποίος στα 60 του χρόνια μετρά... 149 εκκινήσεις (!), ενώ αναμένεται να δώσει το παρών και στο TT του 2024.

Γεννημένος στο Douglas, την πρωτεύουσα του θρυλικού Νησιού, ο Dave Madsen-Mygdal ξεκίνησε να τρέχει στους δρόμους του Isle of Man το 1979. Από το 1985 συμμετέχει αδιάκοπα στο θεσμό του TT, όχι όμως με κάποια εργοστασιακή ομάδα, αλλά ως ιδιώτης. Το γεγονός αυτό από μόνο του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα του κατορθώματός του, καθώς καλείται να καλύψει μόνος του τα έξοδα της συμμετοχής του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το πάθος του όμως για τους αγώνες δρόμου φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος, κάτι που φάινεται και από τις 149 εκκινήσεις του στον εμβληματικό Road-Racing αγώνα! Το 2024, στα 60 του πλέον χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο Dave αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία φορά μεταξύ των αγωνιζομένων. Μόλις τρεις ακόμα αναβάτες έχουν ξεπεράσει το τριψήφιο φράγμα, με πιο πρόσφατο τον 8 χρόνια νεότερό του John McGuinness, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 52, έχοντας 104 εκκινήσεις στο IOMTT. Την εξαιρετικά μικρή λίστα ολοκληρώνουν ο δέκα φορές νικητής Ian Lougher, ο οποίος σταμάτησε στις 136 και ο Jim Hodson με 114, που το 2002 τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία Lightweight 400. Στην ίδια κατηγορία ο Mygdal σημείωσε το 2003 το καλύτερό του αποτέλεσμα, φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Ο Dave έχει καταθέσει τον δικό του φόρο αίματος στους αγώνες δρόμου, μέσω του 23χρονου γιού του Mark, ο οποίος έχασε την ζωή του σε ατύχημα που συνέβη στον αγώνα Southern 100, το 2013. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτό στάθηκε ικανό να τον τρομάξει ή να του αλλάξει την γνώμη για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, όπως το TT. Όπως βλέπουμε και στο τρέιλερ του “Faster Than Life”, στα pits έχει μαζί του και τα εγγόνια του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται μόνο στην αγωνιστική πλευρά, αλλά και την ανθρώπινη που κρύβεται πίσω από το IOMTT. Επιδιώκει να μας δώσει μία κλεφτή ματιά από τους δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην κλειστή ομάδα των αγωνιζομένων, τα συναισθήματα των οικογενειών, τα καλά και τα άσχημα, αλλά και μία γενικότερη εικόνα του τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε. Ο θεατής βλέπει εκ των έσω τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας ιδιώτης για να βρεθεί στην σχάρα εκκίνησης του ιστορικού αγώνα. Τα πλάνα περιλαμβάνουν και μερικά θεαματικά onboard και εξωτερικά πλάνα του Dave να περνά μέσα από τις πόλεις και τα βουνά, ανάμεσα σε δέντρα και φράχτες με 240 χ.α.ω, στον αγώνα Supertwin.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι Felipe Costa και Chip Gulland, ιδρυτές της εταιρείας Pitbox 6. Η αυτοβιογραφική ταινία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη συνδρομητικά, τον Μάιο του 2024. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην τελειοποίηση της παραγωγής (χρώμα και ήχος), προκειμένου να συμμετάσχει στα φεστιβάλ κινηματογράφου. Όσοι θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση, μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα Faster Than Life σε Facebook και Instagram.

Ετικέτες