ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚH - Διψήφια αύξηση πωλήσεων αλλά και κερδών το 9μηνο του 2023

+17,3% άνοδος πωλήσεων για τα προϊόντα Yamaha σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ - Αποτελέσματα 9μηνου 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/10/2023

Ο όμιλος Μοτοδυναμική σημείωσε σημαντική ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη για το ενιάμηνο του 2023, με αύξηση πωλήσεων κατά 23,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, φτάνοντας τα 126,5 εκ. ευρώ για φέτος. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 25,4 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 13%, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν στα 10,5 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 23,2% σε σύγκριση με το 2022. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,36 ευρώ από 0,30 για την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Όλες οι επιμέρους δραστηριότητες συνεισέφεραν στην κερδοφόρα ανάπτυξη του ομίλου: Οι πωλήσεις της Yamaha (δίκυκλα & προϊόντα θάλασσας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία) ανήλθαν στα 59,5 εκ. ευρώ (+17,3%). Οι πωλήσεις της Porsche ανήλθαν στα 26,8 εκ. ευρώ (+34,5%). Η Sixt είδε τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων να ανέρχονται στα 34,9 εκ. ευρώ (+8,5%) και τις πωλήσεις αυτοκινήτων στα 6 εκ. ευρώ.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Κατά το ενιάμηνο του 2023, το μακροπρόθεσμο ενεργητικό του Ομίλου (εξαιρώντας την επίδραση του ΔΠΧΑ 16) ανήλθε στα 65,1 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 19,8% έναντι του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις σε στόλο της SIXT.

Οι θετικές λειτουργικές χρηματοροές του Ομίλου χρηματοδότησαν εξ ολοκλήρου το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας της θυγατρικής Λάιον Ρένταλ ποσού 7,7 εκ. ευρώ και συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της αύξησης του στόλου της Sixt, με το υπόλοιπο μέρος της επένδυσης να προέρχεται από δανεισμό. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στα 31,3 εκ. ευρώ αυξημένος κατά 12,3 εκ. σε σύγκριση με το 2022.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κος Πάρης Κυριακόπουλος, δήλωσε: "Η Μοτοδυναμική κατέγραψε ένα εξαιρετικό ενιάμηνο, με σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας σε όλες τις δραστηριότητες μας. Μετά από την χρονιά ρεκόρ του 2022, όλες οι ομάδες μας έθεσαν επιθετικούς στόχους για το 2023. Τόσο στην Yamaha όσο και στην Porsche ο κύκλος δραστηριότητας αναπτύσσεται με υψηλούς διψήφιους ρυθμούς: +17.3% και +34,5% αντίστοιχα. Η απόδοση αυτή οφείλεται στην δυναμική ανάπτυξη των επιμέρους αγορών που δραστηριοποιούμαστε, στην γενική ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και σε συγκεκριμένες ενέργειες που οδήγησαν σε ανάκτηση μεριδίου αγοράς.

Η ενοικίαση αυτοκίνητων συνεχίζει την σημαντική ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με τον εισερχόμενο τουρισμό να διαγράφει εξαιρετική πορεία και τις αφίξεις να υπερβαίνουν σημαντικά αυτές του 2019. Η κερδοφορία της δραστηριότητας επιστρέφει σε μια κανονικότητα και παραμένει πολύ υγιής. Τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων του ενιαμήνου αυξήθηκαν κατά 8.5%, με αυξημένες κρατήσεις, αλλά και μειωμένη μέση τιμή σε σχέση με το 2022. Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις παγίων, με την ομάδα να εκμεταλλεύεται την καλή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και με στοχευμένες ενέργειες να καταγράφει σημαντική μικτή κερδοφορία. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του μειοψηφικού πακέτου της Lion Rental συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή την δραστηριότητα βάση του μεσοπρόθεσμου πλάνου μας.

Οι επιμέρους αγορές μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς, ενώ βλέπουμε και τα πρώτα σημάδια της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Αναμένουμε να κλείσουμε το 2023 αισθητά πάνω από το 2022 και με ρεκόρ σε όλα μας τα μεγέθη. Ο βασικός κίνδυνος συνεχίζει να είναι το ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον το όποιο και παρακολουθούμε, πάντα έτοιμοι να αντιδράσουμε σε ουσιώδεις μεταβολές στην ζήτηση των προϊόντων και υπηρεσιών μας."

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.