ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. - Εντυπωσιακή ανοδική πορεία το Α’ εξάμηνο του 2023

Αύξηση πωλήσεων κατά 32,9%, σε σχέση με το 2022
MOTODYNAMICS
Από το

motomag

28/7/2023

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 έκλεισε με σημαντική αύξηση σε όλα τα μεγέθη για τη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν άνοδο 32,9%, σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τα 76,8 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, ανήλθαν στα 10,1 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 29,1%. Ταυτόχρονα τα κέρδη προ φόρων, ανήλθαν στα 4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περισσότερα κατά 23,5% από το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις δικύκλων και προϊόντων θαλάσσης της Yamaha, της οποίας η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ είναι ο επίσημος εισαγωγέας, αυξήθηκαν κατά 16,9% φτάνοντας τα 39,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ίδια πορεία ακολούθησε ο Όμιλος και στο αυτοκίνητο, όπου η Porsche αύξησε τις πωλήσεις της κατά 58,9%. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και στην δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt) με τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων να ανέρχονται στα 12,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% και τις πωλήσεις αυτοκινήτων στα 4,2 εκ. ευρώ.

Η αύξηση 17,2% κατά το Α’ εξάμηνο του 2023 στο μακροπρόθεσμο ενεργητικό του Ομίλου (χωρίς τις υποχρεώσεις μισθώσεων που καθορίζονται από το ΔΠΧΑ 16), προέρχεται κυρίως από την αύξηση των επενδύσεών του στο στόλο ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων της Sixt.

Η εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Lion Rental, ύψους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, για την αύξηση του στόλου της Sixt, είναι προϊόν της θετικής εισροής χρημάτων για την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε . Το υπόλοιπο μέρος της επένδυσης προέρχεται από δανεισμό, αυξάνοντας τον καθαρό δανεισμό του Ομίλου κατά 16 εκατομμύρια, σε σχέση με το 2022, φτάνοντας συνολικά τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσε και ο κ. Πάρης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται εν μέρη και στην ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, που σιγά σιγά αρχίζει να βρίσκει τους ρυθμούς τους, αν και ακόμα παρουσιάζονται ελλείψεις.

Ετικέτες

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Αύξηση της αξίας της κατά 19%, σε σύγκριση με την προηγούμενη αποτίμηση (906 εκατομμύρια ευρώ το 2021)
motomag Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Όμιλος Piaggio, ανέθεσε στην Interbrand - παγκόσμιος ηγέτης στη συμβουλευτική εμπορικών σημάτων- να διερευνήσει το πόσο αποτιμάται η αξία της εταιρείας Vespa, με την συμβουλευτική εταιρεία να αποτιμά την αξία του εμπορικού σήματος Vespa στα 1 δις ευρώ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Interbrand έδειξαν ταυτόχρονα πως σε σχέση με το 2021 η εμπορική αξία της Vespa αυξήθηκε κατά 19% (το 2021 η εμπορική αξία άγγιζε τα 906 εκατομμύρια ευρώ), με τον Manfredi Ricca, Global Chief Strategy Officer της Interbrand να δηλώνει: “Ίσως γίνεται κατάχρηση του όρου εμβληματική, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να χαρακτηριστεί αυτή η μάρκα. H Vespa είναι μια μάρκα με κληρονομιά, η οποία εξελίσσεται διαρκώς. Έχει ιταλικές ρίζες, ωστόσο αγαπήθηκε παγκοσμίως. Eίναι μία premium μάρκα, που παραμένει όμως ανοιχτή σε όλους. Το έργο της αποτίμησης όχι μόνο προσδιορίζει σε αριθμούς την επιτυχία αυτής της μάρκας, αλλά δείχνει και ότι η Vespa αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της, μία μίξη κινητικότητας, έκφρασης και κουλτούρας.”

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Για τον προσδιορισμό της οικονομικής αξίας του εμπορικού σήματος Vespa, η Interbrand χρησιμοποίησε αποδεδειγμένες τεχνικές αποτίμησης, ενσωματώνοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο πόρων, δεδομένων της αγοράς και ποσοτικών μελετών που διεξήχθησαν σε 10 βασικές αγορές εμπορικής αναφοράς για την Vespa (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Κίνα και Ινδία). Η Vespa επιβεβαιώνει ταυτόχρονα την ηγετική της θέση στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στις Η.Π.Α. και την Ασία, παρουσιάζοντας ανάπτυξη ιδιαίτερα στην Ινδονησία, όπου ο όμιλος Piaggio άνοιξε πρόσφατα ένα νέο εργοστάσιο για την τοπική αγορά. Η μελέτη που διεξήγαγε η Interbrand, επιβεβαιώνει πως η Vespa δεν είναι ένα απλό scooter αλλά ένας σύγχρονος τρόπος lifestyle κάτι που αποδεικνύουν οι συνεργασίες με τις εταιρείες Christian Dior, Disney Pixar, τη Lego, την Walt Disney καθώς και τον τραγουδιστή Justin Bieber.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Σύμφωνα με τους παράγοντες δυναμικής της εταιρείας (Brand Strength Score) που αναλύθηκαν στη μελέτη της Interbrand, η Συγγένεια και η Διακριτικότητα επιβεβαιώνονται ως βασικές αρχές της Vespa. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα όχι μόνο τη βαθιά εγγύτητα που έχει η Vespa με τους πελάτες της, αλλά και την ικανότητά του να δημιουργεί συναισθηματική σύνδεση μαζί τους, μέσα από ιδιαίτερα διαφοροποιημένες και καινοτόμες κινήσεις. Εν ολίγοις, η Vespa επιβεβαιώνει πως είναι μια εταιρεία μόδας-lifestyle σε δύο τροχούς, η οποία στοχεύει προς το μέλλον με μια ξεκάθαρη στρατηγική, την οποία ακολουθούν και αγαπούν εκατομμύρια παθιασμένοι αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Η αποτίμηση της εμπορικής επωνυμίας άνω του 1 δις ευρώ αναδεικνύει τη σχέση που έχει η εταιρεία με το παγκόσμιο κοινό της καθώς επίσης πως η Vespa αποτελεί κλειδί στην επιχειρηματικότητα και όχι ζημιογόνα επιχείρηση. Επιπρόσθετα ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι πως το Piaggio Group είδε φέτος τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 25% αγγίζοντας τα 2 δις ευρώ.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

 

Ετικέτες