Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

MV Agusta: "Ανασταίνει" το παρελθόν με σπάνια αγωνιστική μοτοσυκλέτα

Επαναφορά στην δόξα

Η MV  Agusta αγόρασε πρόσφατα ένα αγωνιστικό CSS 175/204cc από την δεκαετία του '50 και ήδη έχει ξεκινήσει την διαδικασία της αποκατάστασής του στην αρχική του μορφή! Αυτό το μοναδικό εύρημα, ανακαλύφθηκα χάρη στο Catawiki, το δημοφιλές site για online δημοπρασίες, το οποίο εξειδικεύεται σε σπάνια και μοναδικά αντικείμενα.

Η μοτοσυκλέτα είχε αρχικά αγοραστεί το 1958 από τον Βρετανό αναβάτη και συλλέκτη, Chris Newport. Ο πωλητής ήταν ο Stanley Hailwood, πατέρας του θρυλικού αγωνιζόμενου "Mike the bike" Hailwood, o οποίος είχε κατακτήσει εννέα παγκόσμιους τίτλους και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους αναβάτες της MV Agusta. Ο Newport οδήγησε την μοτοσυκλέτα σε ερασιτεχνικούς αγώνες για μερικά χρόνια, ιδιαίτερα στο Brands Hatch, πριν το αφήσει στην άκρη και τελικά το πουλήσει. Το 2012 η μοτοσυκλέτα εμφανίστηκε στην Ολλανδία και πρόσφατα μπήκε σε δημοπρασία στο Catawiki. Αυτό το "διαμάντι" εντοπίστηκε από ένα μέλος της διοίκησης της MV Agusta, ο οποίος φρόντισε να αποκτηθεί το πολύτιμο εύρημα.

Αρχικά με 175cc και στη συνέχεια "μεγαλωμένη" στα 204cc, η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της μοτοσυκλετιστικής Ιστορίας. Για να διαφυλαχθεί η αυθεντικότητά της, μαζί με τον κινητήρα, τα περισσότερα από τα γνήσια εξαρτήματά της έχουν κρατηθεί, όπως τα ΤΤ καρμπυρατέρ της Amal (σε αγωνιστική διπλή διάταξη), τα "green spot" ελαστικά της Avon, το αγωνιστικό στροφόμετρο της Smiths και η υπέροχη εξάτμιση τύπου megaphone.

Ο Timur Sardarov, CEO της MV Agusta δήλωσε πως είναι όλοι ενθουσιασμένοι στα κεντρικά της εταιρείας στην Schiranna, καθώς η μοτοσυκλέτα επέστρεψε εκεί που γεννήθηκε μετά από 70 χρόνια. Είπε επίσης πως αποτελεί ένα ιδανικό πρώτο project για το νεοσυσταθέν Τμήμα Ανακατασκευών, ενώ στο μέλλον θα έχουν την δυνατότητα να φέρουν κι άλλες σημαντικές μοτοσυκλέτες στην αρχική τους κατάσταση, εκεί στο εργοστάσιο της MV Agusta.

Ο Davide Marelli, o ειδικός στις μοτοσυκλέτες και στα μοτοποδήλατα της Catawiki, τόνισε ότι η μοτοσυκλέτα αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι και ότι η πλατφόρμα τους φιλοξενεί κάθε εβδομάδα αντίστοιχες δημοπρασίες, που αντιπροσωπεύουν ένα τμήμα της ιταλικής Ιστορίας.