MV Agusta: Ξανά στους Castiglioni

Από το

Μαύρο Σκύλο

1/9/2010

Στις 6 Αυγούστου 2010 ανακοινώθηκε η συμφωνία με την οποία η MV Agusta Motor S.p.A επανήλθε σε ποσοστό 100% στα χέρια του εξηνταπεντάχρονου Claudio Castiglioni Προέδρου της MV και του γιου του Giovanni, από την Harley-Davidson.
Τον Ιούλιο του 2008 είχε πουληθεί η οικογενειακή εταιρεία στην HD αντί του ποσού των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβανόταν η αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων ύψους 45 εκατομμυρίων και επιπρόσθετα η καταβολή ενός ποσού της τάξης των 40 εκατομμυρίων στον Claudio Castiglioni το 2016, εάν όμως πετύχαιναν κάποιοι οικονομικοί στόχοι. Τώρα μετά την απόκτηση του 100% των μετοχών, μέσω της οικογενειακής της οικογενειακής εταιρείας χαρτοφυλακίου – αντί του ποσού των 5 ευρώ (!) – της MV Agusta Motor η οποία περιλαμβάνει και την Cagiva, o Claudio Castiglioni θα συνεχίσει να είναι Πρόεδρός της και μαζί με τον 29 ετών γιο του Giovanni, Διευθύνοντα Σύμβουλο, θα διοικούν την εταιρεία. O Giovanni, είχε εργαστεί στην MV Agusta το 2002 σαν υπεύθυνος επικοινωνίας, τώρα θα αφήσει την επιχείρηση μόδας που έχει για να ασχοληθεί πλήρως και καθημερινά με την MV.
Η Harley αποχώρησε έχοντας επενδύσει 60 εκατομμύρια δολάρια για να εξυγιάνει τον ισολογισμό της MV Agusta, να αναπτύξει τα δυο νέα μοντέλα του 2010, την καινούρια F4 και τις Brutale 990R και 1190R αλλά και για την εξέλιξη της τρικύλινδρης F3 των 675 κυβικών.
Ο Keith Wandell που ανέλαβε πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου τη διοίκηση της Harley, αποφάσισε, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της που προκλήθηκαν από την ύφεση, να κλείσει την Buell και να πουλήσει την MV. “ Η απόφασή μας να παραχωρήσουμε την MV αντανακλά τη στρατηγική μας να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες και τις επενδύσεις μας αποκλειστικά στην Harley-Davidson, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το καλύτερο για την μακρόχρονή ανάπτυξή μας” είπε ο Wandell ανακοινώνοντας την πώληση της MV στην οικογένεια Castiglioni, μόλις για τρία ευρώ ή πέντε δολάρια. Αυτό δείχνει την επιθυμία του να τελειώνει η εποχή της εμπλοκής της Harley με την MV, ενώ η απόφαση του προηγούμενου προέδρου της Jim Ziemer θεωρείται ένα στρατηγικό σφάλμα του Milwaukee, που η Harley πρέπει να πληρώσει. Ένας άλλος λόγος για την επιστροφή της MV στους Castiglioni είναι ο όρος στη συμφωνία του 2008 που είχε βάλει ο Claudio για την υποχρέωση της Harley να του καταβάλει το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων στην περίπτωση που πωλούσε την MV Agusta σε άλλον αγοραστή. Για την MV Agusta είχαν ενδιαφερθεί τρία ιταλικά Funds αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ducati Federico Minoli, όπως έχει παραδεχθεί.
“Πραγματικά δεν περίμενα να ξαναβρεθώ σε αυτή τη θέση” είπε ο Claudio Castiglioni μετά την υπογραφή της συμφωνίας “Ήμουν αποφασισμένος να μην αφήσω την εταιρεία να καταλήξει στα χέρια των καρχαριών των funds που δεν καταλαβαίνουν τι αντιπροσωπεύει το όνομα της MV”
Τo 2009 η MV παρήγαγε 3.000 μοτοσυκλέτες, έχοντας 34 εκατομμύρια τζίρο και γράφοντας ζημιές 29 εκατομμυρίων, στην πρώτη χρονιά που ανήκε στον έλεγχο της Harley. Για φέτος η παραγωγή θα φθάσει μόνο τις 4.500 μοτοσυκλέτες και οι ζημιές τα 60 εκατομμύρια. Θα πρέπει να αυξήσουν πολύ την παραγωγή τους οι 250 εργαζόμενοι στην εταιρεία για να γίνει βιώσιμη. Ο Claudio πιστεύει ότι το κλειδί για την επιτυχία της MV είναι η τρικύλινδρη F3 που θα πωλείται στη τιμή των 10-11.000€, ενώ θα ακολουθήσει και μια πιο προσιτή έκδοση Brutale που μέσα στο εργοστάσιο αποκαλούν Brutalina. Ο Castiglioni έκανε ακόμη μια σημαντική κίνηση φέρνοντας και τον Massimo Bordi στο δυναμικό της MV Agusta. Ο Bordi είχε εργαστεί στην Ducati επί είκοσι τρία χρόνια, αντικαθιστώντας τον Fabio Taglioni από το 1985, δημιουργώντας τους υγρόψυκτους τετραβάλβιδους Desmo και φθάνοντας να είναι ο γενικός διευθυντής της Ducati μέχρι το 2003. H 916 και δεκατέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα αποκτήθηκαν εκείνα τα χρόνια.

MotoGP 26 - Το ανανεωμένο επίσημο παιχνίδι της διοργάνωσης [VIDEO]

Με τις μοτοσυκλέτες και τους αναβάτες της νέας σεζόν - Ακόμα και συνεντεύξεις τύπου δίνεις!
MotoGP 26
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/3/2026

Το studio δημιουργίας βίντεο-παιχνιδιών Milestone παρουσιάζει τη νέα έκδοση του επίσημου videogame του MotoGP, με αρκετές ανανεώσεις για τη σεζόν του 2026, και φυσικά με όλους τους αναβάτες και τις μοτοσυκλέτες που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Τα παιχνίδια μοτοσυκλέτας είναι ίσως το άγιο δισκοπότηρο του κάθε προγραμματιστή, αφού μέχρι και σήμερα ανάθεμα κι αν καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν έστω και ελάχιστη από την αίσθηση και τα physics των δύο τροχών. Η μοτοσυκλέτα είναι ένα πολύ δυσκολότερο όχημα από το αυτοκίνητο, όσον αφορά στην πιστή απόδοση της κίνησής της, αλλά ακόμα περισσότερο στην αίσθηση που παίρνει ο παίκτης κατά τον έλεγχό της. Αν τώρα για τα videogames αυτοκινήτου κυκλοφορούν τιμονιέρες, πετάλια, καθίσματα με ανάδραση, καμπίνες, κλπ. ώστε να μπορεί κανείς να πλησιάζει αρκετά στην αίσθηση ελέγχου ενός τετράτροχου, η μοτοσυκλέτα είναι άλλη ιστορία. Ο έλεγχος γίνεται συνήθως με τα κλασικά χειριστήρια των παιχνιδομηχανών, οπότε κάθε παραλληλισμός με τον πραγματικό χειρισμό μιας μοτοσυκλέτας πάει περίπατο. Να μη μιλήσουμε για την αίσθηση ισορροπίας, που είναι σχεδόν αδύνατον να αποτυπωθεί σωστά.

Παρόλα αυτά, κάθε χρονιά τα παιχνίδια μοτοσυκλέτας γίνονται κατά τι καλύτερα, δίνοντάς μας ελπίδες για κάτι καλύτερο... στο μέλλον.

Η Milestone αναφέρει πως τα physics -η απόδοση των φυσικών δυνάμεων που επενεργούν σε μοτοσυκλέτα και αναβάτη- για το 2026 έχουν επανασχεδιαστεί και βελτιωθεί, για καλύτερο έλεγχο στις στροφές και στις εξόδους από αυτές. Βελτίωση υπάρχει και στην κίνηση των αναβατών, ενώ νέο είναι ένα σύστημα… διαχείρισης βάρους (;) που ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει.

Κάθε αναβάτης έχει δικά του αδύνατα και δυνατά σημεία, ενώ όσο αγωνίζεται κανείς, τόσο ξεκλειδώνει και περισσότερα πακέτα συλλεκτικών καρτών. Η συλλογή περιλαμβάνει κάρτες διαφορετικών βαθμών σπανιότητας, ακόμη και αποκλειστικά artworks που δημιούργησε η Γιαπωνέζα καλλιτέχνις Ranka Fujiwara.

Στη νέα έκδοση του παιχνιδιού υπάρχει και μια επιπλέον πίστα, εκείνη του Canterbury Park της Αγγλίας, όπου θα μπορείς να αγωνιστείς με motard, flat track και minibikes. Επιπλέον θα μπορείς να οδηγήσεις στις πίστες του Παγκοσμίου μοτοσυκλέτες παραγωγής -πες το προπόνηση.

Στα paddock βρίσκονται τα μενού και η πρόσβαση του ανανεωμένου career mode, ενώ θα πρέπει να εκπληρώνεις και τις υποχρεώσεις σου απέναντι στα media με συνεντεύξεις τύπου, όπου θα μπορείς να προκαλέσεις κάποιον αντίπαλο ή να δηλώσεις εμπιστοσύνη στην ομάδα σου!

Οι επιλογές και οι δηλώσεις σου θα επηρεάζουν τους στόχους και την πορεία της καριέρας σου, οπότε όπως γράφει το δελτίο τύπου… “θα πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά τον δρόμο προς τη δόξα”. Παράλληλα, η αγορά αναβατών γίνεται πιο ζωντανή από ποτέ, καθώς θα συζητάς με τον μάνατζέρ σου για τα επόμενα βήματα της καριέρας σου.

Για άλλη μια φορά, συναντούμε τα modes Arcade και Pro. Το Arcade mode, ανανεωμένο σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι, είναι ιδανικό για νέους παίκτες ή για όσους προτιμούν πιο απλό gameplay. Αντίθετα, το Pro mode, σε συνδυασμό με τα νέα physics, προσφέρει τ πιο ρεαλιστική εμπειρία οδήγησης, μαζί με ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας.

Πέρα από το single player mode ο παίκτης θα μπορεί να δοκιμάσει τις ικανότητές του απέναντι σε παίκτες από όλο τον κόσμο. Με cross-play, βελτιωμένο matchmaking και πλήρες grid έως και 22 παικτών, ετοιμαστείτε για δυνατές online μάχες.

Το MotoGP 26 θα κυκλοφορήσει στις 29 Απριλίου για PlayStation 5, Xbox Series X και Series S, Nintendo Switch, Nintendo Switch 2, ROG Xbox Ally, ROG Xbox Ally X και για PC μέσω των Steam και Epic Games Store.

Στις εκδόσεις για Nintendo Switch και Nintendo Switch 2 δεν υποστηρίζεται cross-play και το grid περιορίζεται σε 12 αναβάτες.

Δυστυχώς μέσα στις χώρες που μπορούν να προπαραγγείλουν το παιχνίδι, ΔΕΝ βρίσκεται η Ελλάδα. Οπότε, υπομονή.

Ετικέτες