Νέο ρεκόρ Supersport στις Σέρρες από Καρακώστα! Άπιαστος με Παπανικολάου από τους Βούλγαρους

Καρακώστας με 1:19.975 νέο ρεκόρ Supersport!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

24/3/2019

Με νέο ρεκόρ πίστας στα Supersport απάντησε σήμερα ο Δημήτρης Καρακώστας στην χθεσινή μάχη με τον Georgiev, που επίσης είχε πάρει πολύ οριακά και από παιχνίδι της στιγμής την νίκη εχθές. Σήμερα ο Καρακώστας δεν θα άφηνε αναπάντητο κάτι τέτοιο και θα έδειχνε με τον καλύτερο τρόπο ποιος είναι ο κυρίαρχος της πίστας στα 600! Με νέο ρεκόρ πίστας και με εξαιρετική παρουσία σε καθεστώς προετοιμασίας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, πήρε μία σημαντική νίκη τόσο για τον ίδιο, όσο και το ελληνικό αίσθημα μετά την διάλυση του χρόνου εχθές από το Ducati V4R. Μόνος του απέναντι στους αγωνιζόμενους στο BMU ο Καρακώστας έγινε σήμερα το πρόσωπο που συγκέντρωνε το σχολιασμό στις γεμάτες κερκίδες και τον απίστευτα πολύ κόσμο που γέμισε την πίστα.

Η εικόνα που αντίκρισαν όσοι πήγαν σήμερα στην πίστα ήταν άμεσα συγκρίσιμη με πολύ παλιές ημέρες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και ακόμα καλύτερα, βάζοντας σε αναγκαστικές συγκρίσεις τους λίγους Έλληνες αγωνιζόμενους που πήραν μέρος στο BMU. Το γεγονός πως ο Καρακώστας δεχόταν σήμερα τα συγχαρητήρια από τους γείτονες και από τον κόσμο, δίνει μία μικρή μονάχα εικόνα από το κλίμα, όλες αυτές τις ημέρες.

Ο νεαρός Χρήστος Παπανικολάου επικράτησε στην SSP300 με τρόπο απόλυτο και καθοριστικό σαν να μην είχε την ίδια μοτοσυκλέτα με τους υπόλοιπους. Αποτελώντας ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας μας για το μέλλον, ο Παπανικολάου ήταν ταχύτερος όλων σε όλη την διάρκεια αυτού του γύρου του Βαλκανικού πρωταθλήματος και στους δύο αγώνες, σε κάθε εμφάνιση και πάντα με μεγάλη διαφορά!

Στην SP125 που γυρίζει ταυτόχρονα με την SSP300 ο Αντώνης Αβραμόπουλος επικράτησε εξίσου καθοριστικά, ενώ εχθές ήταν ταχύτερος από όλες σχεδόν τις μεγαλύτερες σε κυβικά μοτοσυκλέτες.

Και στις υπόλοιπες όμως κατηγορίες υπήρχαν Έλληνες αντιπρόσωποι με επίσης πολύ καλή επίδοση, ο Γιώργος Ανίψης ήρθε δεύτερος στην κατηγορία του όταν κι αναγκαστικά χωρίστηκε η F1000 εξαιτίας των πολλών συμμετοχών. Ένα «γλυκό» πρόβλημα που αμφιβάλουμε αν θα το δούμε ποτέ να συμβαίνει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Στην F1000 έτρεχαν οι Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Επαμεινώνδας Καριώτης, που συνολικά έκλεισαν την παρουσία τους πάνω από τον Ανίψη στην 21η γενικής της κατηγορίας F. Ο Ιγνατιάδης έφτασε στην 11η και στην 15η ο Καριώτης.

Στα Superbike που χθες έγινε η απίστευτη μάχη που επέφερε πτώση του Choy και ρεκόρ με 1:17.614 για τον Karanyotov οι χρόνοι εξελίχθηκαν σήμερα πιο ομαλά, στο 1:18 πράγμα που επίσης είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Αυτό είδε στην αρχή ο Λευτέρης Πίππος, πως μπορεί να κρατηθεί και να παλέψει για το βάθρο καθώς σήμερα το Ducati V4R δεν εξαφανιζόταν τόσο δραματικά όσο εχθές κι όλα αυτά μέσα στον πρώτο γύρο, σε μία απόφαση που δεν ολοκλήρωσε δεύτερο, καθώς στην 15η στροφή έφυγε πολύ ανοικτά εξαιτίας πολύ υψηλής εισόδου από το κυνήγι με τον Muresan και πάτησε έτσι στο ακάθαρτο. Καταφέρνοντας να την κρατήσει βρέθηκε πάνω στα βιράζ της 16ης από τα οποία δεν υπήρχε επιστροφή, κάνοντας μία άσχημη πτώση με πολύ μεγάλη ταχύτητα, (3η στον κόφτη) φτάνοντας η μοτοσυκλέτα του σχεδόν στην μέση της ευθείας. Ο Λευτέρης αν κι έπεσε με μεγάλη ταχύτητα δεν χτύπησε ενώ χειροκροτήθηκε από το πλήθος που τον παρότρυνε να το ξεπεράσει, όπως επίσης και από τις επισκέψεις στο box αμέσως μετά. Ένα ακόμη στοιχείο για το κλίμα!

Η πτώστη του Πίππου... φωτό: Γιώργος Ακριβόπουλος

Εντός δεκάδας, στην 8η θέση τερμάτισε ο Μαρκεσίνης, του οποίου η επίδοση αυτή θα πρέπει να μετρά διπλά εξαιτίας της ατομικής προσπάθειας του Γιώργου. Με ελάχιστα μέσα και μία μοτοσυκλέτα που έχει γράψει τα αγωνιστικά της χιλιόμετρα, ο Μαρκεσίνης είχε μία πολύ καλή παρουσία.

Ο Angel Karanyotov επικράτησε του Martin Choy και σήμερα, κινούμενοι και οι δύο στα χαμηλά του 1:18 και παλεύοντας δυναμικά για την επικράτηση χαρίζοντας θέαμα, με τους θεατές να εκδηλώνουν την ανησυχία τους πολλές φορές καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που από έξω φαινόταν πως η πτώση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή…

Ο «σερραίικος» γύρος του Βαλκανικού Πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία σε εξαιρετικό κλίμα με πάρα πολλές συμμετοχές, και πάρα πολλούς θεατές, αφήνοντας για εμάς εδώ και για όσους εμπλέκονται στην διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, μονάχα με παραδείγματα να έχουμε να πάρουμε…  

 

Γερμανία: Περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούν οι μοτοσυκλέτες να μην κάνουν σχεδόν καθόλου θόρυβο!

Ιδρύεται Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες!
exhaust
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/6/2026

Ομάδες ακτιβιστών για το περιβάλλον έχουν δημιουργήσει τη λεγόμενη Ομοσπονδιακή Ένωση Κατά του Θορύβου από Μοτοσυκλέτες στη Γερμανία και πιέζουν προς τον αυστηρό έλεγχο των θορυβωδών μοτοσυκλετών.

Τo αίτημα αυτό μεταφέρθηκε πρόσφατα σε συνέδριο υπουργών Μεταφορών στη Γερμανία, βασισμένο στην πεποίθηση της συγκεκριμένης Ένωσης πως “ο υπερβολικός θόρυβος που εκλύεται στιγμιαία από σπορ μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα είναι επικίνδυνος για την υγεία και την ποιότητα ζωής”.

Το τί ορίζει ο καθένας ως “υπερβολικό θόρυβο” είναι πάντως ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εστιάζουν σε ένα προτεινόμενο όριο 80 ντεσιμπέλ (dB). Το αίτημά τους προς τη γερμανική κυβέρνηση είναι να τεθεί αυτό το όριο ως βάση και όλες οι μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν στη χώρα να υποχρεούνται να έχουν πάνω στις εξατμίσεις τους αυτοκόλλητα που να αναγράφουν τον παραγόμενο θόρυβό τους.

Ζητούν επίσης την πλήρη απαγόρευση τεχνολογικών διατάξεων όπως οι βαλβίδες στις εξατμίσεις που ανοίγουν σε συγκεκριμένες στροφές και επηρεάζουν τον ήχο, καθώς και την απαγόρευση επεμβάσεων από τον ιδιοκτήτη σε όσα μέρη της μοτοσυκλέτας αυξάνουν τον παραγόμενο θόρυβό της.

Παράλληλα, απαιτούν όσες μοτοσυκλέτες ξεπερνούν αυτό το όριο να μην τους επιτρέπεται η είσοδος σε διαδρομές που θα χαρακτηριστούν ως Ζώνες Προστασίας από τον Θόρυβο, με το αυτοκόλλητο να απλοποιεί (υποτίθεται) την αστυνόμευση αυτών των ζωνών. Αυτές ωστόσο δεν περιορίζονται σε ήσυχα γραφικά χωριουδάκια, αλλά περιλαμβάνουν διαδρομές που προσελκύουν πολλές μοτοσυκλέτες, όπως ορεινά πάσα και πάσης φύσεως δημοφιλή στροφιλίκια.

Το μεγάλο πρόβλημα που εστιάζει η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι οι after market εξατμίσεις που πολλοί φορούν, αλλά το γεγονός πως πολλές μοτοσυκλέτες που ικανοποιούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με τις εργοστασιακές τους εξατμίσεις ξεπερνούν αυτό το όριο όταν οι στροφές του κινητήρα ανέβουν ψηλά, άρα ζητούν κάτι που πρακτικά συνεπάγεται αλλαγή στα κατασκευαστικά δεδομένα της βιομηχανίας.

Είναι προφανές πως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε εν δυνάμει να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην ευρωπαϊκή αγορά Μοτοσυκλέτας, καθώς αμφισβητεί γενικότερα τις προδιαγραφές θορύβου που συνεπάγονται οι επίσημες προδιαγραφές βάσει των οποίων κατασκευάζονται όλες οι μοτοσυκλέτες που εισάγονται στην Ευρώπη.

Βάζει επίσης σε κίνδυνο ένα μεγάλο κομμάτι της after market αγοράς για τη Μοτοσυκλέτα, όπως οι κατασκευαστές εξατμίσεων.

Στη Γερμανία αυτή η λογική απαγόρευσης έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές στον ευρύτερο πληθυσμό, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μια σωστή ανάλυση της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, η επιλογή των 80 dB ως μέγιστο όριο εκπομπής θορύβου από τις εξατμίσεις μοτοσυκλετών είναι παντελώς άσχετη με την πραγματικότητα και, αν ποτέ γινόταν αποδεκτή από τι αρχές, θα σήμαινε πρακτικά πως κανένα δίκυκλο δεν θα μπορούσε να μπει στις προτεινόμενες ζώνες προστασίας από τον θόρυβο – θα ήταν επί της ουσίας μια πλήρης απαγόρευση των δικύκλων!

Ενδεικτικά ας δούμε τι σημαίνουν τα 80 ντεσιμπέλ. Είναι ο ήχος που εκλύεται από έναν μεγάλο χώρο με πολλούς ανθρώπους, ο θόρυβος που παράγει εν λειτουργία μια ηλεκτρική σκούπα, ένα μπλέντερ χειρός, ένα σεσουάρ μαλλιών ή απλά ένας δρόμος με πυκνή κυκλοφορία.

Ένα όριο πάνω από το οποίο ο θόρυβος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για την υγεία ενός ανθρώπου θεωρούνται τα 85 dB και διεθνείς οργανώσεις που μελετούν την ασφάλεια σε χώρους εργασίας μιλούν για κινδύνους στην ακοή όταν οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε αυτά τα επίπεδα για κατά μέσο όρο 8-10 ώρες κάθε μέρα.

Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε πως η κλίμακα των ντεσιμπέλ δεν είναι γραμμική, αλλά λογαριθμική (όπως η κλίμακα Ρίχτερ λ.χ.), κάτι που σημαίνει πως η απόσταση μεταξύ 80 και 85 ντεσιμπέλ δεν είναι όσο μικρή ακούγεται. Τα δε 80 dB που προτείνουν οι ακτιβιστές φαντάζουν παντελώς εκτός πραγματικότητας αν σκεφτούμε πως με τα σημερινά δεδομένα ένας τετράχρονος κινητήρας μικρού κυβισμού παράγει ανάλογο επίπεδο θορύβου στο ρελαντί.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα επικρατήσει η λογική και τέτοιες προτάσεις δεν θα βρουν ευήκοους δέκτες στους κυβερνώντες της Γερμανίας, διαφορετικά θα αρχίσουμε να μιλάμε για έναν ευθύ πόλεμο κατά της Μοτοσυκλέτας (άλλον ένα για την ακρίβεια, μιας και στη Γερμανία φαίνεται πως εσχάτως τρώγονται ακόμη και με τα εντούρο), ακόμη κι αν αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεση των εν λόγω ακτιβιστών.

Ετικέτες