Νέος κινητήρας για τη JAWA - "Όπως παλιά"

Υπό την αιγίδα της Mahindra
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

18/10/2018

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που είχαμε νέα του ινδικού κολοσσού που είχε υπογράψει ένα σύμφωνο αποκλειστικότητας με τη θυγατρική της "Classic Legends Private Limited", για να κατασκευάσει νέες μοτοσυκλέτες BSA και Jawa, ενώ τότε είχε ανακοινώσει και τα σχέδια για τη δημιουργία νεών BSA μοντέλων. Πριν από λίγες μέρες ήρθαν στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες από το νέο κινητήρα που κατασκεύασε για τον εφοδιασμό των Jawa μοτοσυκλετών της, αυτή τη φορά. Ο κινητήρας κατασκευάστηκε με απώτερο σκοπό να θυμίζει τους πρώτους δίχρονους κινητήρες της εταιρείας όταν ακόμα έκανε τα πρώτα της βήματα. Το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι σχεδόν πανομοιότυπο -οπτικά- και καλύπτει άριστα την τετράχρονη και υδρόψυκτη φύση του με τις ψήκτρες να ξεκινάνε από το μπλοκ του κινητήρα και να φτάνουν ψηλά μέχρι πάνω στη κεφαλή.

Ακόμα και το λογότυπο της εταιρείας έχει επιστρατευτεί ώστε να μπερδέψει τα μάτια του παρατηρητή, που είναι τοποθετημένο στο πλάι της κεφαλής, καμουφλάροντας άριστα την ύπαρξη των δύο επικεφαλή εκκεντροφόρων που υπάρχουν. Επίσης είναι άξιο να σημειωθεί πως η προσπάθεια που έχουν καταβάλει στην αντιγραφή της ανατομίας του παλιού κινητήρα είναι εξαιρετική, καθώς έχουν διατηρήσει το προστατευτικό καπάκι που κάποτε κάλυπτε το καρμπυρατέρ που βρισκόταν πίσω από τον κύλινδρο, με τη μόνη διαφορά πως πλέον έχει πάρει τη θέση του η μίζα… Όμως η κατασκευάστρια δεν περιορίστηκε μόνο στην κατ’ εικόνα αναβίωση του κινητήρα αλλά θέλησε να μετουσιώσει και τον χαρακτηριστικό δίχρονο ήχο που παρήγαγε. Για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος, επιστρατεύτηκε η βοήθεια εξιδεικευμένων Ιταλών μηχανικών, όπου μέσα από εκτενείς δοκιμές πετύχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα αναβιώσει τον χαρακτηριστικό ήχο των μοτοσυκλετών της και θα τη συντροφεύσει στο μέλλον. Τουλάχιστον έτσι υπόσχονται οι ίδιοι, και είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε και να ακούσουμε το αποτέλεσμα...

Το φινίρισμα του κινητήρα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, δείχνει εξαιρετικά προσεγμένο και με την εταιρεία να έχει μεταφέρει άριστα το DNA των παλαιότερο κινητήρων, είναι αναμενόμενο η υπόλοιπη εμφάνιση να πλαισιωθεί από κάτι αντίστοιχο. Όσον αφορά τις επιδόσεις του, η εταιρεία έδωσε μια πιο σύγχρονη πνοή ούτως ώστε ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 293 κυβικών με τον ηλεκτρονικό ψεκασμό να παράγει 27 άλογα και 2,75 κιλά ροπής, ενώ αναφέρει πως η καμπύλη της ροπής είναι αρκετά πλατιά προσφέροντας διάρκεια στη δύναμη του.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε τις πρώτες εικόνες της νέας μοτοσυκλέτας...

Γίνε γελοίος και βάλε σε κίνδυνο τη ζωή σου μόλις με 75 ευρώ - VIDEO

Με ινδικό παρμπρίζ και οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields
Sepal
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Θέλεις να κρατήσεις τη βροχή μακριά σου και ταυτόχρονα να κάνεις kite-surfing με τη μοτοσυκλέτα σου; Θέλεις να προκαλείς το γέλιο και έχεις χαμηλή αίσθηση του κινδύνου; Sepal. Είναι για σένα. Παμ!

Η μικρή ινδική startup Sepal αποφάσισε να εφεύρει ένα εντυπωσιακό παρμπρίζ με οροφή για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο κοστίζει μόλις 75 ευρώ και υποτίθεται πως κρατά μακριά σου αέρα και βροχή, επιτρέποντάς σου να ταξιδεύεις στεγνός και άνετος με έως και 120 χλμ/ώρα. Και μετά ξύπνησες...

Η μοτοσυκλέτα ως concept στη βασική της μορφή αφήνει εκτεθειμένους τους επιβαίνοντες στα στοιχεία της φύσης. Αυτό είναι καλό, είναι και κακό, ανάλογα τον καιρό. Αν θέλεις να οδηγείς και στη βροχή, θα πάρεις ένα ζευγάρι αδιάβροχα και θα οδηγείς και στη βροχή. Αν δεν σου αρέσει η λύση με τα αδιάβροχα, μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο. Αν όμως δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο, ή σου αρέσει η μοτοσυκλέτα αλλά σιχαίνεσαι το νερό, τα μυγάκια και το καυσαέριο, τότε η Sepal έχει τη λύση για σένα.

Μόνο που η συγκεκριμένη πατέντα, όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργεί πέντε-δέκα ακόμη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου του χρήστη στον Θεό.

Sepal

Το παρμπρίζ της Sepal, κομπλέ με αεροδυναμική οροφή που θυμίζει αετό για kite-surfing, στηρίζεται στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας με βεντούζες και με ιμάντα κατόπιν δένεται στα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια απίστευτη… παγίδα θανάτου, μόνο και μόνο για να μην βραχεί ο χλεχλές αναβάτης και να μην φάει τα μυγάκια στο κράνος και στο μπουφάν. Ως bonus, το death-trap της Sepal έχει και θήκη για το κινητό του αναβάτη.

Sepal

Η εταιρεία αναφέρει πως η κατασκευή της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με ρεζερβουάρ και μαρσπιέ σε μόλις 5 λεπτά, με την μέγιστη προτεινόμενη ταχύτητα να είναι τα 120 χλμ/ώρα, αν και ο κατασκευαστής συστήνει τα 100 ως μια πιο ασφαλή… σαχλαμάρες… δεν υπάρχει ασφαλής ταχύτητα με αυτό το πράμα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Sepal

Από πού να ξεκινήσουμε με τα προβλήματα της συγκεκριμένης πατέντας; Από το ότι στη βροχή δεν βλέπεις μπροστά τίποτα, αφού δεν υπάρχει υαλοκαθαριστήρας; Από την αστάθεια που δημιουργεί στη μοτοσυκλέτα το… πανωσήκωμα της Sepal; Από τό γεγονός πως ο αναβάτης έχει κολλημένη τη μούρη του στη ζελατίνα; Θυμηθείτε λίγο και το φιάσκο του BMW C1 -τουλάχιστον εκείνο είχε υαλοκαθαριστήρα.

Sepal

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία της Sepal, επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας, ΕΔΩ

Ετικέτες