Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Νόμιμη η διήθηση σε 3 πολιτείες των ΗΠΑ

Προστίθεται από 1η Οκτωβρίου 2021 η Montana

Μέχρι τώρα η California και η Utah επέτρεπαν νόμιμα την διήθηση των μοτοσυκλετών στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, με ορισμένους βασικούς κανόνες και με όριο στην διαφορά ταχύτητας. Μάλιστα όταν είχε πρωτοεφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην California είχαν καταγραφτεί περιστατικά εκδικητικής συμπεριφοράς οδηγών αυτοκινήτων που ανέκοπταν τον δρόμο στις μοτοσυκλέτες οδηγώντας μερικές φορές και σε ατυχήματα.

Από τότε έχει περάσει μία πενταετία βέβαια και η διήθηση έχει γίνει καθημερινή πρακτική τόσο στην California που ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το εφάρμοσε, όσο και στην Utah.

Τώρα προστίθεται και η Montana. Από 1η Οκτωβρίου 2021 οι αναβάτες θα μπορούν να πραγματοποιούν διήθηση με βάση τρεις κανόνες, που μοιάζουν περισσότερο με οδηγίες:

  1. Η διήθηση να συμβαίνει σε δρόμους με φαρδιές λωρίδες που επιτρέπουν την ασφαλή προσπέραση
  2. Να γίνεται όταν η κίνηση των αυτοκινήτων είναι σε χαμηλές ταχύτητες περίπου 20 χιλιομέτρων (10 μίλια) και η μοτοσυκλέτα να μην ξεπερνά τα 30 χμ/ω σε διαφορά ταχύτητας σχετικά με το αυτοκίνητο
  3. Ο αναβάτης να έχει την προσοχή του τεταμένη και να κάνει συνετές επιλογές κατά την ώρα που πραγματοποιεί διήθηση

Το σημαντικό είναι πως -και- στην Montana η διήθηση θα θεωρείται από τον νόμο ως μία πράξη προσπέρασης ενός οποιουδήποτε οχήματος από μία μοτοσυκλέτα, φτάνει αυτό το όχημα να είναι σταματημένο (εξαιτίας αυξημένης κυκλοφορίας) ή να κινείται με περίπου 20χμ/ω προς την ίδια κατεύθυνση και στην ίδια λωρίδα κυκλοφορίας. Από την στιγμή που είναι μία προσπέραση ισχύει και η νομοθεσία για τις προσπεράσεις σε περίπτωση ατυχήματος, που σημαίνει πως ο αναβάτης θα μπορέσει να βρει το δίκιο του. Με βασική προϋπόθεση να έχει διατηρήσει τους παραπάνω κανόνες.

Είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος γιατί μιλάμε για τρεις από τις πενήντα πολιτείες αν και ήδη άλλη μία, το Oregon, είναι έτοιμη να επιτρέψει κι εκείνη την διήθηση των μοτοσυκλετών.