Νόμιμη η διήθηση σε 3 πολιτείες των ΗΠΑ

Προστίθεται από 1η Οκτωβρίου 2021 η Montana
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/3/2021

Μέχρι τώρα η California και η Utah επέτρεπαν νόμιμα την διήθηση των μοτοσυκλετών στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, με ορισμένους βασικούς κανόνες και με όριο στην διαφορά ταχύτητας. Μάλιστα όταν είχε πρωτοεφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην California είχαν καταγραφτεί περιστατικά εκδικητικής συμπεριφοράς οδηγών αυτοκινήτων που ανέκοπταν τον δρόμο στις μοτοσυκλέτες οδηγώντας μερικές φορές και σε ατυχήματα.

Από τότε έχει περάσει μία πενταετία βέβαια και η διήθηση έχει γίνει καθημερινή πρακτική τόσο στην California που ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το εφάρμοσε, όσο και στην Utah.

Τώρα προστίθεται και η Montana. Από 1η Οκτωβρίου 2021 οι αναβάτες θα μπορούν να πραγματοποιούν διήθηση με βάση τρεις κανόνες, που μοιάζουν περισσότερο με οδηγίες:

  1. Η διήθηση να συμβαίνει σε δρόμους με φαρδιές λωρίδες που επιτρέπουν την ασφαλή προσπέραση
  2. Να γίνεται όταν η κίνηση των αυτοκινήτων είναι σε χαμηλές ταχύτητες περίπου 20 χιλιομέτρων (10 μίλια) και η μοτοσυκλέτα να μην ξεπερνά τα 30 χμ/ω σε διαφορά ταχύτητας σχετικά με το αυτοκίνητο
  3. Ο αναβάτης να έχει την προσοχή του τεταμένη και να κάνει συνετές επιλογές κατά την ώρα που πραγματοποιεί διήθηση

Το σημαντικό είναι πως -και- στην Montana η διήθηση θα θεωρείται από τον νόμο ως μία πράξη προσπέρασης ενός οποιουδήποτε οχήματος από μία μοτοσυκλέτα, φτάνει αυτό το όχημα να είναι σταματημένο (εξαιτίας αυξημένης κυκλοφορίας) ή να κινείται με περίπου 20χμ/ω προς την ίδια κατεύθυνση και στην ίδια λωρίδα κυκλοφορίας. Από την στιγμή που είναι μία προσπέραση ισχύει και η νομοθεσία για τις προσπεράσεις σε περίπτωση ατυχήματος, που σημαίνει πως ο αναβάτης θα μπορέσει να βρει το δίκιο του. Με βασική προϋπόθεση να έχει διατηρήσει τους παραπάνω κανόνες.

Είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος γιατί μιλάμε για τρεις από τις πενήντα πολιτείες αν και ήδη άλλη μία, το Oregon, είναι έτοιμη να επιτρέψει κι εκείνη την διήθηση των μοτοσυκλετών.

Έξυπνες κάμερες: Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους – Ξανά προσφυγές για τον ίδιο λόγο!

Η προμήθεια 1.000 καμερών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρχίζει να μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας
camera
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από τότε που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό για την “Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου Καμερών Καταγραφής Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.”, δηλαδή των περίφημων 1.000 έξυπνων καμερών που θα τοποθετούνταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την πρώτη φορά ο διαγωνισμός ματαιώθηκε μετά από προδικαστικές προσφυγές εταιρειών που ήθελαν να συμμετάσχουν, θεωρώντας πως είναι ασαφείς οι προδιαγραφές του, ενώ προέκυψαν υπόνοιες πως πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό που οδηγούσε σε συγκεκριμένο κατασκευαστή.

Η εκ νέου προκήρυξή του είχε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 27η Ιουλίου 2026, ωστόσο ούτε αυτή η προθεσμία πρόκειται να τηρηθεί, καθώς ξανά κατατέθηκαν δύο προσφυγές από εταιρείες που ήθελαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για τις εν λόγω νέες προσφυγές ήταν πως είναι βάσιμες και κατά συνέπεια προέβη σε αναστολή διενέργειάς του έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση επί των προσφυγών.

Απ’ ότι φαίνεται και στη νέα προκήρυξη δεν άλλαξαν και πολλά από την πρώτη στο τεχνικό της σκέλος, γεγονός που οδήγησε τις εταιρείες Maycon και Aktor Κατασκευές στο να προσφύγουν εναντίον του και να δικαιωθούν από την ΕΑΔΗΣΥ που έκρινε πως, “α) οι υπό κρίση προσφυγές δεν παρίστανται προδήλως απαράδεκτες, β) ενδέχεται να υφίσταται βλάβη των προσφευγουσών από την προσβαλλόμενη διακήρυξη και τους όρους αυτής και γ) οι λόγοι των υπό κρίση προσφυγών δεν παρίστανται καταρχήν προδήλως αβάσιμοι, δεδομένου ότι η οριστική απόφαση περί της βασιμότητας των προσφυγών χρήζει περαιτέρω εξέτασης.”

Έχουμε γράψει πολλά για το θέμα και πιθανότατα δεν έχει νόημα να επαναλαμβανόμαστε όταν το υπουργείο δείχνει κάθε καλή διάθεση να επιβεβαιώσει κάθε κακή σκέψη που μπορεί κάποιος να κάνει για την ιστορία αυτή.

Εδώ ως Κράτος δεν μπορούμε επί χρόνια να ολοκληρώσουμε έναν διαγωνισμό για πινακίδες κυκλοφορίας, σε αυτό το τόσο περίπλοκο και ακριβότερο ζήτημα περιμέναμε αποτελέσματα;