Νόμιμη η διήθηση σε 3 πολιτείες των ΗΠΑ

Προστίθεται από 1η Οκτωβρίου 2021 η Montana
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/3/2021

Μέχρι τώρα η California και η Utah επέτρεπαν νόμιμα την διήθηση των μοτοσυκλετών στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, με ορισμένους βασικούς κανόνες και με όριο στην διαφορά ταχύτητας. Μάλιστα όταν είχε πρωτοεφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην California είχαν καταγραφτεί περιστατικά εκδικητικής συμπεριφοράς οδηγών αυτοκινήτων που ανέκοπταν τον δρόμο στις μοτοσυκλέτες οδηγώντας μερικές φορές και σε ατυχήματα.

Από τότε έχει περάσει μία πενταετία βέβαια και η διήθηση έχει γίνει καθημερινή πρακτική τόσο στην California που ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το εφάρμοσε, όσο και στην Utah.

Τώρα προστίθεται και η Montana. Από 1η Οκτωβρίου 2021 οι αναβάτες θα μπορούν να πραγματοποιούν διήθηση με βάση τρεις κανόνες, που μοιάζουν περισσότερο με οδηγίες:

  1. Η διήθηση να συμβαίνει σε δρόμους με φαρδιές λωρίδες που επιτρέπουν την ασφαλή προσπέραση
  2. Να γίνεται όταν η κίνηση των αυτοκινήτων είναι σε χαμηλές ταχύτητες περίπου 20 χιλιομέτρων (10 μίλια) και η μοτοσυκλέτα να μην ξεπερνά τα 30 χμ/ω σε διαφορά ταχύτητας σχετικά με το αυτοκίνητο
  3. Ο αναβάτης να έχει την προσοχή του τεταμένη και να κάνει συνετές επιλογές κατά την ώρα που πραγματοποιεί διήθηση

Το σημαντικό είναι πως -και- στην Montana η διήθηση θα θεωρείται από τον νόμο ως μία πράξη προσπέρασης ενός οποιουδήποτε οχήματος από μία μοτοσυκλέτα, φτάνει αυτό το όχημα να είναι σταματημένο (εξαιτίας αυξημένης κυκλοφορίας) ή να κινείται με περίπου 20χμ/ω προς την ίδια κατεύθυνση και στην ίδια λωρίδα κυκλοφορίας. Από την στιγμή που είναι μία προσπέραση ισχύει και η νομοθεσία για τις προσπεράσεις σε περίπτωση ατυχήματος, που σημαίνει πως ο αναβάτης θα μπορέσει να βρει το δίκιο του. Με βασική προϋπόθεση να έχει διατηρήσει τους παραπάνω κανόνες.

Είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος γιατί μιλάμε για τρεις από τις πενήντα πολιτείες αν και ήδη άλλη μία, το Oregon, είναι έτοιμη να επιτρέψει κι εκείνη την διήθηση των μοτοσυκλετών.

Αστυνομία-Αττική: 2.643 παραβάσεις σε τέσσερεις ημέρες με τον νέο ΚΟΚ

1 στους 5 οδηγούς που ελέγχθηκε πήρε κλήση - Αφαιρέθηκαν 500 άδειες οδήγησης
Έλεγχοι Ελληνική Αστυνομία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

16/9/2025

Περισσότερους από 14.000 ελέγχους πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής του νέου ΚΟΚ σε οδικούς άξονες της Αττικής, εστιάζοντας όμως στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η ειδική εξόρμηση έγινε μεταξύ 12-15 Σεπτεμβρίου 2025 από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, με σκοπό τον έλεγχο εφαρμογής του Νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εστιάζοντας στην πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, σε οδικούς άξονες της Αττικής.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14.078 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.643 παραβάσεις, όπως ενδεικτικά, για υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, μη χρήση προστατευτικού κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου, παραβίαση σηματοδοτών, με την Ελληνική Αστυνομία να μην δίνει συγκερκιμένα στοιχεία.

Παράλληλα οι αστυνομικοί συνέλαβαν και έξι οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ με ένδειξη άνω του 0,60 mg/l. Με λίγα λόγια οδηγούσαν στουπί. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Έλεγχοι Ελληνική Αστυνομία 2025

Ακόμα, ακινητοποιήθηκαν 389 οχήματα, εκ των οποίων 199 μεταφέρθηκαν με γερανό, ενώ αφαιρέθηκαν 500 άδειες ικανότητας οδήγησης και 134 άδειες κυκλοφορίας.

Οι έλεγχοι  για την εφαρμογή του Νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Αστυνομία, ενώ από ό,τι φαίνεται με αμείωτη ένταση συνεχίζουν και οι οδηγοί να αγνοούν τον ΚΟΚ και ακόμη χειρότερα ίσως την κοινή λογική.