Norton - Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης από τον Stuart Garner έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών

227 συνταξιούχοι είχαν εξαπατηθεί από τον πρώην ιδιοκτήτη της βρετανικής εταιρείας μοτοσυκλετών
motomag Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης της Norton έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/3/2024

Η υπόθεση απάτης της Norton με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είχε συγκλονίσει τη Μεγάλη Βρετανία τις χρονιές 2012 - 2013, όπου 227 συνταξιούχοι έχασαν 11,5 εκατομμύρια λίρες!

Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, δικαστήρια και διαβουλεύσεις το Ταμείο Αποζημίωσης Απάτης της Αγγλίας κατέβαλε 9,4 εκατομμύρια λίρες στους εξαπατηθέντες συνταξιούχους οι οποίοι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται εν μία νυκτί μετά από το συνταξιοδοτικό σκάνδαλο που είχε ως βασικό πρωταγωνιστή τον πρώην ιδιοκτήτη της Norton Motorcycles, Stuart Garner.

Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης της Norton έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών

Μέχρι να φτάσουμε στην επιστροφή των χρημάτων, το 2020 το αγγλικό δικαστήριο είχε διατάξει τον πρώην ιδιοκτήτη της Norton Motorcycles, Stuart Garner, να καταβάλει 14 εκατομμύρια λίρες στους 227 συνταξιούχους οι οποίοι είχαν πεισθεί να επενδύσουν τις συντάξεις τους σε μετοχές της Norton ωστόσο ο Garner δεν τους επέστρεψε ούτε λίρα.

Δύο χρόνια αργότερα ο Garner βρέθηκε ξανά στις δικαστικές αίθουσες, με τον πρώην ιδιοκτήτη της Norton να παραδέχεται τα αδικήματα που του είχε προσάψει το αγγλικό δικαστήριο, όμως καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών -δυστυχώς με διετή αναστολή.

Τα θύματα της απάτης της Norton από την δίκη μέχρι και πριν λίγο καιρό δεν είχαν λάβει ούτε δεκάρα ωστόσο αυτό άλλαξε πριν από μερικές μέρες καθώς το Ταμείο Αποζημίωσης Απάτης τους επέστρεψε 9,4 εκατομμύρια λίρες. Μπορεί για κάποια θύματα η επιστροφή των χρημάτων να ήταν ένα δώρο εξ ουρανού ωστόσο για κάποιους άλλους ήταν μία απογοήτευση και εξηγούμαστε.

Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης της Norton έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών

Κάποιοι από τα θύματα της απάτης δυστυχώς δεν βρίσκονται εν ζωή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν την επιστροφή, ενώ σε κάποια άλλα δεν έχουν πιστωθεί ακόμη τα ποσά που τους αναλογούν.

Ο άνθρωπος ο οποίος διορίστηκε το 2019 για να διαχειριστεί την υπόθεση της Norton ανακοίνωσε πως ακόμη υπάρχει εκκρεμότητα με το ποσό που η εταιρεία οφείλει σε κάθε συνταξιούχο και πως αυτή η εκκρεμότητα μπορεί να διαρκέσει έως τον Νοέμβριο.

Μπορεί η υπόθεση της απάτης της Norton να κλείνει σιγά σιγά ωστόσο δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί μία μαύρη σελίδα για τον κόσμο της μοτοσυκλέτας.

Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης της Norton έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών
Ετικέτες

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες