Norton - Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης από τον Stuart Garner έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών

227 συνταξιούχοι είχαν εξαπατηθεί από τον πρώην ιδιοκτήτη της βρετανικής εταιρείας μοτοσυκλετών
motomag Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης της Norton έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/3/2024

Η υπόθεση απάτης της Norton με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είχε συγκλονίσει τη Μεγάλη Βρετανία τις χρονιές 2012 - 2013, όπου 227 συνταξιούχοι έχασαν 11,5 εκατομμύρια λίρες!

Μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, δικαστήρια και διαβουλεύσεις το Ταμείο Αποζημίωσης Απάτης της Αγγλίας κατέβαλε 9,4 εκατομμύρια λίρες στους εξαπατηθέντες συνταξιούχους οι οποίοι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται εν μία νυκτί μετά από το συνταξιοδοτικό σκάνδαλο που είχε ως βασικό πρωταγωνιστή τον πρώην ιδιοκτήτη της Norton Motorcycles, Stuart Garner.

Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης της Norton έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών

Μέχρι να φτάσουμε στην επιστροφή των χρημάτων, το 2020 το αγγλικό δικαστήριο είχε διατάξει τον πρώην ιδιοκτήτη της Norton Motorcycles, Stuart Garner, να καταβάλει 14 εκατομμύρια λίρες στους 227 συνταξιούχους οι οποίοι είχαν πεισθεί να επενδύσουν τις συντάξεις τους σε μετοχές της Norton ωστόσο ο Garner δεν τους επέστρεψε ούτε λίρα.

Δύο χρόνια αργότερα ο Garner βρέθηκε ξανά στις δικαστικές αίθουσες, με τον πρώην ιδιοκτήτη της Norton να παραδέχεται τα αδικήματα που του είχε προσάψει το αγγλικό δικαστήριο, όμως καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών -δυστυχώς με διετή αναστολή.

Τα θύματα της απάτης της Norton από την δίκη μέχρι και πριν λίγο καιρό δεν είχαν λάβει ούτε δεκάρα ωστόσο αυτό άλλαξε πριν από μερικές μέρες καθώς το Ταμείο Αποζημίωσης Απάτης τους επέστρεψε 9,4 εκατομμύρια λίρες. Μπορεί για κάποια θύματα η επιστροφή των χρημάτων να ήταν ένα δώρο εξ ουρανού ωστόσο για κάποιους άλλους ήταν μία απογοήτευση και εξηγούμαστε.

Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης της Norton έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών

Κάποιοι από τα θύματα της απάτης δυστυχώς δεν βρίσκονται εν ζωή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν την επιστροφή, ενώ σε κάποια άλλα δεν έχουν πιστωθεί ακόμη τα ποσά που τους αναλογούν.

Ο άνθρωπος ο οποίος διορίστηκε το 2019 για να διαχειριστεί την υπόθεση της Norton ανακοίνωσε πως ακόμη υπάρχει εκκρεμότητα με το ποσό που η εταιρεία οφείλει σε κάθε συνταξιούχο και πως αυτή η εκκρεμότητα μπορεί να διαρκέσει έως τον Νοέμβριο.

Μπορεί η υπόθεση της απάτης της Norton να κλείνει σιγά σιγά ωστόσο δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί μία μαύρη σελίδα για τον κόσμο της μοτοσυκλέτας.

Οι συνταξιούχοι θύματα της απάτης της Norton έλαβαν αποζημιώσεις 9,4 εκατομμυρίων λιρών
Ετικέτες

MotoGP Βαλένθια, FP1: Jack Miller και Yamaha στη κορυφή

Αναμενόμενες "εκπλήξεις" στα ελεύθερα λόγω επιλογών στα ελαστικά
Jack Miller Valencia FP1 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

14/11/2025

Ο Jack Miller ήταν ο αναβάτης που έγραψε τον καλύτερο χρόνο στα τελευταία ελεύθερα δοκιμαστικά της σεζόν, βάζοντας στο τέλος ένα φρέσκο ζευγάρι ελαστικών.

Οι αναβάτες που είναι συνήθως πιο αργοί άλλαξαν τα ελαστικά τους με φρέσκα ελαστικά και οι ταχύτεροι κράτησαν αυτά που χρησιμοποιούσαν από την αρχή και αυτός ήταν ο λόγος που ο Miller βρέθηκε στην κορυφή του session με χρόνο 1:30,382 που πέτυχε προς το τέλος του, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα των ελεύθερων δοκιμαστικών -μέχρι περίπου τα μισά- ταχύτερος όλων ήταν ο Alex Marquez που έκανε τελικά τον 6ο χρόνο, κρατώντας τα ίδια ελαστικά.

Ο χρόνος του Miller ήταν μακριά από το απόλυτο ρεκόρ γύρου στη Βαλένθια που πέτυχε το 2023 ο Maverick Vinales (1:28,931), ο οποίος επέστρεψε στη δράση μετά τον τραυματισμό του για βρεθεί στη 19η θέση. Το ρεκόρ του Ισπανού δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ ακόμη.

Ο Αυστραλός της Prima Pramac Yamaha Team ήταν 3,2 δέκατα πιο γρήγορος από τον δεύτερο Ai Ogura (Trackhouse MotoGP Team), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Aleix Espargaro (Honda HRC Test Team) για να συμπληρώσει αυτή την μοναδική για φέτος τριάδα σε FP1.

Ο Raul Fernandez (Trackhouse MotoGP Team) έφερε μία ακόμη Aprilia στις πρώτες θέσεις με τον Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) να κλείνει την πρώτη πεντάδα -ούτε αυτός άλλαξε ελαστικά.

Η V4 Yamaha YZR-M1 του Augusto Fernandez (Yamaha Factory Racing Team) ήταν 10η, ίσως στην πιο ελπιδοφόρα εμφάνισή της μέχρι τώρα, με το session βέβαια να μην έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα για τον λόγο που σας αναφέραμε και αυτό φαίνεται και από τον χρόνο του Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) που βρέθηκε 14ος, ενώ στη 18η θέση βρέθηκε ο Marco Bezzecchi. 

Ο Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) είχε τον 21ο χρόνο και ήταν 2,5 δέκατα πιο γρήγορος από τον Nicolo Bulega που ζει το όνειρό του με την ευκαιρία που του έχει δοθεί -ήταν και ο μόνος που δοκίμασε σκληρό εμπρός ελαστικό-, ενώ 24ος και τελευταίος, 1,541 δλ. από την κορυφή, ήταν ο Jorge Martin επίσης στην επιστροφή του στη δράση.
 

 

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Jack MILLER

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'30.382

2

Ai OGURA

Trackhouse MotoGP Team

1'30.705

3

Aleix ESPARGARO

Honda HRC Test Team

1'30.707

4

Raul FERNANDEZ

Trackhouse MotoGP Team

1'30.800

5

Franco MORBIDELLI

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'30.860

6

Alex MARQUEZ

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'30.884

7

Joan MIR

Honda HRC Castrol

1'30.926

8

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

1'30.998

9

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'31.033

10

Augusto FERNANDEZ

Yamaha Factory Racing Team

1'31.035

11

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'31.113

12

Luca MARINI

Honda HRC Castrol

1'31.146

13

Johann ZARCO

CASTROL Honda LCR

1'31.171

14

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'31.204

15

Alex RINS

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'31.301

16

Brad BINDER

Red Bull KTM Factory Racing

1'31.319

17

Enea BASTIANINI

Red Bull KTM Tech3

1'31.326

18

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

1'31.364

19

Maverick VIÑALES

Red Bull KTM Tech3

1'31.430

20

Somkiat CHANTRA

IDEMITSU Honda LCR

1'31.454

21

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

1'31.528

22

Miguel OLIVEIRA

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'31.715

23

Nicolo BULEGA

Ducati Lenovo Team

1'31.766

24

Jorge MARTIN

Aprilia Racing

1'31.923