Norton Superlight 2019 στην Motorcycle Live

Μια διαφορετική supersport
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

21/11/2018

Η παρουσία της Norton στο φετινό σαλόνι του Μιλάνο, ήταν ιδιαίτερα διακριτική, καθώς δεν παρουσίασε κάποιο νέο μοντέλο. Όπως φαίνεται ήθελε να φυλάξει όλους τους άσσους της για την Motorcycle live, μιας έκθεσης που πραγματοποιείται στα πάτρια εδάφη της εταιρείας αυτές τις μέρες. Μέσα στην έδρα της παρουσίασε τρία νέα μοντέλα για το 2019, με την Superlight να τραβάει όλα τα βλέμματα. Η supersport μοτοσυκλέτα κατασκευάστηκε κατ’ εικόνα της ναυαρχίδας της, αποτελώντας έτσι την μικρογραφία της όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι. Απώτερος σκοπός της Norton ήταν να δημιουργήσει μια supersport μοτοσυκλέτα που θα μπορεί να λάβει μέρος στην Lightweight κατηγορία του Isle Of Man. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην κατηγορία δεν είναι το βάρος όπως υπονοεί το όνομά της, αλλά ο κυβισμός του κινητήρα που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 650 κυβικά και να έχει μέχρι δύο έμβολα.

Με αυτές τις προδιαγραφές η Norton χρησιμοποίησε για την κατασκευή του κινητήρα, την κυλινδροκεφαλή του V4 RR, διαφοροποιώντας παράλληλα την διαδρομή ώστε να φέρει τον κυβισμό στο ανώτερο επιτρεπτό όριο των προδιαγραφών της κατηγορίας και χρησιμοποίησε έναν στρόφαλο 270 μοιρών. Η Norton για να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα προγραμμάτισε την μονάδα IMU, φτάνοντας τους 105 ίππους στις 12.500 στροφές και τα 7,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής, προσφέροντας τρείς χαρτογραφήσεις τη Road, τη Sport και την Race-pro. Παράλληλα εξόπλισε τη μοτοσυκλέτα της με Traction control, Wheelie control και Launch control εκμεταλλευόμενη τον αισθητήρα G έξι αξόνων, ενώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το quick shifter προσφέροντας άμεσες αλλαγές είτε στο ανέβασμα είτε στο κατέβασμα. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες προς τον αναβάτη μέσω της υψηλής ευκρίνειας έγχρωμης οθόνης 7 ιντσών, ενώ επίσης διαθέτει σύστημα keyless καταργώντας τη χρήση του κλασσικού κλειδιού. Επίσης μια διαφορά που παρατηρείται μεταξύ του V4 RR και του Superlight, είναι πως το μικρό μοντέλο δεν θα είναι εξοπλισμένο με κάμερα στο πίσω μέρος για την πληροφόρηση του αναβάτη μέσω της οθόνης για την κατάσταση που επικρατεί πίσω του. Ένα πόρισμα που απορρέει απ’ την ύπαρξη των κλασσικών καθρεπτών.

Το πλαίσιο είναι σωληνωτό, τύπου χωροδικτύωμα και χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό μέρος, χωρίς όμως να αναφέρεται αν είναι αλουμινένιο ή όχι, ενώ έχει μεταβαλλόμενη γωνία κάστερ. Το μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι έχει ρυθμιζόμενη έδραση στο πλαίσιο, επηρεάζοντας αντίστοιχα την γεωμετρία της μοτοσυκλέτας. Τα φαιρινγκ είναι πανομοιότυπα με αυτά της V4 RR και κατασκευάζονται αντίστοιχα από carbon ώστε το όνομα του μοντέλου να συμβαδίζει με την πραγματικότητα. Για την επίτευξη του όσο το δυνατόν χαμηλού βάρους η Norton εξοπλίζει τη μοτοσυκλέτα της με τις carbon ζάντες της BST. Παράλληλα το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 18 λίτρων που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του αναβάτη όπως στα MotoGP και συμβάλλει στην συγκέντρωση των μαζών όσο πιο κεντρικά και χαμηλά γίνεται, είναι κατασκευασμένο και αυτό από carbon με ενισχύσεις Kevlar στα απαραίτητα σημεία. Με αυτόν τον τρόπο η Norton αναφέρει πως κατάφερε να περιορίσει το βάρος της μοτοσυκλέτας χωρίς υγρά στα 158 κιλά.

Οι αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας φέρουν την υπογραφή της Ohlins με το αμορτισέρ TTXGP πίσω να είναι ειδικά ρυθμισμένο με βάση τις προδιαγραφές της Norton, έτσι το φέρει όλες τις ρυθμίσεις. Απ’ την άλλη το πιρούνι είναι ένα “ταπεινό” NIX30 συνοδευόμενο απ’ το stabilizater της ίδιας εταιρείας για την ενίσχυση της σταθερότητάς της. Στο σύστημα πέδησης έχουμε τις M50 δαγκάνες της Brembo πάνω στους πλευστούς δίσκους των 330mm μπροστά με ABS, ενώ πίσω έχουμε μια δαγκάνα της ίδιας εταιρείας και δίσκο 245mm. Ακόμη, η Norton προσφέρει στην λίστα με τον προαιρετικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας ένα ολόσωμο σύστημα εξάτμισης για αγωνιστική χρήση που αυξάνει την ιπποδύναμη κατά 6 ίππους και μειώνει το βάρος κατά 6 κιλά, σταματώντας τη βελόνα της ζυγαριάς στα 152 κιλά.Η Norton Superlight αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2019, ενώ η τιμή της είναι διαμετρικά αντίθετη με το χαμηλό βάρος της, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα τόσο από τις τεχνολογίες που εξοπλίζεται όσο και τον κορυφαίο περιφερειακό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 24.339€ για την Αγγλία.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ                                

Τιμή:

24.339€

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μεταξόνιο (mm):

1.339

Ύψος σέλας (mm):

824

Γωνία κάστερ (˚):

24.2

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Χωροδικτύωμα

Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):

158 / -

Ρεζερβουάρ (l):

18

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Υδρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά με 2ΕΕΚ και 4Β/Κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

82 x 61.5

Χωρητικότητα (cc):

650

Σχέση συμπίεσης:

13,4:1

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

105/12.500

Ροπή (kg.m/rpm):

7,6

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

161,5

Τροφοδοσία:

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

2 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

 

ΠΙΣΩ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Αμορτισέρ της Ohlins TTXGP ειδικά κατασκευασμένο

Ρυθμίσεις:

Πλήρως ρυθμιζόμενο

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

Carbon 17 ιντσών της BST

ΦΡΕΝΟ

Ένας δίσκος 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Έγχρωμη ψηφιακή οθόνη οργάνων υψηλής ανάλυσης 7 ιντσών με πλήρεις ενδείξεις. ABS, Traction Control, Launch Control, Wheelie Control, Quick Shifter, Keyless και τρία προγράμματα επιδόσεων

 

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι της Ohlins NIX 30

Ρυθμίσεις:

Πλήρως ρυθμιζόμενο

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

Carbon 17 ιντσών της BST

ΦΡΕΝΟ

Δύο πλευστοί δίσκοι 330mm με τις M50 δαγκάνες της Brembo

 

Τροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε

Φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ διατηρεί το δίπλωμά του
motomagΤροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε το όχημα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Ολοκληρώθηκε τρία χρόνια και τρεις αναβολές μετά, το δικαστήριο για το τροχαίο δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο του 23χρονου μοτοσυκλετιστή, Ιάσωνα Λαλαούνη, με τον αστυνομικό που οδηγούσε του υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, να καταδικάζεται χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, αλλά και χωρίς κάποια ουσιαστική ποινή.

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο αστυνομικός, που πριν τρία χρόνια οδηγούσε το αυτοκίνητο που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα έξω από την Βουλή. Ο εισαγγελέας μάλιστα, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως αυτό του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει στην απολογία του ο αστυνομικός, καθώς επρόκειτο για μία πρακτική που ακολουθούσε συστηματικά. Επομένως το δυστύχημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παρέκκλιση από την μέχρι τότε συνήθη συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Στην απολογία του ο αστυνομικός υποστήριξε ότι δεν εγκατέλειψε το σημείο, ενώ ήταν αυτοί που κάλεσαν το 166.

Η οικογένεια του Ιάσωνα, η οποία έδωσε το παρόν στο δικαστήριο δηλώνει απογοητευμένη από την καταδικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι δεν του πήραν καν το δίπλωμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του εκλιπόντος νεαρού, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι, όμως, και την τελευταία στιγμή είχε την ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε, πράγμα που δεν έγινε. Σύμφωνα με την ίδια, η άδεια ικανότητας οδήγησης θα έπρεπε να του αφαιρεθεί.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, όσον αφορά την παραβίαση του Κ.Ο.Κ. Οι ποινές είναι αρκετά χαλαρές, χωρίς να έχουν ως αντίκτυπο την ουσιαστική τιμωρία του εκάστοτε δράστη. Δεν λειτουργούν αποτρεπτικά ούτε για τον ίδιο, αλλά ούτε και για μελλοντικούς επίδοξους παραβάτες, με αποτέλεσμα να γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες αντίστοιχων τραγικών περιστατικών. Η συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών κρίνεται αναγκαία, αλλά και απαραίτητη.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2021, υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, κινούμενο επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας επιχείρησε, παρανόμως, να στρίψει αριστερά στην πλευρική είσοδο της Βουλής, προκαλώντας τροχαίο δυστύχημα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε προβληματική διαχείριση του περιστατικού από την Τροχαία, η οποία έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα.