Norton Superlight 2019 στην Motorcycle Live

Μια διαφορετική supersport
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

21/11/2018

Η παρουσία της Norton στο φετινό σαλόνι του Μιλάνο, ήταν ιδιαίτερα διακριτική, καθώς δεν παρουσίασε κάποιο νέο μοντέλο. Όπως φαίνεται ήθελε να φυλάξει όλους τους άσσους της για την Motorcycle live, μιας έκθεσης που πραγματοποιείται στα πάτρια εδάφη της εταιρείας αυτές τις μέρες. Μέσα στην έδρα της παρουσίασε τρία νέα μοντέλα για το 2019, με την Superlight να τραβάει όλα τα βλέμματα. Η supersport μοτοσυκλέτα κατασκευάστηκε κατ’ εικόνα της ναυαρχίδας της, αποτελώντας έτσι την μικρογραφία της όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι. Απώτερος σκοπός της Norton ήταν να δημιουργήσει μια supersport μοτοσυκλέτα που θα μπορεί να λάβει μέρος στην Lightweight κατηγορία του Isle Of Man. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην κατηγορία δεν είναι το βάρος όπως υπονοεί το όνομά της, αλλά ο κυβισμός του κινητήρα που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 650 κυβικά και να έχει μέχρι δύο έμβολα.

Με αυτές τις προδιαγραφές η Norton χρησιμοποίησε για την κατασκευή του κινητήρα, την κυλινδροκεφαλή του V4 RR, διαφοροποιώντας παράλληλα την διαδρομή ώστε να φέρει τον κυβισμό στο ανώτερο επιτρεπτό όριο των προδιαγραφών της κατηγορίας και χρησιμοποίησε έναν στρόφαλο 270 μοιρών. Η Norton για να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα προγραμμάτισε την μονάδα IMU, φτάνοντας τους 105 ίππους στις 12.500 στροφές και τα 7,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής, προσφέροντας τρείς χαρτογραφήσεις τη Road, τη Sport και την Race-pro. Παράλληλα εξόπλισε τη μοτοσυκλέτα της με Traction control, Wheelie control και Launch control εκμεταλλευόμενη τον αισθητήρα G έξι αξόνων, ενώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το quick shifter προσφέροντας άμεσες αλλαγές είτε στο ανέβασμα είτε στο κατέβασμα. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες προς τον αναβάτη μέσω της υψηλής ευκρίνειας έγχρωμης οθόνης 7 ιντσών, ενώ επίσης διαθέτει σύστημα keyless καταργώντας τη χρήση του κλασσικού κλειδιού. Επίσης μια διαφορά που παρατηρείται μεταξύ του V4 RR και του Superlight, είναι πως το μικρό μοντέλο δεν θα είναι εξοπλισμένο με κάμερα στο πίσω μέρος για την πληροφόρηση του αναβάτη μέσω της οθόνης για την κατάσταση που επικρατεί πίσω του. Ένα πόρισμα που απορρέει απ’ την ύπαρξη των κλασσικών καθρεπτών.

Το πλαίσιο είναι σωληνωτό, τύπου χωροδικτύωμα και χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό μέρος, χωρίς όμως να αναφέρεται αν είναι αλουμινένιο ή όχι, ενώ έχει μεταβαλλόμενη γωνία κάστερ. Το μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι έχει ρυθμιζόμενη έδραση στο πλαίσιο, επηρεάζοντας αντίστοιχα την γεωμετρία της μοτοσυκλέτας. Τα φαιρινγκ είναι πανομοιότυπα με αυτά της V4 RR και κατασκευάζονται αντίστοιχα από carbon ώστε το όνομα του μοντέλου να συμβαδίζει με την πραγματικότητα. Για την επίτευξη του όσο το δυνατόν χαμηλού βάρους η Norton εξοπλίζει τη μοτοσυκλέτα της με τις carbon ζάντες της BST. Παράλληλα το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 18 λίτρων που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του αναβάτη όπως στα MotoGP και συμβάλλει στην συγκέντρωση των μαζών όσο πιο κεντρικά και χαμηλά γίνεται, είναι κατασκευασμένο και αυτό από carbon με ενισχύσεις Kevlar στα απαραίτητα σημεία. Με αυτόν τον τρόπο η Norton αναφέρει πως κατάφερε να περιορίσει το βάρος της μοτοσυκλέτας χωρίς υγρά στα 158 κιλά.

Οι αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας φέρουν την υπογραφή της Ohlins με το αμορτισέρ TTXGP πίσω να είναι ειδικά ρυθμισμένο με βάση τις προδιαγραφές της Norton, έτσι το φέρει όλες τις ρυθμίσεις. Απ’ την άλλη το πιρούνι είναι ένα “ταπεινό” NIX30 συνοδευόμενο απ’ το stabilizater της ίδιας εταιρείας για την ενίσχυση της σταθερότητάς της. Στο σύστημα πέδησης έχουμε τις M50 δαγκάνες της Brembo πάνω στους πλευστούς δίσκους των 330mm μπροστά με ABS, ενώ πίσω έχουμε μια δαγκάνα της ίδιας εταιρείας και δίσκο 245mm. Ακόμη, η Norton προσφέρει στην λίστα με τον προαιρετικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας ένα ολόσωμο σύστημα εξάτμισης για αγωνιστική χρήση που αυξάνει την ιπποδύναμη κατά 6 ίππους και μειώνει το βάρος κατά 6 κιλά, σταματώντας τη βελόνα της ζυγαριάς στα 152 κιλά.Η Norton Superlight αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2019, ενώ η τιμή της είναι διαμετρικά αντίθετη με το χαμηλό βάρος της, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα τόσο από τις τεχνολογίες που εξοπλίζεται όσο και τον κορυφαίο περιφερειακό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 24.339€ για την Αγγλία.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ                                

Τιμή:

24.339€

 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μεταξόνιο (mm):

1.339

Ύψος σέλας (mm):

824

Γωνία κάστερ (˚):

24.2

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Χωροδικτύωμα

Βάρος κατασκευαστή, κενή / γεμάτη (kg):

158 / -

Ρεζερβουάρ (l):

18

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Υδρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά με 2ΕΕΚ και 4Β/Κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

82 x 61.5

Χωρητικότητα (cc):

650

Σχέση συμπίεσης:

13,4:1

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

105/12.500

Ροπή (kg.m/rpm):

7,6

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

161,5

Τροφοδοσία:

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής:

2 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

 

ΠΙΣΩ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Αμορτισέρ της Ohlins TTXGP ειδικά κατασκευασμένο

Ρυθμίσεις:

Πλήρως ρυθμιζόμενο

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

Carbon 17 ιντσών της BST

ΦΡΕΝΟ

Ένας δίσκος 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS

 

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Έγχρωμη ψηφιακή οθόνη οργάνων υψηλής ανάλυσης 7 ιντσών με πλήρεις ενδείξεις. ABS, Traction Control, Launch Control, Wheelie Control, Quick Shifter, Keyless και τρία προγράμματα επιδόσεων

 

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι της Ohlins NIX 30

Ρυθμίσεις:

Πλήρως ρυθμιζόμενο

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

Carbon 17 ιντσών της BST

ΦΡΕΝΟ

Δύο πλευστοί δίσκοι 330mm με τις M50 δαγκάνες της Brembo

 

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Αύξηση της αξίας της κατά 19%, σε σύγκριση με την προηγούμενη αποτίμηση (906 εκατομμύρια ευρώ το 2021)
motomag Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/12/2023

Ο Όμιλος Piaggio, ανέθεσε στην Interbrand - παγκόσμιος ηγέτης στη συμβουλευτική εμπορικών σημάτων- να διερευνήσει το πόσο αποτιμάται η αξία της εταιρείας Vespa, με την συμβουλευτική εταιρεία να αποτιμά την αξία του εμπορικού σήματος Vespa στα 1 δις ευρώ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Interbrand έδειξαν ταυτόχρονα πως σε σχέση με το 2021 η εμπορική αξία της Vespa αυξήθηκε κατά 19% (το 2021 η εμπορική αξία άγγιζε τα 906 εκατομμύρια ευρώ), με τον Manfredi Ricca, Global Chief Strategy Officer της Interbrand να δηλώνει: “Ίσως γίνεται κατάχρηση του όρου εμβληματική, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να χαρακτηριστεί αυτή η μάρκα. H Vespa είναι μια μάρκα με κληρονομιά, η οποία εξελίσσεται διαρκώς. Έχει ιταλικές ρίζες, ωστόσο αγαπήθηκε παγκοσμίως. Eίναι μία premium μάρκα, που παραμένει όμως ανοιχτή σε όλους. Το έργο της αποτίμησης όχι μόνο προσδιορίζει σε αριθμούς την επιτυχία αυτής της μάρκας, αλλά δείχνει και ότι η Vespa αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της, μία μίξη κινητικότητας, έκφρασης και κουλτούρας.”

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Για τον προσδιορισμό της οικονομικής αξίας του εμπορικού σήματος Vespa, η Interbrand χρησιμοποίησε αποδεδειγμένες τεχνικές αποτίμησης, ενσωματώνοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο πόρων, δεδομένων της αγοράς και ποσοτικών μελετών που διεξήχθησαν σε 10 βασικές αγορές εμπορικής αναφοράς για την Vespa (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Κίνα και Ινδία). Η Vespa επιβεβαιώνει ταυτόχρονα την ηγετική της θέση στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στις Η.Π.Α. και την Ασία, παρουσιάζοντας ανάπτυξη ιδιαίτερα στην Ινδονησία, όπου ο όμιλος Piaggio άνοιξε πρόσφατα ένα νέο εργοστάσιο για την τοπική αγορά. Η μελέτη που διεξήγαγε η Interbrand, επιβεβαιώνει πως η Vespa δεν είναι ένα απλό scooter αλλά ένας σύγχρονος τρόπος lifestyle κάτι που αποδεικνύουν οι συνεργασίες με τις εταιρείες Christian Dior, Disney Pixar, τη Lego, την Walt Disney καθώς και τον τραγουδιστή Justin Bieber.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Σύμφωνα με τους παράγοντες δυναμικής της εταιρείας (Brand Strength Score) που αναλύθηκαν στη μελέτη της Interbrand, η Συγγένεια και η Διακριτικότητα επιβεβαιώνονται ως βασικές αρχές της Vespa. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα όχι μόνο τη βαθιά εγγύτητα που έχει η Vespa με τους πελάτες της, αλλά και την ικανότητά του να δημιουργεί συναισθηματική σύνδεση μαζί τους, μέσα από ιδιαίτερα διαφοροποιημένες και καινοτόμες κινήσεις. Εν ολίγοις, η Vespa επιβεβαιώνει πως είναι μια εταιρεία μόδας-lifestyle σε δύο τροχούς, η οποία στοχεύει προς το μέλλον με μια ξεκάθαρη στρατηγική, την οποία ακολουθούν και αγαπούν εκατομμύρια παθιασμένοι αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

Η αποτίμηση της εμπορικής επωνυμίας άνω του 1 δις ευρώ αναδεικνύει τη σχέση που έχει η εταιρεία με το παγκόσμιο κοινό της καθώς επίσης πως η Vespa αποτελεί κλειδί στην επιχειρηματικότητα και όχι ζημιογόνα επιχείρηση. Επιπρόσθετα ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι πως το Piaggio Group είδε φέτος τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 25% αγγίζοντας τα 2 δις ευρώ.

Vespa – Η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά το 1 δις ευρώ

 

Ετικέτες